Tecrübeli sürücülerin dikkatine....

esmerbomba_88

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Temmuz 2012
115
1
96
İstanbul
Başlıktan da anlıyacağınız üzere araç kullanmak istiyorum. Ama eşim araba kullanmayı ilkokula başlamadan ayağını altına takoz bağlıyarak meraktan öğremiş.çok iyi bir sürücüdür.ama bu konuda çok da ukala.bir iki kere bana öğreteyi denedi kullandım gayet de iyi idim.ana yolda değil ama trafiğin olduğu yolda ikinci denememde sürdüm.ama eşim o kadar kasdı ki beni şimdi arabaya yalnız bin sür deseniz kendime güvenim var ama korkuyorum. bana sadece düz yolda gitmeyi ve aynalara bakmayı öğretti.geri geri nasıl olur,silecekmiş,sinyallermiş nasıl çalışır bilmiyorum. Ehliyete ancak seneye mayıs ayında başvurabilirim.çok borcum var o zamana kadar.araştırdım yaklaşık 900-1000 tl falan tutuyormuş(350-400 kurs -500 emniyete galiba)Ama ehileyet başvurana kadar mahallede trafiğin olmadığı çok müsait yerler var burda.birde boşta bekleyen bir citroen berlingo.
neyse hatunlar sizden istediğim arabanın çalışma mantığını bilen varsa anlatması;
1-yani benim düz vites bir arabada frene illa debriyajla mı basmam lazım?eşim öyle yapsan daha iyi olur tabiki beraber basmadan da olur falan dedi.ben de alışkanlık kaldı galiba ayağım sürekli debriyajda bekletiyorum.oysaki bir vites değişirken bir de frene basarken kullnıyoruz değil mi?
2-geri geri nasıl gidilir? vitesde R harfini gördüm bunla oluyor tabi ki ama mesela düz yolda gidiyorum frene basıp durdum sonra geri geri gidip parketmem gerekiyor nasıl yapıyorum?frene basılıyken debriyaja basıp R ye alıp mı gaza basıyoum?

bunları bilen bana anlatmaya yetecek kadar sabrı olan arkadaşlardan Allah şimdiden razı olsun.beni eşimin biraz da beni bastırıp sen bu işi yaamassın tavırlarından, kurtarmış olursunuz.

anlatmak ile yaparak göstermek yani uygulatmak bir değil. o nedenle bence bir direksiyon hocasından ders alırsanız çok daha faydası olur.

debriyaj bir nevi vitesi boşa alır. debriyaja basmadan bir tek frene basıp durmak isterseniz araba stop eder. debriyaja basmadan vites değiştirecek olursanız mekanizmayı gacırdatır dağıtırsınız :))) yokuş aşağı giderken debriyaja basarsanız vites boşa alınmış olduğundan araba hızlanır uçar gider... geri vites için de R hangi taraftaysa vitesi oraya takmak lazım. her arabada geri vitesin yeri farklıdır

amacınız durmak değil de hızı azaltmak yani yavaşlamaksa frene köklemeden, hafifçe basarsınız. durmak için ise önce debriyaj sonuna kadar basılır, sonra da duracağınız mesafeye ve hızınıza göre frene basarsınız.

bir de eşinizi araba kullanırken izleyin. özellikle pedallara nasıl basıyor, debriyaja frene nasıl basıyor. kalkışlarda ne yapıyor, dururken ne yapıyor, park ederken, yokuşta kalkarken vs. ben babamı hep izliyordum. ama insanın kendisinin kullanarak öğrenmesi elbette daha da farklı

Son düzenleme:
ben de yeni yeni araba kullanmayı öğreniyorum ahh ne güzel boşta bekleyen bi araban varmış al arabayı deneye deneye öğren valla hiçbişi olmaz.
ben babamın kamyonetiyle öğrenmeye çalışıyorum :9:
bir kere kardeşim yanımdayken geri geri çıktım
ilk denemelerim ve ben de fena değilm yani :9:
ehliyet kursuna da gidiyorum ayın 1inden sonra direksiyon derslerim var
ama bence bunlar burdan anlatılarak pek öğrenilmez uygulama yapman lazım
yani iş üstündeyken birinin anlatması lazım şunu yap fln diye.
debriyaj olayı da her vites değiştirirken debriyaja sonuna kadar basman gerekir diye biliyorum yoksa araba sarsılır
ben de bildiğim kadar söylüyorum aslında :9:
buarada bende de alışkanlık ayağımı hep depriyaja yarım basılı tutuyorum çekmiyorum ordan arada aklıma geliyo çekiyorum
vites değiştirdikten sonra falan tekrar orda kalıyo ayağım :9:
belki faydalı ipuçları gelebilir hanımlardan takipteyim :31:

ben de yeni yeni araba kullanmayı öğreniyorum ahh ne güzel boşta bekleyen bi araban varmış al arabayı deneye deneye öğren valla hiçbişi olmaz.
ben babamın kamyonetiyle öğrenmeye çalışıyorum :9:
bir kere kardeşim yanımdayken geri geri çıktım
ilk denemelerim ve ben de fena değilm yani :9:
ehliyet kursuna da gidiyorum ayın 1inden sonra direksiyon derslerim var
ama bence bunlar burdan anlatılarak pek öğrenilmez uygulama yapman lazım
yani iş üstündeyken birinin anlatması lazım şunu yap fln diye.
debriyaj olayı da her vites değiştirirken debriyaja sonuna kadar basman gerekir diye biliyorum yoksa araba sarsılır
ben de bildiğim kadar söylüyorum aslında :9:
buarada bende de alışkanlık ayağımı hep depriyaja yarım basılı tutuyorum çekmiyorum ordan arada aklıma geliyo çekiyorum
vites değiştirdikten sonra falan tekrar orda kalıyo ayağım
:9:
belki faydalı ipuçları gelebilir hanımlardan takipteyim :31:

öyle yaparsanız balatayı yakarsınız yapmayın bir daha :)

bir de hızınıza bağlı tabi ama, vites değiştirirken hop diye debriyajdan kaldırmayın ayağınızı, biraz yavaşça kaldırın, araba sarsılmaz o zaman. (özellikle yavaş giderken) 80 üstünde giderken zaten hızlı kaldırırsanız sarsılma pek olmaz...

öyle yaparsanız balatayı yakarsınız yapmayın bir daha :)

bir de hızınıza bağlı tabi ama, vites değiştirirken hop diye debriyajdan kaldırmayın ayağınızı, biraz yavaşça kaldırın, araba sarsılmaz o zaman. (özellikle yavaş giderken) 80 üstünde giderken zaten hızlı kaldırırsanız sarsılma pek olmaz...

zamanla oturcağına inanıyorum ben de artık yavaş yavaş :31:
unutuyorm ayağımı orda :9:

anlatmak ile yaparak göstermek yani uygulatmak bir değil. o nedenle bence bir direksiyon hocasından ders alırsanız çok daha faydası olur.

debriyaj bir nevi vitesi boşa alır. debriyaja basmadan bir tek frene basıp durmak isterseniz araba stop eder. debriyaja basmadan vites değiştirecek olursanız mekanizmayı gacırdatır dağıtırsınız :))) yokuş aşağı giderken debriyaja basarsanız vites boşa alınmış olduğundan araba hızlanır uçar gider... geri vites için de R hangi taraftaysa vitesi oraya takmak lazım. her arabada geri vitesin yeri farklıdır

amacınız durmak değil de hızı azaltmak yani yavaşlamaksa frene köklemeden, hafifçe basarsınız. durmak için ise önce debriyaj sonuna kadar basılır, sonra da duracağınız mesafeye ve hızınıza göre frene basarsınız.

bir de eşinizi araba kullanırken izleyin. özellikle pedallara nasıl basıyor, debriyaja frene nasıl basıyor. kalkışlarda ne yapıyor, dururken ne yapıyor, park ederken, yokuşta kalkarken vs. ben babamı hep izliyordum. ama insanın kendisinin kullanarak öğrenmesi elbette daha da farklı

bana bir harf öğretenin bin yıl kölesi olurum diye bir laf var ya Allah senden yüz bin kere razı olsun.
eşimin aslında frene basmadan debriyaja basmalısın lafını şimdi sen deyince daha iyi anladım arabayı stop ettirmezmişim onu anladım.sağolasın.
eşim arabayı yağ gibi kullanıyor ne zaman frene bastı ne zaman vites değiştirdi,debriyaja bastı mı farkedemiyorum bile otomatiğe bağlamış benim yaşım kadar araba sürmüşlüğü var.ailesinin işi nedeniyle mahkemede yaşını büyütmüş babası ehliyeti daha erken alsında bir an önce işin başına geçsin diye.çok egoisttir benim ki.2 kere gösterdi daha da göstermem arif olan öğrenirdi diyor:( ama pes etmicem ya onunla yada sizler sayesinde böyle öğrenecem.

vites 1 deyken 2 yere geçirince debriyajdan ayağımı yavaş çekmemi,diğer viteslerde 2,3,4 de çeksemde birşey olamayacağını öğrendim.deneye deneye iki seferde anca bunları öğrendim zaten.
bir de merak ettiğim yokuş çıkarken mesela durup dönmem gerekti.bir süre duru sağa sola bakıp öyle yoluma deva edicem yokuştayken burda ekstra verileceğiniz bir öneri var mı?
ben yokuşta düz çıkyorum mecburen debriyajla frene basıp durdum,yavaş kalkacağım için tekrar bire aldım vitesi,sağıma soluma baktı kimse yok ayağımı yavaşça freneden çekip hafif gaz verince sarsıntısız dönmüş olurum sağıma ya da soluma değil mi?

canım olduktan sonra herzaman olur ama ben olsam ehlıyetı almadan söför koltuguna oturmazdım
cunku yukumlulugu cok agır
trafık yonetmelıgını bır okusan cok ıyı anlarsın
ehlıyetı al ondan sonra yapıcanı yap bence

Tehlikeli işler bunlar arkadaşım aman diyeyim, ehliyetini almadan çıkma trafik olmasa da yollara. Yukarıda diğer arkadaşın da dediği gibi yükümlülüğü çok çok ağır. Hem zaten araba kullanmak okuyarak öğrenilmez ki canım benim. Ben ehliyet kursuna gittim ayrıca kendi arabamla özel ders aldım ancak oturdu. Kocadan hoca olmaz derler zaten. Sen durumunu ayarlayınca paşa paşa git kursuna öğren. Allah muhafaza zarar verirsin birin canına ya da kendine...

vites 1 deyken 2 yere geçirince debriyajdan ayağımı yavaş çekmemi,diğer viteslerde 2,3,4 de çeksemde birşey olamayacağını öğrendim.deneye deneye iki seferde anca bunları öğrendim zaten.
bir de merak ettiğim yokuş çıkarken mesela durup dönmem gerekti.bir süre duru sağa sola bakıp öyle yoluma deva edicem yokuştayken burda ekstra verileceğiniz bir öneri var mı?
ben yokuşta düz çıkyorum mecburen debriyajla frene basıp durdum,yavaş kalkacağım için tekrar bire aldım vitesi,sağıma soluma baktı kimse yok ayağımı yavaşça freneden çekip hafif gaz verince sarsıntısız dönmüş olurum sağıma ya da soluma değil mi?

Tüm vites geçişlerinde debriyajdan ayagını makul sürede çekmek zorundasın ki.

ayagın debriyaj ve frende oluyor durunca, vitesi bire alıyorsun kalkış yapacagın için evet. tam yokuşta durup da kalkacakken yarım debriyaj yapacaksın, arabanın geri kaçmaması için. ayagını debriyajdan yarım cekeceksın, arabadan titreme sesi gelecek:)o anda frende olan ayagını da hemen gaza basıp ilerleyeceksın, yoksa gecikirsen araba geri kaçar, arkadaki arabaya girer mazallah. gaza basmış çıkarken de ayagını debriyajdan tamamen cekme, o yokuştan tamamen cıkana kadar. dönecegın yer aşagı meyıllıyse hafif frene dokundurabılırsın de.

ben özel ders alıyorum, ehlıyetım vardı ama pratık yoktu. bayagı ılerledım, 10 derste. tavsiye ederim.

Tüm vites geçişlerinde debriyajdan ayagını makul sürede çekmek zorundasın ki.

ayagın debriyaj ve frende oluyor durunca, vitesi bire alıyorsun kalkış yapacagın için evet. tam yokuşta durup da kalkacakken yarım debriyaj yapacaksın, arabanın geri kaçmaması için. ayagını debriyajdan yarım cekeceksın, arabadan titreme sesi gelecek:)o anda frende olan ayagını da hemen gaza basıp ilerleyeceksın, yoksa gecikirsen araba geri kaçar, arkadaki arabaya girer mazallah. gaza basmış çıkarken de ayagını debriyajdan tamamen cekme, o yokuştan tamamen cıkana kadar. dönecegın yer aşagı meyıllıyse hafif frene dokundurabılırsın de.

ben özel ders alıyorum, ehlıyetım vardı ama pratık yoktu. bayagı ılerledım, 10 derste. tavsiye ederim.

allah razı olsun tüm önerilerin için.

canım olduktan sonra herzaman olur ama ben olsam ehlıyetı almadan söför koltuguna oturmazdım
cunku yukumlulugu cok agır
trafık yonetmelıgını bır okusan cok ıyı anlarsın
ehlıyetı al ondan sonra yapıcanı yap bence

canım arkadaşım o kadar haklısın ki .bende eşimin bütün ısrarlarına rağmen aşırı trafik olan yerlere girmedim zaten.önce ehliyet sonra dedim.içimin rahat ettiği kimseye zarar vermiyeceğime inandığım yerlerde denedim.uyarın için çok teşekkür ederim

Back
X