Taziye rezaleti

aslinda ne Turk geleneklerinde ne de Islam inancina gore cenazede yemek vs olmaz. taziye iletilir acisi paylasilir kalkilir. igreniyorum boyle seylerden. olunun sevabinaymis. o sevap kapandi bitti gitti. o orada secabinin gunahinin bedelini senin yesigin ictiginle vermeyecek... ha cok istiyorsun fakir fukara besle... 100 tane agzi bos kafasi bos insana ne diye yediriyorsun.

Babamı kaybettiğimizde,cenaze sonrası yemek dağıtılmıştı,hic unutamıyorum ,ben babam aç öldü diye 3 gün yemek yiyememiştim,boğazımdan geçmemişti de insanlar cenazede güzel güzel yiyip içebilmişti.
Sizi anlıyorum,çok haklısınız ,arkadaşınız yemeye içmeye gitmiş oraya aşikar.
Arkadaşımın annesi öldü yakın zamanda,oğlumla gitmek zorunda kaldım evlerine taziyeye(cenazeye gidemedim zaten oğlumu bırakacak kimsem yoktu) ama oğlum bebek anlamıyor,gülücükler saçıyor onda bile yerin dibine girdim,arkadaşımı gördüm,başsağlığı diledim çıktım. Oturamazdım daha fazla,oturmadım. 1 saat yol gittim,10 bilemedin,15 dakika durdum geri döndüm.

2,5 ay önce erken doğum yaptım, bebeğim 6 gün dayanabildi. Ben ne acılar yaşarken, hem ameliyatlıyım hem oğlum ölmüş sütümü bile yetiştiremeden, insanlara verilecek kıymalı pidenin derdine düşülmüştü evde. Annesinin sütünü bile içermeyen bebeğin cenazesinde pideler kapışılıyordu. Öyle yenildi ki, bense tiksiniyordum iştahla yemeğini yiyen insanlardan, bu zihniyetten. Taziye bu değildir, olayı çok yanlış anlamış herkes..

bence insanların taziye evine yemek getirmesi daha mantıklı olur.insanlar zaten acılı birde milletin yemesi içmesiyle nasıl uğraşıyorlar ben hep bu konuya hayret etmişimdir.

Lütfen ama şu batılılaşma diye her suçu bunu atmak tıpkı simaran çocuğun yanındaki arkadaşını suclamasi gibi bir şey.
Modernlik adı altında deseniz zaman, nesil, alet edavat vs farkları olduğu anlaşılır. Ama yani bir pilava karababiber koymakla batililasmanin uzaktan yakından ilgisi yok bu kisinin kendi vicdansızlığ.
Batıyı nasıl saniyorsunuz herkes birbirine kopek cekiyor, umursamiyor falan mı?
Ülkece yaptigimiz şeylere kılıf bulmadan rahat edemiyoruz

bence insanların taziye evine yemek getirmesi daha mantıklı olur.insanlar zaten acılı birde milletin yemesi içmesiyle nasıl uğraşıyorlar ben hep bu konuya hayret etmişimdir.
Zaten normali o diye biliyorum ben. Yani taziye evine yemek götürülür.

Zaten normali o diye biliyorum ben. Yani taziye evine yemek götürülür.
mantıklı olan o bence hadi helvayı anlarım ama kıymalı pide falan anlamadım yani ne gerek var bu kadar hizmete zaten evden cenaze çıkmış birde milletin boğazını mı düşünecekler.

Yillar once amcam vefat ettiginde yas evi bizim ev olmustu.Yenen lahmacun , pide ve tavanin hesabini kulfetini babam sirtlanmisti. O gelen insanlarin afedersiniz sumuklu pecetelerini geceleri toplardik.Koltuk kenarlarina bos bulunan yerlere atarlardi.Cicek saksisina tukuren teyzelerile ne demeli ah ahhh.

Ay ne iyi yapmışsın bırakıp gitmekle. Sonradan yüzsüzlük yaptı mı beni niye bıraktın diye bari?

vallahi içimi soğuttunuz arkadaşınıza haber bile vermeden kalkıp gitmenizle. ayağınıza sağlık diyorum.

Bence gayet pilava karabiber istemekle alakalı.

Kendimi ifade edemedim sanırım ben batılılaşmaya karşı değilim ki batının işimize gelen kısımlarını almaktan şikayetçiyim.Yozlaşmayı modernlik ve batılılık sanmaktan şikayetçiyim.

Batıyı bir şey sanmıyorum.Sadece gelişemeyen, yozlaşmayı batılılaşma sananlara üzülüyorum.
Ayrıca bence bu bir kılıf değil gerçeğin ta kendisi

suan okuduklarıma sok gecırıyorum once yanlıs anladım sandım gazıantepde yasıyorum bu bolge ıcın konusabılırım
kızlar sızın oralarda cenaze sahıbı mı yemek yapıyor yuh ? yanlıs anlamıs olmayasınız gelenlerden bırı yaptırmıs getırmıstır ya

bızım burda kısının cenazesı var dıye herkes 1 hafta yemek yapar goturur cenaze yerıne orda olanlarda cenaze sahıbıde yesın dıye ... cenaze sahıbının yemek derdıyle ugrastıgı nerde gorulmus suan soktayım ben ılk defa burda duyuyorum bunu .helva falan da kavrulmaz burda. yakın kısıler cenaze sahıbının evıne 3-4 tepsı baklava falan gonderır . lahmacun yapar gonderır yada yemek sırketıyle anlasır asla cenaze sahıplerıne bırakılmaz bu ısler cok ayıp ya cok gunah.

Nerde yasadiginizi merak ettim. Bazi yörelerde boyle bir adet var.

Esimin memleketinde taziye cadiri kurarlar ve millet yemek yemeye gider. Yemek olarak da kavurma vs verilir.

Ben duyduğumda sok olmustum. Kayinpederim ben sizin cenaze işini anlamadim dedi. Bizdebelediye olenin evine yemek getirir. O da kendi adetlerini anlatinca ben de sizin cenaze isini anlamadim dedim. Bas sagligina mi gidiyorsunuz olenin arkasindan sevinip ziyafet cekmeye mi belli degil dedim.

BBlence de cok uygunsuz bir durum. Yani neye gore bi kutlama havasinsa boyle yemek verilir anlamam. Bence iyi yapmissiniz.

Hanımefendi ölünün arkasından batıda pilav yapılıp karabiber mi isteniyor üstünede batililasmanın kötü yönünü almışıza geliyor muhabbet. Anlatamıyorum sanırım buna yobazlık deyin, yozluk deyin, modernlesme altında hissizlesme deyin, modernliğin getirdiği bencillik deyin. Her şey deyin ama batidan isimize gelen kısmı almışız batililasma sonucu demeyin.
Komik oluyor.
Her Türk milletinin yaptığı şeye kahrolsun batılılaşma diye kılıf bulunuyor ve bu sorunlardan kaçıp aslında içimizdekini cozmeye değil sadece suç atmaya yarıyor.
Batı sevici değilim ama suçları kendimize bicmezde ele verirsek bu millet düzelmez.
Haaa batililasma der cikar içinden.
Bizj batılılasma ve dogululasma değil bizi Türk milletinin vicdanı ve yaptıkları yuceltir ya da dibe çeker. Birazda millete ne oluyor böyle bu ne değişim diyelim her şeye batililasma sonucu diyeceğimize
Bir düşünün kac kişi batiya gitti de onun örf adetini getirdi insanligimiz bitti.
Bu sadece insanlarin ilerleyen zamanda bencil ve merhametsiz olmasindan kaynaklı oluyor.

Hanımefendi asıl komik olan anlamamakta ısrar etmeniz ilk yorumuma bakarsanız “batılılaşma adı altında” demişim.İnsanlar bunu batılılaşma ve modernlik sanıyor anlamında.
Siz ısrarla kahrolsun batılılaşma dediğimi sanıyorsunuz ama dikkatli okuyun.

Giriş paragrafinizi tenzih ederim onu beğendim modernlik adı altında yozlaşma diye güzel söylemişsiniz. Ben sonraki paragraftan bahsettim zaten
Batıdan örnek almamız gereken akedemik başarı,üretkenlik,bilim gibi şeyler varken biz yozlaşmalarını örnek alıp sadece tüketen bir toplum haline geldik.
Batının yozlasmasini ornek aldık demissiniz işte yazıyor orda ben bi yerimden element uydurmadim ki.
Batilalasma sanıyor deseydiniz zaten ben hiç konuşmaz begendme basar geçerdim.
Heralde eksik ve ustun körü anlattiniz o halde baş yorumda çünkü suanki yazdiklarinizla aynı bakış açısında olduğumuz cikiyor.

Babamun taziyesinde o kadar zorlandık ki, en büyüğümüz 17yaşındaydı, annem bir yıl öncesinde bütün takılarını bi yakınına borç vermişti. Babamın maaşı kesilmişti uğraşması da uzun sürüyodu o vakit. üstüne o ay abilerimin tamamen kesildi 17yi doldurdukları için. Satıp yararlanacağımız bişey de yoktu. Yardımı dokunanda olmadı. Taziye bittikten sonra annemle başbaşa kaldık sarılıp ağlaşırken annem;ben ölürsem sakın taziye kurmayın kimseyi eve almadan ağlayıp acınızı atın. O parayla da bi fakire yardım edin. Gerekli dua ve okumalarıda siz yapın dedi. Resmen maddi manevi talan olduk. Şimdilerde taziyelerde yasaklandı yemek vermek diye duydum, ne kadar uyulur onu da bilmiyorum. Bunu bile gösteriş için yapanlar var.

Artık arkadaşlığınızı ve arkadaşlarınızı bi gözden geçirin derim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…