İlkokul canım kromozom bozukluğunu bence düşünme, internetten okduğum birkaç yerde yarık dudak/damak olan bebeklerin yaşamlarında oldukça başarılı olduklarına ilişkin yorumlar vardı. Dualarımız seninle canım, üzülme denmez ama sen üzüldükçe kuzu da hissedio öyle düşün lütfen. Bu sfer inşallah iyi haberler alırsın doktorundan arkadaşım.
Kızlar dünkü seminerin açılışını Gökmen İyigün yaptı, Medical Parkın kadın doğmcularından. Özetle normal doğumu ve hatta epiduralli normal doğumu şiddetle tavsiye ettiğini söyledi. Epiduralin kesinlikle felç gibi bir riski olmadığını özellikle belirtti. Ben kadın olsam bu yöntemi seçerdim dedi. Bir de epidural yapılması çin denildiği gibi 4 cm açılma olması fln gerekmez, ben doktor olarak gebenin ağrıları biraz hissetmesini bekleyip öyle yapıyorm dedi. Yoksa kimse nasıl bir ağrı yaşadğını anlamıyor ve epidualin kıymetini bilmiyor dedi :)) epidural katateri max 8-12 saat kalabiliyormuş vücutta, sonrasında enfeksiyon riski oluyormuş o yüzden hemen takmıyorlarmış.
Sonra diyabetle ilgili bir bölüm vardı ama açıkçası o kadar teknikti ki salon boşaldı o sırada diyebilirim. Bildiklerimizin çok da dışında bir şey kalmadı aklımda, belki ceyz ve belfü akıllarına gelen bişi olursa eklerler.
Son bölümde Ayşe Öner vardı, doğum koçu. Bebek hemşiresi olarak başlamış bu işe, şimdi de eğitim seminer fln veriyor.
Ayşe Öner « Hamile Rehberlik Hizmetleri Ayşe Öner web adresi, faydalı bilgiler ve videolar var. Bu bölümde özellikle emzirme ve bebek banyosu üzerinde konuştuk. Öncelikle doğru bilinen yanlışlarımızdanmış; göğüs ucuyla oynamak doğumu tetiklemez dedi, eğer öyle olsaydı düğme gibi basalım başlatalım doğumu dedi. Göğüs uçlarının doğum öncesinde kabalaşması çok önemli dedi. Bizim gibi doğumu yakın olanlar içn tavsiyesi, gün aşırı kolonya sürün göğüs uçlarınıza ve kurumasını bekleyin. Kolonyanın kurutucu etkisi oradaki derinin kabalaşmasını sağlayarak yara olmasını engellermiş. Emzirme sonrası sakın göğüslerinizi mendille silmeyin dedi, onun yerine papatya çayı hazırlayarak (tabi soğutulmuş) onunla yumuşak bir hareketle temizleyin ama hırpalamayın dedi.
Bazı bebekler çok kuvvetli ve aralıksız emer, ilk sütünüz az olacağı için 10 dk dan fazla emzirmenizin bir anlamı olmaz sadece göğüslerinizi yıpratmış olursunuz dedi. Tabi bazı bebişler de memede uyuyup uyanıp emerler böyle durumlarda takip edip toplamda 10 dk emmelerini sağlamak gerekir dedi. (Emme süresi 10 dk ama memede yrm saat kalır bazıları dedi)
Bazı bebeklere memenizi verdiğinizde eliyle sanki iter gibi hareketler yaparlar hatta bazıları bunu bebek memeyi almıyor diye yorumlar ama yanlıştır dedi. O bebekler sadece yönlendirilmekten hşlanmazlar özgür bırskılmak isterler, o durumda göğsünüzün üstüne koyun ve memeye kendisinin ulaşmasını sağlayın dedi. Bir de bebişler memede uyumasın diye çok sıkı giydirmeyin emzirirken dedi. Özellikle el ve ayakları açıkta olsun, size soğuk gibi gelebilir el ve ayakları ama sırtı sıcaksa sorun yoktur dedi.
Banyo için göbek bağı düşmeden yalnızca içme suyu ile yıkayın, göbek bağı düştükten sonra küvet suyu musluk suyu olailir ama duruladınız su mutlaka içme suyu olsun dedi.
Yoruldum yazmaktannnnnnnn :))