şizofreni hastası işarkadaşım bana karşı saplantı yaptı onu kendimden nasıl soğuturum

Yarıyıl tatili sizin için iyi bir fırsat olacak. 2 hafta okul tatil olduğu için daha rahat edersiniz. Telefonunuzu da kapalı tutarsanız sizden umudu iyice kesilir diye düşünüyorum.

bende uzun süre telimi akşamları kapadım sonrada diğer kişiler bana ulaşamıyor diye açtım
o aradığında teli açmadı ısrarla günlerce aradı sonrada küstü zaten :1:

6-7 ay yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmediği halde hiç ama hiç özlemiyorum (artık nekadar sıkılmışsam)
Böyle daha huzurluyum.
Kadını görmek istemiyorum bir iki defa denk geldik bir de bakıyo nasıl görmemezliğe gelceğimi şaşırdım.
Aynı şeyleri tekrar yaşayıp sıkılmak istemiyorum.

O küsmeseydi ben nasıl mesafe koycaktım yok yere küsmesi işime yaradı
Bana bi kaç arkadaşım sonradan şöyle dedi.
Seni çok sahiplenmiş ve onla zaman geçirmeni isteyip seni sürekli yönlendiriyo gibi görünüyodu dışardan dediler.

Ve sen arkadaşken pek farkında olamıyosun.
Yada sana zararı dokunabilirmiyi pek düşünmüyosun
Ama bir defa mesafe koyunca eteğindeki taşları döküyo zaten.

Allah yardımcınız olsun şizofreni çok kötü bir hastalık.Saldırgan olmaması iyi bir durum ama kesinlikle evine gitmeyin ve onla aynı ortamda tek başınıza kalmayın fakat saldırgan olmayanları unutkan oluyor tedavisi devam etse rapor alırdı bir filmde vardı üniversitede bir profosör filmin sonunda anlamıştım şizofren oldugunu çevresindeki insanları öldürüyordu.Ve gerçek hayatta örnekleri var.Çok takıntılı insanlar bir süre sonra rahat bırakmaz sizi yol yakınken sıyrılın derim.Telefonunuzu vermenizde bir sakınca yok sonuçta aynı okuldasınız fakat saldırgan bir durumu varsa öğrendiginiz an irtibatınızı kesin çünkü sizinde evladınız var.İsterseniz tedavi gördüğü yere gidip öğrenin durumunu içiniz rahat eder en azından

Arkadaşa kesinlikle katılıyorum. Sakın yalnız kalmayın. Bizim 10 yıllık komşumuz vardı dışarıdan dört dörtlük aileydiler, kocası beyefendi, güvenilir düzgün bir adam, hanımı da öyle, birgün adam eşini feci bir şekilde öldürdü. Duyduk ki adam şizofrenmiş; kafasında hiç olmayan şeyleri kurup kurup eşinin canına kıydı. Kendisi hapishaneye, eşi mezara, çocukları da dağıldı yani yuvayı darmadağın etti. Aklına her şey gelir, o adam böyle bişey asla yapmaz derdin. Dışarıya dört dörtlüktü; ama adam kafayı eşine takmış. Tabi bütün hastalar böyle değildir, son zamanlarda ilaçlarını da almıyormuş sanırım. Allah bütün hastalara acil şifalar versin,yakınlarına sabır , dayanma gücü versin. Bana küstü diyorsunuz; ama içten içe hayaller kurmasın aklında, çok dikkatli olun.

şu anlattıklarınız beni yıllaaaaar öncesine götürdü,
okulda bir hocam vardı, benimle çok ilgileniyordu.
genç bir kadın oldugu için bize arkadas gibi davranmaya calısıyor sanmıstım.
ama sonra haftasonları da benimle gorusmek istemeye surekli aramaya baslamıstı. hatta bir gun okul cıkısında ben arkadaslarla gezip yürürken benim de o tarafta isim var diyip bizle yürümüstü evimi ogrenmisti.
sonra ben evde olmadıgım zamanlar bir iki kere kapıya gelmiş hediyeler falan bırakıp gitmis.
nasıl kurtulacagımı sasırmıstım.
bir ara lezbiyen oldugunu da dusundum ama sonra evli ve 2-3yaslarında cocugu oldugunu ogrendim.

o zamanlar ben deli gibi edebiyat felsefe vs okuyorum, okulda da onunla sohbetlerimiz olmustu beni öyle sevdigini sanmıstım.
ama bir baktım kadın arkadas olmaya calısıyor.
aksamları haftasonları bana su an X sarkısı dinliyorum sen de bak diye mesajlar atıyordu.
kimseye anlatamadım. cok sosyal biriyken gitgide icime kapanık bir kız olmaya baslamıstım. ailem de ergenlik sanmıstır herhalde.
annem kapıya gelmesinden anlamıstı sanırım ama --notları cok yuksek ona sozum vardı okulda ogrencilerin arasında verirsem kıskanırlar vs hazır yolum buradan geciyorken hediyeyi eve bırakayım dedim vs hikaye anlatmış.
annem hic sıkıstırmazdı beni, hep guven verirdi, baskalarına hayır demekten korkma vs diye nasihatler vermisti...
bu konuda tek kelime etmedim, annem de emin olamadıgı icin sikayet edemedi tabi ki.
hatta hediyeleri bile iç içe posetlere koyup annemden gizli çöpe atmıstım. neden sakladıysam... simdi gülüyorum bu duruma.

yavas yavas uzaklastım, arkadaslarımla yapışık dogmusum gibi davranmaya basladım, okulda wc ye bile yalnız gitmiyordum karsılasmamak icin. telimi hep kapalı tutuyordum.
herhalde ilk buyuk yalanlarımı o donem soylemisimdir. --hocam ailem test cozmemi engelledigi icin teli evde kullandırmıyor vs.
zamansızca aradıgı zaman ise annem kulak kabartıyordu --sınavla/dersle ilgili birsey varmıs sınıfa duyuru yapılcak ben sorumluyum diye açıklama yapıyordum.
bir gun ders sırasında guya beyin fırtınası yapıyor bu hoca, ben ustu kapalı oyle bir cevap vermistim ki o da amacımın dersin konusu degil onun saplantısı oldugunu anlamıstı sanırım. belki durumun anormalligini herkesle paylasacagımı dusundu bilmiyorum.
o gunden sonra uzaklastı benden.
bana ozenen biri vardı, bu hoca ne zaman benle konussa o yanımıza gelir ben de bunu fırsat bilir sıvısırdım.
tabiri caizse ben yakayı kurtardıktan sonra bu arkadas gonullu oldu hocanın kankası olmaya :))
gayet guzel anlasıyorlardı. iki takıntılı birbirini buldular diyip o kadar rahat etmistim ki... bir daha hic sorun yasamadım.

kusura bakmayın uzun uzun yazdım ama simdi düsününce ne kadar anlamsız yere icimde tutmusum, 1yıl boyunca sıkıntısını cekmisim... hem de okuldaki en guzel yıllarım... sizin konunuzu okuyunca hatırladım birden.
hayatımda ilk defa bunu paylastım. uzerinden 10yıl gecmesine ragmen, hatta gecmisimde onemsiz birsey olarak gorecegim bir konu olmasına ragmen su an bir rahatlama hissi geldi.
bu fırsatı verdiginiz icin tesekkur ederim konu sahibi :)

şu anlattıklarınız beni yıllaaaaar öncesine götürdü,
okulda bir hocam vardı, benimle çok ilgileniyordu.
genç bir kadın oldugu için bize arkadas gibi davranmaya calısıyor sanmıstım.
ama sonra haftasonları da benimle gorusmek istemeye surekli aramaya baslamıstı. hatta bir gun okul cıkısında ben arkadaslarla gezip yürürken benim de o tarafta isim var diyip bizle yürümüstü evimi ogrenmisti.
sonra ben evde olmadıgım zamanlar bir iki kere kapıya gelmiş hediyeler falan bırakıp gitmis.
nasıl kurtulacagımı sasırmıstım.
bir ara lezbiyen oldugunu da dusundum ama sonra evli ve 2-3yaslarında cocugu oldugunu ogrendim.

o zamanlar ben deli gibi edebiyat felsefe vs okuyorum, okulda da onunla sohbetlerimiz olmustu beni öyle sevdigini sanmıstım.
ama bir baktım kadın arkadas olmaya calısıyor.
aksamları haftasonları bana su an X sarkısı dinliyorum sen de bak diye mesajlar atıyordu.
kimseye anlatamadım. cok sosyal biriyken gitgide icime kapanık bir kız olmaya baslamıstım. ailem de ergenlik sanmıstır herhalde.
annem kapıya gelmesinden anlamıstı sanırım ama --notları cok yuksek ona sozum vardı okulda ogrencilerin arasında verirsem kıskanırlar vs hazır yolum buradan geciyorken hediyeyi eve bırakayım dedim vs hikaye anlatmış.
annem hic sıkıstırmazdı beni, hep guven verirdi, baskalarına hayır demekten korkma vs diye nasihatler vermisti...
bu konuda tek kelime etmedim, annem de emin olamadıgı icin sikayet edemedi tabi ki.
hatta hediyeleri bile iç içe posetlere koyup annemden gizli çöpe atmıstım. neden sakladıysam... simdi gülüyorum bu duruma.

yavas yavas uzaklastım, arkadaslarımla yapışık dogmusum gibi davranmaya basladım, okulda wc ye bile yalnız gitmiyordum karsılasmamak icin. telimi hep kapalı tutuyordum.
herhalde ilk buyuk yalanlarımı o donem soylemisimdir. --hocam ailem test cozmemi engelledigi icin teli evde kullandırmıyor vs.
zamansızca aradıgı zaman ise annem kulak kabartıyordu --sınavla/dersle ilgili birsey varmıs sınıfa duyuru yapılcak ben sorumluyum diye açıklama yapıyordum.
bir gun ders sırasında guya beyin fırtınası yapıyor bu hoca, ben ustu kapalı oyle bir cevap vermistim ki o da amacımın dersin konusu degil onun saplantısı oldugunu anlamıstı sanırım. belki durumun anormalligini herkesle paylasacagımı dusundu bilmiyorum.
o gunden sonra uzaklastı benden.
bana ozenen biri vardı, bu hoca ne zaman benle konussa o yanımıza gelir ben de bunu fırsat bilir sıvısırdım.
tabiri caizse ben yakayı kurtardıktan sonra bu arkadas gonullu oldu hocanın kankası olmaya :))
gayet guzel anlasıyorlardı. iki takıntılı birbirini buldular diyip o kadar rahat etmistim ki... bir daha hic sorun yasamadım.

kusura bakmayın uzun uzun yazdım ama simdi düsününce ne kadar anlamsız yere icimde tutmusum, 1yıl boyunca sıkıntısını cekmisim... hem de okuldaki en guzel yıllarım... sizin konunuzu okuyunca hatırladım birden.
hayatımda ilk defa bunu paylastım. uzerinden 10yıl gecmesine ragmen, hatta gecmisimde onemsiz birsey olarak gorecegim bir konu olmasına ragmen su an bir rahatlama hissi geldi.
bu fırsatı verdiginiz icin tesekkur ederim konu sahibi :)

ne demek canım asıl ben paylaştığın için teşekkür ederim
seni çok iyi anlıyorum tuhaf bir durum yaşamışsın insan başkalarıyla paylaşamıyor
bende istemeden bir baktım kadın beni kendine en yakın dost ilan etmiş hergün arıyor hediyeler alıyor tuhafıma gitmişti hatta ona , neden bana hediye aldığını sordum içimden geldi dedi bende altta kalmayım diye ona ev hediyesi almıştım
hatta geçen gün bana hediye ettiği kitabı öğrenciyle gönderdim çok şaşırmış
neyseki benden uzaklaştı
demekki bu hastalıktaki insanlar kendilerine birini seçip saplantı yapıyorlar

Yavaş yavaş, belli etmeden uzak durmaya çalışın ama arkadaşlığınızı tümüyle kesmeyin derim ben. Belki de sahip olduğu tek arkadaşı sizsiniz. Çok tehlikeli bir durumda olsaydı öğretmenlik yapmasına izin vermezlerdi bence. Kendi sıkıntılarınızdan, hayattan bunaldığınızdan bahsedin. Belki de sıkıntılarınızı dinlemek istemeyecek ve kendisi sizden uzaklaşacaktır.

arkadaşa katılıyorum ama kendi sıkıntılarından bahsetme çünkü şizofren hastaları bunu çok kafaya takar ve seni daha yakın görür kendine ayrıca korkmana gerek yok topluma zararı yoktur şizofrenlerin ilaç kullandıkları sürece iyidirle bu arada geçici bir hastalık değildir. Ömür boyu sürer. Yavaş yavaş iş ,vb bahane ederek muhabbetti azaltabilirsin tahminen arkadaşı olmadığı için senle uğraşıyor.

ne demek canım asıl ben paylaştığın için teşekkür ederim
seni çok iyi anlıyorum tuhaf bir durum yaşamışsın insan başkalarıyla paylaşamıyor
bende istemeden bir baktım kadın beni kendine en yakın dost ilan etmiş hergün arıyor hediyeler alıyor tuhafıma gitmişti hatta ona , neden bana hediye aldığını sordum içimden geldi dedi bende altta kalmayım diye ona ev hediyesi almıştım
hatta geçen gün bana hediye ettiği kitabı öğrenciyle gönderdim çok şaşırmış
neyseki benden uzaklaştı
demekki bu hastalıktaki insanlar kendilerine birini seçip saplantı yapıyorlar

bir de o kitapların icine sanki sevgiliye yazıyormus gibi yazılar eklerdi benimkisi.
hala bazı sairleri o sebeple sevmem.
bir de beni inancı zayıf gorup senin icin dua ediyorum derdi surekli. hatta sınav haftasından sonra da ne zaman yuksek not alsam dualarımı okadar icten etmisim ki kabul oluyor derdi. bir keresinde sırf ona bunu kanıtlamak icin 100 alabilecegim bir dersin kagıdını tek soru cozup vermistim.
onun sınavlarına ise bilerek calısmıyor dusuk not almaya calısıyordum ki beni sevmesin.

kitabı geri gondermek... eminim cok sasırmıstır.
sizin kurtulmanız elbette muhim ama lise ogretmeni ise ogrencileriyle ilgili rehber hocaya bir sorun bence.
basıma bir is gelmezdi zararsızdı ama keske birilerine anlatsaymısım diyorum...

bir de o kitapların icine sanki sevgiliye yazıyormus gibi yazılar eklerdi benimkisi.
hala bazı sairleri o sebeple sevmem.
bir de beni inancı zayıf gorup senin icin dua ediyorum derdi surekli. hatta sınav haftasından sonra da ne zaman yuksek not alsam dualarımı okadar icten etmisim ki kabul oluyor derdi. bir keresinde sırf ona bunu kanıtlamak icin 100 alabilecegim bir dersin kagıdını tek soru cozup vermistim.
onun sınavlarına ise bilerek calısmıyor dusuk not almaya calısıyordum ki beni sevmesin.

kitabı geri gondermek... eminim cok sasırmıstır.
sizin kurtulmanız elbette muhim ama lise ogretmeni ise ogrencileriyle ilgili rehber hocaya bir sorun bence.
basıma bir is gelmezdi zararsızdı ama keske birilerine anlatsaymısım diyorum...

seninki baya saplantılıymış iyi kurtulmuşsun
liseye gidiyormuşsun ergenlik dönemeinde seni olumsuz etkilemiştir
ben ortaokuldayım rehber öğretmenle konuşmadım ama ortak arkadaşımız öğretmene anlattım büyük ihtimalle o anlatmıştır
tedavisini oluyor birde öğrencilere zarar verecek tarzda değil

Şizofreni hastalarıyla ilgili bir kitap okumuştum, bir de bir film seyretmiştim az çok bilgim var. Dışara birsürü şizofren hastası insan var ve tedavi oldukları için dediğiniz gibi zarar verecek boyutta olmuyorlar. Ancak genede tehlikeli olabilirler çünkü durumları ilaçlara bağlı biraz. Birde beyin ilginç bir mekanizma su gibi kayar gider anlamazsın yani :40: Aranızı açmanız iyi olmuş çünkü şizofrenlere ayrı özel bi ilgi gerekir genelde bu ilgiyide siz vermeyin bi zahmet sizin de dediğiniz gibi kendi sorumluluklarınız var sonuçta :)

Şizofreni hastalarıyla ilgili bir kitap okumuştum, bir de bir film seyretmiştim az çok bilgim var. Dışara birsürü şizofren hastası insan var ve tedavi oldukları için dediğiniz gibi zarar verecek boyutta olmuyorlar. Ancak genede tehlikeli olabilirler çünkü durumları ilaçlara bağlı biraz. Birde beyin ilginç bir mekanizma su gibi kayar gider anlamazsın yani :40: Aranızı açmanız iyi olmuş çünkü şizofrenlere ayrı özel bi ilgi gerekir genelde bu ilgiyide siz vermeyin bi zahmet sizin de dediğiniz gibi kendi sorumluluklarınız var sonuçta :)

Cevap için teşekkür ederim , siz bu konu ile ilgili bilgi sahibisiniz
mesala şüphecimi oluyorlar , takıntılımı kısaca belirli yani hepsinde ortak özellikleri neler olabiliyor
birde şu varki şizofren olupta haberi olmayan insanlarda vardı , çevresindeki insanların bu duruma ayıkması önlem alması lazım

Sizofreni daha cok beyinde dopamine maddesinin fazlaliligindan olusan kimyasal bir hastaliktir. Sizofreni olup hayatini normal bir sekilde surduren bir suru insan var. Onlari toplumdan soyutlamakta cozum degildir. Belirtmek istedim.

Sizofreni daha cok beyinde dopamine maddesinin fazlaliligindan olusan kimyasal bir hastaliktir. Sizofreni olup hayatini normal bir sekilde surduren bir suru insan var. Onlari toplumdan soyutlamakta cozum degildir. Belirtmek istedim.

Haşa ben kimseyi soyutlamadım aslada soyutlamam , bende panikatak anksetiye hastasıyım ayrıca 8 yıldır zihinsel engelliler , otisitklerde öğretmenlik yapıyorum ama sizofrenileri pek tanımıyorum ve bu olay başıma gelince nasıl davaranmam gerektiği hakkında bilgi almaya çalışıyorum.
Toplumda bırakın şizofreniyi panik ataklıları deli zannedip dışlayan cahiller var ve dolayısıyla bu tarz hastalar ve ailelileri hastalıklarını dışarıya farkettirmemek için tedavi bile olamıyorlar sonucunda istenilmeyen olaylarda yaşanabiliyor
belki bizlerin burada yapacağı birkaç bilgi bazı insanlarada faydalı olabilir

iyide şizofren bir insan öğretmenlik yapabilir mi ?emin misiniz şizofren olduğuna ?şizofrenler hayal görüp ona inanıyorlar diye biliyorum ben yani olmayan şeyleri olmuş gibi görürler . ben bir kaç tane gördüm asla normal değildi görünüşleri . gerçi bir tane daha vardı tanıdığım o normal gibiydi ama o şiszofren mi emin değilim . belki takıntılı biridir . belki çok yalnızdır . ne bileyim bu anlatıkklarına göre bend eşizofrenim:1:çünkü mesela erkek arkadaşım olunca çok takıyorum sürekli arıyorum falan filan ...

Cevap için teşekkür ederim , siz bu konu ile ilgili bilgi sahibisiniz
mesala şüphecimi oluyorlar , takıntılımı kısaca belirli yani hepsinde ortak özellikleri neler olabiliyor
birde şu varki şizofren olupta haberi olmayan insanlarda vardı , çevresindeki insanların bu duruma ayıkması önlem alması lazım

Est bilgi sahibi demeyelimde meraklıyım bu tür konulara. Şizofreni hastaliginn süreçleri var bu süreçlere göre değişiyor. Ama kafalarindan bi olaya kisiye takabiliyolar, herkesten ve ya tek bir kisiden süphelenebiliyolar bu takinti sonucunda. Dengesizljkleride olabiliyor

Mesela izledigim filmde hasta annesinin yaptigi yemegi yemiyordu, annesinin onu oldurucegini dusunuyodu bunun gibi.

Insanlar sizofreni hastalarini bikac muhabbetle taniyamazlar malesef cunku dedigim gibi zarar veren kisim ilac tedavisini reddeden hastalığı ilerlemis kisim oluyor.
Şizofreni olupta bunu farkedemeyen çok kisi mevcut tabi çünkü her dogal insan gibi onlarda hayatlarina normal bir sekilde devam ediyorlar, yasadiklari seyler sadece beyinlerinin içinde zaman zaman onlari rahatsiz ettiginde ortaya çıkıyor (tedavi goruyorsa durumlaro daha iyi) ama okudugum kitaplara gore takıntı yaptiginin farkina varamama durumu hafifte olsa bunun baslangici oluyormuş. (Ben takintiliyim diyen kisiler bu gruba girmiyor cunku takinti yaptiginin farkinda:) )

Son düzenleme:
Est bilgi sahibi demeyelimde meraklıyım bu tür konulara. Şizofreni hastaliginn süreçleri var bu süreçlere göre değişiyor. Ama kafalarindan bi olaya kisiye takabiliyolar, herkesten ve ya tek bir kisiden süphelenebiliyolar bu takinti sonucunda. Dengesizljkleride olabiliyor

Mesela izledigim filmde hasta annesinin yaptigi yemegi yemiyordu, annesinin onu oldurucegini dusunuyodu bunun gibi.

Insanlar sizofreni hastalarini bikac muhabbetle taniyamazlar malesef cunku dedigim gibi zarar veren kisim ilac tedavisini reddeden hastalığı ilerlemis kisim oluyor.
Şizofreni olupta bunu farkedemeyen çok kisi mevcut tabi çünkü her dogal insan gibi onlarda hayatlarina normal bir sekilde devam ediyorlar, yasadiklari seyler sadece beyinlerinin içinde zaman zaman onlari rahatsiz ettiginde ortaya çıkıyor (tedavi goruyorsa durumlaro daha iyi) ama okudugum kitaplara gore takıntı yaptiginin farkina varamama durumu hafifte olsa bunun baslangici oluyormuş. (Ben takintiliyim diyen kisiler bu gruba girmiyor cunku takinti yaptiginin farkinda:) )

Geç oldu ama cevap için teşekkür ederim çok bilgilendirici olmuş

iş yerinde dedikodu kazanı çok döner..Herkesin söylediğine de itibar etmemk gerek..iyice araştırın..Olmadığı hastalığı yakıştıran çok oluyor.

iş yerinde dedikodu kazanı çok döner..Herkesin söylediğine de itibar etmemk gerek..iyice araştırın..Olmadığı hastalığı yakıştıran çok oluyor.

Okulda hiç kimse bilmiyor müdüre bile söylemedim
bana söyleyen öğretmenin lise arkadaşının köyünde çalışmış o kişi , hatta orada herkes biliyormuş galiba
bana söyleyen arkadaş ortak tanıdıklarıyla sohbet ederken , arkadaşı ona 'bizim oradan bir öğretmen sizin semtte okula atanmış adı şu demiş' o şekilde arakdaşını uyarmak için ona söylemiş oda o şekilde öğrenmiş
bana da başta söylemedi ,zamanla kafaya takmış beni uyarmadığı için çok dert yapmış bana kimseye söylememem konusunda uyararak söyledi
çoook uzun anlattım :))

Son düzenleme:
Back
X