Tesekkur etmeyi bilmeyen ogrencim

Eki Görüntüle 2753831

aklima bilkentte profesore atilan su mail olayi geldi 🤦🏻‍♀️ bu maili alan hoca cok bozulmustu butun derslerinde gosterip rezil etmisti isim vermeden. konuyla kiyaslayinca en azindan burada tesekkur var diyesi geliyor insanin.

maalesef insanlar bilmiyorlar, ailelerinden mi gormuyorlar yoksa baska bir sey mi bilmiyorum ama liseyi gectim universitede dahi karsi tarafla konusmayi bilmeyen var. nezaket kurallarini aileden gormeyen cocugun ogretmenden ne kadarini ogrenebilecegini bilmiyorum acikcasi. cocuga uzuldum hic iyi yetismemis belli ki.

ahaha tşk ettim babasının oğluna yazmış mübarek.

Öğretmenim neden öğrencinize gereken cevabı vermek için bu kadar düşünüyorsunuz? Siz eğitimcisiniz . Bir daha soru attığında " x ciğim insanlarla iletişim kurarken önce selam veririz sonra isteğimizi dile getirip teşekkür ederiz. Senden de aynı nezaketi bekliyorum " yazabilirsiniz. Bugüne kadar öğrenmediyse bir zahmet öğrensin.
Benim öğrencim geçen gün veli WhatsApp grubunda off hocam yazmış. Konuşmalarına dikkat et karşında öğretmenin var dedim. Başka bir gün bir taraftan ders anlatıyorum diğer taraftan sürekli telefonuma bildirim geliyor. Birisii derse girememiş. Kaç kere hem gruptan hem özelden yazmış. Derse giremiyorum bir cevap verin filan yazmış. Ben de dedim ki hem ders anlatıp hem burada size cevap veremem şifrede vs bir sorun olmadığına göre sizin internet ya da telefonunuzla alakalı problem için ben ne yapabilirim ? Bazen bizim bir robot olduğumuzu düşünüyorlar sanırım.

Kimya öğretmeniyim, bazen öğrencilerim whatsapptan sorularını gönderirler. Bir öğrencimin tavrı dikkatimi çekiyor. Soruyu hiçbir açıklama yazmadan direkt atıyor al çöz der gibi, çözünce bir teşekkür bile etmiyor. Acaba ben egolu mu davranıyorum? Bu durum normal mi? Bu konuda öğrenciyi görmezden gelerek yanlış mı yapıyorum? Meslektaşlarım varsa bu konuda ne düşünüyor merak ettim.

Lise de öğretmenim. Yerinizde olsam kesinlikle özelden tatlı bir tonla uyarirdim. Canım sorularini attığında ve çözümlerini yolladigimda kendini ifade etmeye çalışırsan çok sevinirim. İletişim kurmak güzeldir. Soruma bakabilir misiniz, teşekkür ederim gibi ifadeler iletişimimizi arttıracaktır. Denebilir belki :)

Mesaja merhaba diye başlayıp, soruyu cozmeme yardımcı olur musunuz demesini ve teşekkür etmesi gerektiğini söyler, gülücük koyardim. Aynı şekilde devam ediyorsa sorularına geç cevap verirdim

Aynısını yaşadım hocam. Ben de İngilizce öğretmeniyim, dil sınıfım var. Bir öğrencim var oldukça hevesli ve çalışkan. Bana sürekli soru atıyordu, ama sorular bitmek bilmiyordu.. Canlı derste anlattığım her konuyla alakalı "yapamadım" diyerek neredeyse tüm testi bana gönderip açıklar mısınız diyordu. Ben de wp'den ses dosyası göndererek açıklıyordum ama ne bir teşekkürler hocam yazıyordu ne de anladım diyordu. Öyle bitiyordu konuşma benim ses dosyalarımla. Sizinki gibi bazen sadece soruyu çekip atıyordu, ben otomatik robot öğretmenim çünkü soruyu görünce papağan gibi açıklamam gerekiyor! Ben de "?" yazıp gönderdim, aa pardon açıklar mısınız demeyi unutmuşum dedi. Gene uzun uzun açıkladım.. Ama bitmiyordu.. Sonra bi gün canlı dersi 2 dk geç başlattım diye bana "öğretmenin dersi başlatması gerekiyor" uyarısının ekran görüntüsünü atıp gönderdi. E yani? dedim, 2 dk geç başlattı sistem, olamaz mı dedim cevap vermedi. Sonra canlı derslere gelmediği zamanlar mesaj atıp "şu şu konuyu tekrar eder misiniz ben dersi kaçırdım" dedi. Yani 30 kişilik sınıfı kendisine özel hızda işleyeceğim! Zaten soru üzerinden sürekli tekrar yapıyoruz. Gene ya havle çekip sustum. Sonra gene bana 10 tane soru döşemiş anlamadım diye. Cevap vermedim gecenin 12'siydi, misafirlerim vardı. Ertesi gün "internetinizde sorun var sanırım sorularım size gelmedi galiba" dedi ben de "hayır müsait değildim" dedim. Baktım başa çıkamayacağım şöyle bir çözüm getirdim, mail adresimi verdim çocuklara canlı derste. Yapamadığınız soruları mail atacaksınız, canlı ders esnasında hep birlikte inceleyeceğiz, böylelikle arkadaşlarınız da faydalanacak dedim. Şimdi maile gelen soruları canlı derste açıyorum, birlikte çözüyoruz, kimin gönderdiğini belirtmiyorum, böylece kendilerince "rencide" olmaktan kurtuluyorlar. Siz de böyle yapın derim. Yoksa sonu gelmiyor. Yani gecenin bi vakti dıt dıt mesaj, bakıyorum bir sürü soru.. Tek tek açıklamaktansa toplu olarak açıklamak en fazla dersin 5 dk.sını alıyor zaten

Öğrenciniz ayıp etmiş gerçekten. Böyle devam etmez inşallah. Biz dr birkaç kez öğretmenlerimize soru sorduk ama böyle de yapmadık.
Bence bir dersinizin sonunda bu tür problemleri basit bir dille ifade edin. Ben de bir veliyim kızıma akşam belli bir saatten sonra ders mesajı atmasına izin vermiyorum çok nadir zamanlarda oluyor. Sınıf öğretmenimiz akşam şu saatleden sonra mesaj atmayın dediği halde çocukların gece yarilarina kadar ne ödev göndermeleri bitiyor ne soru sormaları. İnanın öğretmenin duyacağı rahatsızlıktan diğer çocuklar adına ben utanıyorum. Öğretmenlerin hiç özel hayatı kalmadı gibime geliyor. Çünkü bizim de kalmadı. ne yemek saatlerimiz kaldı ne bişey. çok yorulduk.

Sizinki yine iyi, benimkiler bol soru işaretli soru gönderip, çözmekte gecikirsem ünlem koyuyorlar daha sonra veliler arayıp, öğretememişsiniz diyor. Ben bu tip öğrencilerin sorularını çözmüyorum. Benim soru çözmek için de kurallarım var. Önce kendini tanıtacak, sonra soruyu gönderecek. Bir seferde 3 ten fazla soru gönderemez. Akşam 5 ten sonra soru gönderenlerin de sorularını çözmüyorum. Baştan bunu bütün sınıflarımla konuştum.

Kimya öğretmeniyim, bazen öğrencilerim whatsapptan sorularını gönderirler. Bir öğrencimin tavrı dikkatimi çekiyor. Soruyu hiçbir açıklama yazmadan direkt atıyor al çöz der gibi, çözünce bir teşekkür bile etmiyor. Acaba ben egolu mu davranıyorum? Bu durum normal mi? Bu konuda öğrenciyi görmezden gelerek yanlış mı yapıyorum? Meslektaşlarım varsa bu konuda ne düşünüyor merak ettim.
Belki de ne diyecegini bilmiyor laf kalabaligi etmek istemiyor da olabilir.Yine de kibarca uyarabilirsiniz tabi

Lisede öğretmenim, watsapta böyle durumlar çok oluyor bu dönemde, kendini tanıtmadan dan diye sorularını soruyorlar vs. belki yaş farkının olmasından bilmiyorum watsap ta böyle bir durum olunca sevgili öğrencim keşke şöyle şöyle yapsan daha güzel olur diyip bir de sonuna ters gülen surat ifadesi koyuyorum. Anlayan anlıyor...

Ailesi içerisinde duymamış ki durum bu.
Lütfen uyarın, siz onun öğretmenisiniz.
Bilgi odaklı eğitimi kadar, noksan gördüğünüz yerde de düzeltmeler yapmalısınız.
Her şeyi geçtim, bir çocuk hele de öğretmeniyle iletişiminde dikkat etmeyecek bu kurallara, ne zaman edecek?

Tam olarak ne soruyorsun? Soruyu okudun mu, sen nereye kadar geldin? Anlamadığın yer neresi? Hiç mi çözemedin yoksa? Bana soru gönderirken kısa açıklamalar yaparsan ve arada da selam verip öğretmeninin hatrını sorarsan sevinirim. Diyebilirsiniz belki de.
En son da cevap gönderirken rica edrim derseniz biraz diyaloga teşvik edersiniz. Çekiniyor olabilşr mi?

Ben olsam çözmem ve öğrencim soruyu attıktan sonra tekrardan iletişime geçmesi için beklerdim. Bakalım o zaman nasıl bir tavırla söyleyecek derdini. Keşke en başında böyle davransaydınız.

Bunu bilmiyor olabilir, bence siz öğretebilirsiniz. Çünkü yaptığı davranış hiç hoş değil, normal hayatında da bu şekilde devam etmemiş olur belki sayenizde.

Aynısını yaşadım hocam. Ben de İngilizce öğretmeniyim, dil sınıfım var. Bir öğrencim var oldukça hevesli ve çalışkan. Bana sürekli soru atıyordu, ama sorular bitmek bilmiyordu.. Canlı derste anlattığım her konuyla alakalı "yapamadım" diyerek neredeyse tüm testi bana gönderip açıklar mısınız diyordu. Ben de wp'den ses dosyası göndererek açıklıyordum ama ne bir teşekkürler hocam yazıyordu ne de anladım diyordu. Öyle bitiyordu konuşma benim ses dosyalarımla. Sizinki gibi bazen sadece soruyu çekip atıyordu, ben otomatik robot öğretmenim çünkü soruyu görünce papağan gibi açıklamam gerekiyor! Ben de "?" yazıp gönderdim, aa pardon açıklar mısınız demeyi unutmuşum dedi. Gene uzun uzun açıkladım.. Ama bitmiyordu.. Sonra bi gün canlı dersi 2 dk geç başlattım diye bana "öğretmenin dersi başlatması gerekiyor" uyarısının ekran görüntüsünü atıp gönderdi. E yani? dedim, 2 dk geç başlattı sistem, olamaz mı dedim cevap vermedi. Sonra canlı derslere gelmediği zamanlar mesaj atıp "şu şu konuyu tekrar eder misiniz ben dersi kaçırdım" dedi. Yani 30 kişilik sınıfı kendisine özel hızda işleyeceğim! Zaten soru üzerinden sürekli tekrar yapıyoruz. Gene ya havle çekip sustum. Sonra gene bana 10 tane soru döşemiş anlamadım diye. Cevap vermedim gecenin 12'siydi, misafirlerim vardı. Ertesi gün "internetinizde sorun var sanırım sorularım size gelmedi galiba" dedi ben de "hayır müsait değildim" dedim. Baktım başa çıkamayacağım şöyle bir çözüm getirdim, mail adresimi verdim çocuklara canlı derste. Yapamadığınız soruları mail atacaksınız, canlı ders esnasında hep birlikte inceleyeceğiz, böylelikle arkadaşlarınız da faydalanacak dedim. Şimdi maile gelen soruları canlı derste açıyorum, birlikte çözüyoruz, kimin gönderdiğini belirtmiyorum, böylece kendilerince "rencide" olmaktan kurtuluyorlar. Siz de böyle yapın derim. Yoksa sonu gelmiyor. Yani gecenin bi vakti dıt dıt mesaj, bakıyorum bir sürü soru.. Tek tek açıklamaktansa toplu olarak açıklamak en fazla dersin 5 dk.sını alıyor zaten
Ay uyuz oldum o öğrencinize. Ben mesela oğlumun yaptığı ödevi akşam saat 9’dan sonra göndermiyorum rahatsız etmemek için. Bu ne rahatlık ya?

Çocuk aileden ne görüyorsa öyle yapıyor. Şimdi burda çocuğa ters davranarak bir şey katamazsınız o çocuğa, sebebini anlamaz bile.

Onun yerine ben olsam kibarca kişisel bir mesaj yazarım. Yazılı dilde insanlardan bir şey isterken önce selam verilir, içerik yazılır, sonra rica edilir ve teşekkür edilir. İnsanlardan zamanlarını istiyorsak karşılığında teşekkür sunarız.

Bitti gitti. Çocuğa ilerleyen hayatında kullanacağı gayet gerekli bir donanim katmis olursunuz.

İkinci olarak siz bu çocuğu hiç gördünüz mü, karantinadan önce aynı sınıfta bulundunuz mu? Belki sessiz sakin, çekingen bir çocuktur ne diyeceğini yazacağını bilemiyordur. Belki sosyal fobisi olan bir cocuktur, sosyal fobi ergenlerde çok yaygın çünkü. Siz görmezden gelince ses çıkarmıyorsa çekingen/sosyal fobili de olabilir. Bu durumda görmezden gelerek bu çocuğa kötülük yapıyor olabilirsiniz. Bence bunu da göz önünde bulundurun.
Agzınıza saglık

Egodan değil muhtemelen içe dönük bir çocuk. Nasıl tepki vereceğini bilmiyor. Biriyle iletişim kurarken nasıl başlayıp nasıl bitireceği konusunda endişeleri var. Kankanızmış gibi rica ederim diyerek laf sokmayın doğrusunu anlatın.

Benim de bir öğrencim ramazan ayındayız gece 3te soru yollardı watsaptan,bir çözdüm iki çözdüm, 3.sunde dile getirdim sorularını gündüz yollarsan sevinirim diye.Meger gündüz babası işte olduğundan gece yolluyormus soruları,çözmeye devam ettim ben de mezun olacak üzmeyeyim diye...
Ama sizin yerinizde olsam mesajını okumam ve bir daha soruyu çözmem.Cunku muhtemelen lise öğrencisi ve bu yaşta bazı kavramları öğrenmiş olması gerekirdi...

Back
X