Küçük bir Türkiye simülasyonu görüyoruz bu tip konularda. Bilgisiz ve eğitimsiz gençler, ilgisiz ve geri kafalı aileler, mahalle baskısının dibine vuran üyeler. Gerçekten işe yarar cevap veren 3 kişi falan var.
Güzel kardeşim, o embriyo senin karnına gökten inmedi. Şerefsiz eski sevgilinde sorumluluğu almak zorunda. Ya bu sorumluluğu benimle paylaşırsın ya da ben ailenle paylaşırım diyeceksin. Yemedi mi gidip ailesine ya bu sorumluluğu benimle paylaşır elimden tutarsınız ya da ben ailemle paylaşırım o zaman farklı olur diyeceksin. Dik dur kendine güven. Yapmışsın bir hata, ders olur bundan sonra sana. Korunma yöntemlerini öğren lütfen.
Esasında fikirlerde bir sıkıntı yok bence. Sorun bunu ifade etme şeklinde. Zira nikahsız birlikteliğe; inancı, hayat görüşü ya da canı öyle istediği için karşı olanlar ve çocuklarını da bu görüş üzerine eğitmek isteyenler beni rahatsız etmiyor. Neden rahatsız etsin ki. Beni ilgilendirmiyor kimin ne şekilde yaşadığı.
Mesela ben böyle yorumlar görünce de dehşete kapılıyorum. Nikahsız birlikteliği kabul etmeyenlere de kin kusuluyor. Ne geri kafalılık kalıyor, ne yobazlık. İyi de niye? Gelişmişlik bel altı ile ölçülmez. Gelişmişlik, bel altını canı nasıl istiyorsa öyle kullanmak isteyene "eyvallah kardeşim bu da senin görüşün" diyebilme ile ölçülür. Bunu diyemiyorsa her iki taraf da, sıkıntı vardır. Büyük sıkıntı vardır.
Konu sahibinin ailesi belki hayat görüşleri gereği, böyle bir mevzuyu kaldıramazlar. Muhtemeldir ki evlatlarının da aynı şekilde düşünüp yaşamasını istiyorlar. Bugün en medeni, en eğitimli ebeveynler bile illa bir konuda psikolojik baskı uyguluyorlar çocuklarına. Konu cinsellik olmasa da, eğitimleri, evlilikleri, görünüşleri ile ilgili baskıcı tutum sergiliyorlar. Ben bunun çok fazla değişeceğini düşünmüyorum. Türklerde aşırı sahiplenme, koruyup kollama hali mevcuttur.
Diğer tarafa geçecek olursak, maalesef ki onlar da kendi hayat görüşlerini ve inançlarını her daim dayatmaya çalışıyorlar. Konu ile alakası olsun olmasın "doğrusu budur seni lanet kadın" diyorlar. Çünkü evet gelişmiyoruz bir türlü.
Dün bir konuda tam olarak bundan bahsediyordum. Objektif olmamakla, tarafımı dayatmakla suçlandım. Benim için konuşma o noktada bitti. Çünkü esasen bir taraf bile belirlememiştim. Derdim, insanın ve kadının değerini vurgulamaktı.