Terapi ücretlerinin bu kadar pahalı olması derdi😣

Nedir yüksek lisansın amacı? :)

Meslek yasamız da yok, o zaman psikolog diye bi şeyi komple literatürden çıkaralım bu mantıkla. Uzman demeyelim klinik diyelim, neyi değiştiriyor bu? Hala anlamak için soruyorum bakın, bunları yazma amacınız karşılığının sağlık bakanlığında vs olmaması mı gerçekten, yarın sağlık bakanlığı "klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapıp tezini başarıyla teslim eden ve X saat süpervizyon alanlar uzman psikolog unvanı alabilir" dese hala uzman unvanına karşı çıkacak mısınız yoksa sizin derdiniz komple bu meslekteki eğitimi yetersiz görmeniz mi?

Kazanç meselesine girmedim ben ayrıca, 2500 TL bir seansa vermem, ultra zengin olsam da vermek istemem çünkü ederi o değil bir seansın gözümde.
 
Hanımefendi ısrarla anlamayıp sunduğunuz argümanı farkediyor musunuz? Sağlık bakanlığı neden psikolog yok desin ? Tababet yasasında da olan , olması gereken bir meslek . Bakanlık yok dese de onu yok edemez yasada var . Ancak uzman psikolog kavramı yok . Resmiyette bu yüzden de karşılığı yok. Yüksek lisans yapan ebeler de uzman ebe kullanımını yapıyor ancak yine karşılığı yok. Uzman tabiri sağlık bakanlığında hekim için de yüksek lisansla alınamıyor . Ben sanki oturmuşum tek başıma uzman psikolog kavramını kaldırıyormuşum gibi bir tavra niye girdiniz? Yok anlamıyor musunuz karşılığı o yüzden ben de düzeltmek için doğrusunu yazdım. Bir dün buna bir düzenleme gelir uzman psikolog olmanın kriterleri belirlenir bir standardı olur o zaman resmiyette de karşılığı olmasına engel bir şey olmaz . Klinik psikolog kullanımı için zaten belli şartlar var ve sağlayan psikologlar kullanıyorlar. Meslek yasası yok diye uzman diyemiyor değilsiniz bu arada. Neyse çok farklı bir noktaya evriliyor konu.
Kazanç meselesine girmedim diyorsunuz haydi bir geri gidip tartışma nerden başladı fotoğrafını çekelim. Ben aldıkları paralar az bile çok zorlu yoğun eğitimden geçerek sertifika alıp mezun oluyorlar tarzında bir yoruma alınan eğitimin ekstra bir zorluğu olduğunu düşünmediğimi belirttim. Zaten ülkemizde hiç bir zaman serbest piyasada kazanç eğitim zorluğuyla doğru orantıda olmadı. Psikologlar için gereksiz falan da demedim. Bir çok meslek gibi gerekli bir çok meslek kadar zor ... Ülkede okuması bitirmesi ekstra zor olan yoğun ders içerikli sayılı bölüm vardır dedim . Bu diğer bölümleri gereksiz de yapmaz. Bir sürü işsiz psikolog var . İçlerinde psikolog olarak işinin çok ehli kişiler de vardır eminim . Ben de zengin olsam mesela 2500 TL'yi psikologa çok rahat veririm.
 
Sakin yahu az :) ben size soru soruyorum bunları deme sebebiniz mevzuat mı yoksa kendiniz mi yetersiz görüyorsunuz bu grubu diye. Niye sizi zan altında bırakıyormuşum sorguluyormuşum tavırlarına girdiniz ki, anlamak için soruyorum da yazdım halbuki en başta.
 

Uzman kavramı terapist için kullanılamaz doğru bir tabir değil . Çok fazla eğitim aldıklarına da katılmıyorum.
Üstteki arkadaş eğitim ve sertifika aldıklarında bahsetmiş. Siz de çok fazla eğitim aldıklarına katılmıyorum demişsiniz. Bir insan eğitim almışsa almıştır. Almamışsa almamıştır. Bu bir fikir değildir. Katılıp katılmamak söz konusu değildir. Eğitimlerinin içerik olarak yeterli ve kaliteli olduğuna katılmayabilirsiniz.

Ben de size aşağıdaki mesajı yazdım.

Tıp hekimleri için katılıyorum. Katılmadığım psikoloji mezunları .. iyi günler
Tıp hekimleri için katılıyorum. Psikologlar için katılmıyorum ne demek? Hekimler dışındaki meslek gruplarının aldıkları egitimin kıymeti harbiyesi yok sanirim sizin gözünüzde. Aynı terapi ekolune yönelik eğitimi psikologlar alınca daha az mı ücret ödüyorlar yoksa daha kısa süreli/daha kapsamı dar bir eğitim mi veriliyor? Bizim burda bahsettiğimiz kişiler psikoloji lisans mezunları değil. Klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış ve çeşitli ekollere yönelik eğitim almış 'psikoterapist'ler.

Eğer ilk mesajinizda eğitm aldıklarına katılmıyorum demek yerine eğitimler zorlu değil deseydiniz emin olun anlardık.


Psikoloji evet çokça mezun veren bir bölüm. Fizik de çokça mezun veren bir bölüm. Kolay oldukları için mi çokça mezun veriyorlar sizce? Her üniversiteye pitrak gibi bu bölümler açıldığı için olabilir mi? Gerçekten üniversite olan üniversitelerde onlarca prof.un ders verdiği okullarda psikoloji de fizik de öyle sandığınız kadar kolay olmuyor. Çok psikoloji, fizik vb. bölüm olabilir ama ODTÜ fizik bir tanedir, Boğaziçi psikoloji bir tanedir vs vs. Zaten burda mesele zor olup olmaması değil. Yetkinlik meselesi. Yani psikoloji lisans+klinik psikoloji yüksek lisans +ekol eğitimleri ve sertifikaları=psikoterapist. Bu özelliklere haiz kişiler de psikoloji lisans mezunları kadar fazla değildir. Aradaki ayrım budur.

Aldıkları paralar az bile diye beni kastettiyseniz az bile demedim. Sınırlı sayıda klinik psikoloji yüksek lisans öğrenci alımı olduğunu bunların da özel üniversitelerde ücretlerinin fazla olduğunu, ekol ve sertifika eğitimlerinin döviz bazında yüksek olduğunu belirttim. Bu da psikoterapistlerin egitim maliyet kalemlerinin oldukça yüksek olduğunu ve fiyatlarını degerlendiriken '1saat dert dinliyor 2500 TL alıyor ' gözüyle değerlendirilmemesi adına yazdım.

Egitimin zorlu olması başka bir konu, maddi yatırım yapılması başla bir konu. Ayrıca evet eğer hatri sayılır bir okulda eğitim alır, yüksek lisansı da o inanılmaz rekabet icinde yine iyi bir devlet okulunda yaparsınız gayet de zorlu bir eğitim olur.

Ama siz bütün yazdığınız mesajlarda tıp hekimlerini herkesten üstün gördüğünüz seziliyor. Tıp eğitiminin ne kadar zor olduğu zaten tartışmaya kapalı bir konu. Psikiyatristlerin yetkilerlerini gayet iyi biliyoruz. Ama bir kişinin Psikiyatrist (hekim) olması onu her zaman daha iyi bir psikoterapist yapmiyor. Hekimlerin aldığı psikoterapi eğitimleri psikologlarinkinden otomatik olarak daha değerli olmuyor.
 
Bu işin çoook içinden olduğunuzu söylemişsiniz, neresinden olduğunuzu merak ettim. Çünkü bildiğiniz yanıldığınıza yetmiyor.
Psikoloji lisansınız olduğunda uzman değilsinizdir, evet. Ama uzmanlık veren bir yüksek lisans programından mezun olduğunuzda uzmansınızdır. Eğer Klinik Psikoloji yüksek lisansından mezun değilseniz psikoterapist veya klinisyen olarak çalışamazsınız. Ama öyleyseniz pekala çalışabilirsiniz. Bunun dışında, Psikoloji lisans eğitiminin ardından yıllar süren süpervizyon ve psikoterapi eğitimleri de sizi psikoterapist yapar. Eğer akredite bir kurumdan alıyorsanız.
Yönetmelik, bakanlık vs burada doğru kıstas değil. Bunların bir bağlayıcılığı olacaksa sadece Sağlık Bakanlığı'nda çalışan psikologları bağlar. Psikologlar zaten meslek yasaları olmadığını kendileri söylüyor ve meslek yasaları çıksın diye senelerdir kendini paralıyor. Ama bir meslek yasasının olmaması da kimseye "kendileri çalıp kendileri oynuyormuş" muamelesi yapma hakkı vermiyor.
 
Merhabalar,tartışmanın içinde olmadan söylediklerinize katılmakla beraber bir şeyler eklemek isterim.
Tıbbın dili ve psikolojinin dili farklıdır.
Tıp için imkansız olan psikoloji için mümkün olabilir.
Her meslek grubu kendi alanında değerlidir.
Uzmanlık bir kriter değildir.Bildiğim kadarıyla yaşa ,tecrübeye ,değerlendirmelere göre uzmanlık oluyor.
En az 10 yıl tecrübesi olan bir psikolog benim gözümde uzmandır.
 
Cidden ne kadar fazla. Bence bu tur danismaiklarin fiyatlari sabit olmali her yerde seanslar ayni olmali ozel bile olsa
 
geçen bir akrabam ankara’da prof dr bir nöroloğun özel muayenehanesine gitti ücreti 3000 tl. Yazık yani herkes yolunu bulmuş.
 
Devamındaki soru tarzınız ne peki? :) ben kendi fikrimi şöyle söyleyeyim bir meslekte uzman diyebilmek için yüksek lisans dışında bir standart olması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde maalesef her köşeye üni açıldı. Bazı özeller ticarethane ye döndü. Yüksek lisans artık parayla kursa katılmak gibi bir hale geldi.hangi hocadan ne kadar ders alıyor eğitim ölçütü ne bilemiyoruz.Bu durumda her yüksek lisans yapana uzman dersek o mesleğin mensuplarına en büyük haksızlığı yapmış oluyoruz gibi geliyor. Ancak bir standardı olur belli kriterler ve eğitim ölçütü gelirse de o mesleği yükseltir ve uzmanlık gerçek manada karşılık bulur. Sahada çalışırken de uzman olduğu alana ait çalışma hakkı , söz hakkı eline geçmiş olurdu.
Bu noktada umarım belli düzenlemeler olur ve meslek içinde uzman sıfatı kullanılır hale gelir . Yüksek lisans yapanların eğitimi yetersiz de demiyorum o da yanlış anlaşılmasın standardı yok biri çok iyi bir yerde olabilirken diğeri yüksek lisans yapmamış başka birinden daha yetersiz bir eğitimde olabiliyor.standardı yok diyorum.
 
Konuyu bambaşka bir yere evirdiniz . Tek tek yazayım umarım atlamam. Üstte de mesajlarım hala duruyor bu tıp hekimi alınganlığınızı anlayamadım. Bence buna yönelik kendi içinizde çözün sorununuzu.
Eğitim aldıklarına katılmıyorum değil zorlu ve yoğun bir eğitim aldıklarına katılmıyorum dedim alıntılayın isterseniz mesajı. Bu eğitim eksik ya da yetersiz demek değildi. Fizik de psikolojide evet çokça mezun veren bir bölüm. Fizik mezunu biri buraya eğitimleri çok zorlu aldığı para az diyerek saatlik ders ücretini 2000 TL olduğunu söyleseydi ona da bu ücretin alınan eğitimin zorluğuyla alakalı olmadığını açıklardım. Ülkede piyasa böyle değil kuaför örneğini de bu yüzden verdim zaten.. kaldı ki ben mesela 2 bin TL ücreti verirdim diye de yazdım.
Benim gözümde sadece tıp en zoru şeklinde bir öngörüde bulunmuşsunuz. Tıp fakülteleriyle ilgili durum eğer her yüksek lisans yapan uzman diyebilseydi kendisine yine bir standardı olmayacak ve bizler yüksek lisanlar için aynı cümleleri kuruyor olacaktık. Başka mesajlarda da açıkladığım standart olması kriterleri burda önem kazanıyor. En kötü uzman hekim 6 yıl tıp fakültesinden sonra bir sınavla uzmanlık kazanıp orada tam zamanlı 4-5 yıl bölüme göre eğitim görüp bu eğitimden sonra bir sınavla uzman ünvanı alabiliyor. Bazı özel ünilerde yüksek lisansın nasıl yapıldığını biliyoruz az çok. Tam da bahsettiğiniz Boğaziçi mezunu orada yüksek lisans yapmış bir psikolog için de bu standardın olmayışı üzücü olsa gerek.
Ders içeriği tamamlama oranı vs olarak psikoloji zor bir bölüm değil. Emek ister çalışma ister işin içinde güncelleme ister ancak bu bir çok meslekte de böyle. Bu durum o mesleği önemsiz de yapmaz zaten. Siz sürekli eğer şunu şurda bunu burda yaparsanız zor olur tarzında yorumlamışsınız bu bile benim ne demek istediğimi açıklamış aslında ..
Psikiyatrist örneğinizi hiç anlamadım aslında ortak ama bambaşka iki alan aynı zamanda. Psikiyatrist işin tanı tedavi kısmında ana unsur.. Psikolog terapi yaparak tedaviye destek olabilir evet ancak tanı koyamaz. Zaten koymasına gerek yok elmayla armutu kıyasa gerek yok. Psikoterapi eğitimi daha değerli demiyorum Total süreci daha zorlu diyorum. Alınan eğitim yazıldığı için mesaja bu yorumu yaptım .
 
O kadar başka yorumlamışsınız ki ? Gerçekten şaka gibi meslek yasası olmayıp uzman sıfatı kullanabilen meslekler var bu birincisi.
Yüksek lisansla otomatik olarak artık uzmanım diyorsanız bunun standardını belirlemek gerekir ülkemizde maalesef yok. Sağlık bakanlığı dışında hangi yönetmelikte uzman psikolog tanımı var gönderir misiniz merak ettim ? Bakanlık değil yönetmelik değil kanun da yok diyorsunuz kıstas ne o zaman? Bakın mesleğinize bunu yapmayın. Aynı tavır bugün PDR mezunlarına bu şekilde konuşma hakkı sunuyor. Karşılığı yok dediğinizde bu bir kıstas değil diyorlar . Kendileri çalıp oynuyor olmasın diye yazıyoruz işte . Nerede var karşılığı?
Yıllarca süren eğitim dediğiniz eğitimler sizin için zorlu olabilir ancak bir sürü kişinin de tamamladığı eğitimler. Öyle seçilen az kişinin bitirebildiği vs bir bölüm değil. Akredite kurumdan alıyorsanız lafı bile bahsettiğimiz standardın olmadığını güzelce özetlemiş aslında degil mi?
 
Evet mesajlariniz hala duruyor ve tekrar alıntılamakla ugrasamayacağım.
'Çok fazla eğitim aldıklarına katılmıyorum ' yazan sizdiniz.
Ben arkadaşımın aldığı Psikoterapi eğitimlerinde bahsedince
'Tıp hekimlerinin değil psikologların aldığına katılmıyorum ' yazan da sizdiniz. Tekrar yazıyorum. Bu insanlar aynı psikoterapi eğitimlerinde geçiyor. Hatta bu eğitimlerin birçoğunu yine pskikologlar veriyor. Hekimler evet daha zorlu bir eğitim alıyor tıp fakültesinde. Ama bu 6 senelik egitimin ne kadarı insan ruh sağlığına yönelik siz onu daha iyi bilirsiniz. Neyse. Olayı hekimlere getiren ben değilim yani. Hekimlerle ilgili hiçbir sorunum yok. Çünkü neden olsun.?
Daha fazla cevap vermeyeceğim. Birbirimizi anlayamayacağız belli ki.
İyi günler dilerim.
 
ben İBB 'nin ücretsiz desteğinden paylanıyorum ve cok memnunum
 
insanların maalesef aşamadığı şeyler oluyor,ben de asla gitmem,kendi kendime çözerim demiştim,taki 39 yaşında küvez deki oğlumu toprağa verene kadarmış o düşünce.
 

Valla buraya yazmak en büyük terapi oldu bana

Arada bir kaç kişi çıkıyor çat çat gerçekleri yüzüne vuruyor ayılıyorsun :)

Çok tatlı insanlar da var destek oluyor

Ben buraya yazarak, çeşitli kitaplarla bir de astroloji ile iyileşiyorum (eğitim alıyorum danışmanlık değil )
 
6 yıl tıp + zor bir sınavla uzmanlık kazanıp üzerine 4-5 sene psikiyatri eğitimi sonrası tekrar bir sınavla uzmanlık kazanan biri ancak psikiyatrist oluyor :) üzerine terapi eğitimi alıyor . 6 yıllık eğitimin ne kadarı ruh sağlığına yönelik anlayamayabilirsiniz ama belki bu 11 yılı ve standardı olan sınavları anlarsınız :) konuya dönünce ÇOK FAZLA eğitim aldıklarını düşünmüyorum dedim hala lafımın arkasındayım. Psikoloji öyle bir bölüm değil.arkadaşınızın aldığı psikoterapi eğitimleri onu zorlamış olabilir ancak burada kıyas birey değil genel ölçütlerdir. Çok fazla kişinin alıp tamamlayabildiği eğitim aynı zamanda bunlar. Bu o bölümü değersiz yapmaz ancak yorum yaparken abartı bir ifadeyi düzeltmeye de engel olmaz :) yoksa bu kadar eğitim almış işsiz psikolog olmazdı değil mi? Belki ki anlayamayacağız hakikaten. İyi günler :)
 
bence psikolog ile bu mevzuyu görüşmelisin, bu ücret ve seans aralıklar şu an bütçemi zorluyor, alternatif üretebilir miyiz diye, benim iki arkadaşım terapi alıyor birinin maddi durumu iyi olmadığından ayda bir seans yapmaya karar vermişler mesela terapisti ile diğeri her hafta gidiyor
 
Ya çok cahilce bir şey söyleyeceğim ama ben o terapilere falan hiç inanmıyorum. Psikolojisi bozuk insan sadece kendi başına bunun üstesinden gelebilir. Karşıdan sizi dinleyen kişi size hep aynı şeyleri söyler çünkü. Her gelene aynılarını söyler gönderirler ne değişecek? İlaçlı tedavi yöntemleri de sadece kişinin beyninin uyuşturulmasına yarıyor. İlacı bırakınca eski hallerine dönüyor hastalar. Bence bu tarz rahatsızlıkların tedavisi dışarıdan mümkün değil.
 
Bişey söyleyim mi bende terapilere inanmiyodum açıkcasi ilaç kullanıyorum uzun zamandır ilaçla iyiyim birakinca altı ay içinde tekrar başa dönüyordu herşey yaklaşık 8 aydır da psikoloğa gitmeye başladım ama bana cidden çok faydası oldu hatta ilaçları bırakırken bile çok desteğini göreceğimi hissediyorum eğer iyi bir psikolog bulursanız bir kaç seans deneyin derim ama tabi mucize beklemek saçma olur uzun bir süreç çünkü ayrıca hep aynı şeyleri söylemiyorlar bence ben her gittiğimde farklı bir yönümü görüyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…