Tek kuruş kenara para koyamamak

Kredi kartınız varsa öncelikle onu kapatın veya limitini düşürün. Maaşınızın 3/1 ini yatırıma ayırıp kalanıyla yaşamaya çalışın. Dışarı çıkarken yanınıza kk almayın, kullanmayacağınız hiçbir kıyafet ve eşyayı almamaya çalışın. Alışverişe çıktığınızda istek mi ihtiyaç mı diye bakın. Bu pandemi dönemi bize tasarruf ettirdi dışarı çıkmadık alışveriş yapmadık. Ben uzun süredir dışarıda fastfood yemeyi de kesmiştim sağlıksız olması nedeniyle. İş yerime kendi yemeğimi kendim götürüyordum yaklaşık 2 yıldır( şuan izinliyim). Termosumla çayımı kendim götürüyorum. Doğum günü evlilik yıldönümü ya da kutlanacak özel bir durum varsa onun için yemeğe çıkıyoruz. Eşimle müzik dinlemeyi seviyoruz bizim en çok harcadığımız özel ihtiyacımız sevdiğimiz grupları insanları canlı dinlemek onun için bütçe ayırıyoruz. Bulunduğum şehir para harcamak için çok ideal bir şehir biz kamp sandalyelerimizi çayımızı kahvemizi alıp deniz kenarında oturmayı tercih ediyoruz. Biz gezerek tatil yapıyoruz. Kamp kuruyoruz veya bazı devlet kurumlarının çok güzel tesisleri var hem uygun fiyatlı hem özenli yerler oralarda konaklıyoruz (bunlar pandemi öncesi yaptığımız şeyler). Tabi çocuğumuz olunca muhtemelen bu değişecek ama eğer çocuğunuz 3-4 yaşını geçmişse düşünebilirsiniz. Markete giderken aç gitmeyin diyor uzmanlar. O zaman gördüğünüz herşeyi almak istiyorsunuz. Haftalık yemek listesi çıkarabilirsiniz. Pazar kültürünüz varsa hem çok malzemeyle dolabı doldurmuş olmazsınız hem de ziyan etmezsiniz. Çocuk konusunda da nasıl alıştı bilemiyorum şimdi ki çocuklar fastfood ve aburcubur düşkünü , dışarı çıkarken evden suyunu meyvesini kuruyemişini götürebilirsiniz.
Ya sunu denedim ben evden çıkarken tok çıkmayı ama ne var ki ne koyuyolar arkadaş içine kokusu yetiyor canımın istemesine. Ben İstanbul da yaşıyorum iyi güzel bı yerinde ama gel gelekim mekanlar pahalı bir kahve 15-20 TL arası küçük bı şehirde 5-10 TL arasıdır diye düşünüyorum. Kızım da iyice alıştı 4 yaşında herşey almaya babası işten gelince hoşgeldin yerine bana ne sürpriz aldın diyor daha 4 yaşında ama iki dolu poşete yakın 2 buçuk yaşında çöpe attım kırık çıkık olanları şimdi yine çok birikti yine temizlicem bu ara bı de ben tutamam pek herşeyi kızım da ben gibi kaliteli bı kıyafet alsam ilk iki ay kıymet bilip sonrasina dikkat edemiyorum

Arkadaşlar acaba bu bütçe hesaplamasini iyi yapamıyorum ya kafam dağılıyor gitsin ay sonunda ayiyorum acaba bunun nedeni bende ki dikkat dağınıklığı olabilir mi? Kıyafet alsam tutamam kızımın oyuncaklarını kontrol altında tutamam planlı yaşamayı asla beceremem hep bı dağınıklik karisiklik. Sonun da beş kurussuz yaslanicam gibi 😔

maaş zamlarıyla beraber bizim eve 18-19 bin arası giriyor aylık, asla lüksümüz yoktur.
cepte kuruş yok
söyleyeceklerim bu kadar

Şu zaman da bu kadar paraya birikim yapmak zor gerçekten ama 3 bin alan arkadaşım var evi arabası esyalari o biçim nasıl yapıyorlar buna şaşırıyorum ben de mi sorun yoksa sizin dediğiniz gibi mi yoksulluk sınırında miyiz.
Ya bunu ben söylemiyorum ki bu sayıları ben uydurmadım google’a Türkiye yoksulluk sınırı yazın bakın.

Nasıl yapıyorlar söyliyim:Ot gibi yaşayarak.İnsana zevk keyif veren günlük her aktiviteden vazgeçip,beslenme barınma giyinme gibi temel ihtiyaçları da ölmemek için minimumda tutup en ucuz şekilde alarak.Otobüs parası vermemek için 2.5 saat yürür bunlar.Sifona taş bağlıyolar çok su akmasın tasarruf olsun diye.Doğalgazı açmaz hırka kazakla oturur evinde dötü dona dona.Sinemaya tiyatroya gitmez evde tv var ya der. Tatil anlayışı memlekete gitmekten ibarettir.

Para çok göreceli bir kavram sanırım. Benim bakış açımla bu miktarda parayla dediklerinizi yapmak için sihirbaz olup parayı ikiye katlamak lazım mesela. Beş yıldızlı hd otellerin en ucuzu gecelik kişi başı 500 liraydı bu sene. 4 gece kalsan 4000 lira zaten. Yol parasını ekstra harcananları falan minimumda tutsak toplamda 5000 sadece 4 gecelik bir tatil. Ayda 400 lira bir yıl boyunca kenara atılmalı ki ucu ucuna bir tatil yapılsın. Dışarda bir balık yemek isteseniz (dışarda et ya da balık dışında bişe yemem ben o yüzden balık) minimum 300 lira hesap. Fındığın kilosu 80-100 lira bu sene. Aylık temel ihtiyaç alışverişi 500 liralara dayandı. Buna haftalık eklenen mutfak alışverişi de var. Yok yani ben çıkamıyorum işin içinden. Deseniz ki evet temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz ama tatil biraz zor ya da ne bileyim aparta, pansiyona gidiyoruz anlarım. Ama beş yıldızlı oteller, marka kıyafetler, organik yiyecek içecek falan. I ıh, oturmuyor benim kafamda.
Bu sene bu saydıklarımı yapmadım pandemiden dolayı. Tüm kıyafetlerimi marka almam ama beğendiysem alırım kızım için sezon sonu alırım alacağımı öyle çok uyguna geliyor 50 60 aldım şu an üstünde olan kazağı. Bu saydıklarımı bu sene yapmadım dediğim gibi yapsam yetmezdi hayat çok pahalandı ama 8 binin ucu ucuna yetmesi bana hâlâ çok geliyor bilemiyorum belki dışarı çıksak hayatın gerçeği yüzümüze çarpacak bilemiyorum benim bahsettiğim şeyler pandemiden öncesi. Birde derdiğim gibi dışarıda yemeyi pek sevmiyorum alkol sigara vs yok ve çok iştahl bir aile değiliz kızıma peşinde koşarım bir lokma için...

Bu sene bizde pandemiden dolayı gitmedik tatile, tüm alışverişimi bahsettiğim markadan almıyorum ama çok beğendiysem o kazağı ya da botu alırım, kızım için de sezon sonu alırım o markadan şu an üstünde olan bahsettiğim markanın güzel mi güzel kazağını sezon sonunda 50 ya da 60 almıştım. Doktor masrafı için özel sigorayı tavsiye ederim imkanınız varsa hem daha uyguna gelmiş olur bebek bu hastalığı kontrolü bitmez. Yazımda da belirttiğim gibi bu sene ne tatile gittik ne de gezip tozduk pandemiden ötürü bu sene bunları yapsaydık 4bin yetmezdi çünkü her şey çok pahalandı ama 8 bin de ucu ucun yetecek para gibi hala bana gözükmüyor ya da eve kapandığım için hayatın gerçekleri bu sene yüzüme daha çarpmadı
Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Sağlık sigortamız var. Aşıları tahlilleri yüzde yüz karşılamıyor yeri geliyor aşı, muayene, tahlil 1.000 tl verip çıkıyoruz.
Her ay başka bir ekstra çıkıyor. Bizim 8 bine çocukla geçinmemiz çok zor. Tezgah fiyatları malum. Açıkçası bişeylerden feragat etmek istemiyorum. Bu bişeyler ultra lüks şeyler de değil. Bebeğime haftada iki balık yedirmek, organik besinler tercih etmek, dışarıda gezmek, gezdirmek bunlar birer ihtiyaç bizim için.

maaş zamlarıyla beraber bizim eve 18-19 bin arası giriyor aylık, asla lüksümüz yoktur.
cepte kuruş yok
söyleyeceklerim bu kadar
Siz çıtayı arşa çıkardınız ben 8 bini anlayamazken(ucu ucuna anca yeter kısmını ) 18 19 bin dediniz. Lüks harcamamız da yok dediniz bu kadar maaş aldığınıza göre bulunduğunuz mevki gereği giyime kuşama çok harcama yapıyorsununuzdur yani çok çok değil mi? Aylık harcamalarınız nedir merak ettim

6 7 bin lira gelirle ancak geçinilir hele de çocuk varsa. Zaten bir hamburger kuruyemis luks olmamali ama iste bizde lukse giriyor artık. Birikim yapamamaniz normal bugunde doyduk şükür diyip gecicez. Malesef suan bu durumdayiz

Siz çıtayı arşa çıkardınız ben 8 bini anlayamazken(ucu ucuna anca yeter kısmını ) 18 19 bin dediniz. Lüks harcamamız da yok dediniz bu kadar maaş aldığınıza göre bulunduğunuz mevki gereği giyime kuşama çok harcama yapıyorsununuzdur yani çok çok değil mi? Aylık harcamalarınız nedir merak ettim
aslında hepsi direk cebe kalan değil tabiki
6000 ev kredisi + 2000 ev kirası + 500 faturalar bunlar fix giden rakamlar
yani şu durumda cebe kalan 10 bin gibi bir rakam kredi kartı borcumuz var 3 bin civarı da ortalama oraya gidiyor
giyim kuşama inanın hiç ama hiç harcamayız. zaten artık nerdeyse 1 senedir evde çalışıyoruz diye iyice saldık
market deseniz şokdan bimden alırız 2 kişiyiz zati en ucuzlarından alırız
gelin görün ki cepte kuruş yok

Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Sağlık sigortamız var. Aşıları tahlilleri yüzde yüz karşılamıyor yeri geliyor aşı, muayene, tahlil 1.000 tl verip çıkıyoruz.
Her ay başka bir ekstra çıkıyor. Bizim 8 bine çocukla geçinmemiz çok zor. Tezgah fiyatları malum. Açıkçası bişeylerden feragat etmek istemiyorum. Bu bişeyler ultra lüks şeyler de değil. Bebeğime haftada iki balık yedirmek, organik besinler tercih etmek, dışarıda gezmek, gezdirmek bunlar birer ihtiyaç bizim için.
Kesinlikle lüks değil insani yaşamın gerekleri bahsedilen konular. Benim kızım büyüdü bezi vs masrafımız yok. Benim baz aldığım şeyler geçen seneye göre bu sene harcamamız sadece gıda üzerine geçen seneki gibi yapmaya çalışsam evet 4 bin yetmez ama 8 binle de ucu ucuna dermiyim bilmiyorum. 8 binin içinde kira masrafınız var mı? Par konusu gerçekten çok göreceli bir konu okuduklarımdan onu çıkarıyorum.

Çok doğru ayın sonuna para kalmıyor baştan koymakta fayda var. En azından harcama çok olsa bile koyduğumuz parayı ay sonu harcamak daha mantıklı ama gel gelelim kısmak bisrylerden ne kadar da zor
Bekarım, tek yaşıyorum, sağlık bakanlığında sözleşmeli memurum, 6bin tl maaşım var, dışarıdan vs çok yemem evde ve sebze ağırlıklı yerim, Ankara'ya yakın (1,5saat) bir ilde yaşıyorum en çok harcamam haftasonları Ankara'ya gitmem dolayısıyla oluyor, her ay maaşım yattığı gün direkt bir çeyrek altın alıp (mobil bankacılıktan) koyuyorum onun dışında başka bir birikim yapamıyorum illa ki bir harcama çıkıyor.

Normal biyer de 450 hesap imkansız Çırağana falan mı gittiniz siz 3 kişi İskender 90tl hesap ödeyip çıkıyoruz en fazla
Bursaliyim ben, buranin orijinal iskenderinin porsiyonu pandemi oncesi 41 liraydi gecen sene. O yediginiz siradan doner,ne eti oldugu belli olmayanindan. Porsiyonu 30 liraya iskender yok cunku.

Bizim gittigimiz yer normalde siradan canli muzik yapan bir yer,arkadasimiz sahibi diye gidiyoruz hatta. Simdi zaten gece programi diye bir sey kalmadi saat 22.00da bitiyor,polis baskini oluyor hemen. Oturduk 1 sise 35lik viski,2 tane de bira yaninda bir tabak meyve bir tabak patates 450 lira. Bahsisle oldu 500

Ailenin çocuga vereceği en önemli değerlerden biri de azla yetinmek. Azdan çok etmek. Yetinmek. Üretmek.
Çocuk sayısını bilemiyorum. Benim de 3 tane. Mevcut bütce le bile endişeliyim. Çünkü Çocugum iyi yetişse bile etraftan duydukları ile yetinmez bir insana dönüşebilir. Daha dün arkadasım İn 32 minişi varmış dedi (bizde o kadar yok. Alınsın diye ima ediyor) ben ne anlatsam da etraf haz odaklı.
Yetinmeyi mecbur ogretcez ki dar zaman da zorlanmasinlar..uretim de onemli ilerde becerileri artar daha kolay is bulur

aslında hepsi direk cebe kalan değil tabiki
6000 ev kredisi + 2000 ev kirası + 500 faturalar bunlar fix giden rakamlar
yani şu durumda cebe kalan 10 bin gibi bir rakam kredi kartı borcumuz var 3 bin civarı da ortalama oraya gidiyor
giyim kuşama inanın hiç ama hiç harcamayız. zaten artık nerdeyse 1 senedir evde çalışıyoruz diye iyice saldık
market deseniz şokdan bimden alırız 2 kişiyiz zati en ucuzlarından alırız
gelin görün ki cepte kuruş yok
Tamam biraz bu durumda anlamaya çalışabilirim :KK66: yani borçları çıktığımızda ortalama 7 bin size kalan değil mi doğru anlamışım. Yani bimden şoktan şu an düşünüyorum da aldığım bir şey yok kendi ürünlarinden anca meyve sebze alırım güzelse siz böyle yapıp da nasıl oluyor da beş kuruş olmaz elinizde sigara alkol tüketiminiz var mı belki onlara çok gidiyordur? Hem kira hemde ev kredisi ödediğinize göre eviniz henüz teslim edilmemiş sanırım

Çok doğru ayın sonuna para kalmıyor baştan koymakta fayda var. En azından harcama çok olsa bile koyduğumuz parayı ay sonu harcamak daha mantıklı ama gel gelelim kısmak bisrylerden ne kadar da zor
maalesef zor evet ama
zamaninda (kizim dogmamisken) kisip kenara attigim kötü gün parasi 1000 eurom vardi çok işimi gördü o euro 3 senedir çok bunaldikca 50 100 bozup kullandik son 100 ün 50 sinide bu ay bozacagim ☺️

Tamam biraz bu durumda anlamaya çalışabilirim :KK66: yani borçları çıktığımızda ortalama 7 bin değil mi size kalan değil mi doğru anlamışım. Yani bimden şoktan şu an düşünüyorum da aldığım bir şey yok kendi ürünlarinden anca meyve sebze alırım güzelse siz böyle yapıp da nasıl oluyor da beş kuruş olmaz elinizde sigara alkol tüketiminiz var mı belki onlara çok gidiyordur? Hem kira hemde ev kredisi ödediğinize göre eviniz henüz teslim edilmemiş sanırım
evimiz kirada aslında, kira geliri şuan oturduğumuz evden daha yüksek olduğu için geçmemeyi tercih ettik
burdan bile tasarruf derdindeyiz yani
sigara var 350 civarı gidiyor aylık, alkol arada sırada oluyor o da aylık 150 etse 500 de öyle gitti kafadan

evimiz kirada aslında, kira geliri şuan oturduğumuz evden daha yüksek olduğu için geçmemeyi tercih ettik
burdan bile tasarruf derdindeyiz yani
sigara var 350 civarı gidiyor aylık, alkol arada sırada oluyor o da aylık 150 etse 500 de öyle gitti kafadan
Sigara ve alkol tüketmediğim için fiyatlardan çok haberim yok ama çevremden duyduğuma göre az değil mi o miktarlar karı koca sigara tüketip bin 1500 civarı sigara tutuyor vs duymuştum tabi markasına göre değişuyordur. Bence oturup düşünün aylık biz nelere bu kadar harcıyoruz diye söylenilen rakamlar bana göre yetmeyecek kenarda 5 kuruş olmayacak paralar değil. Acil bir durum olur o zamanlar için biraz kenarda para olması gerektiğini düşünmüşümdür hep böyle kendimi daha garantide hissederim tabi bu benim görüşüm.

maalesef zor evet ama
zamaninda (kizim dogmamisken) kisip kenara attigim kötü gün parasi 1000 eurom vardi çok işimi gördü o euro 3 senedir çok bunaldikca 50 100 bozup kullandik son 100 ün 50 sinide bu ay bozacagim ☺️
Parayı köyü gün diye kodlamayın, iyi günler için kodlayın. Çünkü ben için niyet ederseniz ona gider.

Parayı köyü gün diye kodlamayın, iyi günler için kodlayın. Çünkü ben için niyet ederseniz ona gider.
millet olarak alışmışız sanirim kötü gün demeye.
iyi gün lazim olmayan gün hesabi ☺️
halbuki artik her gecen gun kotu gun ekonomik olarak ama birikmisi harcamayinca iyi gunumuzdeyiz oluyor☺️
hep kotu gunlere harcamiyorum tabi
bazen cok canim sıkılıyor yeni biseyler alma ihtiyaci hissediyorum ozaman keyfim icin harciyorum

Back
X