Temizlik Yapamıyorum

çok teşekkür ederim, birde uyguladınığız rutininiz falan varsa duymak çok isterim
Rica ederim. Dediğim tarz temizliği bazen çay demlenirken yapıyorum. Hafta sonu 1 günüm ütü günüm oluyor.

Banyo, tuvalet temizliği, yer silme, dağınıklığı toplama için genelde haftasonu 1 gün belirliyorum. Tek kişi olduğum için etraf çok kirli, dağınık olmuyor zaten. O yüzden işlerim birkaç saate bitiyor.

Yalnız ev büyükse sadece yer silme bile epey zaman istiyor, 45 dk veya 1 saat sürebilir. Eşya çoksa daha çok sürer. O yüzden eğer eviniz büyükse yer silmekle uğraşmak yerine robot süpürge kullanmak çok iyi olur, ben kullanmadım ama kullananlar memnun.

Kovayla suyla uğraşmaktansa spreyli mop kullanmak da çok pratik.

Bu arada ben tuvalet fırçası kutusunun içine biraz yüzey temizleyici biraz su koyuyorum. Bu sayede bazen kolayca tuvaletin içini fırçayla temizliyorum, iyi oluyor.

annesi yapıyormuş🥲 anneci biri değildir daha çok işine odaklı ama annesi evinde her işi eksiksiz yapıyor. çalışmadığı için tabi. bir kaç kez anlatmaya çalıştım ama konu sen de çalışmasan evle ilgilensen olur mu diye ricaya geliyor. Bu sefer de benim gönlüm olmuyor, calismak istiyorum🥲

Çalışmaktan vazgeçilmez onu geçsin bir kere :)
Ancak bir rutin oluşturmanız lazım, diğer arkadaşların da dediği gibi iş bölümü yapın, madem ağır bir işte çalışıyor siz de ona hafif işleri verin, çöpü çıkarmak, duştan önce lavaboyu klozeti temizlemek, bir makina çamaşır atıp asmak gibi, ne yapabiliyorsa kardır. Size gelince akşam yatmadan önce 10 dakika toplama yapın, aldığınızı yerine koyun, iş biriktirmeyin, yarın yapacağınız yemeği planlayın, iş çıkış saatinize göre her akşama bir iş koyun mesela yemek pişene kadar bir odayı süpürüp silin, bir akşam toz alın. Bütçenize göre 15 günde bir ya da ayda bir derin temizlik için bir yardımcı alın.
Şunu unutmayın evli olmasanız da ev işi hayatın bir gerçeği , yalnız da yaşadım ben yine iş çıkıyor yaşanan yer dağılıyor, kirleniyor o yüzden şartlarınıza uyan bir rutin oluşturmak şart. Çocuk yokken daha kolay bu işler, şimdiden düzene kendinizi alıştırın derim.

benim söylediğim direkt eşimin kötü red flag biri olarak yaftalanması. ben de ona işini değiştir diyebiliyorum maddi sıkıntıların arasında veya başka bir şey. ben kötü mü oluyorum bunu söylediğim için? ya da eşim bir şey sordu diye kötü mü oluyor? siz herkesin farklı olabileceğini kabul etmiyorsunuz. kafanızda bir kalıp var o kalıbın dışına biri çıkınca kötü oluyor

siz okuduğunuzu anlamamakta ikinci mesajıma rağmen ısrarcısınız.
kötü biri nerede demişim.
böyle yaptığınızda körü körüne savunmaya geçmiş oluyorsunuz. kapalısınız tamamen.
red flag dediğiniz ne bilmiyorum.
eşinizin obsesif olabileceğini destek almasına yardımcı olmanızı söylüyorum.
sizin ben daha ne yapabilirim nasıl düzen sağlayabilirim diyerek düzeltebileceğiniz birşey değil bu. çocuk olunca katlanarak artacak bir problem var ortada ama siz görmek istemiyorsunuz nasıl düzen sağlayabilirim derdindesiniz.

sanırım öyle oluyor. birde çamaşır biriktiriyorum farketmeden. beni en çok zorlayan çamaşır kısmı.
Dağınıkların dağınığı olarakkk önerilerilerle geldim ahshshs
Mutlaka kurutma makinası alın, kırışacak olanları ayırın, ihtiyaç durumuna göre haftada 1 ütü günüyle halledin.
Haftada 2 kez süpürme günü. 1 ini eşinize postalayın. (Hayat müşterek)
Haftasonu ise yerleri silin. Haftada 1 yetiyor gerçekten.
Cam-kapı gibi daha büyük temizlikler için ayda 1 bir kadın alın. Maaşınıza dokunmuyormuş zaten eşiniz. (Maddi duruma göre 2 kez de olabilir)
Onun dışında da günlük yarım saat ev toplamaya ayırın. Ben böyle yapıyorum artık inanın yarım saat tüm o dağınıklığa yetiyor bile. Absürt zamanlara gerek yok.

Eşimle evleneli 1 yıl kadar oldu. Eşim(erkek) çok titiz bir insan. Ama ben onun kadar titiz değilim ve evde temizlik yapamıyorum. Yani içimden gelmiyo istekle yapmıyorum yapsam bile 2. gün aynı hale geliyor. Artık bu konuda tartışmaktan da çok yoruldum. Neler yapabilirim nasıl ilerleyebilirim? Gerçekten çok bunaldım🙃
Eşime burasını neden temizlemedin diyerek ben de çok titiz olurum açıkçası.
Eğer kendisi elinde bez geziyor ama siz evi pisletiyorsanız o zaman haklı derim ama o da henüz bizim ülkede rastlanan bir tür değil. O yüzden sıkmayın canınızı, olduğu kadar yapın eşiniz de ayak uydursun ya da eline bezi alıp yapsın.

Bence bu huy, karakter meselesi ya. Benım eşim sizin gibi. Bende eşiniz gibiyim. Adam rahat onu dağınıklık fln rahatsız etmıyor kabullendım. Ama ben rahatsız oluyorum.
Şu temızlık videoları var ya hanı ınsta da fılan. Belkı onlar sızı gazlar. Izleyınce hemen kalkıp baslıyorum. Bazen benım de canım ıstemıyor yorgunsam. Ama temızlık yaparken zıhnımı de temızledığımı dusunuyorum. Inanılmaz ıyı gelıyor

her gun kim ev supuruyor ya hergun ev supurulecek kadar pislenir mi ev?
bahce kati - otoyol kenarı degilse abarti bence.
cocuksuz ve herkesin calistigi evde haftada iki süpürme - bir silme yeter de artar.
benim evim çocuklu, hafta içi iş okul, evde az vakit geçiriyoruz. katılıyorum sana haftada 2-3 kez süpürüyoruz ve yetiyor.

konu sahibi, her hafta düzenli temizlikçi al, yarım gün bile yeter her hafta gelirse.
ıslak temizlik mendilleri baya iş görür, dökülen saçılan yeri hemen silersin, bide ufak el süpürgesi çok iş görüyor.
kirlileri sağa solan atmadan hemen kirli sepetine atarsan ortalık dağılmaz. banyoyu ve mutfağı eşinle bölüşün, iş hep yarı yarıya olsun.

Hepsini okuyamadım. Sonuç olarak içimden gelmiyor ev temizlemek diyosunuz Acaba psikolojik bir sebep olabilir mi? Bunu bi dusunup cozum bulmayi deneyin. Eşinizle beraber yapmayı deneyin yada küçük küçük bir oda ile başlayıp zamanla toplu temizliği yapın.

Robot süpürge tavsiyesini kesinlikle dinleyin ortalığı topluyorsunuz mis gibi süpürüyor benim elim ayağım oldu.Mopa takılan mendiller var ıslak onlardan aldım sil at çok pratik oluyor onu da tavsiye ederim.Çamaşırlarımı haftanın belli günü yıkıyorum ve bekletmeden katlıyorum.Ve bence en önemlisi ev dağınık bile olsa wc niz her daim temiz olsun

Anneniz nasıl biriydi?
Benim takıntılı bir annem var (temizlik değil sadece, her şey benim dediğim gibi olacak takıntısı olan ve yapılan işlerde sadece olumsuz gören) ve hiçbir iş yapmak içimden gelmiyor, evde oda toplama alışkanlığım sıfır (zaten odam küçücük) ama başka yerlerde böyle değilim. Odamı ne kadar toplasam da yine aynı şeye dönüyor.
Belki sizde de aynı durum olabilir.
Ya da eşiniz yaptıklarınızı görüyor mu? Yapılanı beğeniyor mu yoksa atıyorum yapılmış beş işten sadece eksik olan işe laf mı ediyor yoksa kalan dört işi de takdir ediyor mu? Önemli bunlar.

Bu temizlik düzen meselesinin huyla alakalı olduğunu düşünüyorum, dağınık ve titiz değil diye insan karısıyla tartışmaz kalkar kendisi yapar çok takıyorsa,
ayrıca yorumlarda gördüm de haftada ya da 15 günde bir eve yardımcı alamıyorsanız evi temizlemeniz için işten çıkmanızı isteyen eşinizin zekasına da hayran olmamak elde değil,
ne kadar da hesabını bilen biri öyle :)

Eşimin çalışma saatleri de benden uzun ama yardım istediğimde ikiletmez para nasıl beraber kazanılıyorsa ev de beraber temizlenir, yemekte beraber yapılır, çamaşır bulaşıkta, hayat müşterek.
Bende düzen ve titizlik takıntısı var eşim de temizdir düzenlidir ama benim kadar değil, haliyle yaptığını da beğenmem kendim yaparım genelde ufak tefek işler veririm ona da seve seve yapar.
Haftada bir gün detaylı temizlik yapıyoruz ev giriş katta ve çok toz olduğu için, çamaşır ve ütü günüm belli, bir de dağınıklık olmasın diye evi toparlamadan yatmayız, bu sayede ev hep düzenli kalıyor.
Belli bir düzen oturtmaya çalışın bence iş bölümü yaparak, çözülmeyecek konular değil.

Yok artık çalışma evde otur ev işi yap diyen koca?

Evdeki eşyaları azaltmakla başlayın. Bir tane de haftalık yardımcı gelsin eve. Siz de sadece yemek ve bulaşık işini halledersiniz.

Her gün ev süpürecek ve 2 günde bir yerleri paspaslayacak zamanınız nasıl oluyor ev hanımı mısınız?
Hayır calışıyorum vardıyalı işim var erken kalkıp yapıyorum yada akşamları bazen geldikten sonra da yapıyorum yani eskiden insanların paspası yoktu viledası yoktu eğilip yerleri elleriyle siliyolar şimdi viledaya ilac atıp siliyosun e süpürgeler de elektirikli sonuçta 😀 10 dakika almaz süpürmek. Yemeği de izinli günlerde buzluğa attığımdan yada bir gün önceden bol yapıyorum yetiyor 2 kişiyiz. Böyle şeylere bahane uydurmak bana çok itici geliyor. Bu lafım abes kaçsa da bi insanın evi temiz olmalı. Dağınıklık başka ama hijenik ve titiz olamama temizlik yapmamak çok başka bişey. Benimde evim zaman zaman dağınık olabiliyor ama düzen şart.

Hayır calışıyorum vardıyalı işim var erken kalkıp yapıyorum yada akşamları bazen geldikten sonra da yapıyorum yani eskiden insanların paspası yoktu viledası yoktu eğilip yerleri elleriyle siliyolar şimdi viledaya ilac atıp siliyosun e süpürgeler de elektirikli sonuçta 😀 10 dakika almaz süpürmek. Yemeği de izinli günlerde buzluğa attığımdan yada bir gün önceden bol yapıyorum yetiyor 2 kişiyiz. Böyle şeylere bahane uydurmak bana çok itici geliyor. Bu lafım abes kaçsa da bi insanın evi temiz olmalı. Dağınıklık başka ama hijenik ve titiz olamama temizlik yapmamak çok başka bişey. Benimde evim zaman zaman dağınık olabiliyor ama düzen şart.
Tabii ki düzenli temiz ev her zaman güzeldir ama her gün silip süpürecek kadar kirletmemek de bir seçenek 😂 biz de iki kişiyiz şu an, evimizde de çok eşya yok. Haftada 1 yardımcı gelip dip köşe yapıyor yetiyor. Kendimi yoramam hiç 10 dk bile olsa. Hayat akıp geçiyor vallahi.

Eşiniz titiz falan değil ataerkil kafa yapısında kadın tutamazsınız ama işten çıkıp eve köle olsanız canına minnet olur.

Sen kadınsın görevini bil, önceliğin eve hizmet diyor alttan alta.

Yardıımcı alma imkanınız varsa yardımcı alın. Ben de aynı sizin gibiyim. Ben temizlik yapmaktan nefret ediyorum bir de pek beceremiyorum da. Yardımcı kadının mesela 1saatte yaptığı bir iş bende 3saat sürüyor, bir de canım çıkıyor, onun yaptığı kadar da iyi olmuyor. Bize 2 haftada bir temizlik için yardımcı geliyor ve bu yetiyor, ben arada sadece döküleni saçılanı alıyorum, gezdiğimiz yerleri süpürüp siliyorum, tezgahı temizliyorum, Dağınıklık varsa topluyorum veya eşime toplatıyorum (kendi dağınıklığını) Ben kendime dağınık derdim eşimi görene kadar,, eşim benden bin kat dağınık çıktı ama yardım istedim mi o da yapıyor yani. Eşiniz madem titiz o da yapsın. İkinizde çalışıyorsunuz anladığım kadarıyla, böyle durumda zaten ortak olmalı. Erkekler genelde benim eşim gibi pek titiz değildir, görmezler evdeki kiri vs ama titiz erkekler tanıyorum gerçekten çok titiz, onlar da titizliklerinden evde temizlik yapıyorlar yani. Titiz ol herşeyi de karından bekle olmaz.

Eşinde obsesif kompulsif seviyesinde temizlik takıntısı yoksa eğer ve temizlik yaptığında hemen eski haline dönüyorsa sen veya eşin o evi kirli kullanıyorsunuzdur. Ben temizlik yapmayı sevmeyen biriyim bu yüzden evi temiz kullanırım. Bir şeyler dökmem saçmam kirli elle dokunmam tozun dağılmasını engellerim. Temizliğimi bir kez yaparım 1 hafta dokunulmasa da sorun olmaz. Ama eşim mesela bana göre pis bi adam benim temizlik algıma uymuyor. Onunla evlendiğimden beri temizlik rutinimiz çok sık çünkü kirli elle sağa sola dokunuyor eşyasını yere atıyordu bunları öğrendi falan derken adım adım ilerliyoruz işte. Sen de benim eşim gibiysen elinde sürekli bezle de gezsen o ev pis olur.

ay dağınığım ya itiraf ediyorum baya dağınığım galiba ben🥲
Vallahi dağınıklığı ben de hiç sevmiyorum, inan böyle geriliyorum ister istemez 😁çalışıyor musunuz ? Çalışıyorsanız herşeyi beraber yapacaksınız başka yolu yok, temizlik yapmayı ben de sevmiyorum genel temizlik için yardımcı alıyorum ama evi toplu tutarım, evi toplu tutmayı öğrenin hii eşiniz de bunu öğrenin mesela her eşyanın bir yeri olsun kilit nokta bu...bir de aksesuar vs olabildigince az olsun, robot süpürge alın günlük toz için iyi olur sonra önemli olan düzeni devam ettirmek zaten

Tabii ki düzenli temiz ev her zaman güzeldir ama her gün silip süpürecek kadar kirletmemek de bir seçenek 😂 biz de iki kişiyiz şu an, evimizde de çok eşya yok. Haftada 1 yardımcı gelip dip köşe yapıyor yetiyor. Kendimi yoramam hiç 10 dk bile olsa. Hayat akıp geçiyor vallahi.
Evin işi nankördür istediğiniz kadar temiz tutun dağınık olmasa bile tozlanır :) herkesin kendi yaşantısı ama ben böyle yapıyorum herkesin kendi bileceği iş

Back
X