Biz kadınlar kendi içimizde ne çok çelişki yaşıyoruz değil mi?
Bu zaman zaman hepimizin yaptığı bir şey belki de, kendim için diyeyim kendimle çeliştiğim durumlar oluyor ama farklı görüşleri dinleyince, geniş açıdan bakınca pozitif ayrımcılık yaptığımın farkına varıyorum.
Mesela erkek ev işlerinde, çocuk bakımında eşine destek olsun istiyoruz, çocuk bakımının ne kadar yorucu ve yıpratıcı olduğundan dem vuruyoruz hele de 2-3 çocukluysanız ama öte yandan bize destek olmasını istediğimiz erkeğin çalışıp eve bakmak zorunda olduğunu da söylüyoruz.
Modern yaşam mı düşünce yapılarının değişmesi mi bilmiyorum ama bir yandan fazla fedakar, her şeyi çok fazla üstlenmiş kadınlar, bir yandan her şeyim olsun ama çalışmayayım, bana bakılsın, beni el üstünde tutsunlar diyen kadınlar haline dönüştük, ortamız yok.
Bir erkek çalışmadığında( tembellikten vb sebeplerden çalışmayanlar müstesna ) biz kadınlar bunu boşanma nedeni sayabiliyoruz, ekonomik sıkıntılar yüzünden eşimizle kavga da edebiliyoruz ama erkeğin karısı çalışmadığında bunu dert etmesini bile kınıyoruz, ki değil boşanma sebebi sayacak taşlarız hemen.
Oysa kadının iş gücüne katılımı asırlardır var, kadınlar da üretip çalışmış, ticaret yapmışlar, tarlalarda bağ bahçelerde çalışmışlar, ilerleyen dönemlerde insanların ihtiyaçları artınca kurulan fabrikalarda çalışmaya başlamışlar, ben eskileri en azından kendi çocukluk dönemimi hatırlıyorum neredeyse her evde bir dikiş makinesi vardı, kadınlar kayınvalide kayınpeder tüm eş ailesinin günlük işlerini yapıp çoluk çocuğuna baktıktan sonra dikiş makinesine oturur fabrikalara fason iş yapardı, ki evdeki hiçbir eşya otomatik değildi çamaşır bulaşık, bebek bezleri elde yıkanırdı, dondurulmuş gıdalar, dışarıdan yemek siparişi yoktu, ev kadını olarak da iş yükleri ağırdı ama eşlerine destek olmak için çalışırlardı da.
Fabrikada sabah 8 akşam 5 mesaisiyle çalışıp koşturarak eve giden kadınlar vardı.
Yani bilmiyorum elbette çalışmak bir tercihtir ama eğer bir yuva kuruyorsanız kadın erkek ayrımı yapmadan elinizi taşın altına koymanız gerekiyor, bu çalışmakla olacaksa çalışmalısınız, ki günümüzde 1 kişi çalışsın 4-5 kişiye baksın diyemiyorsunuz çünkü dediğiniz gibi yetmiyor.
Kaldı ki eğer bir dikili ağacınız olsun, yaşlılığınızda elinize gelsin istiyorsanız karı-koca el ele vermeniz şart, dışarıda çalışmazsınız da evden üretip katkı sağlarsınız, imkanınız varsa kendi işinizi kurarsınız, gönlünüz imkanınız neye elveriyorsa lakin evleniyorsanız evliliğin gerektirdiği her türlü sorumluluğu üstlenmek zorundasınız.