Ben lüksten bahsetmiyorum ki, Ege'de küçük bir kasabadayım burada bile ortalama ev kiraları 1500 lira, İstanbul'da yaşanıyorsa bazı semtler haricinde 1500 liraya kiralık ev bulmak mümkün değil, bugün bir evin ortalama elektrik faturası 200 lira civarı, bizim gibi doğalgazın olmadığı bir bölgede ya soba kuracaksınız veya klimayla ısınacaksınız, her odaya klima demek elektrik faturanızın en az 1000 lira olması demek, su telefon giderleri, mutfak masrafı deseniz kıymanın bile kilosu 55-60 lira, ki kıyma lüks değil ihtiyaçtır.
Meyveler dün baktım şeftalinin kilosu marketlerde 13-14 lira, bebeğe yalnızca elma yedirilmez sağlıklı ve dengeli beslenmek için çeşitli meyveler sebzeler ve et yedirmek gerekir.
Bebek bezi ve maması da almış başını gitmiş, yalnızca bebeklikle kalmıyor çocuklar büyüyorlar, büyüdükçe de masrafları büyüyor, misal bebeklerin her 3 ayda bir kıyafetleri küçülür, kıyafet almanız gerekir ki gidip x marka kıyafet alın demiyorum bugün pazardan bile alsanız dar bütçeli insanlar için büyük bir yük demek.
Zar zor da olsa geçiniyor diyorsunuz, evet ben de bundan bahsediyorum zar zor geçiniliyor, pazarda bile peynir 40-50 lira bu yüzden asgari ücretliler lor peyniri alıyor, ki sizin lüks sayacağınız kahvaltılıkları söylemiyorum, peynir, zeytin, yumurta, reçeli evde yaptınız diyelim meyveler uçmuş, hazırları glikozlu mısır şurubu içerikli, siz erişkin olarak nefsinize hakim olursunuz her şeyi almayayım, her şeyi yemeyeyim, giymeyeyim dersiniz ama kış gelip de çoçuğunuzun ayağında botu, üstünde montu olmazsa kahrolursunuz, hele ilk çocuğunuzda her şeye heves ediyorsunuz, markadan bahsetmiyorum pazardan alışveriş yapmak bile ateş pahası.
Bebeğiniz varmış Allah sağlıkla büyütmeyi nasip etsin, henüz küçük olduğundan hiçbir şey istemiyor ama büyüyüp oyuncak, bisiklet vb istediğinde almak isteyeceksiniz çünkü kimse çocuğunun boynu bükük kalmasını istemez.
Size pahada hafif ama çocuklar arasında büyük bir şeye ulaşmakmış gibi görünün bir örnek vereyim, kızım 4-5 yaş civarlarında o zamanlar kibrit kutusu kadar büyüklükte kulaklıklı radyolar vardı, kızım istedi aldım fiyatını da diyeyim 2000'li yıllarda 5 liraydı ve pazarlarda dahi satılıyordu, komşumun 2 çocuğu vardı kızımda görmüşler istemişler, komşum Mune kızlar tutturdu istiyor alınca ikisine de almam lazım kavga ederler, aynı anda ikisine de alamıyorum, aybaşında eşim maaş alınca kenara atacağım önümüzdeki ay ikisine de alırım dedi, sen 1 çocuklusun ben bir şey alırken x2 almak zorundayım demişti, bakın en küçük örnek ki bu komşum kayınvalide yanında oturuyordu çünkü eşi asgari ücretliydi, çünkü İstanbul'da yaşıyorduk ve ayrı eve çıkmak, eşya almak öyle kolay değildi.
Geçenlerde İstanbul'da yaşayan bir öğretmenin sular idaresi çalışması sırasında evini su basmış haberi vardı, adamcağız kiradaymış evini sürekli su bastığı için eşyaları bozulmuş, 2 çocuğu varmış, biri bebek diğeri 3-4 yaşında büyük çocuğu korkup ağladığından evi boşaltacağız başka ev bakacağız diyordu, eve bir baktım ki pencereleri kaldırımla bir yani bodrum katı, evet geçiniliyor ama dediğiniz gibi zar zor ama insan istiyor ki zorluk çekmesinler, hele de çocuklar anne babaların gönüllerince büyütülebilsinler.