Sürekli Gelecek Kaygısı, normal mi?

Meral Ak

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
11 Şubat 2016
2.111
2.022
63
evet kızlar benim sorunum bu. Hep gelecek kaygısı duyuyorum, şu an çok yüksek bir gelirimiz var ve yeni ev aldık baya büyük bir borcun altına girip ama ödemede güçlük çekmiyoruz, kredi ödenince bile hatrı sayılır bir para kalıyor elimize. Birde bankada birikmişimiz var, onlara ev alırken dokunmadık. Ama ben rahat değilim hep ilerisini düşünüyorum. Özel sektör çalışanıyız yaşlanınca ne olacak kim bizi 60 yaşımıza kadar çalıştıracak. :bicak:Hep böyle şeyler düşünüyorum. Yeni evimizin eksikleri var mesela ama birikmişe dokunmuyorum, taksitle alıyorum alacaklarımı.
Bu kadar kaygılı yaşamak istemiyorum, paramın keyfini süreyim diyorum ama olmuyor, şimdi de krediden dolayı ya eşim işte çıkarılırsa diye hesaplar yapıyorum, tazminat ve bankadaki para kaç ay kredimize yeter vs. diye. Neden böyle oldum bilmiyorum, evlenmeden önce hiç böyle değildim, ki o zaman hiç param yoktu, ama bu kadar gelecek kaygım da yoktu. Belkide bu standarda alışamadım ve elimden gitmesinden korkuyorum. Nedir benim sorunum tam olarak? :KK14:Bıktım her gün bunları düşünmekten :işsiz:

Sonrayı düşünerek bugünü harcama.
Birikmişiniz var, ev alıp rahatlıkla ödüyorsunuz ve üstüne gayet rahat rahat geçiniyorsunuz.
Bu birçok kişinin hayali.
Tadını çıkarın.
Yani deli gibi harcayın demiyorum, sadece düşünmeyin artık...

ben de aynı durumdayım
gelirlerimiz iyi
benım de bankada bırkmısım var ama gelecek kaygısı bende de oluyor
evımız var arabamız var
işimiz iyi Allah a şükür

ben de bırıkmısımı ellemem hiç
taksıtle alırım alacaklarımı nasılsa ödeniyor dıye
bir yandan da hala biriktirmeye calısırım

eskiden ben de bonkördüm şimdi ben de pek harcamak ıstemıyorum acıkcası

Düşüne düşüne hayat Kaçar gider ki tatlım .
Düşünme diyemem çünkü elinde değil ama şunu da düşün kimin hayatının garantisi var ?

ben de aynı durumdayım
gelirlerimiz iyi
benım de bankada bırkmısım var ama gelecek kaygısı bende de oluyor
evımız var arabamız var
işimiz iyi Allah a şükür

ben de bırıkmısımı ellemem hiç
taksıtle alırım alacaklarımı nasılsa ödeniyor dıye
bir yandan da hala biriktirmeye calısırım

eskiden ben de bonkördüm şimdi ben de pek harcamak ıstemıyorum acıkcası

İşte sürekli düşünmekten harcamaya korkuyoruz, demek ki böyle böyle cimri oluyor insanlar:işsiz:

Düşüne düşüne hayat Kaçar gider ki tatlım .
Düşünme diyemem çünkü elinde değil ama şunu da düşün kimin hayatının garantisi var ?

Evet hiçbirimizin yok eskiden dert etmezdim, şimdi çok takıyorum, eskiden olunca harcıyordum olmayınca zaten olmuyordu :ıslık: şimdi olana dokunmaya korkuyorum. Neden böyle oldum inanın bende bilmiyorum. Yani tatillere gidiyoruz, kıyafet alıyoruz vs. Tabii ki öyle hayatı yaşamıyor değiliz ama kafam bir yandan sürekli hesap yapıyor buna tahammül edemiyorum :KK51:

Birikmişiniz varken neden borçlanıyorsunuz ki? Yarın ölebiliriz o yüzden ben borcu hiç sevmiyorum.
Çok yakınımın eşinin de hep birikmişi vardı ama işi gücü krediyle bir şeyler almaktı. Ne oldu her gün çıktığı yolda bir gün kaza geçirip vefat etti. Bütün borçlar eşe kaldı.
O yüzden borç hiç sevmiyorum. Yoksa da hiçbir şey almam. Nefes alabildiğim gün kadar yaşıyorsam neden borçlu yaşayayım mantığındayım.

Neden böyleyiz ya para harcamaya korkar oldum :işsiz: eskiden ne kadar bonkör biriydim adım cimriye çıkacak diye korkuyorum :olamaz:
Ben çevremden çok etkileniyorum. O kadar refah içinde yanlış harcamalar/yatırımlarla herşeyini kaybeden insan duydum ki. Ben de korkuyorum bu sahip olduklarımız gider diye.

Evet hiçbirimizin yok eskiden dert etmezdim, şimdi çok takıyorum, eskiden olunca harcıyordum olmayınca zaten olmuyordu :ıslık: şimdi olana dokunmaya korkuyorum. Neden böyle oldum inanın bende bilmiyorum. Yani tatillere gidiyoruz, kıyafet alıyoruz vs. Tabii ki öyle hayatı yaşamıyor değiliz ama kafam bir yandan sürekli hesap yapıyor buna tahammül edemiyorum :KK51:
Hiçbirşeyin yokmuş gibi yaşamalısın .

Sonrayı düşünerek bugünü harcama.
Birikmişiniz var, ev alıp rahatlıkla ödüyorsunuz ve üstüne gayet rahat rahat geçiniyorsunuz.
Bu birçok kişinin hayali.
Tadını çıkarın.
Yani deli gibi harcayın demiyorum, sadece düşünmeyin artık...

Evet bende kendime çok kızıyorum. Düşünmek ve hesaplamak istemiyorum. Ama para o kadar kolay harcanıyor ki, böyle düşündüğüm halde bir bakıyorum ay sonunda param kalmamış, belki de düşünsem de düşünmesem de aynı olacak. Boşa düşünüp kendimi yıpratıyorum.

İşte sürekli düşünmekten harcamaya korkuyoruz, demek ki böyle böyle cimri oluyor insanlar:işsiz:
:)
olabilir belki de.
cimri değilim ama bence artık gelecek kaygısı çoğu insanda var

sadece gelecek kaygısı değil her türlü kaygı ülkemizde arttı

normal yani bunları düşünmek artık.

Ben çevremden çok etkileniyorum. O kadar refah içinde yanlış harcamalar/yatırımlarla herşeyini kaybeden insan duydum ki. Ben de korkuyorum bu sahip olduklarımız gider diye.

Aaa aynı ben işte, mesela adam 55 yaşında gençken Şirketi varmış çok zenginmiş ama şimdi iki kuruşa özelde çalışıyor acayip korkuyorum böyle hikayeleri duyunca. Dediğim gibi bu standardı kaybetme korkusu belki bende bilemiyorum. Ama böyle gençliğinde iyi durumda olup yaşlanınca zor durumda olanları gördükçe hep aklıma kötü senaryolar geliyor.

Birikmişiniz varken neden borçlanıyorsunuz ki? Yarın ölebiliriz o yüzden ben borcu hiç sevmiyorum.
Çok yakınımın eşinin de hep birikmişi vardı ama işi gücü krediyle bir şeyler almaktı. Ne oldu her gün çıktığı yolda bir gün kaza geçirip vefat etti. Bütün borçlar eşe kaldı.
O yüzden borç hiç sevmiyorum. Yoksa da hiçbir şey almam. Nefes alabildiğim gün kadar yaşıyorsam neden borçlu yaşayayım mantığındayım.

Nasılsa krediyi rahat ödüyoruz diye eşim dokunmak istemedi, tabii bir kısmına dokunduk peşinat yaptık. Belli bir kısmına dokunmadık. Olan her şeyi satıp eve gömmek istemedik. Yine ne olur ne olmaz kaygısıyla.

Ben borç,taksit,kredi sevmem.
Çok lükse kaçmadığız için beğendiklerimiz alım gücümüz de oluyor,çok şükür.
Ölüm var kaygısıyla ardımda borç bırakmam istemem.
Gelecek kaygısından öte ben sağlık için birikim yapıyoruz,gerçekten para olmayınca şifa bulmak çok zor.

Ben borç,taksit,kredi sevmem.
Çok lükse kaçmadığız için beğendiklerimiz alım gücümüz de oluyor,çok şükür.
Ölüm var kaygısıyla ardımda borç bırakmam istemem.
Gelecek kaygısından öte ben sağlık için birikim yapıyoruz,gerçekten para olmayınca şifa bulmak çok zor.

Evin tamamını birikmişle almamız imkansızı, gelirimiz de iyiyken bir ev sahibi olmak için borca girdik haliyle.

Nasılsa krediyi rahat ödüyoruz diye eşim dokunmak istemedi, tabii bir kısmına dokunduk peşinat yaptık. Belli bir kısmına dokunmadık. Olan her şeyi satıp eve gömmek istemedik. Yine ne olur ne olmaz kaygısıyla.
Hani o 50 yaşına gelip de zamanında çok zengin olup şu an 3 kuruşa çalışan insanların hepsi de yanlış harcama ve borçlar yüzünden böyleler. Benim çevremde çok öyle insan var. Şu an zengin olan ve çok iyi hayat yaşayan bir kaç tanıdığımız var ve eşime dedikleri tek şey “ne yaparsan yap borçsuz yap, krediye güvenip ne de olsa öderim diye düşünürsen elindekini de kaybedersin çünkü borç bir alışkanlıktır” ben bu lafları çok duydum. Tecrübe benim için çok önemli. Ne olursa olsun borç bana hiç doğru gelmiyor.

Back
X