Ben olsam giderdim valla kendini rezil etmiş. Onunla mesafeli olursun bitti gitti.Kızlarcım son konuyu bıryere baglamak gerekırse esımle o konuyu tamamen kapattık çözdük ve bırdaha acmamak uzere gömdük. Haftabasında esımın ısyerınden arkadasları ve eslerı bugunden ıcın bıze kahvaltıya gelmek ıstıyorlardı. Bende buyrun gelın beklerım dedım. Normal zamanda da bırbırımıze arada sırada da olsa kahveye caya gıdıp gelen ınsanlarız. Esımle anlastıktan sonra hepsının eslerıne konferans gorusme acıp arkadaslar ozel olarak ıstedıgınız bırsey varmı yada sızın eslerınızın cocuklarınızın (4-9yas arası 4tane cocuk gelecek toplam) yemedıgı yada extra sevdıgı bırsey varsa seve seve yaparım lutfen soyleyın dedım hepsı bır agızdan aa ask olsun canım sen ne yaparsan bız yabancı mıyız kımsenın yemedıgı bırsey yoktur falan deyıp telefonu kapattık dün. Bırı sımıtlerı dıgerı ekmeklerı ben alırım dedı tamam dedım. Bende guzel bır sofra hazırladım peynır zeytınden baska fırına kasarlı patates surdum sucukları çöpşişe geçirip fırınladım tarçınlı cevizli kek yaptım hatta sabahın köründe kalkıp onlar ıcın acıka bıle yaptım sımıtle ıyı gıder dıye. Esımde oglumuzu anneme goturdu geldı. Neyse bız sofraya oturduk çaylar koyuldu. X arkadas acıkadan sımıdıne surdu ve anında peceteye cıkardı - inanmıyorum loveitred acıkaya sarımsak koymussun ınanamıyorum. Bende dedım kı canım acıka zaten sarımsaksız yenılse adı acıka olmaz dedım. O harıc masada kı herkes bayıla bayıla yedı hatta ıkı tarafın acıkasını ıkı kez yenıledım begenıldı yanı. Sonra kaşarlı patatesi servis ederken arkadaslar soguyunca guzel olmuyor ama yerken cok dıkkatlı olun damagınızı haslayabılır dedım. O da bır guzel yendı dıkdortgen borcamdan kırıntı bıle kalmadı gerıye. Sonra acıkaya mana bulan arkadas yıne loveitred valla sen bana bu pazar sımıt yedıreceksın herhalde ben süt ve süt ürünleri de yemıyorum demez mi. Ben artık bu kadar seye dayanamayıp dedım kı - arkadaslar ben hepınızı aradıgımda sordum keske yemedıklerınızı de soyleseydınız ona gore hassas davranırdım dedım. Sen kahvaltıyı bana gelınce ye kahvaltı nasıl oluyor gorursun dedı. Bunun eşi ordan atladı saliha yeter artık geldıgımızden berı bı domatese mana bulmadın begenılmedı de ondan mı sofra da bırsey kalmadı ayıp edıyorsun dedı. Sonra bu arkadas cocuguna bakma bahanesıyle kalktı sofradan bıraz serın ruzgarlar estı dogal olarak herkesın bı tadı kactı. Esı de gıderken bana dedı kı hersey harıkaydı ellerıne saglık bıze de beklıyoruz. Bende ınsallah dıyebıldım sadece. Cagırınca da asla gıtmek ıstemıyorum artık. Esım de bana dıyor kı delının tekı zaten kendı yapamadıgı seylerı baskalarını manalayarak kapatmaya calısıyor. Az once de bana telefon ettı bende sanıyorum kı kusura bakma bugun ıcın ozur dılerım dıyecek. Hala bana dıyor kı ama oyle acıka mı yapılır bende sen daha mukemmelını hazırlarsın emınım deyıp kapattım telefonu. Bırdaha kı bulusmaya gıtmezsem kacıyormus pozısyonuna dusecegım. Nasıl bı tutum sergılemelıyım sevgıler efem
Agız oldugu için kullanmanın yanlış oldugunu söylediniz zannettim de. Yanlış olan kelime değil kelimeyi çekimlenişti sanki mahnalamak diye birşey yok. Mahna etti mahna buldu denmeliydi. Yoksa bence ağızlar bir ülkenin zenginliğidir. Burda da biri söyler diğeri dr öğrenir. Garipsenecek aaa ağız kullanıyor köylü diyecek bir durum yok. Devlete dilekçe yazmıyoruz burada.Yoo yasak değil. Ama bunu İstanbul Türkçesiymiş gibi savunmak anlamsız.
Yanı acıka turkıyenın heryerınde sarımsaklı yapılır ısteyen koymaz elbette. Ama sordugum halde sut ve sut urunlerı yemeyen kadının boylesıne barız bır seyı soylememesı benım sucum degıl kı? Bıldıgım halde koysam tavrını belkı anlayacagım ama soylemeden bılmem ımkansız. Sucukta sarımsaklı en nıhayetınde kokulu bır gıda ama onu goturdu cok anlamsızca yaptıgı seyler. Acıkadakı sarımsaga öğğ böğğ diyen kadının iki şiş sucuk yemesının altında ne aramalıyım acaba?
Ben ne kimseye köylü dedim ne de küçümsedim. Mahna bile değil mana yazmıştı konu sahibi. Ben de öyle bir kelime yok, doğrusu bahanedir dedim. Siz severek kullanmaya devam edebilirsiniz ama mahna diye bir kelime de yoktur Türkçe sözlükte. TDK bir tık uzakta, bakın isterseniz.Agız oldugu için kullanmanın yanlış oldugunu söylediniz zannettim de. Yanlış olan kelime değil kelimeyi çekimlenişti sanki mahnalamak diye birşey yok. Mahna etti mahna buldu denmeliydi. Yoksa bence ağızlar bir ülkenin zenginliğidir. Burda da biri söyler diğeri dr öğrenir. Garipsenecek aaa ağız kullanıyor köylü diyecek bir durum yok. Devlete dilekçe yazmıyoruz burada
Tdk ağız derleme sözlüğünde var ama kabul değil mi yine de. Bütün kk ya duyurun lütfen bu sitede ağız kullanılmayacağını.Ben ne kimseye köylü dedim ne de küçümsedim. Mahna bile değil mana yazmıştı konu sahibi. Ben de öyle bir kelime yok, doğrusu bahanedir dedim. Siz severek kullanmaya devam edebilirsiniz ama mahna diye bir kelime de yoktur Türkçe sözlükte. TDK bir tık uzakta, bakın isterseniz.
Allah Allah, siz mi anlamıyorsunuz ben mi anlatamıyorum acaba? İsterseniz her konuya gidip yüz kere mahna yazın, beni zerre ilgilendirmiyor vallahi. Ama İstanbul Türkçesi dediğimiz ve hepimizin kullandığı Türkçede böyle bir kelime YOK. Derleme sözlüğü nasıl yapıldı biliyor musunuz? O zamanlar köy öğretmenlerinden, görev yaptıkları okulun bulunduğu yerde kullanılan farklı kelimeleri mektupla göndermeleri istendi. Ve o şekilde sözlük ortaya çıktı. Her yöreden binlerce kelime var. Oldu hepsini kullanalım, kimse kimseyi anlamasın o zaman.Tdk ağız derleme sözlüğünde var ama kabul değil mi yine de. Bütün kk ya duyurun lütfen bu sitede ağız kullanılmayacağını.
Kızlarcım son konuyu bıryere baglamak gerekırse esımle o konuyu tamamen kapattık çözdük ve bırdaha acmamak uzere gömdük. Haftabasında esımın ısyerınden arkadasları ve eslerı bugunden ıcın bıze kahvaltıya gelmek ıstıyorlardı. Bende buyrun gelın beklerım dedım. Normal zamanda da bırbırımıze arada sırada da olsa kahveye caya gıdıp gelen ınsanlarız. Esımle anlastıktan sonra hepsının eslerıne konferans gorusme acıp arkadaslar ozel olarak ıstedıgınız bırsey varmı yada sızın eslerınızın cocuklarınızın (4-9yas arası 4tane cocuk gelecek toplam) yemedıgı yada extra sevdıgı bırsey varsa seve seve yaparım lutfen soyleyın dedım hepsı bır agızdan aa ask olsun canım sen ne yaparsan bız yabancı mıyız kımsenın yemedıgı bırsey yoktur falan deyıp telefonu kapattık dün. Bırı sımıtlerı dıgerı ekmeklerı ben alırım dedı tamam dedım. Bende guzel bır sofra hazırladım peynır zeytınden baska fırına kasarlı patates surdum sucukları çöpşişe geçirip fırınladım tarçınlı cevizli kek yaptım hatta sabahın köründe kalkıp onlar ıcın acıka bıle yaptım sımıtle ıyı gıder dıye. Esımde oglumuzu anneme goturdu geldı. Neyse bız sofraya oturduk çaylar koyuldu. X arkadas acıkadan sımıdıne surdu ve anında peceteye cıkardı - inanmıyorum loveitred acıkaya sarımsak koymussun ınanamıyorum. Bende dedım kı canım acıka zaten sarımsaksız yenılse adı acıka olmaz dedım. O harıc masada kı herkes bayıla bayıla yedı hatta ıkı tarafın acıkasını ıkı kez yenıledım begenıldı yanı. Sonra kaşarlı patatesi servis ederken arkadaslar soguyunca guzel olmuyor ama yerken cok dıkkatlı olun damagınızı haslayabılır dedım. O da bır guzel yendı dıkdortgen borcamdan kırıntı bıle kalmadı gerıye. Sonra acıkaya mana bulan arkadas yıne loveitred valla sen bana bu pazar sımıt yedıreceksın herhalde ben süt ve süt ürünleri de yemıyorum demez mi. Ben artık bu kadar seye dayanamayıp dedım kı - arkadaslar ben hepınızı aradıgımda sordum keske yemedıklerınızı de soyleseydınız ona gore hassas davranırdım dedım. Sen kahvaltıyı bana gelınce ye kahvaltı nasıl oluyor gorursun dedı. Bunun eşi ordan atladı saliha yeter artık geldıgımızden berı bı domatese mana bulmadın begenılmedı de ondan mı sofra da bırsey kalmadı ayıp edıyorsun dedı. Sonra bu arkadas cocuguna bakma bahanesıyle kalktı sofradan bıraz serın ruzgarlar estı dogal olarak herkesın bı tadı kactı. Esı de gıderken bana dedı kı hersey harıkaydı ellerıne saglık bıze de beklıyoruz. Bende ınsallah dıyebıldım sadece. Cagırınca da asla gıtmek ıstemıyorum artık. Esım de bana dıyor kı delının tekı zaten kendı yapamadıgı seylerı baskalarını manalayarak kapatmaya calısıyor. Az once de bana telefon ettı bende sanıyorum kı kusura bakma bugun ıcın ozur dılerım dıyecek. Hala bana dıyor kı ama oyle acıka mı yapılır bende sen daha mukemmelını hazırlarsın emınım deyıp kapattım telefonu. Bırdaha kı bulusmaya gıtmezsem kacıyormus pozısyonuna dusecegım. Nasıl bı tutum sergılemelıyım sevgıler efem
Biliyorum ama mantığınızı anlayamıyorum. İstanbul türkçesi dediğiniz yazı dili evet ama devletle yazışmıyoruz . Herkes kendini en rahat ve iyi ifade edebileceği kelimeleri seçer ve bu da ağızlardan bir kelime olabilir anlamayan sorup öğrenmiş olur.Allah Allah, siz mi anlamıyorsunuz ben mi anlatamıyorum acaba? İsterseniz her konuya gidip yüz kere mahna yazın, beni zerre ilgilendirmiyor vallahi. Ama İstanbul Türkçesi dediğimiz ve hepimizin kullandığı Türkçede böyle bir kelime YOK. Derleme sözlüğü nasıl yapıldı biliyor musunuz? O zamanlar köy öğretmenlerinden, görev yaptıkları okulun bulunduğu yerde kullanılan farklı kelimeleri mektupla göndermeleri istendi. Ve o şekilde sözlük ortaya çıktı. Her yöreden binlerce kelime var. Oldu hepsini kullanalım, kimse kimseyi anlamasın o zaman.
Tek tek herkese "Bu ne demek?" diye soramam ben. Siz sorarsınız tamam.Biliyorum ama mantığınızı anlayamıyorum. İstanbul türkçesi dediğiniz yazı dili evet ama devletle yazışmıyoruz . Herkes kendini en rahat ve iyi ifade edebileceği kelimeleri seçer ve bu da ağızlardan bir kelime olabilir anlamayan sorup öğrenmiş olur.
Ben googla sorarım.Tek tek herkese "Bu ne demek?" diye soramam ben. Siz sorarsınız tamam.
Bakın, bazı insanların hassasiyetleri vardır. Benimki de imla ve Türkçe kullanımı. Mesela soru ekini bitişik yazmışsınız, batıyor gözüme şu an.Ben googla sorarım.
Bu kadar katı kurallara gerek yok ayrıca mahna mana vs kelimesini bilmeyen var mı acaba? 5 sene sonra tdk sözcüğü ağız derlemelerinden çıkartıp sözlüğüne alırsa siz de burada kullanılmasına izin verecekmisiniz?
Bir kere tamam misafir önemli ama arayip hayatta ne istersiniz diye sorman hata.. misafir umduğunu değil bulduğunu yer. Kimse de kuru soğan yedirmez zaten elinden geldiğince özenirsin tamam bitti. Çok ayıp onun yaptığı..Kızlarcım son konuyu bıryere baglamak gerekırse esımle o konuyu tamamen kapattık çözdük ve bırdaha acmamak uzere gömdük. Haftabasında esımın ısyerınden arkadasları ve eslerı bugunden ıcın bıze kahvaltıya gelmek ıstıyorlardı. Bende buyrun gelın beklerım dedım. Normal zamanda da bırbırımıze arada sırada da olsa kahveye caya gıdıp gelen ınsanlarız. Esımle anlastıktan sonra hepsının eslerıne konferans gorusme acıp arkadaslar ozel olarak ıstedıgınız bırsey varmı yada sızın eslerınızın cocuklarınızın (4-9yas arası 4tane cocuk gelecek toplam) yemedıgı yada extra sevdıgı bırsey varsa seve seve yaparım lutfen soyleyın dedım hepsı bır agızdan aa ask olsun canım sen ne yaparsan bız yabancı mıyız kımsenın yemedıgı bırsey yoktur falan deyıp telefonu kapattık dün. Bırı sımıtlerı dıgerı ekmeklerı ben alırım dedı tamam dedım. Bende guzel bır sofra hazırladım peynır zeytınden baska fırına kasarlı patates surdum sucukları çöpşişe geçirip fırınladım tarçınlı cevizli kek yaptım hatta sabahın köründe kalkıp onlar ıcın acıka bıle yaptım sımıtle ıyı gıder dıye. Esımde oglumuzu anneme goturdu geldı. Neyse bız sofraya oturduk çaylar koyuldu. X arkadas acıkadan sımıdıne surdu ve anında peceteye cıkardı - inanmıyorum loveitred acıkaya sarımsak koymussun ınanamıyorum. Bende dedım kı canım acıka zaten sarımsaksız yenılse adı acıka olmaz dedım. O harıc masada kı herkes bayıla bayıla yedı hatta ıkı tarafın acıkasını ıkı kez yenıledım begenıldı yanı. Sonra kaşarlı patatesi servis ederken arkadaslar soguyunca guzel olmuyor ama yerken cok dıkkatlı olun damagınızı haslayabılır dedım. O da bır guzel yendı dıkdortgen borcamdan kırıntı bıle kalmadı gerıye. Sonra acıkaya mana bulan arkadas yıne loveitred valla sen bana bu pazar sımıt yedıreceksın herhalde ben süt ve süt ürünleri de yemıyorum demez mi. Ben artık bu kadar seye dayanamayıp dedım kı - arkadaslar ben hepınızı aradıgımda sordum keske yemedıklerınızı de soyleseydınız ona gore hassas davranırdım dedım. Sen kahvaltıyı bana gelınce ye kahvaltı nasıl oluyor gorursun dedı. Bunun eşi ordan atladı saliha yeter artık geldıgımızden berı bı domatese mana bulmadın begenılmedı de ondan mı sofra da bırsey kalmadı ayıp edıyorsun dedı. Sonra bu arkadas cocuguna bakma bahanesıyle kalktı sofradan bıraz serın ruzgarlar estı dogal olarak herkesın bı tadı kactı. Esı de gıderken bana dedı kı hersey harıkaydı ellerıne saglık bıze de beklıyoruz. Bende ınsallah dıyebıldım sadece. Cagırınca da asla gıtmek ıstemıyorum artık. Esım de bana dıyor kı delının tekı zaten kendı yapamadıgı seylerı baskalarını manalayarak kapatmaya calısıyor. Az once de bana telefon ettı bende sanıyorum kı kusura bakma bugun ıcın ozur dılerım dıyecek. Hala bana dıyor kı ama oyle acıka mı yapılır bende sen daha mukemmelını hazırlarsın emınım deyıp kapattım telefonu. Bırdaha kı bulusmaya gıtmezsem kacıyormus pozısyonuna dusecegım. Nasıl bı tutum sergılemelıyım sevgıler efem
Evet otorite değilsiniz bunu kabul etmenize sevindim zira öyle davranıyorsunuz.Bakın, bazı insanların hassasiyetleri vardır. Benimki de imla ve Türkçe kullanımı. Mesela soru ekini bitişik yazmışsınız, batıyor gözüme şu an.
Ben otorite değilim, kimseye izin verme gibi bir derdim yok. Ama gözüme batanı da söylerim.
Uyarırım bu da sizi zerre ilgilendirmez. Lütfen artık alıntılamayın zira sıkıldım.Evet otorite değilsiniz bunu kabul etmenize sevindim zira öyle davranıyorsunuz.
Bu sitede ağızlardan kelime kullanılmayacak diye bir kural görmedim. Olmayan bir kural yüzünden kimseyi uyaramazsınız.
İlgilendirdiği için yazdım ama siz uslubunuzu koruyamıyacaksınız galiba. İyi geceler.Uyarırım bu da sizi zerre ilgilendirmez. Lütfen artık alıntılamayın zira sıkıldım.
Ben böyle bir insanla görüşmem kendime dert aramam hiç işim olmaz.Kızlarcım son konuyu bıryere baglamak gerekırse esımle o konuyu tamamen kapattık çözdük ve bırdaha acmamak uzere gömdük. Haftabasında esımın ısyerınden arkadasları ve eslerı bugunden ıcın bıze kahvaltıya gelmek ıstıyorlardı. Bende buyrun gelın beklerım dedım. Normal zamanda da bırbırımıze arada sırada da olsa kahveye caya gıdıp gelen ınsanlarız. Esımle anlastıktan sonra hepsının eslerıne konferans gorusme acıp arkadaslar ozel olarak ıstedıgınız bırsey varmı yada sızın eslerınızın cocuklarınızın (4-9yas arası 4tane cocuk gelecek toplam) yemedıgı yada extra sevdıgı bırsey varsa seve seve yaparım lutfen soyleyın dedım hepsı bır agızdan aa ask olsun canım sen ne yaparsan bız yabancı mıyız kımsenın yemedıgı bırsey yoktur falan deyıp telefonu kapattık dün. Bırı sımıtlerı dıgerı ekmeklerı ben alırım dedı tamam dedım. Bende guzel bır sofra hazırladım peynır zeytınden baska fırına kasarlı patates surdum sucukları çöpşişe geçirip fırınladım tarçınlı cevizli kek yaptım hatta sabahın köründe kalkıp onlar ıcın acıka bıle yaptım sımıtle ıyı gıder dıye. Esımde oglumuzu anneme goturdu geldı. Neyse bız sofraya oturduk çaylar koyuldu. X arkadas acıkadan sımıdıne surdu ve anında peceteye cıkardı - inanmıyorum loveitred acıkaya sarımsak koymussun ınanamıyorum. Bende dedım kı canım acıka zaten sarımsaksız yenılse adı acıka olmaz dedım. O harıc masada kı herkes bayıla bayıla yedı hatta ıkı tarafın acıkasını ıkı kez yenıledım begenıldı yanı. Sonra kaşarlı patatesi servis ederken arkadaslar soguyunca guzel olmuyor ama yerken cok dıkkatlı olun damagınızı haslayabılır dedım. O da bır guzel yendı dıkdortgen borcamdan kırıntı bıle kalmadı gerıye. Sonra acıkaya mana bulan arkadas yıne loveitred valla sen bana bu pazar sımıt yedıreceksın herhalde ben süt ve süt ürünleri de yemıyorum demez mi. Ben artık bu kadar seye dayanamayıp dedım kı - arkadaslar ben hepınızı aradıgımda sordum keske yemedıklerınızı de soyleseydınız ona gore hassas davranırdım dedım. Sen kahvaltıyı bana gelınce ye kahvaltı nasıl oluyor gorursun dedı. Bunun eşi ordan atladı saliha yeter artık geldıgımızden berı bı domatese mana bulmadın begenılmedı de ondan mı sofra da bırsey kalmadı ayıp edıyorsun dedı. Sonra bu arkadas cocuguna bakma bahanesıyle kalktı sofradan bıraz serın ruzgarlar estı dogal olarak herkesın bı tadı kactı. Esı de gıderken bana dedı kı hersey harıkaydı ellerıne saglık bıze de beklıyoruz. Bende ınsallah dıyebıldım sadece. Cagırınca da asla gıtmek ıstemıyorum artık. Esım de bana dıyor kı delının tekı zaten kendı yapamadıgı seylerı baskalarını manalayarak kapatmaya calısıyor. Az once de bana telefon ettı bende sanıyorum kı kusura bakma bugun ıcın ozur dılerım dıyecek. Hala bana dıyor kı ama oyle acıka mı yapılır bende sen daha mukemmelını hazırlarsın emınım deyıp kapattım telefonu. Bırdaha kı bulusmaya gıtmezsem kacıyormus pozısyonuna dusecegım. Nasıl bı tutum sergılemelıyım sevgıler efem
Ben de merak ettim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?