Seyirci sinirlendi, Karatay'a o soruyu sordu!

Caddy

Guru
Kayıtlı Üye
28 Mart 2012
8.170
2.002
448
Kocaeli
Her söylediği gündem olan Prof. Dr. Canan Karatay, ATV'de yayınlanan "Atv'de hafta sonu" adlı programa konuk oldu. Karatay yine çok konuşulacak sözler sarf etti. Detaylar haberimizde...

Program sunucusunun 'Yaz geliyor. Özellikle bayanlar fazla kilolarından nasıl kurtulur?' şeklindeki sorusunu yanıtlayan Karatay, şu ifadeleri kullandı:

“Benim önerilerim aslında kilo vermek için değil. Vücudun metabolik bozukluğunun düzelmesi için. Sağlıklı beslenince doğal olarak kilo da gidiyor. Ben bunları kilo vermek için yazmıyorum. Çünkü bazıları diyetisyen diye laflar ediyor. Karatay’ın prensibi şudur: Aç kalarak kilo veremezsiniz. Aç kalarak kilo vermek veya çok hızlı kilo vermek en tehlikeli olaydır.

Doğada 30 türlü yağ var. Vücudumuzun sağlıklı çalışması için bu yağlara ihtiyaç var. Köy tereyağı, sağlıklı zeytinyağı, doğal balık yağı… bunların tüketilmesi gerekmektedir. En tehlikeli 2 yağ vardır. Başka hiçbir yağ tehlikeli değildir. Bir, trans yağ dediğimiz bozulmuş yağlar. Yani margarinler veya kızartmayla meydana gelen yağlar… Bu yağlar çok tehlikelidir, kanser sebebidir. Bir de vücudumuzda oluşan, şekere bağlı olan yağlar. O da trigliseritlerdir. Bu iki yağ tehlikelidir. Trigliseritler şeker toksiktir. Şeker en tatlı zehirdir. Vücuda girdiği zaman şeker veya şekere dönüşecek karbonhidratlar, hemen vücut onu dolaşımdan uzaklaştırmak mecburiyetindedir hücrelere zarar vermesin diye. İnsülin salgılar pankreastan. İnsülin o şekeri trigliserite çevirir, depoya gönderir. Kilo almak demek, karaciğer yağlanması demek şeker yiyorsunuz demektir, bu tehlikelidir. İngiltere geçen hafta şekerli içeceklere vergi getirdi. Ben bunu yıllardır söylüyorum."

Canan Karatay bir seyircinin "Ekmek yeme, şeker yeme... Peki biz ne yiyeceğiz?" şeklindeki sorusuna ise "Ekmek de şeker de hakiki besin değildir. İkisi de vücudumuzu aldatır. Hakiki besin yağdır, proteindir, sudur. Bitti! Ve de karbonhidrat ama doğal karbonhidrat. Nedir doğal karbonhidrat? Kurufasulye, mercimek, fındık, fıstık. Esas besinler bunlardır. Ekmek de şekerdir. Neden? Ekmek vücuda girer girmez rafine un, nişasta… vücut onu şeker olarak görüyor. Siz ekmek diye yiyorsunuz ama içi katkı maddesi dolu. Gittim fırıncılarla konuştum. Yüzde 10 katkı maddesi koyuyoruz diyor kabarsın diye. Yani katkı maddesi olmayan ekmek kabarmaz.

Biz ekmek seven bir millet değiliz, bu hale getirildik. Türkiye’de kişi başına senede 200 kilo ekmek tüketiliyor. Bu rakam çok yüksek. Türkiye’de ekmek üretimi azaltılırsa sağlık sorunları yüzde 30 çözülür." şeklinde cevap verdi.

Sabah kavaltısının önemine değinen Prof. Dr. Canan Karatay, "Sabah kalkınca mutlaka yumurta, peynir, zeytin yiyeceksiniz ama yanında ekmek yemeyeceksiniz. Kahvenizi, çayınızı şekersiz içeceksiniz. Kilo almanızın sebebi ekmek ve şekerdir. Bunları hayatınızdan kesinlikle çıkarmalısınız. Öğün diye bir şey yok. Saate bakıyorlar 2 saat sonra yiyeceğim diyorlar. Böyle bir şey yok. Sabah güzel bir kahvaltı edin, sonra ne zaman acıkırsanız o zaman yiyeceksiniz.

İbn-i Sina diyor ki 2 öğün sağlıklıdır, 3 öğün zararlıdır. Hz. Muhammed de 2 öğün beslenirdi. Neden? Çünkü insan vücudu sık sık yemeye programlanmamıştır." ifadelerini kullandı.

Son olarak lahmacun hakkında konuşan Karatay, "Ekmekle lahmacunu karıştırmayın. Lahmacun neden sağlıklı? Çok incedir, içinde maya yoktur, üstünde et vardır, kıyma vardır, sebze vardır, soğan, domates vardır. Yanında da yayık ayran açarsın. En sağlıklı gıdadır lahmacun, ekmek ne ki kardeşim?" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: gidagundemi.com

Programı izlemiştim, kesinlikle çok doğru konuşuyor bu kadın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…