Sizce bu sürü psikolojisi mi?

sac tokasi, yatak ortusu bilmem nesi.. bunlar o an icin moda olan seyler oluyor. Hic moda diye birsey duydunuz mu? nerde yasiyorsunuz - in fashion mi diyorlar yoksa? "ayyy siz Turkler" diye baslayip herseyi elestiren gurbetciler, yasadiginiz ulkenin baskin kulturu sizi de mi himayesi altina aldi? hm.. yanlis anlasilmasin 7 senedir bende Amerikadayim. Ama size hic katilmiyorum uzgunum.

TV de gorurum. Sila tokasi.. "ay ne guzel!" begenince kendime de bi tane alirim. Bir cok insan begenms olabilir.. Onlarda alirlar. Problem? Rahatsiz olan adina yalnizca uzgunum. Ama insanlarin begendikleri icin yaptigi seyler bir baskasinin elestirisini hic haketmiyor. Hatta uzun lafin kisasi "kimseyi ilgilendirmez"

Salon gorunusu, evin duvar rengi, dekorasyon hatta mobilya takimlari bile ayni.. Ne banel! Kac farklii kultur tanidiniz? Yalnizca yurt disindan bahsetmiyorum, mesela kac farkli Turk kulturu gordunuz? Birincisi ve en geneli turk kulturunde yemek odasi, amerikan mutfagi, yok efendim bar ve spor odasi vs vs yoktur. Welcome to Turkey.. Anlattiginiz evler en ideali, ama anadoluda bi cok insanin koltuk takimi yoktur. SURPRIZ!!! yer yastiklari, yer sofrasi, vs vardir.

Bu kadar cok genellemeyle gelen elestiri konulari bence hic hos degil. Biraz daha arastirin sonra butun Turk halkini yalnizca sizin gordugunuz o kucuk kisimla degerlendirin.

Sincerely,
Tomvejerry

O zaman söyle yapalim bendende size birkac süpriz gelsin:))

Söyle ki;
Elestiri diye birsey vardir SÜPRIZZZZ:))
Insanlar bazi konularda, özellikle dikkatleri ceken bir konuda, ollumlu yada olumsuz elestiri yapabilirler.
Buna zemin hazirlayansa özgür ifadedir:) SÜPRIZZZZ
Herhangi bir ifademe " ay siz Türkler" diye baslayyacak kadar kimligini yitirmislerden gedilim.
Ben hayatin neresinde oldugumu, nereden ve hangi soydan geldigimi cok iyi bilirim merak etmeyin.
Bilmiyorsaniz söyleyeyim; Bir olaya, bir topluma, bir cevreye disardan bakan kisi en iyi gözlemleyen kisidir. Süprizzzzz:))
Ayrica bir süpriz daha.
Beni tanimiyorsunuz.
Cevremi, hangi cevrelerden insanlarla akrabalik, ahbaplik ettigimi bilmiyorsunuz.
Ben köy evinede giden, yaylayada cikan, istanbulda fabrika ortagi ve gayet imkanli amcaoglunada giden bir insanim.
Süprizzzz, köylerin bircogunda da artik o dediginiz yer sofrasi yok evet evetttt yok:))
O dediklerinizde dizilerde kaldi malesef ki dizilerdede, görgüsüz, egtimsiz, bagnaz insanlar yer sofrasina oturtuldugu icin gelenlikle, insanlar artik onada negatif bakar olmus:)
Süprizz:))))
3. olarak ben ne demisim
" ilgimi ceken, nedenini bilmedigim, en cokta Türkiye de izinde iken karsilastigim bu olaylar sürü psikolojisimi?"
Yani ilgimi ceken bir olumsuzlugu dile getirmisim.
Yani ne yapmamisim? Bu insanlar böyle yapamaz, beni ilgilendirir bu dememisim:) Süprizzzz:)

Yaptiran kisilere hakaret etmismiyim? HAYIIIIRRRR:)))
O halde fikrimi ifade özgürlügüm varmi? Evetttttt:))
Konu basligi altinda, ayni konu ilgisini cekip, olumsuz elestirisini belirten üyeler varmi? Varrrrrrr:))

IYI paylasimlar.

Son düzenleme:
Ayrica sunu da söylemeliyim ki;
Burada Türkiye de karsilastigim olumsuz seyleri sormamin ve elestirmemin nedeni, buradaki üye cogunlugunun Türkiye den olmasi.
Yurtdisinda yasayan Türkler de olan olumsuzluklarida elestirebilirim ama sanirim buradaki cogunluk üyelerin sorunu olmaz bu.
Mesela, Yurtsiinda calismayan Arbeitslosengeld ile yasayan insanlari, daha fazla yardim almak icin resmiyette bosanan ama hala birlikte olan insanlari elestirebilirim.
Ama dedigim gibi burada ki insanlarin pek ilgilenecegini yaa umursayacagi sanmiyorum.
Cünkü bu ortamda yasamiyorlar.
Bu ortam ile ilgili elestirilerimi ( Yapici) bu ortmda ki insanlara yaparim / yapiyorum.

Modayla ilgili söyledikleriniz bize özgü değil.
Mesela Amerika'da Gossip Girl dizisindeki kızların giyim tarzı çok moda oldu.Sırf onların giysilerinin kopyalarını satan siteler gördüm.
Son dönemdeki renkli palto ve kabanları da onlara borçluyuz diye düşünüyorum.

Bizse daha çok bize özgü olanları uyguluyoruz,Sıla'nın tokası,Hürrem'in yüzüğü,Osmanlı takıları gibi...
Hatta bir dönem Avrupa Yakası dizisindeki çizgili pijama,karakterin adıyla (hatırlayamadım) esprisine satılıyor ve alınıyordu :)
Diziyi izleseniz de izlemeseniz de bir şekilde alıyorsunuz.
İnce firuze bir kolye beğenip aldım,meğer Fatmagül'ün kolyesiymiş.1-2 kişiden duyunca takmadım,duruyor mesela :)

Evler konusunda birşey diyemeyeceğim.Bizde genellikle misafir ve oturma odası ayrıdır.Çoğu kişi ailesinden öyle görmüştür.
Son dönemde farklı tarzlarda çok ev var.Artık plazmalarla birlikte tek salon kavramı oluşuyor.

Sizinki belki algıda seçicilik.Sinirinize dokunan şeyleri daha çok görüyorsunuz.
Çoğu kişi öyleymiş gibi düşünüyorsunuz.Ama bence değil.En azından benim tanıdıklarımda söyledikleriniz pek çıkmaz.

Geçen gece Okan Bayülgen'in programında enteresan bir detay vardı.
Kendisine teknesi var mı yok mu bilmeden,"sende kaç metrelik tekne var" diyorlarmış bazı ortamlarda.
Onlar da çevrelerindeki herkesin teknesi var sanıyormuş demek ki...Bunun gibi...

Ayakkabi konusunu yazmissiniz, bende bunlardan bahsediyorum iste.
Burada ayakkabi magzasina gidersin her tarz ayakkabinin reonu vardir gider hangi tarz istiyorsan alirsin.
10 yil önce begendigin aldigin bir ayakkabinin tarzini 10 yil sonrada bulmam mümkün.

Türkiye de bulamamanizin nedeni tam olarak benim bahsettigim sey iste.
Insanlar o kadar cok popüler kültüre adapteki, bugün moda olan yarin piyasada olmuyor, cünkü baska bir popüler cikiyor piyasaya.
Insanlar neyi talep ediyorsa arz ona göre oluyor.
Buda benim dedigimi dogruluyor.
Demek ki talep hep popüler olan neyse ona. Bu yüzden de baska tarzlar bulunmuyor.
Yani koca bir toplumun talebi televizyonda ki izledigi seye göre sekilleniyor.
Istsanalar ise gözönüne alinmayacak kadar az kaliyor.

Avrupa yayini konusuna gelirsek, burada yayinlanan programlarin hepsi Türkiye de ki yayinin aynisi.
Bazi sans, bulmaca gibi programlar yayinlaniyor Avrupa yayinina has olarak, oda zaten yine Türkiye altyapili programlar.
Burada yasayan kisilerde yok diyemem apaci saclar, degisik kiyafetler, renkli saclar.
Benim bahsettigim zaten giyim tarzi yada sac sekli degil. Yani kilolu insanin kendisine yakismayan elbise giymesinden yada abartili makyaj yapandan yada diken saclidan bahsetmiyorum.
Türkiye de dikkatimi ceken herkesin ayni tarzin icinde olmasi.
Yani fabrika üretimmis gibi olmasi.
Yukardaki bir arkadasinda dedigi gibi, acik kapali, uzun kisa, esmer sarisin, ince kilolu istisnasiz herkeste ayni kiyafeti görmek.
Bazen sokakta yürürken insanlar fabrika ürünü gibi geliyor.
Hele bir kis Yilbasi tatili icin Istanbul ve uludaga gitmistik, herkeste ayni cizmeyi görmekten kusacaktim. Megerse Bihter cizmesiymis.

Sizinki belki algıda seçicilik.Sinirinize dokunan şeyleri daha çok görüyorsunuz.

Belki de algida seciciliktir diyecegim ama inanin cok fazla, yani özellikle bakmamaya görmemeye calisiyorum.
Bogazda balik yemeye gittik, yakinda ki masaya bir kac bayandan olusan bir grup oturdu.
Inanin konusmalari bizim masadan duyuluyordu.
Hepside ayni sekilde konusuyor.
Yani resmen siniri bozuluyor insanin.
Bakin aynen böyle
" inannnnmiyoooruuüüümmm, ayyy beeen sokeee olmus durumdayiiim yanliiizzz suandaaa"
Inanin cok antipatik ya.

sizi tanidigimi veya hangi topluluklara girdiginizi soyledigimi hatirlamiyorum. yazimi tekrar okudum ve yoo soylememisim. sormusum sadece ((= o kadar cok "süpriz" yazmissiniz ki uyarmak bence artik bi gorev benim icin. o "süpriz" degil "süRpriz" ((=

Neyse, elestirin efendim, kinayin milleti. Hala da koyler de yer sofralarinin olmadigini soyluyorsunuz ya. Ne diyim ki size argoca yanitlar geliyor aklima susuyorum. Yer sofralari yok bitti ha? hahah, biraz daha gezin oyleyse. neyse. genellemelerinizi umarim yalnizca boyle sanal ortamlarda veya sizin gibi dusunen insanlarla yapiyorsunuzdur umarim. diger turlusu cok itici.
saygilar

burda elestri yok sadece anlam veremedigi noktalari sormus kiz hakli olarak , su bi arkadas abartisinda baya bir abartili olmus .......
yinede ne mutlu turkum diyene olsun milletime herseyin en iyisini versin rabbim en ozentili ama en iyi dee milletiz aa

sanirim siz Sonradan gittiginiz icin siz farki gormeye bilirsiniz ,

Son birkez daha vakit ayiriyorum size.

Millleti kinama:)) Buna o kadar cok güldüm ki anlatamam:)
VE anladim ki sizde bir popüler kültür takipcisiniz. Baska türlü rahatsiz edici olumsuzlari yazmayi kinamak olarak adlandiramazdi kimse.
Üzerinize alinmayin, size yasak getirmedim ben bu yazimla, öyle bir yetkimde yok zaten, istediginiz kadar takipcisi olabilirsiniz popüler kültürün.
Süpriz, sürpriz meselesine ayrica güldüm cünkü en azindan anlayabileceginizi ummustum.
Haniefendi yazinizda koca koca harflerle sürpsizzz yazmissiniz zaten:) Benim ki yabanci kökenli kelimelere bir göndermedir ve genellikle yaparim bunu:)
Sürpüzzzzz:)))))
Ayrica yazinizda sadece sordum diyorsunuz nasil bir celiskidir sizin ki:) Aceba yazinizda ki "Kac farklii kultur tanidiniz? Yalnizca yurt disindan bahsetmiyorum, mesela kac farkli Turk kulturu gordunuz? Birincisi ve en geneli turk kulturunde yemek odasi, amerikan mutfagi, yok efendim bar ve spor odasi vs vs yoktur. " cümlesinden sonra " Welcome to Turkey.." gibi sacma bir cümle yazmanizin "Türkiye den haberin yok" manasina geldiginin farkina varmayacak kadar bilincsizmisiniz ?

Son olarak, siz " cogunlukla, hemen hemen, bircogu " gibi kelimelerin genelleme yapmamak icin, istisnalarin olabileegini vurgulamak amaciyla kullanildigini bilmiyorsaniz ögrenin.
Bu ögrendiginizle de yazimi tekrar okuyun, hala genelleme yapilmadigini, istisnalarin azinlikta da olsa oldugunu belirttigimi anlamiyorsaniz yapabilecegim birsey yok.

Su asagida ki cümleyi iyice, tekrar tekrar okuyun bakin bakalim genelleme mi, istisnalar var mi?

" köylerin bircogunda da artik o dediginiz yer sofrasi yok "

Size daha fazla vakit ayiramayacagim.
Iyi paylasimlar.

Süpürüzzzz:)))

Son düzenleme:
Bir de popülerliği beğenmeme popülerliği var.

Insallah vardir böyle bir popülerlik, cünkü en azindan hayat normale döner.
Yillar önce Türkiye den aldigim ve cok begendigim seyleri bu yil gittigimde popülerlige kurban edilmis, piyasadan kalkmis olarak degilde, hala raflarda alicisini beklerken bulurum.

insanlarımızda özgüven eksikliği var. Bir dizi yıldızı dizide herkes tarafından sevilen kişiyse herkes onun gibi olup sevilmeyi ilgi görmeyi istiyor.

ben böyleyim beni böyle sevin diyemiyor

ev konusu da aynı şekilde
birinin evi farklıysa beğeniliyorsa her gören aynısını yapıyor
evet insan örnek alabilir beğenebilir ama aynı olamaz olmamalı

sana katılıyorum

Az önce yazilanlari bastan sona tekrar okudumda:)
Hem cok güldüm, hem cok üzüldüm.
Bazilari ne olursa olsun, gerceklik penceresinden bakip, ortada bir sorun oldugunu ve rahatsiz edici oldugunu en azindan kabul ediyor.
Bazilari ise baska baska sebeplerden dolayi bu konuyu " asagilayici, gercek disi, kabul edilemez" gibi görüyor:)
En zindan böyle bir sorun oldugunu farkettigini acikca ifade edebilenlere tskler:)
Kimsenin kimseyi asagiladigi, kücük gördügü yok, sadece cok güzel seylerin bile popülerlik canavarina kurban edilmesinden duyulan üzüntü var.

Haklisin canim, kimi kiskancliktan ayni sekil oluyor kimisi ise suru psikolojisinden. Herkese saygim var, herkesin kendi bilecegi bir is.

Ama suda varki; piyasaya birsey ciktiginda baska birsey istesende bulamiyorsun bazen…bir kac yil once kina gecem icin bindalli aradim..heryerde saten uzerine islemeli elbiselerden vardi ve millete bindalli diye satiyorlardi..bir kac magaza dolastiktan sonra istedigim seyi hala bulamamistim. O kadar sIkilmistimki alip cikacaktim bir yerden. Neyseki en son olarak bir yere gittim ve istedigim gibi birsey buldum.

Millet olarak cok cabuk tuketiyoruz bazi seyleri…ne diyelim boyle gelmis boyle gider. Tek derdimiz bu olsun.

" köylerin bircogunda da artik o dediginiz yer sofrasi yok " [/COLOR]

B]

weisscim

bu yazın bana değilde
yazmak istedim yinede

ben köyde yaşıyorum

ve hala herkes yerde yemek yiyor

köylerde sadece misafir olduğunda masa kurulur hürmet olarak

Süpürüzzzz:)))(bu çok hoşuma gitti)

yeni taşındığım köyde yerim müsait olduğu için masada yiyoruz ama şundan 2 ay önce yer soframız vardı

he zaten yazdıklarının çoğunada katılıyorum

bizim burada bi laf vardır

çirkin olacak ama yazacam

sidik yarışı derler

herkes bu durumda şuan malesef

ALLAH ım korusun beni popüleriteden

Son düzenleme:

Haklisin canim, dedigin gibi belkide bize hürmeten masaya kuruyorlardi sofrayi.
Ben biz yokken ki durumlarini bilmedigim icin, köyler de bile artik masada yiyorlar dedim.
Ben cok severim yer sofrasini, hatta bazen bahcemizde ki cimenin üzerine örtü serip birkac yiyecek birseyler alip otururuz esimle:)
Gerci artik insanin vücudu masaya alistigi icin bir müddet sonra ayaklarda uyusma oluyor ama yinede cok güzel oluyor.

Ayrica kime yazmis olursam olayim ben o yazimi, senin vakit ayirip düsüncelerini, yasadiklarini paylasman beni mutlu eder

Son düzenleme:
Bence suru psikolojisi degil de, ozentilik ya da sadece masumane begenme, imrenme.
Estetik ise bana gore kompleksten dolayidir, saglik sorunu yaratan durumlari duzeltmek haric. Zaten bu gidisle yakinda herkes birbirine benzeyecek, burunlar, gozler, cene, yanaktaki gamzelere kadar herkes ayni olacak valla.

Çok güzel söylüyosun da, şimdi şöyle de bir durum var..

1. Ben dizi izliyorum mesela, bir şey hoşuma gitti. Senin dediğin sıla tokası olsun..Bunu beğenmiş olamaz mıyım, olabilirim. Giderim alırım takarım. Başkası beğenmiş olamaz mı, olabilir. Gider alır takar.

İnsanların beğenisini de yabana atmamak lazım. Senin dediğini anlıyorum, herkes aynı şeyi yapıyor. Ama beğeniliyorsa, ve bi çok kişi yapıyosa bunun sürü psikolojisiyle pek ilgisi olmamalı. Yani ortada 'kişisel beğeni' var.

Ha, bakarsın herkes aynı şeyi yapmış, benzer olmamak adına yapmazsın. Benim gibi.

Misal lost dizisi.Allahım bu ne furyaydı ya, her 2 kişiden biri izliyodu. Ben izlemedim, sinir oldum çünkü.
Ama bu herşeyde böyle olacak diye bir şey yok.

Dediğin gibi kimi hürremin yüzüğünü beğenir, kimi bihterin çizmesini.Kimi de her ikisini beğenir.

2. Evler hep aynı.

E Amerikada'da aynı. Her evin boyası yeşil, ve yeşilin tonları.
Bu Türkiye'ye has bir durum değil ki.

Evlerin odaları aynı, e mühendisler öyle yapıyor, biz ne yapalım.Herkes zengin değil ki, arsasını alıp evini istediği gibi yaptırsın. Bu çok saçma bi düşünce.

Evde konsol varmış, yemek masası varmış tıkış tıkışmış.
Şimdi, bu konsol olayı çok eskiye dayanır.

Eskilerde konsol vardır hep.Büyüklerimizin de hoşuna gidiyor, kullanıyor.Ne yapıcaksın, at mı diyeceksin.

Yeni post modern yaşamda konsollar itici bir varlıkmış gibi düşünülüyor.Ben de sevmiyorum konsolu, ama konsol alan birine de ıyy, eski kafa, ee pis düşünüyo diye de bakmıyorum yani.

Bu neyin kafası?

İnsanların beğenisini yadsımamak lazım.

Sen bu tarz şeyleri sevmiyorsun diye kimseyi koyun diye güdemezsin.

Bunun sürü psikolojisiyle alakası yok.

Kültür denen bir oluşum vardır.

Anlatilmaya calisilani öyle güzel anlamissiniz ki, agzim acik kaldi ve söyleyecek söz bulamaz bir halde basligi ter ediyorum:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…