- 23 Eylül 2016
- 9.782
- 34.255
- 548
Hayırlı cumalar.Bir ateist olarak cevap vereyim insanlar birbirine saygı duyduktan sonra sorun oluşturacak bir durum olmaz. Annem namazında niyazındadır onunla sorun yaşıyorum bir tek. Hayırlı cumalar diyr mesaj atar, oruç tut diye beynimi yer kabullenemedi durumu.
Eğer böyle bir tutum sergileyeceğinizi düşünüyorsanız evet sorun olur.
Ama inancınızı kendi içinizde yaşıyorsanız pek sorun olacağını sanmam.
Tabiki çocuklarınıza dini eğitim vermek gibi bir hedefiniz, isteğiniz varsa burda da anlaşmazlık çıkabilir. Ben çocuğuma dinle ilgili görüşlerimi açıklamak isterim belki o da istiyordur. Sizde açıklarsınız ama babasını mantıklı bulursa bunu kabullenebilir misiniz?
Ya da sen oruçluyken boşu boşuna aç kalıyosun muhabbeti çevirirse sakin kalabilir misin?
Şöyle benim annem inançlıdır babam deisttir. Biz büyürken annem dua öğretirdi babam derdi ne okudun şimdi? Dua diyosun tabi. Tamam da ne okudun ne anladın diyo, anlamadım bişey arapça deyince. İşte gördün mü anlamadığın bi şeyi ezberlemek için 3 saat harcadın derdi. Mealini açıp okurduk vs. Sonra sorularımız olurdu. Okuyosun da mantığına sığmıyo anneme sorduğumuzda sinirlenir hep babanızın yüzünden böyle oldunuz. Sorgulayacak ne var dini sorgulamayın allahın emrine inanman gerekir diye cevap alırdık.aslında yetiştirme aşamasında da sorun olmaz bence.
baksana senin annen inançlıymış, o düşünceleri sana aşılamıştır ama sen ateist olmuşsun.
benim annem de babam da oldukça inançlı insanlar, dini görevlerini aksatmazlar. bana da hepsini öğrettiler. ama benim 20 yaşından sonra düşüncelerim değişti.
Şerefi üzerine edebilir.Bi konu hakkında yemin et desen neye niye edecekbu inancı olmayanlar için hep düşünmüşümdür bunu
Şerefi üzerine edebilir.
Şöyle benim annem inançlıdır babam deisttir. Biz büyürken annem dua öğretirdi babam derdi ne okudun şimdi? Dua diyosun tabi. Tamam da ne okudun ne anladın diyo, anlamadım bişey arapça deyince. İşte gördün mü anlamadığın bi şeyi ezberlemek için 3 saat harcadın derdi. Mealini açıp okurduk vs. Sonra sorularımız olurdu. Okuyosun da mantığına sığmıyo anneme sorduğumuzda sinirlenir hep babanızın yüzünden böyle oldunuz. Sorgulayacak ne var dini sorgulamayın allahın emrine inanman gerekir diye cevap alırdık.
Neyse işte dini eğitim kısmı sancılı geçti bizim evde. Babam annemin yaptıklarına çok takılmaz ama annem inanç sorgulamayı dinden çıkma olarak gördüğü için sert tepki verir. O yüzden kabullenememesi de
Haklısınız. O yüzden neyin üzerine yemin ettiklerinin önemi yok.biz milletçe yemin edip de her türlü pisliği yapan insanlara alışık olduğumuz için dini inancı olmayanlarla ilgili akla ilk gelen sorunun bu olması da şaşırtmadı beni
Aynen benim annem kapalı ama 1 kere bile namaz kılarken görmedim dışardan müslüman görüntüsü veren o kadar çok insan var ki kimse inanmıyor aslında babam ateist ben deistim dinlere inanmıyorum vicdana güzel kalpli iyi insanlara inanıyorum Allahın bizi olduğumuz gibi sevdiğini biliyor ben de onu seviyorum :)Öncelikle şunu söyleyeyim.Ben deistim,annem ve babam müslüman.Ama yaşayış ve düşünüş olarak aramızda çok az fark var.Bana kalırsa Türk halkının çoğu müslümanım diyen deistlerden oluşuyor
Eğer siz de kendinizi koyu bir dindar olarak tanımlamıyorsanız,sorun olacağını sanmıyorum
ben de her yaz Arapça okumaya gönderildim. babam annem ben kardeşim cemaat olup namaz kılardık. (ne yalan söyleyeyim ben 10-12 yaşlarındayken çok saçma gelmeye başladığından duaları bile etmiyordum)
okuduğum duaların türkçelerini de öğretirdi babam. ama zaten kafama yatmıyordu, türkçelerinden sonra iyice sorguladım.
üniversite yıllarında inanmadığımı fark etsem de içten içe kendimi suçladığımdan bastırdım.
üniversiteden sonra da artık bunu kendime itiraf edebildim.
o günden beri daha huzurluyum
Öyle tabi ki de hani öyle anlar gelir de en basit bi konuda bile şaka mı yapıyor gerçek mi söylüyor diye ikileme düşeriz de valla mı yemin et deriz ya toplumda kalıplaşmıştır valla billla demek o yüzden değişik olur insanArkadaş zaten ‘dini inancı’ olmadığını söylemiş. Yani muhtemelen Allah’a inancı var. Yemini de böyle ediyordur .
Tamamen inançsız biri ise kendini yemin ile kanıtlamıyordur . Muhtemelen çevresindekilerde onu biliyor ve ondan böyle birşey istemiyordur . Sonuçta inanmayan biri vallahi dese bu onun değil karşısındakinin sorunu olur . İnanıp inanmamak karşıdaki insana kalmış birşey
İnançlı olmayan biri olarak yanıtlamak istedim
estağfurullah yalan söylüyorsunuz demek istemedim saçma sapan bir konuda bile valla mı yemin et diyen bir toplumuz Müslüman kesim olarak o bağlamdaZaten doğruyu söylediğim için kimse bana yemin et demiyor.
Birini inandırmak için yemin etmeme gerek yok.
Öyle tabi ki de hani öyle anlar gelir de en basit bi konuda bile şaka mı yapıyor gerçek mi söylüyor diye ikileme düşeriz de valla mı yemin et deriz ya toplumda kalıplaşmıştır valla billla demek o yüzden değişik olur insanyada bana değişik geliyor
estağfurullah yalan söylüyorsunuz demek istemedim saçma sapan bir konuda bile valla mı yemin et diyen bir toplumuz Müslüman kesim olarak o bağlamda
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?