Kardiyoloji - Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları Tansiyon aleti tavsiyem ve doğru seçimin önemi

sinemisar

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Mart 2012
112
1
Maalesef bu aralar çok sık kullanmak zorunda olduğum tansiyon aletleri ile ilgili yazmak istedim.

Öncelikle tansiyon hastası olmasanız da bu aletten bulundurmanızda fayda olduğunu bilin. Hatta belirtilerini yaşamasanız da tansiyon hastası olabileceğinizi de bilin. Ve bu hastalığın eskiden bütün yaşlılar için kullandığımız "o yaşlandı artık şekeri var tansiyonu var vs.. vs.." cümlesindeki kadar sıradan olmadığını hayati bir önemi olduğunu da bilin.

Düşük tansiyon da yüksek tansiyon da kalp ve beyin hastalıklarına kalp krizi, inme gibi yol açabiliyor. Kolesterolunuz iyi değilse damarlarınızda tıkanma varsa, kalbinizde ritim bozukluğu varsa oluşan plaklar beyindeki kılcal damarları tıkayabiliyor.

Hani hep duyarız ya "sigarayı bırakın tuzu kullanmayın şekerden undan ve mutlaka yağdan kaçının" diye.. Bunların ve hep öğütlenen egzersizin ne kadar önemli olduğunu anladığınızda çok geç olabilir.

İhtiyaç olunca çok araştırdım.

Evde kullanılabilecek en sağlıklı tansiyon aletleri manuel yani pompalı/steteskoplular ama kullanması nispeten zor. Bu konuda Erka açık ara en iyisi. Ama doğru kullanmak zaman alabilir ve tek başına kullanılamayabilir.

Otomatik, dijital olanlar da ise kesinlikle bilekten değil koldan ölçenler alınmalı. Tansiyon aleti kolda şişme yaparken kan bloke edip sonra bırakırken basınç ölçüyor. Okuduğum kadarı ile bunun bilekten ölçülmesi çok olası değil, sadece fikir verir.

Ancak çok tecrübe ettim ki, yaklaşık sonuçlar çok kötü oluyor. Misal evhamlanıyor, telaşlanıyor hastanız ve tansiyonu daha da artıyor, kötüye gidiyor. Ya da önemsemiyorsunuz ama aslında tansiyon seviyeniz müdahale gerektiren bir durumda.

Ayrıca tansiyonun anlık seviyesi kadar sürekli de gözlem altında olmalı. Bir kaç kez düşük çıkması değil sürekli düşük olması problem mesela.
Bu tip aletlerde de Omron'u çok duydum. Zaten kilo analiz cihazlarındaki kalitelerinden aşina idim.
Araştırdım ve Omron M10-IT modelini aldım. Sadece tek dokunuşla ölçüm yapıyor ve gece/gündüz ayrı olmak üzere tüm ölçümleri 2 kişi için hafızasında tutuyor (başka birisi ölçüm yaparsa onu kaydetmemek için konuk modu var). Ayrıca usb kablosundan tek tıklama ile bilgisayara aktarıyor ve özel programı size istediğiniz zaman dilimindeki gece gündüz ayrı ayrı ya da ortalama, ya da hepsini birden veriyor. Nabız da dahil olmak üzere tüm ölçümleri grafiklendiriyor. Omron Elite serisi de aynı şekilde galiba bildiğim farkı onun tek kişilik hafızası olması ve gece gündüz ayrı ölçümü olmaması (Gerçi yazılımda saatler ve bu ayrım var).

Erka da Omron da piyasadaki diğer cihazlardan pahalı ama inanın doğru ölçen bir tansiyon aleti hayat kurtarmaya dahi yardımcı olur. Doktorunuz "18'e çıkınca ilaç için" dedi ise ve siz bunu fark edemediniz ise çok kötü sonuçları olabilir.

Sırf gösteriş olsun diye ya da eğlence amaçlı olarak binlerce liralık telefon alan insanoğlunun bu tip durumları idrak edemeyip de marketlerde satılan en uyduruk cihazlara yönelmesi ne kadar düşündürücü.

Not: Buradan tansiyon aleti ihtiyacım olduğunda internetten bulup aradığım ve beni tanımadıkları ve ödeme almadıkları halde telefonda bana söz verip aynı gün içinde tedarik eden "dilerseniz işyerinize biz bırakalım" diyen Zeymed Medikal'e teşekkür ederim. Aynı şekilde elimdeki manuel tansiyon aleti ile ölçüm yapamadığım için yenisini sorduğumda yenisini satmaktansa yeni steteskop önererek işimi hallettiler sağolsunlar.
 
Hocam peki omron un daha ekonomik modellerini tercih edebilirmiyiz, bilgisayar destekli olmayan yada hafıza destegi daha az olan modelleri de dogru olcum yapabilir mi, mesela omron m2 gibi
 
X