Spor hocasi oglumda zihinsel problem olabilecegini söyledi

birde kaşık çatal tutuşu farklı bu da önemli sanırım
eşim hep der oğlum murç gibi tutma şu kaşığı ama hala düzelmedi

bir şey sorabilir miyim skoru nasıl öğrendiniz?
üstün zekalı olduğu söylenir ama puanı nereden öğrendiniz?
bahsettiğiniz iq çok çok yüksek (einstein'dan bill gates'ten falan yüksek yani), uzmanlar neler önerdi doğru yönetilmesi için?

Psikologlar yapiyor bu Testi. Yani yurtdisinda cocuk doktoru psikologa yönlendiriyor ve serüven basliyor. Aslinda yapilan testler 1den fazla- yani sadece IQ ölcülmüyor. "Zeka" Kavraminin bircok ölcme yöntemi var.

Evet asiri yüksek ve kesinlikle cocuk icin cok zor bir durum.
Zaten 2 yasinda ilk terapileri basladi ve özel fransiz kresine basladi. biz almanyadayiz ve 3 dil egitimle yola cikildi- kresde "cocuklara Uygun- Physik, IT, Matematik" dersleri sunuldu. Bizim yumurcak okulun yaninda meslek yapdi ve calismasi yasak oldugu icin 17 yasindan sonra pratik bölümü tamalayip yani sira Kimya asistani olarak calisabilir.

suanda 14 yasinda ve okulda 4 senesi kaldi. Son 3 senesi boyunca Universite egitimi alacak ve okul diplomasini aldiktan sonra Bachelor tezini teslim edicek. Yani hem okul hem uni diplomasi ayni anda verilecek.

Ama yavrucak cok zorlaniyor ve asiri mutsuz bir cocuk.

Psikologlar yapiyor bu Testi. Yani yurtdisinda cocuk doktoru psikologa yönlendiriyor ve serüven basliyor. Aslinda yapilan testler 1den fazla- yani sadece IQ ölcülmüyor. "Zeka" Kavraminin bircok ölcme yöntemi var.

Evet asiri yüksek ve kesinlikle cocuk icin cok zor bir durum.
Zaten 2 yasinda ilk terapileri basladi ve özel fransiz kresine basladi. biz almanyadayiz ve 3 dil egitimle yola cikildi- kresde "cocuklara Uygun- Physik, IT, Matematik" dersleri sunuldu. Bizim yumurcak okulun yaninda meslek yapdi ve calismasi yasak oldugu icin 17 yasindan sonra pratik bölümü tamalayip yani sira Kimya asistani olarak calisabilir.

suanda 14 yasinda ve okulda 4 senesi kaldi. Son 3 senesi boyunca Universite egitimi alacak ve okul diplomasini aldiktan sonra Bachelor tezini teslim edicek. Yani hem okul hem uni diplomasi ayni anda verilecek.

Ama yavrucak cok zorlaniyor ve asiri mutsuz bir cocuk.

hay Allah, yazık çocukcağıza, üzüldüm gerçekten, benim kızıma da ilk 2,5 yaşında konuldu teşhis, sonra 2 kere daha bakıldı sadece şu %lik dilimde dendi, skor kesinlikle söylenmedi
fakat mesela bize demişlerdi ki sadece akademik anlamda ilerlerseniz çocuk çok mutsuz bir insan olur, mutlaka bölmelisiniz (spor, resim, akademik vb) demişlerdi yoksa asosyal olur, mutsuz olur ve ilaç kullanmak zorunda kalabilir demişlerdi. aynı şeyleri bu konuda uzman çocuk psikoloğu da söyledi, zor bir süreç dedi, bizi yönlendirdi
şu yazdıklarınıza çok şaşırdım, çok zeki diye bu kadar yükleme yapılması... çocuk o yüzden mutsuz olabilir mi?
yanlış anlamayın kesinlikle sizi eleştirmek için yazmıyorum, şaşırdım sadece, çocukluğunu yaşayamamış gibi geldi

2 yaşında ne gibi bulgularla bu teşhis koyuluyor ?

bizim yumurcakda doktorun gözüne carpan durumlar vardi:
Emeklemedi, 9 aylikken koltuga tutunarak yürüdü. bir ay sonra zigzag sekilde yardimsiz yürüyordu (Hala düz cizgi üstünde yürüyemiyor)
Ilk gaga gugu gibi bebeksi sesler cikarmadi. korkulacak bir sekilde cümleler kurabiliyordu ve hafizasi asiri gelismisti.
cevreye ve kendine asiri ilgiliydi- mesela oyuncakla oynamazdi asla (en fazla 3 dakika) ama bana sordugu ilk sorusu: Kuslar nasil ucuyor? Ayicigimi elimden birakinca yere düsüyor ama kus neden düsmüyor olmusdu. 2 yasindaydi bu soruyu sordugunda.
cocuk doktorunla derin bir sohbet edince artik Doktor psikologa yönlendirmisti.
aslinda cogu insan Üstün zaka ile dünyaya geliyor (IQ + ~115) ama zamanla köreliyor malasef.

Ana okuluna gidiyor öğretmeni spor hocası sacmalamiş kerem zehir gibi bir çocuk dedi

Remedial teacher olarak calisiyorum, ve bazi cocuklarda beyin gelisiminin biraz geride kalmis oldugu icin motor becerilerinde yasitlarindan geri kaldigini tespit edebiliyoruz. Bu cocuklarin notlari ve zekasi normal olabiliyor.
Merdivenleri inisini, kosma seklini, reflekslerini kontrol etmek gerekir.
Bazi hareketleri duzenli yaparak motor gelisimini toparlayabiliyoruz. Testin sonucunu merak ettim..
Hakkinizda hayirlisi olsun insallah.

hay Allah, yazık çocukcağıza, üzüldüm gerçekten, benim kızıma da ilk 2,5 yaşında konuldu teşhis, sonra 2 kere daha bakıldı sadece şu %lik dilimde dendi, skor kesinlikle söylenmedi
fakat mesela bize demişlerdi ki sadece akademik anlamda ilerlerseniz çocuk çok mutsuz bir insan olur, mutlaka bölmelisiniz (spor, resim, akademik vb) demişlerdi yoksa asosyal olur, mutsuz olur ve ilaç kullanmak zorunda kalabilir demişlerdi. aynı şeyleri bu konuda uzman çocuk psikoloğu da söyledi, zor bir süreç dedi, bizi yönlendirdi
şu yazdıklarınıza çok şaşırdım, çok zeki diye bu kadar yükleme yapılması... çocuk o yüzden mutsuz olabilir mi?
yanlış anlamayın kesinlikle sizi eleştirmek için yazmıyorum, şaşırdım sadece, çocukluğunu yaşayamamış gibi geldi

size verilen tavsiyeler 100% Dogru. bizim yumurcak kendi asla ama asla baska seylere yönelmiyor. Dogru Düzgün kimseyle anlasamaz ve sohbet ederken 3 dakika sonra- yasitlarina karsi göz devirmeye baslar. kordinasyon sorunlari oldugu icin spor yapamiyor ve asla cabalamiyor. ben en az 50 kursa götürdüm. asla yerinden kalkip kimildamaz. tek sevdigi sey yemek ve Pasta yapmak. Yemek kursuna gidiyor ve orda emeklilerle takiliyor- 2 tane arkadasi var ve onlarda Üstün zeka olduklari icin mesela teleskopla Yildiz izliyorlar. yani pijama partisi yapipda eylence kavraminda asla bir davranisi olmaz.

sizin kiziniz eger megilliyse bunun üstünde durun. Spor, sanat, tiyatro gibi seylere yönlendirin. Akademik kariyer zaten yapiyorlar iyi veya kötü- ama soysal hayatda cok yoruluyorlar.

bizim yumurcakda doktorun gözüne carpan durumlar vardi:
Emeklemedi, 9 aylikken koltuga tutunarak yürüdü. bir ay sonra zigzag sekilde yardimsiz yürüyordu (Hala düz cizgi üstünde yürüyemiyor)
Ilk gaga gugu gibi bebeksi sesler cikarmadi. korkulacak bir sekilde cümleler kurabiliyordu ve hafizasi asiri gelismisti.
cevreye ve kendine asiri ilgiliydi- mesela oyuncakla oynamazdi asla (en fazla 3 dakika) ama bana sordugu ilk sorusu: Kuslar nasil ucuyor? Ayicigimi elimden birakinca yere düsüyor ama kus neden düsmüyor olmusdu. 2 yasindaydi bu soruyu sordugunda.
cocuk doktorunla derin bir sohbet edince artik Doktor psikologa yönlendirmisti.
aslinda cogu insan Üstün zaka ile dünyaya geliyor (IQ + ~115) ama zamanla köreliyor malasef.

evet o yüzden belirli yıllarda rapor yenilemesi istiyorlar Türkiye'de

evet o yüzden belirli yıllarda rapor yenilemesi istiyorlar Türkiye'de

burdada isteniliyor. Okullari asiri pahali oldugu icin develet zorunlu tutuyor. bizimki zaten psikologdan destek aldigi icin Rapor tazelemek zor olmuyor.
gecende baya agladi. Suanda 14 yasinda ve tek istegi "normal" olmakmis :(
asla mutlu degil halinden. Annesi icinde asiri zor bir durum.

size verilen tavsiyeler 100% Dogru. bizim yumurcak kendi asla ama asla baska seylere yönelmiyor. Dogru Düzgün kimseyle anlasamaz ve sohbet ederken 3 dakika sonra- yasitlarina karsi göz devirmeye baslar. kordinasyon sorunlari oldugu icin spor yapamiyor ve asla cabalamiyor. ben en az 50 kursa götürdüm. asla yerinden kalkip kimildamaz. tek sevdigi sey yemek ve Pasta yapmak. Yemek kursuna gidiyor ve orda emeklilerle takiliyor- 2 tane arkadasi var ve onlarda Üstün zeka olduklari icin mesela teleskopla Yildiz izliyorlar. yani pijama partisi yapipda eylence kavraminda asla bir davranisi olmaz.

sizin kiziniz eger megilliyse bunun üstünde durun. Spor, sanat, tiyatro gibi seylere yönlendirin. Akademik kariyer zaten yapiyorlar iyi veya kötü- ama soysal hayatda cok yoruluyorlar.

evet benimki spor yapmayı, takım ruhunu vs çok seviyor (spordan önce sürekli karın ağrıları, baş ağrıları çekiyordu)
fakat biz de "arkadaşlık" problemiyle çok uğraştık, göz devirme gibi değil de zevk alamama ve sevememe gibi, şimdi daha yeni yeni ufak ufak çözme aşamasındayız

inşallah yolu açık olsun oğlunuzun
umuyorum çok başarılı olur ama umuyorum çok mutlu da olur
belki kimya alanında falan bir buluş yaparsa o zaman manevi tatminle mutluluğu yakalar Hoppa

burdada isteniliyor. Okullari asiri pahali oldugu icin develet zorunlu tutuyor. bizimki zaten psikologdan destek aldigi icin Rapor tazelemek zor olmuyor.
gecende baya agladi. Suanda 14 yasinda ve tek istegi "normal" olmakmis :KK43:
asla mutlu degil halinden. Annesi icinde asiri zor bir durum.

ay canım ya
yazık ona ya
tabii, aileler için çok zor

evet benimki spor yapmayı, takım ruhunu vs çok seviyor (spordan önce sürekli karın ağrıları, baş ağrıları çekiyordu)
fakat biz de "arkadaşlık" problemiyle çok uğraştık, göz devirme gibi değil de zevk alamama ve sevememe gibi, şimdi daha yeni yeni ufak ufak çözme aşamasındayız

inşallah yolu açık olsun oğlunuzun
umuyorum çok başarılı olur ama umuyorum çok mutlu da olur
belki kimya alanında falan bir buluş yaparsa o zaman manevi tatminle mutluluğu yakalar Hoppa

kesinlikle sosyal alanda yogunlasin. bence en sagliklisi.

insallah hayatin tadini cikarmayi basarir ama gidisat iyi degil,

bence arastırılmasında fayda var cok sükür problemde cıkmamıs.

spor hocası bence gayet iyi birsey yapmıs süphelenmiş söylemiş. bazı aileler gerckten gec kalıyor

Belki bu oyunu sevmemistir, yani benim aklima ilk bu geldi.
Hocanin tutumu sertse cekingen davranmis olabilir.
Ogretmenin uyarmasi kotu degil ama biraz erken olmus, biraz daha gozlemleyebilirdi.

bende aynı şeyi düşündüm benim oglumun motor becerileri çok kötü 11 yaşında hala ayakkabısını baglayamaz el kasları iyi çalışmıyor yazısı yeni düzeldi kaşık tutuşu bile bana bi tuaf geliyor ama çok zeki bir çocuk yaşadıgımız yerde ve türkiye genelinde dereceleri var

benim kızım da 12 yaşında, ayakkabısını geçen sene bağlayabildi (bu bağcık bağlama olayının bir özelliği var herhalde :-))
yazısı da geçen seneye kadar harf hataları devam ederdi. üstün zekalılar bu ve benzeri sebeplerle bazen yanlış değerlendiriliyorlar maalesef

off 11,5 yaşında oğlum ayakkabısını bağlamayı öğreneli 15 gün falan oluyor törenle bağlıyor henüz.
bende bir benimki beceriksiz sandıydım içime su serpildi:)

Arkadaşlar doktorlara sanki neden çocuğunuza hakaret etmiş gibi davranıyorsunuz? Adam keyfine, sırf sizi üzmek için söylemiyor herhalde birkaç belirti görüyor ki söylüyor. Olabilir her şüphe doğru çıkacak diye bir kural yok ama çıkabilirdi de. O zaman da "Vah keşke erken teşhis etseydi doktor" diye kızacaktınız. Gerçekten ayıp buluyorum artık, şu doktorları günah keçisi ilan etmeyi bırakın.

Konu sahibi, spor hocası koordinasyon eksikliği olduğu için şüphelenmiş olabilir, belki yemeğini kendi yemesiyle o şüphelendiği problemin durumu farklı farklı belirtilerdir. Bir doktorla kalmayın derim çocuk gelişimci bir doktor değildir. Lütfen çocuk nörolojisinde uzman bir hekime gösterin çocuğunuzu. Geçmiş olsun.

6 buçuk yaşında çocuk ve ilk kez badminton oynuyor? Hoca da ilk günden, tek kez raket tutuşunu görüp sorun var diyor??
Belki de sadece yetenek olarak badmintona yatkın değil yani ilk günden nasıl abartı bir yorum bu felaket tellalı gibi, her çocuk aynı zaman aralığında mı kavramak zorunda aynı sporu?

Badminton topu kanatlı bir top bilirsiniz, normal topa göre süzülerek ilerler; çocuk bunu bir günde nasıl kavrasın ömründe kaç kere badminton topu ile oynadı, kaç kere sapı uzun raket tuttu Allah aşkına biraz makul olun. Lisede oynardım badminton ve ilk oynadığım zamanları sizin oğlana teşhisi koyan hocası(!) görseydi, eminim bana da "Bu kızın zihinsel sorunları var" filan derdi. Salak mıdır nedir ya adam.

İçinizi ferah tutun, tetkik sonuçları gelsin, bir şey çıkmayacak. Anlattığınız şeyleri yapabilen çocuğun bir sorunu olduğunu sanmıyorum.

off 11,5 yaşında oğlum ayakkabısını bağlamayı öğreneli 15 gün falan oluyor törenle bağlıyor henüz.
bende bir benimki beceriksiz sandıydım içime su serpildi:)
Ben de susayım o zaman hep kas becerileri zayıf diye üzülüyordum benimki henüz 4,5 yaşında kalem tutamaması normal bu durumda diğer arkadaşları çok iyi olsalar da :)

Arkadaşlar öğretmenler öğrencileri gözlemlemeden bir şey öğretemezler.. Benim de bir öğrencimde öğrenme bunalımı var. Ve her derste böyleymiş. 20 yaşında olduğu için velisine demedim kendisine dedim bir psikologtan destek al ilaç kullanılacak birşey değil sadece ders çalışma teknikleri geliştirmene yardım edecek dedim. Sonuçta ben doktor değilim belki çocukta öğrenme bunalımı yoktur disleksinin bir türü vardır bilemem ama bana öğretildiği kadarından gözlemleyebildigim buydu. Simdi öğretmen nasıl suçlu olsun ki. Gözlemlemeden öğretemeyiz. El kol koordinasyonu da aslında 6 yaşında bir çocuğun iyidir 12den sonra ergenlikle bozulabilir bundan hoca gözlemlediğini aktarmış. Yetenek kelimesine de karşıyım herşey eğitimle olur sadece yatkınlık vardır gelişim sürecinde yaşadıklarına göre değişebilir.
Mesela yıllarca babam bana yürümeyi bilmiyorsun dedi ama diz problemi için ortopediste gittiğimde kemik yapında sorun var dedi. Yani herşeye hemen önyargılı yaklaşmayın biri sizi uyarınca acaba olabilir mi diye sorgulayin. Niye böyle dedi diye kızmayın.

Günaydın herkese
İki oğlum var ikisinide badminton (tenis katogorisinden bir spor) kursuna yazdirdim İlk gün götürdüm ve eve döndüm çıkış saatinde gidip aldığımda
Spor antrenörü yanıma yaklaşıp "çocuğun durumunun farkindasiniz degilmi " dedi.Ben "nasıl anlamadım"dedim çocukta kas kuvvetini koordine edebilme ile ilgili bir zihinsel rahatsızlık olabileceğini söyledi
Bana çocuğun yemeğini kendi kendine yiyip yiyemedigini sordu oğlum 4 yaşından beri kendi yer yemeğini
Bu arada çocuk 6 buçuk yaşında
Çok üzüldüm doktora götürdüm doktor muayene edip sorun var gibi dedi
Tabi benim kalbim yangın yeri
Nefes almak bile canımı yakıyor
Bir sürü tahlil tetkik istedi çocuk gelişimci algısı için test yaptı hepsini doğru yanıtladı yavrum
Çocuk gelişimci çocuğun algisinda hiç bir problem olmadığını söyledi Aynı şekilde öğretmeninden kızdı spor hocası nerden çıkarmış dedi kerem zehir gibi bir çocuk dedi bunlar olumlu dün emarada girdi sonuç bir hafta sonra ama ben çok huzursuzum tabi Allah'tan gelene boynunuz kıldan ince ama böyle bir problem olsa bilmez miyim ben
Yemeğini kendi yiyor kıyafetlerini kendi giyer düğmesini ilikler kalem tutar adını yazar tam iki sene önce istiklal marşini ezberlettim ben kuzuma
Gecen sene dua ve sure ezberi yaptık bebeklikte oturma emekleme yürüme ve konuşma tam zamanında gelişti
Sizce anlamazmiydim bı sorunu olsa
Nolur bana cevap verin cok kötüyüm
Bir sorunu olsa herkesten önce siz farkederdiniz zaten. Çocuğun tenise yeteneği yokmuş demekki. Belki çekinmiştir farklı ortama girdiği için. Bende dondurma küllahı tutamıyordum o yaşlarda. En ucundan tutuyordum sanki öyle tutulmak zorundaymış gibi hep düşerdi dondurmam. Ama el becerilerim çok iyidir şimdi. Şimdi artık pek hükmü yok ama genç kızken on parmak daktiloda hem hızlı öğrenmede hemde doğru yazdığım kelime sayısında gittiğim kursta rekor kırmıştım. Yani parmacıklarımda bir sorun yok. Ayrıca gittiğim okulda satranç şampiyonu olmuştum. Ancak o yaşlarda gerçekten beceriksizdim. Ayakkabımı bile bağlayamazdım.

Back
X