- 7 Ocak 2011
- 6.828
- 4.295
- 373
sac tokasi, yatak ortusu bilmem nesi.. bunlar o an icin moda olan seyler oluyor. Hic moda diye birsey duydunuz mu? nerde yasiyorsunuz - in fashion mi diyorlar yoksa? "ayyy siz Turkler" diye baslayip herseyi elestiren gurbetciler, yasadiginiz ulkenin baskin kulturu sizi de mi himayesi altina aldi? hm.. yanlis anlasilmasin 7 senedir bende Amerikadayim. Ama size hic katilmiyorum uzgunum.
TV de gorurum. Sila tokasi.. "ay ne guzel!" begenince kendime de bi tane alirim. Bir cok insan begenms olabilir.. Onlarda alirlar. Problem? Rahatsiz olan adina yalnizca uzgunum. Ama insanlarin begendikleri icin yaptigi seyler bir baskasinin elestirisini hic haketmiyor. Hatta uzun lafin kisasi "kimseyi ilgilendirmez"
Salon gorunusu, evin duvar rengi, dekorasyon hatta mobilya takimlari bile ayni.. Ne banel! Kac farklii kultur tanidiniz? Yalnizca yurt disindan bahsetmiyorum, mesela kac farkli Turk kulturu gordunuz? Birincisi ve en geneli turk kulturunde yemek odasi, amerikan mutfagi, yok efendim bar ve spor odasi vs vs yoktur. Welcome to Turkey.. Anlattiginiz evler en ideali, ama anadoluda bi cok insanin koltuk takimi yoktur. SURPRIZ!!! yer yastiklari, yer sofrasi, vs vardir.
Bu kadar cok genellemeyle gelen elestiri konulari bence hic hos degil. Biraz daha arastirin sonra butun Turk halkini yalnizca sizin gordugunuz o kucuk kisimla degerlendirin.
Sincerely,
Tomvejerry
Dert degil de benim ki sadece cevabini bulamadigim bir soru.
Türkiye´ye izine gitmistim.
Yilini hatirlamiyorum.
Cocuklarin, genc kizlarin sacinda hep ayni toka vardi.
Bende dayanamadim " bunlar ne böyle takim olmuslar, hepsi ayni tokayi takmis" dedim.
Akrabalar " aaaa bilmiyormusun sen o SILA tokasi cok moda" dedi.
Televizyon da arasira reklamini gördügüm bir diziydi.
Sonra her izine gittigimde sürekli dizi kahramanlarinin birseyleri modaydi.
Bihterin cizmesi, Hürremin yatak örtüsü, yüzügü, bilmem iste corabi, tokasi, taragi susu busu.
Ama herkes bir akim halinde ( istisnalar olabilir ama cogunlugu olusturmuyorlar) popiler kültürde ki hayal kahramanlarinin kopyasi oluyor.
Bir de yine izine gidince karsilastigim birsey var.
Akraba ziyaretlerinde, es dost ziyaretinde evlere gidince bir bakiyorum evler birbirinin ayni.
Ayni derken mobilya renkleri, evin metrekaresi, odalarin yerleri farkli ama hep ayni tarz döseme.
Nerdeyse herkesin evinde iki oturma odasi var.
Solan olarak gecen oturma odasinda istisnasiz herkesin koltuk takimi ve yemek masasi, konsolu var.
Oda kücük büyük farketmemis.
Herkes tikis tikista olsa onlari oraya koymus.
Düsünüyor insan.
Yahu iki oturma odasi olacagina ve böyle tikis tikis yapacagina birini yemek odasi yapsana.
Birde son zamanlar da herkesin kusursuz görünme cabasi var.
Estetikle herkesin hokka burun, dolgun yanak, sexy dudak falan olmasindan bahsediyorum.
Kendineleri has özellileri gidiyor, kopya gibi oluyorlar.
Tabi saglik sorunundan yada cok cok ihtiyac olanlarindan bahsetmiyorum.
Kusursuz olma abasindan bahsediyorum.
popüler modayı her ne kadar takip etmek istemesekte bazen dayatıldığını hissediyorum
mesela öncelerden kalın tabanlı ayakkabılar vardı
kullandığım en konforlu ayakkabılardı ama artık bulmak ne mümkün
çünkü modası geçti
moda dolgu topuklar platform topuklar
ara bul ki giy ayağına istediğin ayakkabıyı
avrupa yayını yapan türk kanallarına denk geldiğinizde görmek mümkün hepsi aynı tornadan çıkmış gibiler
Sizinki belki algıda seçicilik.Sinirinize dokunan şeyleri daha çok görüyorsunuz.
O zaman söyle yapalim bendende size birkac süpriz gelsin:))
Söyle ki;
Elestiri diye birsey vardir SÜPRIZZZZ:))
Insanlar bazi konularda, özellikle dikkatleri ceken bir konuda, ollumlu yada olumsuz elestiri yapabilirler.
Buna zemin hazirlayansa özgür ifadedir:) SÜPRIZZZZ
Herhangi bir ifademe " ay siz Türkler" diye baslayyacak kadar kimligini yitirmislerden gedilim.
Ben hayatin neresinde oldugumu, nereden ve hangi soydan geldigimi cok iyi bilirim merak etmeyin.
Bilmiyorsaniz söyleyeyim; Bir olaya, bir topluma, bir cevreye disardan bakan kisi en iyi gözlemleyen kisidir. Süprizzzzz:))
Ayrica bir süpriz daha.
Beni tanimiyorsunuz.
Cevremi, hangi cevrelerden insanlarla akrabalik, ahbaplik ettigimi bilmiyorsunuz.
Ben köy evinede giden, yaylayada cikan, istanbulda fabrika ortagi ve gayet imkanli amcaoglunada giden bir insanim.
Süprizzzz, köylerin bircogunda da artik o dediginiz yer sofrasi yok evet evetttt yok:))
O dediklerinizde dizilerde kaldi malesef ki dizilerdede, görgüsüz, egtimsiz, bagnaz insanlar yer sofrasina oturtuldugu icin gelenlikle, insanlar artik onada negatif bakar olmus:)
Süprizz:))))
3. olarak ben ne demisim
" ilgimi ceken, nedenini bilmedigim, en cokta Türkiye de izinde iken karsilastigim bu olaylar sürü psikolojisimi?"
Yani ilgimi ceken bir olumsuzlugu dile getirmisim.
Yani ne yapmamisim? Bu insanlar böyle yapamaz, beni ilgilendirir bu dememisim:) Süprizzzz:)
Yaptiran kisilere hakaret etmismiyim? HAYIIIIRRRR:)))
O halde fikrimi ifade özgürlügüm varmi? Evetttttt:))
Konu basligi altinda, ayni konu ilgisini cekip, olumsuz elestirisini belirten üyeler varmi? Varrrrrrr:))
IYI paylasimlar.
sac tokasi, yatak ortusu bilmem nesi.. bunlar o an icin moda olan seyler oluyor. Hic moda diye birsey duydunuz mu? nerde yasiyorsunuz - in fashion mi diyorlar yoksa? "ayyy siz Turkler" diye baslayip herseyi elestiren gurbetciler, yasadiginiz ulkenin baskin kulturu sizi de mi himayesi altina aldi? hm.. yanlis anlasilmasin 7 senedir bende Amerikadayim. Ama size hic katilmiyorum uzgunum.
TV de gorurum. Sila tokasi.. "ay ne guzel!" begenince kendime de bi tane alirim. Bir cok insan begenms olabilir.. Onlarda alirlar. Problem? Rahatsiz olan adina yalnizca uzgunum. Ama insanlarin begendikleri icin yaptigi seyler bir baskasinin elestirisini hic haketmiyor. Hatta uzun lafin kisasi "kimseyi ilgilendirmez"
Salon gorunusu, evin duvar rengi, dekorasyon hatta mobilya takimlari bile ayni.. Ne banel! Kac farklii kultur tanidiniz? Yalnizca yurt disindan bahsetmiyorum, mesela kac farkli Turk kulturu gordunuz? Birincisi ve en geneli turk kulturunde yemek odasi, amerikan mutfagi, yok efendim bar ve spor odasi vs vs yoktur. Welcome to Turkey.. Anlattiginiz evler en ideali, ama anadoluda bi cok insanin koltuk takimi yoktur. SURPRIZ!!! yer yastiklari, yer sofrasi, vs vardir.
Bu kadar cok genellemeyle gelen elestiri konulari bence hic hos degil. Biraz daha arastirin sonra butun Turk halkini yalnizca sizin gordugunuz o kucuk kisimla degerlendirin.
Sincerely,
Tomvejerry
sizi tanidigimi veya hangi topluluklara girdiginizi soyledigimi hatirlamiyorum. yazimi tekrar okudum ve yoo soylememisim. sormusum sadece ((= o kadar cok "süpriz" yazmissiniz ki uyarmak bence artik bi gorev benim icin. o "süpriz" degil "süRpriz" ((=
Neyse, elestirin efendim, kinayin milleti. Hala da koyler de yer sofralarinin olmadigini soyluyorsunuz ya. Ne diyim ki size argoca yanitlar geliyor aklima susuyorum. Yer sofralari yok bitti ha? hahah, biraz daha gezin oyleyse. neyse. genellemelerinizi umarim yalnizca boyle sanal ortamlarda veya sizin gibi dusunen insanlarla yapiyorsunuzdur umarim. diger turlusu cok itici.
saygilar
Bir de popülerliği beğenmeme popülerliği var.
" köylerin bircogunda da artik o dediginiz yer sofrasi yok " [/COLOR]
B]
weisscim
bu yazın bana değilde
yazmak istedim yinede
ben köyde yaşıyorum
ve hala herkes yerde yemek yiyor
köylerde sadece misafir olduğunda masa kurulur hürmet olarak
Süpürüzzzz:)))(bu çok hoşuma gitti)
yeni taşındığım köyde yerim müsait olduğu için masada yiyoruz ama şundan 2 ay önce yer soframız vardı
he zaten yazdıklarının çoğunada katılıyorum
bizim burada bi laf vardır
çirkin olacak ama yazacam
sidik yarışı derler
herkes bu durumda şuan malesef
ALLAH ım korusun beni popüleriteden
Çok güzel söylüyosun da, şimdi şöyle de bir durum var..
1. Ben dizi izliyorum mesela, bir şey hoşuma gitti. Senin dediğin sıla tokası olsun..Bunu beğenmiş olamaz mıyım, olabilirim. Giderim alırım takarım. Başkası beğenmiş olamaz mı, olabilir. Gider alır takar.
İnsanların beğenisini de yabana atmamak lazım. Senin dediğini anlıyorum, herkes aynı şeyi yapıyor. Ama beğeniliyorsa, ve bi çok kişi yapıyosa bunun sürü psikolojisiyle pek ilgisi olmamalı. Yani ortada 'kişisel beğeni' var.
Ha, bakarsın herkes aynı şeyi yapmış, benzer olmamak adına yapmazsın. Benim gibi.
Misal lost dizisi.Allahım bu ne furyaydı ya, her 2 kişiden biri izliyodu. Ben izlemedim, sinir oldum çünkü.
Ama bu herşeyde böyle olacak diye bir şey yok.
Dediğin gibi kimi hürremin yüzüğünü beğenir, kimi bihterin çizmesini.Kimi de her ikisini beğenir.
2. Evler hep aynı.
E Amerikada'da aynı. Her evin boyası yeşil, ve yeşilin tonları.
Bu Türkiye'ye has bir durum değil ki.
Evlerin odaları aynı, e mühendisler öyle yapıyor, biz ne yapalım.Herkes zengin değil ki, arsasını alıp evini istediği gibi yaptırsın. Bu çok saçma bi düşünce.
Evde konsol varmış, yemek masası varmış tıkış tıkışmış.
Şimdi, bu konsol olayı çok eskiye dayanır.
Eskilerde konsol vardır hep.Büyüklerimizin de hoşuna gidiyor, kullanıyor.Ne yapıcaksın, at mı diyeceksin.
Yeni post modern yaşamda konsollar itici bir varlıkmış gibi düşünülüyor.Ben de sevmiyorum konsolu, ama konsol alan birine de ıyy, eski kafa, ee pis düşünüyo diye de bakmıyorum yani.
Bu neyin kafası?
İnsanların beğenisini yadsımamak lazım.
Sen bu tarz şeyleri sevmiyorsun diye kimseyi koyun diye güdemezsin.
Bunun sürü psikolojisiyle alakası yok.
Kültür denen bir oluşum vardır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?