- 26 Ekim 2015
- 8.462
- 20.443
- 348
- Konu Sahibi Hayalperest5
- #41
Helal olmayan Eti'n yenilmesi için verilen tek izin, ölmek üzereyken ve başka yiyecek bir şey ybulamıyorsan durumudur. Tabi ki yemek ya da yememek kişiye kalmış bir şey ama Özel bir izin yok yani.
Helal sertifikası yurt dışında çok yaygın bir şey. Biraz bilinçli olmak gerekiyor yalnızca. Bizim yurt dışından gelmiş tanıdıklarımızda, öyle alışkanlık olmuş ki burda bile market alışverişinde devamlı ambalaja bakıyorlardı. Ve cennet gibi geliyordu, çok şanslısınız bu kadar rahat alışveriş yaptığınız için diyorlardı.
Helal, İslami üsullerde hazırlanmış gıda demek. Kosher de yahudi üsulünce hazırlanmış gıda.
Benzer noktaları var, mesela yahudilerde de bizim gibi domuz Eti ve ürünleri yasak. Et kesiminde Allah ın ismi anılarak kesiliyor.bir de kanın tamamen çıkması gerekiyor ikisinde de ama mesela ehli kitap olsalar da hristiyanların böyle kuralları yok. O yüzden Avrupa da herhangi bir kasabın, ya da restoranın Eti yenilemez.
Ama pek çok farklılık da var. Konu sahibi, mesela yahudiler helal sertifikası gördüklerinde yemiyorlar yine de. Çünkü hazırlanma şekli farklı onlarda. O yüzden eğer bu konuda hassassan, diyanet e sormalısın.
Yahudilerdeki kosher şartları daha da ayrıntılıdır bizimkine göre. Et ve süt ürünlerini ve sanırım hazırlandıkları kapları bile birbirine karıştırmıyorlar. Ve yurt dışında kosher şirketleri var. Bir eve yeni geldiğinde, gelip tüm mutfağı ve çatal kaşık dahil bütün mutfak eşyalarını kendi usüllerine göre sterilize ediyorlar.
Ya da uçak bileti alırken muhakkak koşer menü tercih ediyorlar.
Ben bir yahudi hastanesinde bulunmuştum, kafeteryasındaki menüde ona göreydi, poğaçalarının mayası bile ona uygundu oradaki kadının bana söylediğine göre. Türkiye de de kosher şirketleri var, yalnızca bizim ilgi alanımızda olmadığı için görmüyoruz. Ama mesela helal olması onlar için yeterli değil.
Yurt dışında da helal sertifikalı ürünler var. Yani dikkat edene pek çok çözüm var. Bu o kadar zor bir mesele değil.
Haklisiniz.
Şunu belirtmek istiyorum ek olarak: yurt dışındaki helal sertifikasi hiçbir anlam taşımıyor (almanya ve çoğu avrupa ülkesi icin konuşuyorum) çünkü esas islâmî şartlarında hayvanin canini almak yasak.
Bicakla şah damarindan tek kesimle hayvani öldürmek almanyada mesela yasak.
Ee, uyuşturup müslüman olmayan (abdest) yalap şalap işe başlaman bisssnsnsnns mirildanmasida o eti malesef helal yapmiyor...
Bende burda (almanyada) baya zorluk cekiyorum. Zaten tadinigim türk kasabindan başka yerden almiyorum