Sizde böyle seyler duydunuz mu?

ocaliptus

Guru
Kayıtlı Üye
28 Haziran 2007
68
0
286
39
İsviçre
Kizlar benim esimin tarafinda garibime giden bi takim yargilar var.Bu yargilari onceden duydunuzmu bilmek istiyorum,benim esimin sulalesin Artik sen o evden ciktin yani babamin evinden,erkek tarafi bazi seylerde daha ustundur.mesela ilk onlara gidilir,hatta valizler orda kalirmis,sonra kizin ailesine gidilirmis.Bana ters geliyo,kizin aileside o yasa getirio buuytuo ayni haklara sahip bence.ikincisi erkekte o evden cikiyo ve farkli bi yuva kuruo.yanlismiyim yani?
 
olamaz böyle bişey ya.. çok komik geldi bana bence inanma sırf önceliği onlara vermeniz için uydurulmuş bişey bu yasakkelime
şaşırdım ve üzüldüm ne farkediyorsa benneyaptımki
belki yurtdışında oldugunuz için buraya geldiginizde önce size gidilmesi onları sabırsızlandırıyordur özledikleri için...
ama bu şekilde yaklaşım hiç hoş değil .. Eşitsiniz nolursa olsun bunu böyle bildir onlara yoksa ezmeye başlarlar canım a.s
 
Demek istedigini anladim canim.
Bu kültürel birsey. Yani bizim Türk toplumunda genelde evden cikan kiz olur, her ne kadar erkekte evden ciksada.
Dügün lafini ederken bile var bunlar, mesela "kiz aldik", "kiz verdik". Alan taraf erkek tarafi veren taraf kiz tarafi oluyor.

Valiz olayina gelince, erkek tarafi hep ilk bize gelinsin isterler.
Anennlerin ve kayinvalidenlerin ayni sehirde olduklarini, ve sizinde onlardan farkli sehirde oldugunuzu düsünürsek, önce mutlaka erkek tarfina gidilmelidir (erkek tarafina göre yani)
Gitmezseniz laf olur.

Bu artik kaliplasmis birsey, degistirilebilecegini zannetmiyorum ve cok sacma buluyorum.
 
Kizlar benim esimin tarafinda garibime giden bi takim yargilar var.Bu yargilari onceden duydunuzmu bilmek istiyorum,benim esimin sulalesin Artik sen o evden ciktin yani babamin evinden,erkek tarafi bazi seylerde daha ustundur.mesela ilk onlara gidilir,hatta valizler orda kalirmis,sonra kizin ailesine gidilirmis.Bana ters geliyo,kizin aileside o yasa getirio buuytuo ayni haklara sahip bence.ikincisi erkekte o evden cikiyo ve farkli bi yuva kuruo.yanlismiyim yani?

ah canım galiba bütün erkekler öle bisde izne gittiğimizde ilk kayınvalidemlere gideris snr kız tarafı ziyaret edilir banada ters ama yapcak bişey yok malesef fisfisfisniyeyse erkeklerin ailesi daha önemli oluyo bizim sanki ailemiz yok böle gelmiş böle gidiyo yani senağlama
 
Kizlar benim esimin tarafinda garibime giden bi takim yargilar var.Bu yargilari onceden duydunuzmu bilmek istiyorum,benim esimin sulalesin Artik sen o evden ciktin yani babamin evinden,erkek tarafi bazi seylerde daha ustundur.mesela ilk onlara gidilir,hatta valizler orda kalirmis,sonra kizin ailesine gidilirmis.Bana ters geliyo,kizin aileside o yasa getirio buuytuo ayni haklara sahip bence.ikincisi erkekte o evden cikiyo ve farkli bi yuva kuruo.yanlismiyim yani?

ne kadar da cahilce bi düşünce...
aynısını bende yaşadım,evlendiğim gün beni evime getirip bıraktıklarında,kaynanam eşimin daireden arkadaşı çok samimiyiz bu arada(bu bayanla aynı apartmanda oturuyoruz)ona demiş ki feryala de,artık evlendi anne baba yok onları unutsun...
tabi bu arkadaşım bana söyleyincekan beynime vurdu sanki çok şaşırdım...
niye anne ve babamı unutayım ki eşim onları unuttumu ki ben unutayım..
valla annemlerin evinede sık gidip geliyorum kızıyorlar ama yinede gidiyorum...
yakında görümcemin düğünü var bakalım o unutacakmı?:kızgın::kızgın:
 
şimdi anladım. evet malesef öyle oluyor be canım. ilk seneler sabret, sonra de ki her zaman önce oraya gidildi, benimkide anne baba, ilk oraya gidelim de. yada sıraya koyun bi size bi onlara. evli arkadaşlar yardımcı olacaktır sana.
 
Ne kadar sacma.. Islerine geldigi sekilde biseyler uydurmuslar kural diye soylemisler sana. Bence agirligini koy. bilmiyorum eger yeni evliysen bastan nasil alistirirsan oyle gider. Ne kadar bencil insanlar var ya :kızgın:
 
Bu zihniyet hala var değil mi? Maalesef ki var. Allah kolaylık versin. Bu problemleri eşinizle çözmez de ailesi ile muhatap olarak aşmaya çalışırsanız yıllar içinde çok büyüyor. Eşinizle konuşun tatlılıkla, bu konularda ailesi ile siz yüzgöz olmayın o anlatsın, o koysun tavrı. Annemler aynı sorunu yıllardır yaşıyor maalesef. Hep aynı.
 
evet biz yurtdisindayiz mesela turkiyeye gidildiginde...

Böyle bir olay bizimkilerin basinada geldi.
Bizde yurtdisindayiz ve gecen yil Türkiyeye gittik.
Zaten gidince önce geldigimiz ilceye amcamlarin yasamis oldugu yere gidiyoruz.
Neyse sehirden halamlarda geldiler hep birlikte bir hafta kaldik ve halamlarla birlikte sehire döndük.
Annemin ablasida o sehirde ve annem ordayken 1 hafta boyunca ablasina yakinken göremedi ve dogal olarak babamdan orda kalmamizi istedi.
Zaten normalde halamlarda kaliyoruz, ama halamlar bizle beraber amcamlara geldikleri ve 1 hafta boyunca beraber oldugumuz icin annemde dogal olarak 2-3 gün ablasinda kalmak istedi.
Tabi halam kiyameti kopardi.
Bende kalacaksiniz diye.
Babamda yazik ne annemi nede halami kirmak istemiyor ortada kaldi.
Abala 2-3 gün kalir yine geliriz, zaten aksamlari hep beraberiz dedi.
Halami dinletemedik.
Aslinda cok iyidir halam, annemde cok sever ama orda cok haksizlik yapmisti.
Onada hak veriyorum tamam, kardesini her 2 yilda bir görüyor evinde agirlamak istiyor ama biz geri gelecektik zaten annem icin bir kac gün kalip dönecektik tekrar.
Komik olanda evleri birbirine 15 dakikadan fazla degil yani.

Iste böyle canim..
Erkek tarafi hep biz biz biz der.
Babam anlayislidir bu konularda ama gelde diger aile mensuplarina söz gecir.
Malesef bizler evlenince tüm aileyle evleniyoruz.
Artik bu kaliplasmis seydende cikmamiz gerek diye düsünüyorum, herkes kendine birer aile kuruyor, birakin kim nereye isterse oraya gider.
Haksizmiyim?
 
evet boyle seyler oluyor...ılk tercın erkegın aılesı oluyor....
gıtsen laf gıtmesen laf...
ama evlıysende esının hatrına sevgınızı hatrına katlanmak gerekıyor...
yapacakta bır sey yok...garıp tuhaf bır gelenek ama...gercekte bu malesef...
 
öyle birşey yok tabii ki ama işte ailelerin onları öncelikli tutun diye uydurdukları kurallar. sen hiç aileyle konuşmaya çalışma bunları eşinle konuş o gereken cvp versin cnm. allah kolaylık versin.
 
maalesef böyle gelmiş böylee gider

bayram seyrandada ilk önce erkeğin annesine babasına gidilir
daha snra kadınınkine...
 
bence anlaşın sırayla bir gelişinizde sizin sonrakinde eşinizin ailesine gidin.ne aileler nede siz kırılın.umarım eşinizle anlaşmaya varırsınız))
 
İnanmıyorum yaa o onun annesi babası ise
öteki taraf da o derece senin ailen:(
neden böyle söyledi bilmiyorm ama üstünlük saglamaya calışıyor senin üzerinde
 
maalesef acı ama gerçek.toplumumuzda erkeğin kız tarafında mecbur olmadığı sürece yatılı olarak kalması da pek hoş karşılanmaz.bayramlarda önce erkeğinkilerle bayramlaşılır...bişey desen sen kötü olursun..çok da takma bence
 
çok sinir bir durum.kim yakınsa önce ona gidilir bizde. erkek tarafı kız tarafı ne farkeder.zorla saydırıyorlar kendilerini.yerim ben böyle kuralları
 
ilk evlendiğimiz yıllarda bizde de vardı.önce kaynanamlara gider sonra annemlere giderdik.birkaç sene önce gene böyle oldu ve annemlerin oturdukları ilçedeydik yarın geliriz dedi.hiç sesimi çıkarmadım kaynanamlara gidip yattım zaten dokuz sat yol gelmişim.ertesi gün annemlere gittik.eşime dedim bu yaptığını hiç unutmuycam ve hiç affetmiycem.benim annemlerde bir senedir görmüyor ama aynı ilçeden gçtiğpimiz halde uğramadık dedim....sanırım çok üzüldü o gece hiç uyumadı ve o seneden sonra hep ilk önce annemler gideriz valizlerimizin de nerde kaldığı sorun olmaz.
 
Back
X