- Konu Sahibi doktorcum_
-
arkadaşlar ,gıda mühendisiyim ,üretici firma ve fabrikalara TSE ,HACCP ,İSO9000-9001 belgelerini veriyorum ,türkiyede üretim yapan hemen hemen tüm üretici firmaların fabrikalarını gezmişimdir ,marka vereyim ben içiniz rahat olsun ,pınar ,tamek,meyöz ,cappy ,aroma ,sek gezmiş olduğum meyve suyu fabrikalarından bazıları
işleyiş şu şekilde ,son teknoloji ile üretilmiş makineler var ,bundan önce sizin bahsettiğiniz o köylerden toplanan kamyonlar gelir ,evet içlerinde çürük ezik kurtlu da vardır elbet ,kamyon malı boşaltır ,çalışanlar yürüyen bantların üzerine koyar ,ve oradan seçilir meyveler ,çürük küflü kurtlu ürün ayıklanır ve atılır ,sağlam yada az ezilmiş meyveler pres makinesine gider ,çekirdekler ayrılır ,ve sonra meyveler meyve suyu olma yolunda diğer makinelere geçer ,işleyiş şablonu vardır hatta bende ..
içiniz rahat olsun ,yok ayakla ezmek ,yok kurtlu ürünü içine bişeyler katarak yok etmek diye bişey yok ,öyle olsa onlara kalite güvence belgesi vermeyiz ..bu üreticiler hem tarım ve köyişleri bakanlığından,hem il sağlık müdürlükelrinden ,hem bizim gibi tescilli gıda mühendislerinden onay alıyorlar ,kolay değil ,babamızın oğlu değilki belgesini verelim ,üretim alanlarını görüyoruz ..
teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. bu mesajdan sonra artık diyecek bir şey kalmıyor.arkadaşlar ,gıda mühendisiyim ,üretici firma ve fabrikalara TSE ,HACCP ,İSO9000-9001 belgelerini veriyorum ,türkiyede üretim yapan hemen hemen tüm üretici firmaların fabrikalarını gezmişimdir ,marka vereyim ben içiniz rahat olsun ,pınar ,tamek,meyöz ,cappy ,aroma ,sek gezmiş olduğum meyve suyu fabrikalarından bazıları
işleyiş şu şekilde ,son teknoloji ile üretilmiş makineler var ,bundan önce sizin bahsettiğiniz o köylerden toplanan kamyonlar gelir ,evet içlerinde çürük ezik kurtlu da vardır elbet ,kamyon malı boşaltır ,çalışanlar yürüyen bantların üzerine koyar ,ve oradan seçilir meyveler ,çürük küflü kurtlu ürün ayıklanır ve atılır ,sağlam yada az ezilmiş meyveler pres makinesine gider ,çekirdekler ayrılır ,ve sonra meyveler meyve suyu olma yolunda diğer makinelere geçer ,işleyiş şablonu vardır hatta bende ..
içiniz rahat olsun ,yok ayakla ezmek ,yok kurtlu ürünü içine bişeyler katarak yok etmek diye bişey yok ,öyle olsa onlara kalite güvence belgesi vermeyiz ..bu üreticiler hem tarım ve köyişleri bakanlığından,hem il sağlık müdürlükelrinden ,hem bizim gibi tescilli gıda mühendislerinden onay alıyorlar ,kolay değil ,babamızın oğlu değilki belgesini verelim ,üretim alanlarını görüyoruz ..
Arkadaşlar bu işin 1.dereceden tanığı olarak anlatıyım size: benim babam bir çok işin yanında bu meyve suları için meyve de topluyor ama biz aracığız şöyle ki atıyorum kayısı ağacı olanlar çürük,kurtlu,yere düşmüş vs. Önemsemeden bize getiriyorlar biz dende başka bi yere daha sonra fabrikaya gidiyor.gördüğüm manzara şu:ister sıcakta ister gölgede dursun bulunduğu yerde boydan boya suyu akmış ezilmiş mevyeler göreceğiniz en kötü hani normalde görseniz çöpe atacağınız türden meyveleri kasa kasa getiriyorlar iğrenç.daha sonra kamyon geliyor ve yükleyip gidiyolar.yaptıkları tek şeyse çekirdeği varsa çıkarıp hepsini birlerştirip topluca hortumla suya tutp meyve suyu yapıyorlar yani o içtiklerimizin içinde kurtlar böcekler de var sakın içmeyin..
drlar bas bas bağırıyor hazır yoğurt yemeyin, kendiniz yapın die..
e o da onaylı değil mi..
nie zararlı peki?
şöylede bir durum var tabi ,bende olabildiğince evimde yapmaya çalışırım ,nede olsa fabrikasyon ürünler ve içlerinde dayanıklı olmaları için katkı maddeleri var elbet ,
neitcede yabancı madde ,mono sodyum glutomat denilen bir katkı varki şu anda herşeyin içind emevcut özellikle hazır çorba ,bulyon türü ,içinde bozulabilecek ürün barındıran (tavuk eti,sebze gibi )herşeyde var ,
ürünün içindekiler kısmında msg yazar ,tercih etmiyorum ,almıyorum ,tetkiklerden geçtiği halde bana sağlıklı gelmiyor ,içini biliyorum çünkü ,
fakat ayakla ezmek v.s tabiri bana çok yalnış geldi ,kokudan durulmayacak kadar iğrenç filan denilmesi hoş gelmedi bana ..o yüzden yazma gereği duydum ..böyle üretim yapan kurumsal firmaların kapısına mühür vurulur ki bunu da yapmışlığımız çok var
uğur dündar vari çalışmalara çok katıldım ,doğru gıda terörü almış başını gitmişti bir dönem ama şimdi karışım ürün yok piyasada hepsi toplatıldı ve gıda tüzüğüne aykırı hiç bir üretim yapılamıyor ,örnek % 30 dana %70 tavuk etindne yapılmış salam sucuk yok artık ya %100 danaya % 100 tavuk yada işte hindi filan olmak zorunda ..
ama meyve sularında asla kurtlu ürün çürümüş kokmuş ürün kullanılamaz ..o fabrika gerekirse kapatılır ,o marka yeryüzünden silinir ..
Kesinlikle...
Anne yoğurdunu bir hatfa tutun bakalım neler oluyor.
Ama bu endüstriyel yoğurt üç ay da kalsa dolapta birşeycik olmuyor.
Bunu yapan nedir acaba.
Ayrıca peynirlerde de var aynı şey
Peynirin salamura süresi 3 ay.
Yani üç ayda yaşlanıyor peynir.
Ama mandıraların içine yaşlandırıcı atarak o süreyi kısalttıklarını da bilmiyoruz ne yazık ki.
O peyniri yaşlandıran bize neler yapıyor bunu kimse düşünmüyor..
Mutlaka ki değişmiştir bir şeyler, eskisi gibi olmadığı aşikar ancak bende soğutma sektöründe çalışıyorum. O firmaların imalathanelerini çok yakından görmüşlüğümüz var, sadece meyve suyu değil bir çok gıda imalathanesi, şu an mevcutta en son bir kaç gün önce yaptığımız bir işte bir kaç resim çekmiş arkadaşlar, o kadar bilinen bir şarküteri imalathanesi ki, etler buzdolabında bile değil, küf içinde kokuşmuş dolaplarda tutuluyor, yerlerde sürümek suretiyle imalathaneye gidiyor, kokudan durmanın imkanı yok, bildiğiniz çürük et. Bu firmaların hiç biri yeryüzünden sürülmüş değil özellikle şarküteri ve peynir imalathaneleri. Her yere yetişilemiyor tabi, zamanla daha da azalacaktır ama maalesef bazı kısımlar abartılmış olsa da söylenenler şehir efsanesi değil. Durumu sadece büyük bir kaç marka ile değerlendirmek hata, çünkü marketlerde bir sürü marka var. Hepsi de satılıyor, çok üzücü
Anneannemler köyde yaşadığı için biliyorum. Sağlam meyveler asla meyve suyu olmaz. Meyveler toplanıp bittikten sonra gıda firmaları yerdeki ve daldaki çürümüş işe yaramaz meyveleri toplar ve işlemek için götürür. Ve tekrarlıyorum sağlam meyveden asla meyve suyu yapılmaz.
bu sizin bahsettiğiniz ,işte şu merdivenaltı imalatçıları olsa gerek ,evet sağlam sert yenilebilir meyveden meyve suyu yapılmaz zaten suyu olmaz ve tercih edilmez,zaten bu fabrikalarda aşamalar var kamyondan mal kasalar ile gelir ayıklanır çürük kurtlu çöpe sert yada daha ham olanlar ayrı bir yere ayrılır ,yumuşak ama ama yenilebilir öyle çürük çarık olmayan ve ezik olanlar ise işleme gider. işte o ham olanlar ise birkaç gün bekleme süresinden sonra işlem görür ..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?