Siz nasıl tahammül edebiliyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
D286CC84-4AF4-483C-8B02-7394C02D40B5.webp

Rekor: isim, mecaz Daha önce elde edilmemiş olan sonucu aşan yeni sonuç.

100 yıldır aynı. 🤣

İstanbulla alakası yok bütün ülke çöküşte şuan.yapacak birşey yok imkanı olan soluğu yurtdışında alıyor fakir kesim zaten geçim sıkıntısından başını kaldıramıyor.zenginlere zaten birşey koymaz olan orta kesime oldu eridi bitti resmen bir bilgisayar alacagim 40 kere düşünüyorum dolar indi yükseldi derken hayaller hayatlar oldu artık.çok bunaldım bu ekonomiden ve adalet sistemindeki yozlaşmadan.Hiçbirimizin ne can ne mal güvenliği var.

Merhaba nihayet serin bir akşamdan sevgiler. Öncelikle baştan yazayım “Ya sev, ya terk et” çiler yazmasın konuya rica ediyorum. Ben akıldan çok tavsiye ve dertleşmek istiyorum. Çünkü TR’de ve özellikle de İstanbul’da yaşamak artık bana çok zor geliyor. Gürültü, kalabalık, insanların saygısızlığı ve bitmek bilmeyen kakafoni, herşeyin el yakması, kendi ülkemde tatile gidip cennet köşeleri keşfedememek, yurtdışının artık tamamen bir hayal olması, herşeye sürekli zam gelmesi, işsizlik, sürekli endişe ile yaşamak kısaca bu ülke beni yordu.

Yurtdışı imkanımız malesef yok, eşimle ben üniversite mezunu beyaz yakalıyız hatta o şu an işsiz. Bilişim sektöründe ama iş yok, aramıyor bile kimse. Hadi herşeyi yıkalım bir arsa alıp ev yapalım, bazısı Bursa’da köyde, bazısı Burhaniye ya da Urla’da yaşıyor öyle yapalım desek para yok! Ayrıca iş mevzusu ne olacak büyük problem çünkü oralarda istihdam kısıtlı. Yani biz bir süre daha buraya mahkumuz. Hoş gerçi İzmir’e gidince döviz düşmeyecek, ülke aynı ülke kriz aynı kriz.

Peki siz nasıl dayanıyorsunuz?

İçinizde çocuğu olanlar var bu ülkenin gidişatından böyle üstüne çöreklenilmesinden güzelim kendine yeten bu ülkenin dışarıya bağımlı hale gelmesinden hadi hepsini geçtim bir kadın olarak kadına şiddetten, Allah korusun ama tecavüze uğrasak ya da eşimiz bizi öldürse arkamızdan “orada ne işi varmış, ne biçim giyinmiş, kesin adamı kışkırttı” denecek olmasından. OF YAZARKEN BUNALDIM. Bütün bunlar sizi yıpratmıyor , umudunuzu örselemiyor mu? Ne olur akıl verin bana ben dayanamıyorum. Gerçekten depresyondayım, anti depresan almama rağmen zihnim artık bu kaygı halinden ağrıyor. Elle gelen düğün bayram diyemiyorum bu ülke hepimizin hepimiz batıyoruz batarken. Ne olur umutlarınızı, size güç veren düşüncelerinizi benimle de paylaşın.
hayat acımasız ama insanlar daha acımasız ve dünyanın her yerinde ekonomik sıkıntı çeken insanlar var sadece TR de durum böyle değil o nedenle şartlarınıza göre yaşamayı öğrenmeniz lazım. Ama bunu yaparken hayallerden vazgeçmeyin.
Evliyim,1 kızım var, eşim özel sektör çalışanı ben memurum. Eşimin ilk evliliğinden oğlu var haliyle 2 çocuklu gibiyiz ona da yapılan harcamalar var.
Evimiz kendimizin ama kredi ödüyoruz, araç yok şuan ilerde almayı planlıyoruz. Kızımın kreşi, faturalar, apartman aidatı, kredi ve kredi kartları derken tabi arada çıkan ev tadilatı sağlık masrafları falan birikim falan yapamıyoruz.Ama her yıl tatile gideriz, ihtiyaçlarımızı gideriyoruz, aç değiliz açıkta değiliz. Ve yaşadığımız şehir Bursa.
Yaptığım gelirime göre harcama yapmak, marka takılmamak, yemeğimi evde yaparım ama dışarda da yeriz haftada 1 gün falan (şu ara covidden ara verdik sadece) harcamalarımı kendime göre kısarak istediğim herşeyi yapıyorum er yada geç.
İyi düşünün iyi olsun diyorum son olarak ;)

Sizinde burdaki durumdan haberiniz olmadığı o kadar asikar ki.20.000 euro kim aliyor,nasıl aliyor? Bu kadar kolay mi yani onca parayi almak.Komiksiniz!
Egitim salik nasıl ucretsiz oluyr.Saglik hizmetini kullanmasan bile duzenli olarak senin hesabindan her ay cekiliyor parasi.On km aşsan direk ceza kesiyorlar.Bir konut aydatina 150 200 euro oduyorsun.Kimse türkiye dort dortluk demiyor zaten.Ama avrupa da yasayan her insan icinde hayat dort dörtlük olmuyor bunu anlamalisiniz...

Türkiye şartlarını hiç yazmayayım istersen :)
Herkesin durumu kendine göre zor.
Bizim anlatmak istediğimiz orada aldığınız dövizleri burada gelip değersiz gibi harcamak ve bunun havasını atmak.

evet bu pahalilik ve yazdiginiz diger seylere tabi ki canimiz sikiliyor.ama degistirebilecegim seylere odaklanmak iyi geliyor.kendi ailemin hayatinda neyi daha guzellestirebilirim diye dusunmek ve yapabildiklerini gormek daha iyimser bakmami sagliyor.en basitinden her gun evdeki fazlaliklardan kurtulmaya baslamak temiz duzenli tutmak.yeni yemek tarifleri ogrenmek.cocugumla ilgilenmek.onun ogrenme surecine sahit olmak heyecanlandiriyor.tatil gunlerinde park orman vs imkanlar dahilinde gezmeye cikmak.cunku dunyada her zaman kotulukler olacak afetler yasanacak.isvece norvece de gitsen orda da bunalima sokacak seylerle karsilasacaksin.kucuk dunyanda degistirebileceklerine odaklanmak en iyisi.
😏
Her annenin hakkı değil mi çocuğu için yeni tarif öğrenmek?
Fakir edebiyatı inanın yapmıyorum ama benim çocuklarımın yediklerini, bu ülke ve dünyada kaç çocuk yiyemiyor diye oturup dertleniyorum ben.
Buna niye şükredeyim ki, o da çocuk e benimki de farkı ne?

‘İnsanlık, Afrikalı bir anne çocuğuna ‘o tabağındaki yemekler bitecek’ dediğinde kurtulacak.’ Morgan Freeman

Yav ne 70 yaşında çalışması istisnadır o. Avrupalı 65+ turistler her yaz dünya turu yapıyor emekliliklerinin tadını çıkartıyor. Geçiniz efendim inanmayınız.

Tabi ki de
Adamlar hayatlarını yaşıyor.
Bizde 70 yaşını göremeden ölen çok :(

3 farklı kıta & ülkede yaşamış biri olarak net söyleyebilirim ki

Türkiye ekonomik olarak karanlık bir uçurumdan aşağı yuvarlanıyor

Hemen durmazsak bu işin sonu çakılmak.

Son 2 yıl çok çok kötü. Son 1 yıl ise rezalet, ekonomik şartlar yaşanmaz durumda. İşsizlik çok yüksek bir oran, çalışanlar ise zaten cücük kadar maaş alıyor. Çalışma hakları ve işyerinde profesyonellik zaten yok o apayrı bir konu. İş ahlakı 0, 0, 0. Ben Türkiyeye dönmeyi düşünüyorum ama kendi şirketimde kalıp uzaktan çalışıcam Türk işhayatı denen mezbeleliğe girmeye asla niyetim yok.

Neyse konuyu dağıtmayayım. Mesele tabi ki liranın değersizleşmesi ve çılgınca enflasyon. Burda da şartlar çok zor yeaaa diyen gurbetçiler ekonomi bilmiyor. 1lt iyi marka bio sütü geçen yıl 1euroya alıyordum, şimdi de aynı paraya alıyorum. Et, sebze, meyve keza aynı para işte. 100euroya tek kişi 1 haftalık sebze, meyve, balık, et, çikolata her şey alıyorum hem de çok iyi kalite marketten. 100euro gayet değerli bir para. 100tlnin ise hiçbir değeri yok. Bir market alışverişine 800lira!!! vermek korkunç. Ben dün akşam balık, meyve, konserve mısır, yarım kilo domates, içecek, peynir, ekmek, limon, muz, bir kutu suşi derken sırt çantamı doldurdum 20euro verdim. Marketin adı Edeka, inanmayanlar fiyatlara bakabilir.

Konuya geleyim bu son 1 yıl aslında son 20yılın faturası. Virüs mıh çaktı o kadar. Ülkenin cücükbeyinli kesimi laftan anlamadı bir türlü, her şeyin dağıldığı noktada durumun vehametini anladılar ancak.

Her şey çok iyi dünyanın her yeri aynı yeaaa diyenler afedersiniz net şekilde mal. İsveç'e konferansa gittim ben hayat hiç zor falan değil, beyaz yakaysan gayet kaymak üstüne. Türkiyede beyaz yaka olmak çile. İş yok, varsa parası kötü, şartları kötü... Nasıl düzelir diye bana sormayın ekonomist değilim🙈 bana sorarsanız dibi görürüz, sonra yukarı çıkarız öyle kurtuluruz ancak. İnsanlarımız şu noktada niye isyan etmiyor bir tek orayı anlamadım. Yunanistan'a Arjantin'e gayet halk isyan etti. Doğrusu da bu zaten halk, beceriksiz yöneticilerin ceremesini çekmek zorunda mı?

40 liradan aşağıya peynir yok ki kuzum.

Artık 40 ı da geçti abla, iyi peynir 50 den başlıyor resmen
Ayçiçek yağının tenekesi 60 lira olmuş, zaten sağlıklı değil ama zeytinyağına el değemeyince mecbur insanlar
Tereyağının kilosu köyde 50 lira markete gidersen 90 lara kadar çıkmış, bunların hangisi lüks, kime ne anlatıyorlar anlamıyorum

Gıda ucuz, hım peki.

Gıda pahalı, ateş pahası:)
İnsanlar aç.
Sizin gördüğünüz markalara akın akın gidenlet asgari ücretliler değil, bu ülkede bilinen 10 milyon üzeri asgari ücretli çalışan var.
Yani 3 kişilik aile olsa, 30 milyon neredeyse ülkenin yarısı asgari ücret ile geçinemiyor!!!

Derdimiz bu olabilir mi acaba?
Simit olmuş 1,5 ekmek de keza öyle.
Sabah öğle akşam 3 kişilik bir aile sadece simit ayran yese içse, günlük 15 tl gideri var.

Ha bu arada diyanetin açıklamasına göre bu sene fitre 27 tl idi, yani bir kişinin bir gün alması gereken asgari gıda fiyatı 27 tl.
3 kişik bir aile, 81 tl.
Ay 30 gün, asgari ücreti bu denklemde alınan tüm maaşı geçiyor, farkında mısınız!
İnsanlar aç!
Farkindayim,bende aksini soylemiyorum zaten.Sadece bende dusuncemi dile getirdim

hayat acımasız ama insanlar daha acımasız ve dünyanın her yerinde ekonomik sıkıntı çeken insanlar var sadece TR de durum böyle değil o nedenle şartlarınıza göre yaşamayı öğrenmeniz lazım. Ama bunu yaparken hayallerden vazgeçmeyin.
Evliyim,1 kızım var, eşim özel sektör çalışanı ben memurum. Eşimin ilk evliliğinden oğlu var haliyle 2 çocuklu gibiyiz ona da yapılan harcamalar var.
Evimiz kendimizin ama kredi ödüyoruz, araç yok şuan ilerde almayı planlıyoruz. Kızımın kreşi, faturalar, apartman aidatı, kredi ve kredi kartları derken tabi arada çıkan ev tadilatı sağlık masrafları falan birikim falan yapamıyoruz.Ama her yıl tatile gideriz, ihtiyaçlarımızı gideriyoruz, aç değiliz açıkta değiliz. Ve yaşadığımız şehir Bursa.
Yaptığım gelirime göre harcama yapmak, marka takılmamak, yemeğimi evde yaparım ama dışarda da yeriz haftada 1 gün falan (şu ara covidden ara verdik sadece) harcamalarımı kendime göre kısarak istediğim herşeyi yapıyorum er yada geç.
İyi düşünün iyi olsun diyorum son olarak ;)

Sizce bu normal mi?
Evde 2 çalışan yetişkin var, bir arabanız bile yok. Harcama kısıyorum yazmışsınız. Benim maaşım Almanya'da temiz bir 2.el Hyundai i20 alıyor. Sizin 20 maaşınız bir araba ediyor ya da etmiyor artık.
Çalışıyorsunuz, çabalıyorsun ancak geçiniyor sunu size yazık değil mi? Beceriksiz ülke yönetimine sebep telef olmayı niye kabulleniyorsunuz, canınız yok mu?

Farkindayim,bende aksini soylemiyorum zaten.Sadece bende dusuncemi dile getirdim
Çok yanlış bir algılama oldu, kimse gurbetçilere saldırmıyor, ne hakla zaten!

Ama gurbetçi olup da ülkemiz hakkında ‘her şey çok iyi ya, bura daha beter’ diyenden çıktı mesele.
Yoksa ülkemiz değil dünya çöküşte, nerede olursanız olun o ülkenin asgari ücret bandından iki üç kat fazla kazanmadıktan sonra gerçek bir yaşam kalitesinden bahsedilemez.

Bizdeki durumun bu kadar dip olması sebebi, döviz kuruyla beraber topluca fakirleşmemiz.
Evet dövizle maaş almıyoruz ama kullandığımız her şeye döviz kuruyla ulaşıyoruz.
Benzinden elektriğe, gıdadan bilmem neye, hepsi dış sermaye olduğu için battık.
Cebimde 100 tl var ise 5 ay önce, şuan o 100 tl ile alım gücüm 70 tl ye indi, 30 tl çalındı resmen!

Buna haykırışımız ve gerçekten ülkemizin çoğu gerçekten aç.
Makarna, ekmekle karın doyurmayı tokluk zannediyorlar sadece.

Şu gurbetçilerden bende bıktım ya lütfen orada yaşayıp türkiye cennet halinize şükredin tarzı laflar etmeyin artık gelin çok güzelse sizi zorla tutan mı var?Oy moyda kullanma hakkı olmasa keşke herkes yaşadığı ülkede oy kullansın bu ne saçma bir sistem gerçekten orada iyi şartlarda yaşayıp yaşamadığın ülkenin kaderiyle oynamak.

Son 2 yıl çok çok kötü. Son 1 yıl ise rezalet, ekonomik şartlar yaşanmaz durumda. İşsizlik çok yüksek bir oran, çalışanlar ise zaten cücük kadar maaş alıyor. Çalışma hakları ve işyerinde profesyonellik zaten yok o apayrı bir konu. İş ahlakı 0, 0, 0. Ben Türkiyeye dönmeyi düşünüyorum ama kendi şirketimde kalıp uzaktan çalışıcam Türk işhayatı denen mezbeleliğe girmeye asla niyetim yok.

Neyse konuyu dağıtmayayım. Mesele tabi ki liranın değersizleşmesi ve çılgınca enflasyon. Burda da şartlar çok zor yeaaa diyen gurbetçiler ekonomi bilmiyor. 1lt iyi marka bio sütü geçen yıl 1euroya alıyordum, şimdi de aynı paraya alıyorum. Et, sebze, meyve keza aynı para işte. 100euroya tek kişi 1 haftalık sebze, meyve, balık, et, çikolata her şey alıyorum hem de çok iyi kalite marketten. 100euro gayet değerli bir para. 100tlnin ise hiçbir değeri yok. Bir market alışverişine 800lira!!! vermek korkunç. Ben dün akşam balık, meyve, konserve mısır, yarım kilo domates, içecek, peynir, ekmek, limon, muz, bir kutu suşi derken sırt çantamı doldurdum 20euro verdim. Marketin adı Edeka, inanmayanlar fiyatlara bakabilir.

Konuya geleyim bu son 1 yıl aslında son 20yılın faturası. Virüs mıh çaktı o kadar. Ülkenin cücükbeyinli kesimi laftan anlamadı bir türlü, her şeyin dağıldığı noktada durumun vehametini anladılar ancak.

Her şey çok iyi dünyanın her yeri aynı yeaaa diyenler afedersiniz net şekilde mal. İsveç'e konferansa gittim ben hayat hiç zor falan değil, beyaz yakaysan gayet kaymak üstüne. Türkiyede beyaz yaka olmak çile. İş yok, varsa parası kötü, şartları kötü... Nasıl düzelir diye bana sormayın ekonomist değilim🙈 bana sorarsanız dibi görürüz, sonra yukarı çıkarız öyle kurtuluruz ancak. İnsanlarımız şu noktada niye isyan etmiyor bir tek orayı anlamadım. Yunanistan'a Arjantin'e gayet halk isyan etti. Doğrusu da bu zaten halk, beceriksiz yöneticilerin ceremesini çekmek zorunda mı?
Ediyoruz kız avripadakiler memnun biz değiliz :70:

ülkemdeki tl ile geçim sağlıyorum,çalışmamın karşılığında yurtdışına gitme imkanı buluyorum(gene iş için tatil için değil)😊siz bence yabancı bi damat bulun ve o ülkeye yerleşin,böylece güzel ülkemdende kurtulursunuz😄
Mesleğinize ev hanımı yazıyor. Koca üzerinden zenginleşme sizin yönteminiz herhalde ona buna tavsiye ettiğinize göre. Ülkemizdeki TL ile çalışıp imkan buluyor yurt dışına çıkıyorum diyen bir insan kur farkından etkilenmiyorsa kusura bakmayın kazancınızı hakkaniyet yönünden gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Sizce bu normal mi?
Evde 2 çalışan yetişkin var, bir arabanız bile yok. Harcama kısıyorum yazmışsınız. Benim maaşım Almanya'da temiz bir 2.el Hyundai i20 alıyor. Sizin 20 maaşınız bir araba ediyor ya da etmiyor artık.
Çalışıyorsunuz, çabalıyorsun ancak geçiniyor sunu size yazık değil mi? Beceriksiz ülke yönetimine sebep telef olmayı niye kabulleniyorsunuz, canınız yok mu?
Ama tek kisi elbetteki gecinir.Bir aileden bahsedersek eger durum degisiyor.Biz lidlden alisveris yaptigimiz otuz kirk derken bir bakuyoruz eksiye dusmusuz.Tabi herkes biz mi degil.Kac tane kredi oduyoruz

Merve ben 18 yaşından beri çalışıyorum inan bana hiç gocunmadım. Yeri geldi garsonluk, çaycılık bile yaptım umrumda olmadı. Çünkü hakediyordum aldığım parayı ama şu 3 senedir ×5 iş yapıyorum aldığım para sıfır. Hele insan egoları, gördüğümüz muamele yani rezil.
Burada haftada 63 saat çalışıyorum düşün 18 saat fazlam var ama ne mesai alıyorum ne bir şey. Çocuk konusu zaten tam kabus. Ben doğurcam ama işveren benden daha pimpirikli. Insanı bu ülke de delirtirler ama sonra da karşısına geçer biz mi delirttik derler.
Allah yardımcınız olsun. Ben öğrenim kredisi dahi almadan okudum ilk 2 sene sonra babam malulen emekli oldu her şey tepetaklak. Okulu zor bitirdim benim planlar da kaldı. Çalıştım sigortasız. Ya anlatmakla bitmez. Ama insan o kadar aptalca şeylere mecbur kalıyo ki. Hakikaten ekonomi düzgün diyeni boğazlayasım geliyo.

cherry cok yeme :KK70:haftada 100 euroluk ne yiyorsun
disariya cikiyorsan tamam ama ne aliyorsun o kadar:rolleyes:

38 sayfanın tamamını okumadım, az çok neler yazıldığını, tepkileri tahmin edebiliyorum.

"Düşünmüyorum, düşünmemeye çalışıyorum" işte anahtar kelimeler.
Düşünmediğimiz için bu haldeyiz maalesef, biz düşünmezsek başkaları bizim yerimize düşünür.
Başka diyecek bir şeyim yok.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X