Tabletlerde boyama kitabı sakıncalı mı?

Aslında bunu tablet olarak sınırlamayalım ve direk olarak çocuklar ve bilgisayar ilişkisi demek daha doğru. Çocuklar üzerinde bilgisayar kullanımının olumsuz etkileri zaten biliniyor ancak teknoloji çağında olduğumuzu da unutmamak gerekli. Bir çocuğun bilgisayar kullanma yaşı artık kreşlerle birlikte 3 yaşa kadar indi. Bilgisayar mühendisi bir anne olduğum halde çocuklarım 5 yaşına gelene kadar bilgisayar yüzü göstermedim. Evime bilgisayarı bu sene getirmeye başladım ve benim kontrolümde izleyebileceği ya da eğitici belli başlı oyunlara yönlendiriyorum. (Oyun kitabı, puzzle, sayılar, ingilizce renkler/sayılar vb... ) Bunun süresi ise her oturum 20 dk. olmak kaydı ile toplam 1 saati geçmeyecek şekilde planlıyorum... Yani günde 3 kere bilgisayara oturuyor ancak bu süre ancak max. 20 dk.

bilgisayarın olumsuz etkileri hep konuşulur ancak çocuk üzerindeki olumlu etkileri de asla yadsınamaz. Birincisi bilgisayar kolay kullanımlı olduğu için çocuklarda öğrenmeyi keyifli kılmaktadır, çocuğun merak duygularını arttırdığından araştırmaya yönlendirir ancak çocuğun her sorduğu soruyu da google amcaya sormamak lazım :) Çocuğun dikkatini yoğunlaştırmasını sağlar, bir resim başında bir çocuğu 10 dakika tutamazsınız ancak bilgisayarda olunca saatlerini geçirebilir, hızlı öğretir. Çocuğun programlı çalışmasına olanak sağlar ancak bunu sadece sizin kontrolünüzde ve saatli olarak yaptırabilirseniz.. O saat diliminde programına sadık kalmayı öğrenecektir.

Doğru kullandığınızda evinizde sizden sonraki en iyi öğretmen bilgisayardır.

İşin özüne gelince mesleğim gereği çok net diyebilirim ki 0-3 yaş arasında bir çocuğun bilgisayarda oturmasına kesinlikle karşıyım, dil becerilerini geliştirdiği, sosyal dünya ile tanıştığı, kişiliğinin oluşmaya başladığı bu süreçte çocuğu kalem kağıda yönlendirmek yerine bilgisayarda boyama yaptırmak bence doğru değil, bırakın el becerileri gelişsin, kalıpları boyamak yerine özgür resimler yapsın...

Back