Bize sorduğunuz soruların aynısını terapistede sormanız gerek. Bazı terapisler aslında işi bilmiyorlar, sadece dinliyorlar, yani bir nevi destek gibi. Her terapiye ile başlayan insanın terapisti ne hangi tür terapi verdiğini sorması gerek, terapist bunu cevaplamıyorsa orada biraz düşünmek gerek. Normalde psikologların terapi eğitimi okul sırasında verilmiyor, ayrıca o terapi ile ilgili eğitim almaları gerekiyor. Örnek vereyim, psikolojik olmadığı halde bile terapi veren çok insan var. Mesela davranışçı bilişsel terapi açıklayayım, biraz daha anlamanıza yardımcı olur. Normalde bizim günlük hayatta gösterdiğimiz belli davranışlar var ve duygular var. Bazen bu davranışları otomatik biçimde yapıyoruz. Halbuki onların arkasında yatan bazı düşünceler var. İşte bu tür terapi Kişinin duygularının arkasındaki düşünceleri anlamasına yardım edip, aynı zamanda o düşüncelerin doğru bir düşünce olup olmadığını anlamasına yardımcı oluyor. Mesela örnek vereyim eşiniz işten gelince size selam vermedi ve siz çok üzüldünüz, yemekte eşinizle hiç konuşmadınız ve kavga ettiniz sonrasında. Bu olayı yorumlarken terapistiniz öncelikle sizin duygunuzun bağlantılı olduğu düşünceyi bulmanıza yardım eder. Mesela eşim bana selam vermedi ve çok kızdım, arkasındaki düşünce de eşim beni sevmiyor, bana hiçbir zaman değer vermedi. Daha sonra bu düşüncenin ne kadar doğru olup olmadığını düşünmeye başlıyorsunuz. Mesela eşinizin bu davranışının alternatif açıklamaları var mı, canı mı sıkkındı, belki başka bir şeye üzüldü. Ya da eşiniz böyle yapınca beni zaten hiç sevmiyor diye düşünmüş olabilirsiniz, ama eşinizin toplam yaptıklarını düşününce aslında sizi düşünen bir insan, demekki bu düşünce otomatik olarak aklımıza gelen ve doğru olmayan düşünce olabilir. Ya da bu düşünceler kişinin kendisiyle alakalı ana duygularlaAlakalı olabilir. Mesela eşinizin sizi sevmediğini düşünüyorsunuz çünkü sevilecek bir insan olduğunuzu düşünmüyorsunuz. Bu sadece bir örnek. Psiko dinamik terapi biraz daha kırmızı odadaki gibi kişinin davranışlarının altında yatan şeyleri araştıran biraz daha elit biraz daha sofistike bir terapi çeşidi. Bir Bir terapistin bir hastanın en basit problemlerini bile anlaması en az 5 - 6 seans sürer. Ondan sonra çalışmaya başlar. Siz bence terapistle açık açık bu konuları konuşun, hem size servis veren bir insan olarak size bilgi vermeli. Ne bekleyeceğinizi ne bekleyemeyeceğinizi size açıklamalı bence.