Terbiyesizlik değil mi bu?

Rıca ederım afıyetle yıyın ınsallah. O baharat tum lezzetını getırıyor zaten bıde olmazsa olmaz sarımsak bence ama damak tadı ıste sarımsaksız yıyen de vardır bırsey dıyemem yarım kiloluk kavanozdan yaptım hiç kalmadı ıkıser kere yenıledım kaseleri:KK53:
Bizde de çemen derler acuka'ya, sarımsaksız olmaz lezzeti veren kullanılan baharatlarla sarımsaktır, adı çemen, acuka, acıka, kahvaltılık sos olarak değişir ama acuka kahvaltılık meze olarak bilinir, bazı kahvaltılık mezelerde de olduğu gibi içinde sarımsak olur.
Misafiriniz ayıp etmiş, sucuk içinde de sarımsak vardır, serpme kahvaltı menülerinde sucuk, pastırma olur onlarda koku yapar, sarımsak vardır, pastırmanın etrafını saran çemeninde içinde hem baharat hem sarımsak vardır, bahane bulmak istemiş bulmuş kendince, ister bebekli olun ister bebeksiz sofraya ne koyduğunuzun da önemi yok, nasıl sunduğunuzun önemi var, isterse masada bir kuş sütü eksik olsun misafirini ağırlarken suratı düşmüş, yese de kalksa gitse izlenimi veren kişinin kuş sütü bile zehir gibi gelir ama tatlı dilli güleryüzlü bir ev sahibinin sofrasında bir yavan ekmek birkaç zeytin olsa bal börek yemiş gibi doyar insan.

Bereketli sofralarınız, hatır gönül bilir dostlarınız olsun inşaallah, elinize emeğinize sağlık.

Son düzenleme:
İşte olay elınde olan ımkanı degerlendırmek zaten. Malzeme var fakat yapacak zaman ve takat yok. Sızde varsa aman ne mutlu sıze takdır edıyorum demıstım zaten bızde olan bu malesef
Takma kardesim bosver .Allah onlara hic susmayan aglayan gazli kolikli huysuz cocuklar ve buna ragmen evinden eksik olmayan misafirler nasip etsin.😁 Kinadiklarini yasamadan ölmesinler.Ben oglum 4 bucuk aylikken gunu 1 ogunle kapatirdim yasamayan anlamaz .

Mahna diye bir kelime Türkçe sözlükte yoktur. Ağızlar sözlüğünde vardır bir ihtimal. Zaten tanımını yaptığınız şey de bahane kelimesi.
Hanımefendi, Mahna sözcüğü Türk Dil Kurumu'nun tanımladığı bir sözcüktür ve bu coğrafyada kullanılır. Amacım sizi düzeltmek değil konu sahibinin doğru bir tanım yaptığını vurgulamaktı.

Bız dıyemeyız ama masallah mıllet bıze masterchef dersı verıyor :KK53: valla ben onun sevıyesıne ınıp nımete laf etmem ama haddını bıldırırım daha dogrusu bana kalmadan esı bıldırır. Adam orda acıka kasesını fondiplemiş afıyet bal olsun onlar ıcın yaptım karısı falan ıykkk sarımsak derdınde ya sabır.
Biliyorum zor sartlarda bebekli bi anne olarak bu hazirlikla ugrasip agirladgn icin sinirlendgni filan ama bukadar takma inan salla gitsin bende eskiden okdr detaylara takilirdimki baktm heeeep omrumden gidiyo bosvermeyo ogrendim.. begenmemis mi umrumda olmaz hiiic cevapta vermezdim kendi evmde onun evine gittgmde de ayni muameleyi ona yapmam yememezlk etmem cnku ozaman onla ayni seviyede olms olurum herkes kendi kalitesini belli eder ...

Hanımefendi, Mahna sözcüğü Türk Dil Kurumu'nun tanımladığı bir sözcüktür ve bu coğrafyada kullanılır. Amacım sizi düzeltmek değil konu sahibinin doğru bir tanım yaptığını vurgulamaktı.
Konu dışından ban yiyeceğim ama olsun. Lütfen okumayı, araştırmayı öğrenin. Bilmediğinizde ısrar etmeyin zira benim alanım edebiyat. Ben bilmeyeceğim de kim bilecek? Mahna ya da mahana olarak kullanılan kelime, sadece Türkiye Türkçesi ağızları sözlüğünde (derleme sözlüğü) vardır. Çünkü ağızlara ait bir kelimedir. Bahane kelimesinin yanlış söylenişidir. Buyurun bu TDK güncel Türkçe sözlük:
Screenshot_20190930-100608~2.png

Bu da ağızlar sözlüğü:
Screenshot_20190930-100901.png

Ek olarak, benim memleketimde de mahana derler. Ama bu güncel konuşma dilinle kullanılırsa yanlıştır. Biri kalkar düzeltir, mahcup olursunuz. Burada öğrenin bari.

Ne alaka pardon ? Siz misafire ikram yapmaya üşeniyorsanız ya da kıyamıyorsanız bilemeyeceğim. Ben cimri bir insan değilim. Elimdekini misafire zevkle sunarım. Yapılması gereken de budur. Siz yapmıyorsanız kendi "görgünüz" bir şey diyemem 🤣🤣🤣

Yapılanlar bence bir kahvaltı için yeterli. Daha ne olsun.

Bütçe kısıtlı olabilir gittiğimiz yerlerde , kahvaltılıklar bir börek bir omlet yeterli kahvaltı için.

Bence insanlar , bazı insanlar davetleri fazla abartıyor. Ha gidenlerden de var öyle, gözü doymaz misafirler.

Özenirsin, elinden , butcenden geleni yaparsın gerisi hoş muhabbet.

Kızlarcım son konuyu bıryere baglamak gerekırse esımle o konuyu tamamen kapattık çözdük ve bırdaha acmamak uzere gömdük. Haftabasında esımın ısyerınden arkadasları ve eslerı bugunden ıcın bıze kahvaltıya gelmek ıstıyorlardı. Bende buyrun gelın beklerım dedım. Normal zamanda da bırbırımıze arada sırada da olsa kahveye caya gıdıp gelen ınsanlarız. Esımle anlastıktan sonra hepsının eslerıne konferans gorusme acıp arkadaslar ozel olarak ıstedıgınız bırsey varmı yada sızın eslerınızın cocuklarınızın (4-9yas arası 4tane cocuk gelecek toplam) yemedıgı yada extra sevdıgı bırsey varsa seve seve yaparım lutfen soyleyın dedım hepsı bır agızdan aa ask olsun canım sen ne yaparsan bız yabancı mıyız kımsenın yemedıgı bırsey yoktur falan deyıp telefonu kapattık dün. Bırı sımıtlerı dıgerı ekmeklerı ben alırım dedı tamam dedım. Bende guzel bır sofra hazırladım peynır zeytınden baska fırına kasarlı patates surdum sucukları çöpşişe geçirip fırınladım tarçınlı cevizli kek yaptım hatta sabahın köründe kalkıp onlar ıcın acıka bıle yaptım sımıtle ıyı gıder dıye. Esımde oglumuzu anneme goturdu geldı. Neyse bız sofraya oturduk çaylar koyuldu. X arkadas acıkadan sımıdıne surdu ve anında peceteye cıkardı - inanmıyorum loveitred acıkaya sarımsak koymussun ınanamıyorum. Bende dedım kı canım acıka zaten sarımsaksız yenılse adı acıka olmaz dedım. O harıc masada kı herkes bayıla bayıla yedı hatta ıkı tarafın acıkasını ıkı kez yenıledım begenıldı yanı. Sonra kaşarlı patatesi servis ederken arkadaslar soguyunca guzel olmuyor ama yerken cok dıkkatlı olun damagınızı haslayabılır dedım. O da bır guzel yendı dıkdortgen borcamdan kırıntı bıle kalmadı gerıye. Sonra acıkaya mana bulan arkadas yıne loveitred valla sen bana bu pazar sımıt yedıreceksın herhalde ben süt ve süt ürünleri de yemıyorum demez mi. Ben artık bu kadar seye dayanamayıp dedım kı - arkadaslar ben hepınızı aradıgımda sordum keske yemedıklerınızı de soyleseydınız ona gore hassas davranırdım dedım. Sen kahvaltıyı bana gelınce ye kahvaltı nasıl oluyor gorursun dedı. Bunun eşi ordan atladı saliha yeter artık geldıgımızden berı bı domatese mana bulmadın begenılmedı de ondan mı sofra da bırsey kalmadı ayıp edıyorsun dedı. Sonra bu arkadas cocuguna bakma bahanesıyle kalktı sofradan bıraz serın ruzgarlar estı dogal olarak herkesın bı tadı kactı. Esı de gıderken bana dedı kı hersey harıkaydı ellerıne saglık bıze de beklıyoruz. Bende ınsallah dıyebıldım sadece. Cagırınca da asla gıtmek ıstemıyorum artık. Esım de bana dıyor kı delının tekı zaten kendı yapamadıgı seylerı baskalarını manalayarak kapatmaya calısıyor. Az once de bana telefon ettı bende sanıyorum kı kusura bakma bugun ıcın ozur dılerım dıyecek. Hala bana dıyor kı ama oyle acıka mı yapılır bende sen daha mukemmelını hazırlarsın emınım deyıp kapattım telefonu. Bırdaha kı bulusmaya gıtmezsem kacıyormus pozısyonuna dusecegım. Nasıl bı tutum sergılemelıyım sevgıler efem🙄🤔🌺
her yerde böyle psikolojisi bozuk ayrık otları olur. Ben olsam hiç takılmazdım buraya yazma gereği bile hissetmezdim. Çoğunluk hepsini beğenmiş bayıla bayıla yemiş. Ellerinize sağlık, emeğinize sağlık. Ben olsam bir dahaki buluşmaya mutlaka giderim, tenezzül edip tek kelime konuşmam bile. bazıları için inanın seviyenizi düşürmeye, diğer insanların yanında haklı iken haksız duruma düşmem. Bırak seviyesizlik, görgüsüzlüğü sadece kendisinde kalsın siz hanımefendiliğinize toz kondurup öyle aptalların ağzına laf bırakmayın kendi kendine konuşsun, kendi kendine yorum yapsın, her şeyi kendi kendine ....

Kızlarcım son konuyu bıryere baglamak gerekırse esımle o konuyu tamamen kapattık çözdük ve bırdaha acmamak uzere gömdük. Haftabasında esımın ısyerınden arkadasları ve eslerı bugunden ıcın bıze kahvaltıya gelmek ıstıyorlardı. Bende buyrun gelın beklerım dedım. Normal zamanda da bırbırımıze arada sırada da olsa kahveye caya gıdıp gelen ınsanlarız. Esımle anlastıktan sonra hepsının eslerıne konferans gorusme acıp arkadaslar ozel olarak ıstedıgınız bırsey varmı yada sızın eslerınızın cocuklarınızın (4-9yas arası 4tane cocuk gelecek toplam) yemedıgı yada extra sevdıgı bırsey varsa seve seve yaparım lutfen soyleyın dedım hepsı bır agızdan aa ask olsun canım sen ne yaparsan bız yabancı mıyız kımsenın yemedıgı bırsey yoktur falan deyıp telefonu kapattık dün. Bırı sımıtlerı dıgerı ekmeklerı ben alırım dedı tamam dedım. Bende guzel bır sofra hazırladım peynır zeytınden baska fırına kasarlı patates surdum sucukları çöpşişe geçirip fırınladım tarçınlı cevizli kek yaptım hatta sabahın köründe kalkıp onlar ıcın acıka bıle yaptım sımıtle ıyı gıder dıye. Esımde oglumuzu anneme goturdu geldı. Neyse bız sofraya oturduk çaylar koyuldu. X arkadas acıkadan sımıdıne surdu ve anında peceteye cıkardı - inanmıyorum loveitred acıkaya sarımsak koymussun ınanamıyorum. Bende dedım kı canım acıka zaten sarımsaksız yenılse adı acıka olmaz dedım. O harıc masada kı herkes bayıla bayıla yedı hatta ıkı tarafın acıkasını ıkı kez yenıledım begenıldı yanı. Sonra kaşarlı patatesi servis ederken arkadaslar soguyunca guzel olmuyor ama yerken cok dıkkatlı olun damagınızı haslayabılır dedım. O da bır guzel yendı dıkdortgen borcamdan kırıntı bıle kalmadı gerıye. Sonra acıkaya mana bulan arkadas yıne loveitred valla sen bana bu pazar sımıt yedıreceksın herhalde ben süt ve süt ürünleri de yemıyorum demez mi. Ben artık bu kadar seye dayanamayıp dedım kı - arkadaslar ben hepınızı aradıgımda sordum keske yemedıklerınızı de soyleseydınız ona gore hassas davranırdım dedım. Sen kahvaltıyı bana gelınce ye kahvaltı nasıl oluyor gorursun dedı. Bunun eşi ordan atladı saliha yeter artık geldıgımızden berı bı domatese mana bulmadın begenılmedı de ondan mı sofra da bırsey kalmadı ayıp edıyorsun dedı. Sonra bu arkadas cocuguna bakma bahanesıyle kalktı sofradan bıraz serın ruzgarlar estı dogal olarak herkesın bı tadı kactı. Esı de gıderken bana dedı kı hersey harıkaydı ellerıne saglık bıze de beklıyoruz. Bende ınsallah dıyebıldım sadece. Cagırınca da asla gıtmek ıstemıyorum artık. Esım de bana dıyor kı delının tekı zaten kendı yapamadıgı seylerı baskalarını manalayarak kapatmaya calısıyor. Az once de bana telefon ettı bende sanıyorum kı kusura bakma bugun ıcın ozur dılerım dıyecek. Hala bana dıyor kı ama oyle acıka mı yapılır bende sen daha mukemmelını hazırlarsın emınım deyıp kapattım telefonu. Bırdaha kı bulusmaya gıtmezsem kacıyormus pozısyonuna dusecegım. Nasıl bı tutum sergılemelıyım sevgıler efem🙄🤔🌺
onun yaptığa acukaya da , aaa bu böyle mi yapılır ben sarımsaksız yiyemem hiç tadı yok bunun nasıl yiyorsun böyle diye gülerekten ima ederdim :KK14:

Kadının dolduramadığı bir boşluğu var veya ruh hastası. Çok terbiyesizce hareketler. Bence gidin davet ettiğinde ve bu konuları açarsa gülerek "muhabbeti yemekteyiz yarışmasına çevirdin, ben buraya yemeklere puan vermeye gelmedim, muhabbete geldim. Çok meraklıysan yemekteyiz e katıl " deyin ve arkasından hahahaha diye gülün. Zaten diğer herkes kadının ne olduğunu anlamış, sıkmayın canınızı..

onlarında çocuğu varmış kendi çocuğunuzu niye gönderdiniz?
acuka ne bilmiyorum ama sarımsaklı olduğuna göre güzeldir. saliha ağzının tadını bilememiş..
Biz ona acıka deriz. O kadar muhteşem bişeydir ki🤗 özellikle kızarmış ekmeğin üzerine tereyağı ve acıka süreriz.
Lütfen deneyin, ama ev yapımı olmalı, dışarıda satılanlardan almayın.
Birde öyle denildiği gibi yoğun sarımsak tadı olmuyor.
Konu sahibi, arkadaşınız gerçekten görgüsüzlük yapmış. Ne olursa olsun kötü bile olsa eleştiri yapılmaz. Aksine emek verildiği teşekkür edilmeli.
Pek arkadaşlık yapılamaz gibi geldi bana.
Gidip gitmemek size kalmış. Ben sanırım, benden özür dilemeden gitmezdim.

Bütçe kısıtlı olabilir gittiğimiz yerlerde , kahvaltılıklar bir börek bir omlet yeterli kahvaltı için.

Bence insanlar , bazı insanlar davetleri fazla abartıyor. Ha gidenlerden de var öyle, gözü doymaz misafirler.

Tamam da börek ya da omlet yapmak bence fırına patates sürmekten ya da sucuk yapmaktan daha iyi. Bu emek verilmemiş bir yiyecek olmuş. Ben buna takıldım. 😑

Bizde de çemen derler acuka'ya, sarımsaksız olmaz lezzeti veren kullanılan baharatlarla sarımsaktır, adı çemen, acuka, acıka, kahvaltılık sos olarak değişir ama acuka kahvaltılık meze olarak bilinir, bazı kahvaltılık mezelerde de olduğu gibi içinde sarımsak olur.
Misafiriniz ayıp etmiş, sucuk içinde de sarımsak vardır, serpme kahvaltı menülerinde sucuk, pastırma olur onlarda koku yapar, sarımsak vardır, pastırmanın etrafını saran çemeninde içinde hem baharat hem sarımsak vardır, bahane bulmak istemiş bulmuş kendince, ister bebekli olun ister bebeksiz sofraya ne koyduğunuzun da önemi yok, nasıl sunduğunuzun önemi var, isterse masada bir kuş sütü eksik olsun misafirini ağırlarken suratı düşmüş, yese de kalksa gitse izlenimi veren kişinin kuş sütü bile zehir gibi gelir ama tatlı dilli güleryüzlü bir ev sahibinin sofrasında bir yavan ekmek birkaç zeytin olsa bal börek yemiş gibi doyar insan.

Bereketli sofralarınız, hatır gönül bilir dostlarınız olsun inşaallah, elinize emeğinize sağlık.
Saol Mune Mune hala hatır gönül bilen insanların olduğunu bilmek içimi rahatlattı.

Tamam da börek ya da omlet yapmak bence fırına patates sürmekten ya da sucuk yapmaktan daha iyi. Bu emek verilmemiş bir yiyecek olmuş. Ben buna takıldım. 😑
İyi de arkadaşım VAKİT YOK emek harcayabılecegım benı daha fazla oyalayan bır cesıt yapmaya VAKİT YOK🤦‍♀️

İnanın bütçe meselesi değil bütçem müsait hamdolsun ama olmayadabılırdı. O zamanda böyle aşağılaması belden aşagı vurması mı gerekırdı sonucta benım gelmek ısteyen kendılerını, hıc durmayan bebegımle kabul etmem bıle deger vermek degıl mıdır? Dısardan börek çörek aldırmadan hepsını kendım yaptım ıcerısınden hazır olan bırsey yok. Ama ne olursa olsun o kadar insan oturuyordu masada onlara saygısızlık oldu. Eşine karsı bıle mahcup duruma dustu orası benı ılgılendırmez kendı kalıtesı. Ama demek ki gelenler içlerindeki hasetliği dışarı da vurabılıyormus onu gördüm. Allah dost gorunen dusmanlardan korusun

Ben sizin gibi düşünmüyorum. Emek ve zaman vermeden yumurta bile olmuyor.

Her şeyin bir emeği ve harcanan zamanı oluyor.

Emek vermediğimi düşünen misafirlerle hiç karşılaşmam umarım. Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır diyen bir nesilden geliyoruz.

Back
X