Sizce ailemle ilgili asıl sorun ne, nasıl halledilebilir bilemiyorum...

Yalinveyalniz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Mart 2018
365
109
103
31
Biz 4 kişilik doğudan batıya göç etmiş akrabalardan uzakta olan çekirdek bir aileyiz. Akrabalarla pek yüz yüze görüşme, git-gel olmuyor. Telefonda görüşülse de bağlar kopup aslında aşırı bir samimi bağ göremiyorum. Annem biraz daha yakın özellikle teyzemlerle ama mesafe var arada yine aşırı iletişim yok.

Bizdeki olay ise şu babam sürekli annemin ailesinden dert yakınıyor. Annemin ailesini bende çok sevmem. Düzensiz, lafın sözün çok döndüğü bir ortam var. Açıkçası teyzemleri de pek iyi niyetli insanlar olarak görmem ama bizden uzaktalar pek hayatımda da etkileri yok. Babam içinde aynı şey geçerli. Çoğusunu yıllar önce gördü ama her şeyde lafı annemin ailesine getiriyor. Onlar şöyle yaptı, böyle yaptı. Yıllar yıllar önce teyzem bir süre bizde kalmış sanırım çok laf anlaşmazlık olmuş. Hala ondan bahsediyor babam. Mesela yürüyüşe çıkıyoruz annem yok yanımızda. Hemen aileden akrabalardan bahsediyor ve çoğunlukla da annemin ailesinden. Ya da annem teyzemle falan konuştuysa da sanki annemi oradakiler hep dolduruyormuş gibi düşünüyor. Yani düşünüyorum 25 yıldır evliler çok kısıtlı görüşüyorlar. Artık ne doldurması. Babam aşırı derecede annemin tarafını kafasına takıyor. Şu şunu yaptı bu bunu yaptı. O zaman diyorum ki deseydin canın sıkıldığı şeyi anlatsaydın o kişiye, tepki verseydin ona da bir şey demiyor. Bu öfke her neyse hala devam ediyor. Hep bir şeyden sorun çıkınca olay aileye geliyor ve kavgaları büyüyor. Bugün yine annemle tartıştılar. Bir şey diyorum hemen babam tamam ben haksızım tamam ben kendi evime (bana misafirliğe geldi) gidecem diyor. Hep ona sanki haklısın sen annem haksız dememizi bekliyor. Tartışmada hemen sesler büyüyor konuşamıyorlar da. Büyük bir problem de yok kesinlikle geçmişten gelen.

Annem daha baskın bir karakter ve ne isterse çok fazla düşünmeden mantıklı bulduğu şeyi yapar. Bu yüzden babamla aralarında çekişme olduğunu düşünüyorum. Annem daha becerikli, bir şeyi biliyorsa yer fark etmeksizin yapan, özgüvenli, insanları eleştiren lafını diyen biri. Babamsa tam tersi insanlar ne derse tamam diyen biri. Bu anlamda ailede bir miktar kadın-erkek toplumsal rollerin değiştiğini düşünüyorum. Bizde karar alıcı daha çok annem. Annem babamı çok umursamıyor özellikle tartışmalarda dinlemiyor. Bu da babamı sinirlendiriyor.

İkisi de fedakar özenli bana ve kardeşime karşı çok duyarlı iki insan. Ebeveynlik rollerinde ellerinden geleni yaptıklarına eminim.

Her neyse ikisinin de elbette sıkıntıları yanları var. Kimse tamamen haklı değil ama sürekli bizden uzakta akrabaların bir şekilde konu olmasından sıkıldım. Açıkçası bizi de çok taktıklarını düşünmüyorum ama bizim evde hep onların konusu dönüyor. Babama bırak artık sıkıldım desem de babam da çok doldum diyor. Durum genel olarak bundan ibaret. Ne düşünüyorsunuz nedir bu kavganın kaynağı yıllar geçti anlayamadım.

Çözülmeyen şeyler ısıtılıp ısıtılıp gündeme gelir. Babanız eskiden yaşadıklarını kendi içinde çözemediği için sizin takma, yeter, sıkıldım demeniz bir işe yaramaz.
O zaman yenilerini eklememeli ama bir şey oldu mu direkt yüzüne söylemeli. Onu da hala yapmıyor.

Benim annem de öyle. Çok uzaktayım, görüşümemizin 5. dakikada başlıyor, babamın akrabalarından, babamdan. Uyardım anlamadı. Sürat asıyorum, sesimi cikarmiyorum artık. Konuşuyor kendi kendine. Sırf bu yüzden gitmek istemiyorum

Bunu genelde anneler yapar, anne kız oturulup baba tarafı çekiştirilir falan.
Babanız yine sizinle anne tarafınızı çekiştirmeye kalkışırsa bir bahaneyle ortamı terk etmeye bakın. Bu yaştan sonra babanız değişmez, siz kendinizi bu meselelerden uzaklaştırmaya bakın derim.

Bizde de şöyle bir versiyon var. Annem kendi tarafından yakınıp duruyor. Sürekli indirip bindirip o bunu yaptı , şu bana bunu yaptı diyor.

Ben biraz daha mantıklı bakması için uğraşıyorum. Stres yapıyor boşuna evde kavga oluyor. Artık unutsun bıraksın onun ailesinde de kendisinde de problem var. sadece annem tarafına odaklanmanın anlamı yok ve üzerinden yıllar geçmiş bizle alakaları bile yok. ama kafaya takmış yani. öyle büyük bir şey de yok. şu şunu dedi şu şunu yaptı meselesi. iyi de sende tepki verseydin onu da yapmamış ki hala hoşuna gitmeyen bir şey olduğunda tepki vermiyor. hani bunu da değiştirmedi yenilerini eklemeye devam ediyor yani.

Yok ya benimde babam yapıyor .

ya sürekli maruz kalmak hoş değil. insan da huzursuz oluyor.

Zamanında bir şekilde haksız bulunmuş yada suçlanmış olabilir.
kendini anlatıp haklılığını kabul ettiremeden olayların üstü örtülmüşse içinde kalmış olabilir. Bir de o insanlar uzakta da olsa halen hayatının bir yerinde varlar.
tamamen de çıkarıp atamamış. Annen de görüşmeye devam ederek onları onaylamış gibi oluyor.
Yani içinde kalmış bir anlaşılma ve onaylanma ihtiyacı var gibi.

Evet yaptiklari çok anlamsız ama siz istediniz diye babanız değişmez bu saatten sonra. Eminim anneniz bu durumu değiştirmek için çok mücadele vermiştir, ama o bile yeterli olmamıştır.
Babanızın karakteri o şekilde, insanların değişmeyeceğini kabullenip yola öyle devam etmek gerekiyor bazen.
Benim babam da fırsatını bulsa annemin ailesine çamur atar. Hatta özel bir durumu vardı annemin ailesinin, bu durumu yıllarca anneme karşı kullandı, her kavgada alakasız bir şekilde bu durumu ortaya attı. Sonunda aynı problem babamın kendi ailesinde de çiktı, o günden sonra babam konuyu dahi açmadı. Bazi insanlar böyle, yarinlar yokmuşcasına konuşurlar. Üzgünüm ama yapacak bir şeyiniz yok.

Aslında bir çok insanin yaşadığı bir durum. Insan haksızlığa uğradığında, kendisinden ozur dilenmediginde bu olayi unutup yoluna devam edemiyor.
Annem de böyleydi ve ben cok rahatsiz olur kızardım. Aynen sizin soylediginiz gibi o zaman tepki gosterseydin derdim.
Simdi ayni duygulari ben kv ve kp yuzunden yaşıyorum. Yaptıkları her şeye cevap vermek olmuyor. Mecburen içime atmak zorunda kalıyorum. Ve bilin bakalim ne oluyor? Surekli bana yaptiklarini anlatmak, haykırmak istiyorum. Cunku haksızlığa ugradim. Cunku ozur dilemediler ve içimde kaldi.

İnsanlar değişmiyorlar
Bunu kabullenin
Görmek istemeyene düzelmek istemeyene de ne yapsanız fayda etmiyor
Babanıza ve düşüncelerine bir faydanız dokunmaz
Onu da kabullenin

Rahatsızsanız konuyu değiştirin veya ortamdan uzaklaşın
Bunun başka çözümü yok bence

onaylanma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. ağır bir şey suçlanma benzeri gibi bir suç para olayı vs. de yok ama dedikodu falan var. o da babama özel değil. ailedeki diğer erkekler ve gelinler için de yapıyorlar.

özür dileyecekleri bir şey yok ki. yani babama özel bir şey yok. aile içindeki damatlara gelinlere ne diyorlarsa babama benzer şeyler diyorlardır. ama babam annem herhalde bey sen haklısın kardeşlerim ailem hep hatalı yanlış desin istiyor. onu annem demez ki dese de kavgada babam sen kendin de dedin kardeşlerin haksız der. iki ucu da anlamsız yanı. sürer gider böyle. sizde bence içinize atmayın. bir iki tamam da daha fazlası artık kişinin kendisine zarar verir. gerek yok buna.

Iste ipleri koparmamak icin alttan aliyorum ama patlamam yakindir benim de. Ben bakacagim yuze tukurmeyeyim diyorum ama karsi tarafin hic umrunda degil.

belki anne tarafınız babanızı yok saydıysa, söyledikleri dinlenmediyse, şimdi annenizde öyle davrandığı için aşamıyor olabilir. bir psikoloğa gitmesini sağlasanız ?

Demek ki gecmiste yasananlar var ve babaniz unutmamis dolayisiyla her firsatta soyluyor. Sizin bilmediginiz konular da olabilir,hirsi gecmemisse vardir bir bildigi diyorum. Ben de ayniyim cunku annemin kardeslerinden iki tanesiyle alacak verecek durumlari var,her firsatta aklima gelir. Bazen soylerim anneme bazen soylemem.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…