• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yarışma Ölüğün Körü-Ankara Mutfağı

İyi günler bacımlar,

Sizlere bu ayki Yöresel Lezzetler bölümü için yemek yapmaya karar verdim. Bu yarışmaya ilk kez katılıyorum malumunuz.Tabii ki şansıma, yöresel lezzetler konsepti denk geldi. 😑
Hayatında yaptığı maksimum yöresel yemek İzmir Köfte olan biri için iddialı bir kategori. Ancak yine de pilavdan dönenin kaşığı kırılsın deyip Ankara yöresine ait "Ölünün körü" adlı yemeği yapmak üzere kolları sıvadım. Hayır, Ankara'lı değilim, yemeği de ilk kez duydum. Depresif Penguen Depresif Penguen burdan öpüyorum canım bdbd😐
Rivayete göre bacının biri girmiş mutfakta haldır haldır kıymalı, erişteli bi yemekler yapıyomuş. Nedir yani, ne bu telaş? Kadının işi başından aşkın tam çıldırcak derken komşu çıkagelmiş. Komşu başlamış habire "Bacımsu, bacımsu ne yemek yapıyorsun" diye vırvır başında. Bizim bacı da hiç haz etmezmiş bu çemçük gözlü komşudan. Ölünün körünü yapıyorum demiş.
Ben tarife karar verirken erişteyle şehriyeyi karıştırıp yemekte şehriye var sandım. Bilen bilir yurtdışında eriştedir, yaş yufkadır böyle bize özgü şeylere ulaşmak zor, hele benim köyde zaten bişey yok. Acı gerçekle yüzleşip 4 saat erişte keserken ( ilk kez kestim meğer tekniği varmış hdhd) yemeğin adıyla bütünleştim, damarlarımda ve özellikle ayakta durmaktan ötürü belimde hissettim, yemeği bulanı yad ettim. Neyse çok uzattım. Yemeğin tarifine geçiyorum.
Erişte için 500 gram un, 2 yumurta bi tatlı kaşığı tuz ve 150 gram su malzemeler. Hepsini karıştırıp, yoğurup bezelere ayırdım. 15 dk. bekletip açtım. Sonra da kesmeye başladım sabahlar olmasın deyip. 100 derece fırında 15 dakka kuruttum. Sonra içime sinmedi birazda çarşafa serip 2 gün beklettim.
Eki Görüntüle 3687502

Bundan sonrası zaten kolaymıştı. Bildiğin yurdumun soğanlı salçalı kıyma kavurması. 200 gram kıymayı soğanla kavurdum. 1 yemek kaşığı salça, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, onları da ekledim. 8-10 dal maydonoz kıyıp , 10 tam cevizi de rondo da çekip ekledim. Karıştırıp kapadım.
Eki Görüntüle 3687503

Ondan sonra erişteleri haşladım bol tuzlu suda. Dağılcak mı diye bekledim taş gibi açmışım. 😑 Borcamın dibini erittiğim tereyağı ile biraz yağladım. Üstüne önce kıymayı döküp bastırdım. Üstüne süzdüğüm haşlanmış erişteleri. Erişteleri de bi miktar tereyağ ile karıştırıp koydum unutmadan. Neyse sonra bunları 180 derece fırında 20 dakka kızarttım. Çıkarıp servis tabağına alıp ister düz yoğurt, ister sarımsaklıyla, üstüne tereyağında salçayı kavur coz diye dök. Süslemesi sana kalmış. Eki Görüntüle 3687506

Aslında erişteyi kesmeyle uğraşmasan kolay yemek. Acayip sevdik biz. Ceviz müthiş oluyor erişteyle, tavsiye ederim. Ha bu arada bu ne biçim yöresel konsept diyenler olacak, ben de isterdim bir Silifke yoğurdu, bir bakraçtır, ibriktir ama elimde yok. Yılbaşı konsepti yaptım artık idare edin. Öptüm.

Eki Görüntüle 3687507 Eki Görüntüle 3687508 Eki Görüntüle 3687510 Eki Görüntüle 3687512 Eki Görüntüle 3687532
Çok güzel sunum, çok güzel anlatım olmuş, başarılar dilerim 😍🌺🧿

Back
X