Yöresel Tarif Sivas Mutfağı

Yöresel Yemekler

Efser

Nirvana
Pro Üye
8 Aralık 2011
45.739
166.581
798






Sivas halk mutfağında çorbalar yemekte ön sırayı alan ve bilhassa yaşlılar tarafından "yürek yağmuru" diye latife yapılan bir yiyecektir. Kış çorbalarının başında gelen peskütan, un veya çok az yarma unu ile yoğurdun pişirilmesi ile hazırlanan bir yiyecektir. Yarma, yeşil mercimek ve peskütan su ile çorba kıvamında pişirilir. Üzerine soğan yağda kızdırılır ve nane konularak çorbaya ilave edilir (sokaraç). Peskütan çorbası kış günleri-nin lezzetli ve besle-yici bir yemeğidir. Yazın en meşhur çorbası ise pancar çorbasıdır. Diğerleri; kesme çorbası (hamur çorbası), tarhana, şalgam, patates, şehriye, mercimek, bulgur, düğülcek çorbalarıdır. Et yemeklerinin başında, sebzeli et yemeği gelir. Önce kızartılarak pişirilmiş etlere patlıcan, biber, domates konularak hazırlanır. Sebzeli et çarşı fırınlarında tavalarda hazırlanır ve buna "fırına tava vermek" denilir. Sivas kebabı da sebzenin bol bulunduğu yaz-sonbahar aylarında yapılan bir çarşı yemeğidir. Pehli, çirli et, yaprak sarması, lahana sarması, dolmalar, köfteler, kızartma köftesi (kadınbudu köfte), sulu köfte (bulgurlu köfte), mirik köftesi (etsiz), yahni ve mıhlamalar diğer yemeklerimizdir. Sebze yemekleri içinde kabak yemekleri (kavurması, sütlü kabak, üzümlü kabak), şalgam kavurması ve yemeği, patates tiritlisi, baharda kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitki olan madımakla yapılan yemekler önem taşırlar. Sofralarımızın vazgeçilmez ye-meği olan pilav için "ekmek hazır, pilav vezir" denilmiştir. Bulgur, pirinç, kus-kus, erişte pilavları değişik lezzet ve görünümde olan çeşitler olarak sofrada yerlerini alırlar. Hoşaflar ve bayram çorbası, pilavların yanında sofraya getirilir.
Sivas mutfağının börekleri ise lezzetin ve nefasetin birer mahsulüdürler. Su böreği, köylü böreği, yufka böreği, tel böreği, yarımca börek, dible gibi çeşitleri vardır. Tatlıların başında baklava, hurma, tava hurması, sarığı burma, kırım baklavası, kadayıf, yufka böreği, helva, hasuda (aside), paluza (pelte), karaş, pestil kızartması, incir dolması, ballı börek ve daha çok ramazan tatlısı olan güllaç gelmektedir. Akraba ve dostların topluca yemek ye-dikleri, toplumdaki sosyal dayanışmayı canlı tutan tören yemekleri de özel gün yemekleri olarak önem taşırlar. Dini bayramlar, kandiller, aşüre ayı, nevruz ve eğrilce (hıdırellez) gibi mevsimlik bayramlar, evlenme ve sünnet düğünleri, iftar davetleri, hac dönüşü yedirilen yemekler, ölü evine gönderilen yemekler, özel gün yemekleri olarak yenildiği günlerin anlamını belirtmektedirler.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:

Yeşil Mercimekli Köfteli Çorba

Malzemeler:
400 gr orta yağlı kıyma
1 ½ su bardağı yeşil mercimek
1 kase erişte
1 orta boy soğan
1 yumurtanın beyazı
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
4 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı reyhan

Yapılışı:
1 buçuk su bardağı yeşil mercimek büyük bir tencereye alınır ve sıcak su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğan küçük küçük doğranır. Kıyma karıştırma kabına alınır ve üzerine soğan, kıyılmış maydanoz ve yumurta akı ilave edilir. Tuz, pulbiber, karabiber, nane ve reyhan eklenip yoğrulur. Yoğrulan kıymadan küçük parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanarak köfte topları hazırlanır.Haşlanan mercimeğin içine erişte ilave edilir. Erişteler de yumuşayınca hazırlanan köfte topları tencereye ilave edilir. Üzerine 2 çay kaşığı kadar tuz eklenip pişirilir. Sosu için; 2 yemek kaşığı tereyağı tavada eritilir ve içine 2 yemek kaşığı domates ve 1 tatlı kaşığı acı biber salçası ilave edilir. 4 çay kaşığı nane ile kavrulur. Çorbanın suyundan alınıp sosa eklenip karıştırılır ve çorbanın içine dökülür.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849080
Şalgam Çorbası

Malzemeler:
250 gr dana kuşbaşı
5 Adet şalgam
3 Yemek kaşığı pilavlık bulgur
2 Adet kuru soğan
2 Yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
Şalgamların kabukları soyulur ve çok ince şekilde doğranır. Derin bir kaba alınan doğranmış şalgamların üzerine kaynar su gezdirilir ve yarım saat bekletilir. Derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvıyağ eklenir. 250 gr dana kuşbaşı eti tencereye ilae edilir ve güzelce kavrulur. Daha sonra üzerine yemeklik doğranan iki adet kuru soğan eklenir ve kısa süre kavrulur. Malzemelerin üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası ve 3 yemek kaşığı pilavlık bulgur ilave edilir. Salçalar kavrulduktan sonra tencereye su ilave edilir. Su kaynayınca, sıcak suda bekletilen şalgamlar süzülüp tencereye ilave edilir.
Alıntıdır...
 

Malzemeler

Patates 250 gr.
Bulgur veya pirinç 1 su bardağı
Kıyma-kavurma 100 gr.
Margarin 1 çorba kaşığı
Soğan (rendelenmiş) 1 baş
Nane 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Biber 1 tatlı kaşığı
Yemek Tarifi

250 gr. patates, 1cm. 3 şekilde doğranır. Kıymalı, soğanlı sokarıçla 1-2 litre suya dökülür. Tuz biber ekilir. 1 kase dolusu bulgur veya pirinçle pişirilir. Bu da yine kemikli kavurma veya kuşbaşı etle yapılır. Çorba ateşten indirildikten sonra 1 çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilerek üzerine dökülür.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849091
Malzemeler

Patates 250 gr.
Bulgur veya pirinç 1 su bardağı
Kıyma-kavurma 100 gr.
Margarin 1 çorba kaşığı
Soğan (rendelenmiş) 1 baş
Nane 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Biber 1 tatlı kaşığı
Yemek Tarifi

250 gr. patates, 1cm. 3 şekilde doğranır. Kıymalı, soğanlı sokarıçla 1-2 litre suya dökülür. Tuz biber ekilir. 1 kase dolusu bulgur veya pirinçle pişirilir. Bu da yine kemikli kavurma veya kuşbaşı etle yapılır. Çorba ateşten indirildikten sonra 1 çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilerek üzerine dökülür.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849092
Malzemeler
700 gr evelik yaprağı
300 gr kıyma
2 su bardağı bulgur
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Yoğurt

Yapılışı:
2 su bardağı bulgura 1 yemek kaşığı tuz atılır ve 2 bardak sıcak su ile ıslatılır. Evelik yaprakları kaynar suda 1-2 dakika bekletilir ve süzülür. Maydanoz ve dereotu ince ince kıyılır. Islatılan bulgura 300 gr kıyma ve yeşillikler eklenir. 1’er tatlı kaşığı pul biber, karabiber, nane, kimyon ve kekik serpilip iç harç yoğrulur ve özleştirilir. Evelik yapraklarının orta kısımları çıkartılır. Yapraklar iç harçla birlikte muska şeklinde katlanıp tencereye dizilir. 1 silme tatlı kaşığı tuz atılıp sarmaların üzerine çıkmayacak kadar su dökülür. Ters çevrilmiş bir tabak yerleştirili pişirilir. Yoğurtla sunulur.

Evelik Sarması servise hazırdır.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849093
Malzemeler:
İç Harcı İçin:
1 Kilo haşlanmış patates
7 Dilim pastırma
150 gr kavurma
2 Adet kuru soğan
1/2 Demet maydanoz
2 Yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Karabiber

Dışı İçin:
250 gr yağsız dana kıyma
4 su bardağı köftelik bulgur
1/2 Su bardağı irmik
1 fincan un
1 adet yumurta

Üzeri İçin:
Tereyağı

Yapılışı:
2 Adet kuru soğan yemeklik doğranır ve 2 yemek kaşığı tereyağı eklenen geniş bir tencerede kavrulur. Pastırmalar minik minik doğranıp, soğanların üzerine ilave edilir. Daha sonra 150 gram kavurma tencereye eklenir. Haşlanmış 1 kilo patates çatalla ezilir ve tencereye ilave edilir. Üzerine pul biber, karabiber tuz ve yarım demet ince kıyılmış maydanoz ilave edilir ve ocağın altı kapatılıp soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta derin bir kaba, 250 gram kıyma, 4 su bardağı köftelik bulgur, yarım bardak irmik, 1 fincan un, 1 adet yumurta ve tuz eklenip ara sıra su ilave edilerek 15 dakika yoğrulur. Dış harcından cevizden biraz daha büyük yuvarlaklar elde edilir. Yuvarlanan köftenin ortası açılır ve iç harcı ile doldurulduktan sonra, yuvarlayarak kapatılır. Diğer tarafta derin bir tencerede su kaynatılır. Üzerine tuz atıldıktan sonra köfteler bu suda haşlanarak pişirilir. Köfteler suyun yüzeyine çıktıktan sonra süzülerek ocaktan alınır. Pişen köfteler bir servis dizilir ve üzerine kızgın tereyağı gezdirilir.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849104
Malzemeler:
5 adet patates
2 adet yumurta
2 bardak su
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam kırmızı toz biber
1 tutam karabiber
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Hamuru için yoğurma kabına 2 bardak su dökülür. Suyun üzerine 2 adet yumurta kırılır ve aldığı kadar un eklenerek mantı hamuru yoğrulur. Patatesler haşlanır ve ezilir. Ezilen patatesler yarım çay bardağı sıvı yağda sotelenir. Sotelenen patateslere arzuya göre tuz, 1’er tutam toz kırmızı biber ve karabiber serpilip ocaktan alınır. Hamur bezelere ayrılır, açılıp bardakla yuvarlak kesilir. Yuvarlak hamurların ortasına patatesli iç yerleştirilir. Hamurların kenarları içe doğru büzülerek kapatılır. Mantılar tuz ve sıvı yağ katılan kaynar suda haşlanır. Pişen yemek süzülür ve sunum tabağına alınır. Sosu için 3 yemek kaşığı tereyağı kızdırılır. Kızgın tereyağı mantıların üzeerine dökülür.

Hıngel servise hazırdır.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Oy saç böreklerini görünce karnım acıkdı:)Nevroşun topiğine bir iki tarif koymuşdum du sanada koyayım:)

Mirik Köfte
1 su bardağı ince bulgur
1 küçük soğan
1 adet yumurta
Un (4-5 yemek kaşığı)
Tuz karabiber pul biber
İsteğe göre maydanoz

Üzeri için:
sarımsaklı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı




Öncelikle bulguru kapaklı bir kaba koyup üzerine çıkacak kadar kaynar su koyup kapağını kapatıp 8-9 dk şişmesi için bekleyelim. Soğanı rendenin ince tarafı ile rendeleyelim. Bulgurun üzerine soğan, yumurta, baharatlar, maydanoz ve yavaş yavaş unu ekleyerek iyice yoğuralım. İster yuvarlak isterseniz avuç içinde sıkarak şekil verip un serpilmiş tepsiye koyalım en sonunda tepsideki una bulanması için tepsiyi sallayalım…
Suyu tencereye koyalım (4-5 su bardağı su). Bir miktar tuz ilave edelim ve köfteleri suya atalım 8-9 dk kaynatalım. Ateşi söndürüp 1 su bardağı soğuk su koyalım (yapışmaması için) ve 1 dk bekleyip süzerek servis edilecek tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt koyup üzerine de tereyağı döküp servis edin. Afiyet olsun…
 

Malzemeler:
2 adet bayat ekmek
300 gr kavurma
3 adet soğan
2 adet patates
3 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
2 adet domates
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
6 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı nane

Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranıp tereyağında kavrulur. Diriliğini kaybeden soğanlara küp küp doğranan patatesler eklenir. kırmızı ve yeşil biberler halka halka kesilip pembeleşen patateslere eklenir. Biraz çevrilip küçük küçük doğranan domatesler ilave edilir. Domatesler diriliğini kaybedince kavurma katılır. 1tatlı kaşığı biber salçası ve yıkanıp süzülen 6 yemek kaşığı pirinç eklenir. kıyılmış dereotu ve maydanoz, 2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı nane serpilip biraz su dökülür ve pirinçle yumuşayana kadar pişirilir. Bayat ekmekler küp küp doğranır ve tepsiye yerleştilirilip fırında kızartılır. Kavurmalı harç kızaran ekmeklerin üzerine dökülür ve maydanoz yapraklarıyla süslenir.
Alıntıdır...
 

Malzemeler:
300 gr kaymak
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru maya
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Hamuru için 1’er bardak su ve süt ile 1 tatlı kaşığı kuru maya azar azar un eklenerek toparlanana kadar yoğrulur.Yoğrulan hamur iki eşit bezeye ayrılır ve un serpilerek incelene kadar açılır. 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı eritilir. Açılan hamur yağlanır ve kaymak sürülür. İkinci beze de açılıp kaymaklanan hamurun üzerine serilir. Tereyağı sürülüp zarf şeklinde katlanır ve donması için dolaba alınır. Donan katmer fırın tepsisine elle bastırılarak yayılır. 1 adet yumurta (akıyla birlikte) çırpılır ve katmerin üzerine sürülür. Katmerin üzerine çatalla desenler yapılır. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Üçgen dilimlere kesilerek sunulur.

Sivas Katmeri servise hazırdır.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849100
Malzemeler:
3 adet yufka
İç harcı için
500 gram kıyma
1 adet soğan
½ bağ maydanoz
2 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı nane
İç sosu için:
2 adet yumurta
½ çay bardağı süt
½ çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber
Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
Hazır üç yufka paketinden çıkartılıp yırtılmadan açılır. Bir soğan incecik kıyılır ve 500 gram kıyma ile tereyağında kavurulur. Kavrulan kıyma ve soğana iki yemek kaşığı salça ve kıyılan yarım bağ maydanoz koyulur. İyice kavrulan malzemeler soğuması için bir kaba alınır. İç harca ikişer tatlı kaşığı karabiber, pul biber ve nane serpilir. İki yumurta yarımşar çay bardağı süt ve zeytinyağı ile çırpılarak sos hazırlanır. Yufkalara tek tek yumurtalı sütlü sos sürülür ve üst üste dizilir. Hazırlanan kıymalı ve bol baharatlı iç harç koyulan yufkalar katlanır. Katlanan yufkalar tülbentin üzerine koyulup açılıp, sarılır. Yuvarlanan börek tülbentle sarılır ve kaynayan tuzlu suda kısa süre haşlanır. Pişen böreğin suyu süzülüp sarıldığı tülbent çıkartılarak tabağa alınır. Bir yemek kaşığı pul biber 2 yemek kaşığı tereyağında yakılır. Soğuyup dilimlenen börek tabağa dizilir. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt bir kaseye alınır üzerine biberli sos dökülür. Dilimlenen böreklerinde üzerine biberli sos dökülüp, sarımsaklı sosla servis edilir.

Tülbent böreği sunuma hazırdır.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Ellerinize sağlık paylaşımınız içinde çok teşekkür ederim
 

Humbuguş Tarifi

Malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 ½ bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:
4 yemek kaşığı kıyma
3 adet yumurta
½ litre süt
2 yemek kaşığı
iç yağı
2 tatlı kaşığı reyhan
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı karabiber
Sosu için:
1 tatlı kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Üç su bardağı una bir tatlı kaşığı tuz serpilip su eklenerek hamur yoğurulur ve dinlendirilir. İki yemek kaşığı iç yağı eritilir ve dört yemek kaşığı kıyma kavrulur. Üç yumurta kırılıp çırpılır ve üzerine yarım litre süt eklenir. İç yağında kavrulan kıymaya ikişer tatlı kaşığı reyhan ve pul biber ile yarın tatlı kaşığı karabiber serpilir. Baharatlarla özleşen kıyma karıştırılan yumurta ve sütle buluşturulur. Dinlenen hamur ikiye bölünüp un serpilerek açılır. Hamurdan bardak yardımıyla yuvarlak parçalar kesilir. Yuvarlak hamurlar külah gibi sarılarak kenarları yapıştırılır ve içine kıymalı, sütlü, yumurtalı harç koyulup ucu kapatılır. Hazırlanan humbuguşlar kaynar suda haşlanır. Pişen humbuguş sunum tabağına alınır. Üzerine eritilen tereyağında yakılan pul biberli sos dökülür.
Alıntıdır...
 

Katmer

Malzemeler ve Hazırlanışı:

1 çay kaşığı yaş yada kuru maya
1 su bardağı su
Tuz ve alabildiğince normal un yada esmer kepekli un
1 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı:

Tüm malzemeler bir Kap içerisine alınır.Önce maya ve ılık suda eritilir.Ardından şeker ilave edilir. Azar azar un eklenerek hamur kulak memesi kıvamında bir hamur elde eilir. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar yapılarak biraz dinlendirilir.Daha sonra Bezeler küçük tepsi büyüklüğünde açılır ve içerisine sıvıyağ serpilir.Sağlı sollu açtığımız yufkayla her tarafına yağ yaydırılır.Ve resimdeki gibi rulo sarılır hamur,Daha sonra bükülür ve kendi etrafında rulo sarılır.

Not: Haşhaşlı Katmer Serenler Yağ ekledikten sonra haşhaşlı ezmeden 1 yemek kaşığı sürerek daha sonra rulo yapabilir.Böylelikle Haşhaşlı Katmer Elde Etmiş Olursunuz..
Alıntıdır...
 

Malzemeler

Yarım kilogram koyun eti
Yarım kilogram bulgur
1 adet soğan
Tereyağı
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı besni üzüm
Alatı için: Tane karabiber Karanfil 5 adet baharat
Yemek Tarifi

Alatlı pilav baharatlı pilav demektir. Önce kuzu etini beş çeşit baharat, tane karabiber ve karanfil ile terbiye yapın. Daha sonra etleri su ilavesi ile pişirin. Aynı karışım ile ince doğranmış soğanı da terbiye yapın. Birkaç saat sonra soğanı tereyağında soteleyin. Üzerine eti daha sonra nohutu ve üzümü ilave edip. Tuzunu ayarlayıp et suyu ilavesi ile pişirin. En son kızarmış tereyağı dökerek sıcak servis yapın.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849114
Malzemeler:
1 ½ kase pirinç
2 adet tavuk but
1 adet tavuk göğüs
3 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 paket dolmalık fıstık
1 avuç badem
1 paket kuş üzümü
½ çay bardağı sıvıyağ
Tarçın

Yapılışı:
Tavuk etleri düdüklü tencereye alınır ve tereyağında biraz kavrulur. 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edilir. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve yaklaşık 15 dakika haşlanır.Pirinç sıcak suda ıslatılır. Soğanlar yarım ay şeklinde doğranır. Tavaya yarım çay bardağı sıvıyağ eklenir ve soğanlar pembeleşene kadar iyice kavrulur. Ayrı bir tavaya biraz sıvıyağ eklenir ve fıstıklar rengi dönene kadar kavrulur. Kuş üzümleri sıcak suda ıslatılır. Elde ovularak yıkandıktan sonra kavrulan fıstıklara eklenir. Biraz daha kavrulduktan sonra ocaktan alınır.Düdüklü tencerede haşlanan etler ayrı bir kaba alınır ve didiklenir. Bademler sıcak suda kabukları kolay çıkması için ıslatılır. Pirincin suyu süzülür ve yıkanır. Derince bir tencereye pirincin yarısı ilave edilir. Üzerine soğan, soğanın üzerine tavuk etleri yerleştirilir. Dolmalık fıstık ve kuş üzümü serpilir. Kalan pirincin bir kısmı ile malzemelerin üzeri kaplanır. Soğan, tavuk etleri, fıstık ve kuş üzümleri sırasıyla kat kat yerleştirilir. En üst kat da kalan pirinçle kapatılır. 2 buçuk kase tavuk suyu ilave edilir. Pilavın üzerine biraz tarçın serpilir. 2 yemek kaşığı tereyağı pilavın üzerine eklenir ve karıştırılmadan tencerenin kapağı kapatılarak suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Bademlerin kabukları soyulur. Tencerenin ağzına servis tepsisi kapatılır ve pilav ters çevrilir. Üzeri bademle süslenir.

Şirvan Pilavı servise hazırdır.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 849118
Sivas Köftesi Malzemeleri:

1 ½ kg kıyma
3 tatlı kaşığı tuz
5 adet yeşil biber
3 adet domates
1 adet yumurta akı

Sivas Köftesi Yapılışı :

1 buçuk kilo kıyma için; kaburga, kürek ve but etleri 20 gr tuzla ovulur ve makinede çektirilir. (Kasabınızda yaptırabilirsiniz) Kıyma güzelce yoğrulup buzdolabında 1 gece dinlendirilir. 1 yumurtanın akı ayrılır. Avuç içlerine yumurta akı sürülür. kıymadan limon büyüklüğünde kopartılan bezeler avuç içinde bastırılarak yassılaştırılır ve inceltilir. Hazırlanan köfteler ızgarada ya da yağsız tavada kızartılır. 3 adet domates kalın kalın dilimlenip biberlerle birlikte kızartılır. Köfteler domates ve biberlerle süslenir.
Sivas Köftesi servise hazırdır.

Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…