Aradı telefonla cevap vermedimAy ne iyi yapmışsın bırakıp gitmekle. Sonradan yüzsüzlük yaptı mı beni niye bıraktın diye bari?
Üniversite öğrencileri şu mahallede düğün var şurada cenaze var yemeği beleşe getiririz diyorlardıFacede de bi grup vardı mevlütleri cenazeleri takip edip birbirimizi bilgilendiriyoruz diye
gidenler yorum yapıyo işte x mahallesinde tavuklu pilav var güzel yapmışlar gidebilirsiniz
y mahallesinde lahmacun var koşun ama kıyması az falan.
Akrabaların da çoğunun zihniyeti bu
Allah affetsin...
Aradı telefonla cevap vermedim
Mesaj yazmış ne oldu biri mi öldü haber bile vermeden gitmişsin
Engelledim
40 yaşında kadınlarız anlamıştır tepkimi
İşte böyle
Yahu 3 gün boyunca sabahtan gidip akşama kadar orada duranlar varmışBurda cenaze evinde. Yemek pismez kimisi pide yaptırır kimisi fasulye sini kaynatir getirir uzaktan gelen insanlar yer o yemekten ...
Cenaze sahibinin haberi bile olmaz kim ne getirmiş kim ne yemiş
Gelen yemekle r yedirilir yardıma gelenler (yemeği getirenler) bulaşık vs işlerini de halleder
Ama şu saçma orda yakın oturanların yaşayanlarin sırf orda yemek yemesi ...
Dediğin gibi amacı sadece karnını doyurmak olan insanlar çok maalesef bizde ablam in kayınvalidesi- kayınpeder i öldüğünde yaşadık ev kalacak miras diye evde Kalan kuru bakliyatlara kadar göz dikenler oldu kardeslerindenYahu 3 gün boyunca sabahtan gidip akşama kadar orada duranlar varmış
Dediğin konu komşu öyle uzak mesafe insanı değil
Ban yerim konu dine gelir diye konuşmak istemiyorum
Ama tek kelime ile rezalet ötesi
Yemenin bu kadar onursuzcası yoktur
Çakal akbaba misali leş yiyiciler
Cenazelere şehir dışından da akrabalar es dost geliyor ve yemek yemek fizyolojik ertelenmeyecek bir ihtiyaç.Düşünceli insanları, acıya saygı gösterenleri tenzih ederim ama maalesef artık cenaze evleri aşevi muamelesi görüyor, babam öldüğünde acıdan ciğerim yanıyordu, zaten o haldeyken gözünüz yeme-içme görmüyor, boğazınızdan bir kaşık çorba dahi geçmiyor ama insanlar sanki acınızı paylaşmak için değil de yemek yemek için gelmiş gibi davranmıyor mu sinir küpüne dönüyorsunuz, ben babamın cenazesinde mutfağımıza gidip yemek yapmaya çalışanları sağolun ama bizim acımız var yemek görecek halimiz yok dediğimde uzaktan gelenler olur aç gelirler ayıp dediklerinde rahmetli babamın hatrına dilime gelenleri yuttum
Yine bir taziye evine gitmiştim pratik olsun diye etli pilav tatlı vs ikram ediyorlardı, ki hiçbir cenaze evinde yemek yiyemem, o acıyı biliyorum çünkü boğazıma düğümlenir herşey ama insanların 2'şer tabak yiyip evde beyim var, torunlar var, akşama da oğlan gelir diyerek evlerine servis istemelerine yok artık demişliğim var.
Ahdettim ki eşimde vasiyet etti, hangimiz önce ölür Allah bilir ama asla evde yemek pişmesine izin vermeyeceğiz, gelen acımızı paylaşmaya gelsin lütfen.
Aslında bu batıcılık ya da yozlaşma değil bizzat kendi geleneğimizdir. İslamla birlikte bu geleneği terk etmiştik. Bildiğiniz üzere İslamda cenaze evine yemek gider. Hocamız bize bunun milli belleğimizde olduğu için hala devam ettiğini söylemişti.Şöyle ki; insanlar artık “modernlik” adı altında bir çok temel ananelerini kaybetti.Bu tarz küçük gibi görünen değerlerin özümüzü kaybetmemize neden olduğunu düşünüyorum.Oysaki değerlerimize sahip çıkarakta gayet modern ve medeni olabilirdik.Hem değerlerimiz yok oldu hem halâ medeni değiliz.
Batıdan örnek almamız gereken akedemik başarı,üretkenlik,bilim gibi şeyler varken biz yozlaşmalarını örnek alıp sadece tüketen bir toplum haline geldik.
Aynn bizde de adet budur ne kadar bencilce davranislar boyle..Bizde cenaze evinde yemek pişmez. Eş dost akraba tencere tencere yemek getirir hem ev ahalisi hem gelen giden yer
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?