• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Toksik olmamayı nasıl başarıyorsunuz ?

20 yıldan fazla İngilizce konuşan biri olarak şunu yazıyorum ki, bu pek doğru bir ifade değil, Türkçeyle ifade edilemeyecek sıfat yok. Toxic de zehirli demek, bu kadar. Toxic waste mesela, fabrikalardan sızan zehirli atıklara geliyor.

Bu sıfatın insanlara nasıl yakıştığına da geleyim, bu sıfatın çıkış yeri ABDdir, ABD kültürü bizimkinden çok farklı, kültürel olarak insanlar daha bireysel, yalnız ve birbirinden kopuk, toplumsal olarak yalnızlık, yüze gülüp seni seviyorum diyip ertesi gün yüzüne bakmama gibi çok sayıda acaip davranış mevcut. Toksik insanlar da çaktırmadan , yavaş yavaş karşı tarafı sözleriyle , fikirleriyle zehirleyen sosyopati sınırındaki insanlara deniyor. ABDde çok sayıda psikiyatri hastası ve şiddet vakası olduğunu da ekleyeyim.

Konu sahibesi toksik mi? Hayır. Türkiyede toksik, narsist vb sosyopoati sınırına yakın insanlar var mı? hayır, çünkü bizim toplumumuzda ruh hastalıkları o kadar yaygın değil, üstelik kültürümüz çok çok farklı.

Konu sahibesi toksik değil, konu sahibesi boşanmış bir insan, sevgisiz kalmaktan yalnız kalmaktan çok korkuyor o yüzden karşı tarafa yapışıyor, terk etmesin diye her an kontrol etmek istiyor. Konu sahibesi özgüvensiz birisi. Durum bu. Karşısındaki insan zaten hiç hiö güvenilecek biri değil, bu da konu sahibesinin güvenini iyice dibe çekiyor. Özgüvensiz birinin bu kadar güvenilmez biriyle olması da ayrıca garip bir durum.
Her şeyden önce Türkçeye asla haksızlık etmeyin, 3 dil konuşan biri olarak şunu net söylüyorum ki dilimizin betimlemede yetersiz kaldığı hiçbir durum veya olay yok. Okuyan herkes esen kalsın.
'Zehirli' anlamına geldiğini bilmediğimi düşünmeniz beni üzer🙄 konu sahibi kalksa zehirli bir ilişkimiz var dese insanlar biraz açar mısınız diyecek değil mi? Ama toksik deyince açılımını da az çok tahmin edebiliyoruz. Türkçe'ye haksızlık ettiğimi de nereden çıkardınız bilmiyorum hangi dilden bir başkasına kelime geçse karşıladığı anlamı tam ifade edemez. Şu sitede Türkçe yazım kurallarına en çok dikkat eden, önem veren üyelerden biri olduğumu düşünüyorum. Rica ederim yazdığım ufak şeylerden böyle yersiz manalar çıkarmayın.

Merhabalar,
Bilenler için sancılı ilişkime nokta koydum. Bir kaç gün çok daha kötüydüm ama toparlanıyorum.
Asıl danışmak istediğim şey başka aslında. Fark ettim ki ilişkilerimi toksit yaşıyorum. Bundan çok sıkıldım, kendime çeki düzen vermek istiyorum.
Örnek verecek olursam;
Kendimden çok ödün veriyorum, anne rolüne bürünüyorum. Tüm hayatımı ilişki yaşadığım insana odaklıyorum. (karşından da bunu bekliyorum) Telefon kurcalama, yanında olmadığım anlarda ilgi çekmeye çalışma, erkek erkeğe plan varsa içten içe kendimi yemeye kadar gidiyor. Birazını yansıtıp, çoğunu kendi içimde yaşıyorum.
En son yaşadığım problemden bahsedeyim yorumunuzu ona göre yapın.
Cmt günü benim için öenmli olan, tek başıma cesaret edemediğim bir durum var. Bir tedavi süreci diyeyim. Erkek arkadaşım tüm seanslarda yanımda olacağına söz vermişti. Daha sonra keyfi bir şehir dışı gezisi planı çıktı ortaya yanımdan gitmeden cuma geleceğim dedi. Daha sonra cuma başka bir arkadaşları daha plana ekleneceği için gelmesi pazar gününe sarktı. Bende söz vermiştin cumartesi burada olacaktın diye biraz ortalığı kaldırdım. Evet söz verdim ama hiç mi tolerans tanımayacaksın bana, ben sana aynısını yapmazdım, benim de bu tatile ihtiyacım olamaz mı gibi savunması oldu.
Sonra düşününce mantıklı geldi. Tamam deyip görmezden gelebilirdim. Sensiz de hallederim imajı verebilirdim. Olay çıkarıp ne diye kendimi aciz gösterdim diye kendime kızıyorum.
Bundan sonraki arkadaşlık / bireysel ilişkilerimi daha sağlam kurmak için tavsiye istiyorum.
Öff çok zor sizin gibi ş şanlar bence destek almalısınız , yazık karşı tarafı elde edene kadar mış gibi yapıp sonra hayatlarını zindan ediyorsunuz

Konu sahibesi toksik mi? Hayır. Türkiyede toksik, narsist vb sosyopati sınırına yakın insanlar var mı? hayır, çünkü bizim
toplumumuzda ruh hastalıkları o kadar yaygın değil, üstelik kültürümüz çok çok farklı.

Neeeee narsist yok muuuu .
Bunca kadın kocasını nasıl tanımlayacak şimdi 🤦🏻‍♀️

Bdv konu sıkıntısı çeker. Aman diyim.

İlişkimi bitirdim. Başka bir tavsiye istiyorum. Yapmadığım bir şey yüzünden kendimi bana suçlu hissettirmeyin lütfen. Konum başka.

Şimdi ablacım bak sen boşanmış ve ilk evliliğinde mutlu olamamış birisin, üstüne muhtemelen güven kıran olaylar da yaşadın. Sorun şu ki aşkı çok yanlış yerlerde arıyorsun. Karşı taraf hem sapık hem güvenilmez biri, sen de diyorsun ki ben bu güvenemedim ... neden acaba?? :KK51: Durum şu ki sen daha güvenilir insanlara yönelmelisin her şeyden önce. Bu adamın kçı başı oynuyor, gruplarda karı kız muhabbeti yapıyor, bu adama zaten kimse güvenmez. Acele etme, önce karşındakini tanı, oh hoşlandım aşko kuşko diye atlama, bir bak nasıl bir insan güvenilir mi, aklı başında mı, dürüst mü yani adamı önce bir tanı 3 gün görüp sevgili olma. Tanımadan atlarsan ilişkiye, ilişki ilerledikçe acaip huyları çıkabilir bknz şekil a. O yüzden her şeyden önce kendinden emin git, karşıdakini anlamaya zaman ver. Lafta herkes seviyorum diyor, ama önemli olan gerçekten değer veriyor mu, zor gügünde yanında mı, seni önemsiyor mu bunlar. Lafa değil eyleme bakıcaksın o kadar.

20 yıldan fazla İngilizce konuşan biri olarak şunu yazıyorum ki, bu pek doğru bir ifade değil, Türkçeyle ifade edilemeyecek sıfat yok. Toxic de zehirli demek, bu kadar. Toxic waste mesela, fabrikalardan sızan zehirli atıklara deniyor.

Bu sıfatın insanlara nasıl yakıştığına da geleyim, bu sıfatın çıkış yeri ABDdir, ABD kültürü bizimkinden çok farklı, kültürel olarak insanlar daha bireysel, yalnız ve birbirinden kopuk, toplumsal olarak yalnızlık, yüze gülüp seni seviyorum diyip ertesi gün yüzüne bakmama gibi çok sayıda acaip davranış mevcut. Toksik insanlar da çaktırmadan , yavaş yavaş karşı tarafı sözleriyle , fikirleriyle zehirleyen sosyopati sınırındaki insanlara deniyor. ABDde çok sayıda psikiyatri hastası ve şiddet vakası olduğunu da ekleyeyim.

Konu sahibesi toksik mi? Hayır. Türkiyede toksik, narsist vb sosyopati sınırına yakın insanlar var mı? hayır, çünkü bizim toplumumuzda ruh hastalıkları o kadar yaygın değil, üstelik kültürümüz çok çok farklı.

Konu sahibesi toksik değil, konu sahibesi boşanmış bir insan, sevgisiz kalmaktan yalnız kalmaktan çok korkuyor o yüzden karşı tarafa yapışıyor, terk etmesin diye her an kontrol etmek istiyor. Konu sahibesi özgüvensiz birisi. Durum bu. Karşısındaki insan zaten hiç hic güvenilecek biri değil, bu da konu sahibesinin güvenini iyice dibe çekiyor. Özgüvensiz birinin bu kadar güvenilmez biriyle olması da ayrıca garip bir durum.
Her şeyden önce Türkçeye asla haksızlık etmeyin, 3 dil konuşan biri olarak şunu net söylüyorum ki dilimizin betimlemede yetersiz kaldığı hiçbir durum veya olay yok. Okuyan herkes esen kalsın.
Diger dediklerinize katilmakla beraber narsistlik ile ilgili katilmiyorum. Narsist yerli yerinde kullanılıyor mu bilemem ama narsist kişilik bozukluğu düzeyinde olan kişilerin sayısı bilinmiyor. Az bir oran belirtiliyor. Hem kayıt hem de onların müracaatı nedeniyle. Ama iş narsistik eğilim, narsistik bit, gizli narsizm gibi şeylere gelince gayet yaygın. Bireyselligin az olması, çocukluk çağında kendi benliğini oluşturmakta zorlanma, ifade edememe vs vs gibi nedenlerden sık.

Kendinizi sevmeyi önemsemeyi öğrenmeye çalışın.
Kişisel gelişim kitapları okuyun videolar izleyin bana çok yardımı olmuştu.

Diger dediklerinize katilmakla beraber narsistlik ile ilgili katilmiyorum. Narsist yerli yerinde kullanılıyor mu bilemem ama narsist kişilik bozukluğu düzeyinde olan kişilerin sayısı bilinmiyor. Az bir oran belirtiliyor. Hem kayıt hem de onların müracaatı nedeniyle. Ama iş narsistik eğilim, narsistik bit, gizli narsizm gibi şeylere gelince gayet yaygın. Bireyselligin az olması, çocukluk çağında kendi benliğini oluşturmakta zorlanma, ifade edememe vs vs gibi nedenlerden sık.

Yani şöyle diyeyim, bu kelime de sosyopatiye doğru giden yoldaki bir kişilik hastalığı, kendinden başka kimseyi düşünmeme, sevmeme, önemsememeye kendine aşık olmak deniyor. Bunun bir adım sonrası da hi kimseye empati duymama, insani duyguları barındırmayay geliyor ki o da sosyopatlık oluyor.

Kişilik bozukluğu benzeri hastalıkların tüm toplumlardaki frekansı belli ve az bir miktar, yani hiçbir toplumda kişilik bozukluğu olan insanlar rasgele-mantar gibi türeyemez, sayıca fazla olamaz. Onun dışında ben tanılı kişilik bozuklluğu olan birini tanıyorum mesela, normal bir insan olmadığı konuşmasından da hareketlerinden de belliydi 10 dk yanında durursanız anlıyorsunuz. Kumar oynuyordu sanırsam, kumarı bıraktı başka bir şeye sardı en sonunda da ne oldu bilmiyorum ortayaşlı bir erkekti.
Türkiyedeki erkekler narsist falan değil, toplumun erkekleri yetiştirme biçimi yanlış o kadar. Çoğu erkekte gördüğünüz kadınlara karşı saygısız davranışlar, bencillik, ev işlerini kadınlara yıkma, çocuk bakımına katılmama, boş ego barındırma, altta yatan özgüvensizlik vb durumlar çoğu ataerkil toplum erkeklerinde mevcut. Yoksam 10 erkekten 8inin ve onları yetiştiren kadınların ruhsal hastalık taşıma olasılığı 0. Ülkedeki 40 milyon erkeğin 30 milyonu aynı şekilde davranışlar sergiliyorsa, kadınlara saygısızsa orda bir hastalık yoktur ancak kültürün aşıladığı davranış kallıpları vardır.

Yani şöyle diyeyim, bu kelime de sosyopatiye doğru giden yoldaki bir kişilik hastalığı, kendinden başka kimseyi düşünmeme, sevmeme, önemsememeye kendine aşık olmak deniyor. Bunun bir adım sonrası da hi kimseye empati duymama, insani duyguları barındırmayay geliyor ki o da sosyopatlık oluyor.

Kişilik bozukluğu benzeri hastalıkların tüm toplumlardaki frekansı belli ve az bir miktar, yani hiçbir toplumda kişilik bozukluğu olan insanlar rasgele-mantar gibi türeyemez, sayıca fazla olamaz. Onun dışında ben tanılı kişilik bozuklluğu olan birini tanıyorum mesela, normal bir insan olmadığı konuşmasından da hareketlerinden de belliydi 10 dk yanında durursanız anlıyorsunuz. Kumar oynuyordu sanırsam, kumarı bıraktı başka bir şeye sardı en sonunda da ne oldu bilmiyorum ortayaşlı bir erkekti.
Türkiyedeki erkekler narsist falan değil, toplumun erkekleri yetiştirme biçimi yanlış o kadar. Çoğu erkekte gördüğünüz kadınlara karşı saygısız davranışlar, bencillik, ev işlerini kadınlara yıkma, çocuk bakımına katılmama, boş ego barındırma, altta yatan özgüvensizlik vb durumlar çoğu ataerkil toplum erkeklerinde mevcut. Yoksam 10 erkekten 8inin ve onları yetiştiren kadınların ruhsal hastalık taşıma olasılığı 0. Ülkedeki 40 milyon erkeğin 30 milyonu aynı şekilde davranışlar sergiliyorsa, kadınlara saygısızsa orda bir hastalık yoktur ancak kültürün aşıladığı davranış kallıpları vardır.
Kişilik bozukluğu duzeyi icin evet . Ama bizim kültür gizli narsizmle resmen icice. Bence zaten şu an gizli narsizm denilen şeye ayrı bir isimlendirme bulunacaktır. Bu bir kişilik bozukluğu değil ama çok yaygın.
Mesela Okb (obsesif kompulsif bozukluk) bir hastalık ama nadir de olsa kişilik bozukluğu okkb vardır. Bizde Okb çoktur da okkb azdır gibi. Yani birine obsesif bu ya derken okkbden bahsetmiyoruz aslında.
Yani birine narsist dediğimizde de bir teşhis koymuyoruz bence. Narsistin karşılığı Türkçe'de ne olabilir mesela? Ya da toksigin?

Ülke narsist-bağımlı ilişkisinden geçilmiyor. Ne biçim yetiştirilmişiz biz böyle. Şu ilişkilerde anne rolüne bürünme olayı türk kadınlarında çok fazla. Bunun kokusunu alan size kene gibi yapışır. Geçmişte ilişkilerimde fazla merhametliydim bunu anlayanlar sanki bensiz yaşayamayacakmış, çok dertli hayatları varmış gibi davranır vicdanıma oynarlardı. Bir yandan da umursamaz tavırlarıyla git gelleriyle beni delirtirlerdi. O kişilerden ayrıldıktan sonra bazen karşıma sosyal medya profilleri falan çıkıyor emin olun hepsi gayet güzel yaşıyorlar. Kimsenin anası falan değiliz. Önce kendinizi düşünün.

Kişilik bozukluğu duzeyi icin evet . Ama bizim kültür gizli narsizmle resmen icice. Bence zaten şu an gizli narsizm denilen şeye ayrı bir isimlendirme bulunacaktır. Bu bir kişilik bozukluğu değil ama çok yaygın.
Mesela Okb (obsesif kompulsif bozukluk) bir hastalık ama nadir de olsa kişilik bozukluğu okkb vardır. Bizde Okb çoktur da okkb azdır gibi. Yani birine obsesif bu ya derken okkbden bahsetmiyoruz aslında.
Yani birine narsist dediğimizde de bir teşhis koymuyoruz bence. Narsistin karşılığı Türkçe'de ne olabilir mesela? Ya da toksigin?
Narsistik kişilik bozukluğu olan birini tanıdım. Gerçekten de kendilerini belli ediyorlar. Üstelik cinsel sapkınlık, hayali anılarla insanları etkilemeye çalışma vb. Tehlikeli davranışları da oluyor. Bazen burada narsistle 10-20 yıldır evliyim falan diyenleri okuyunca çok şaşırıyorum. Gerçek bir narsiste 3-5 ay zor tahammül edersiniz. Bunlara tahammül edebilenler de maalesef ya bağımlı ya da borderline eğilimleri olan kişiler oluyor. Keşke bütün kadınları sarsıp kendilerine getirebilsem.

eski konuyu bilmiyorum
ama verilen sözün tutulmaması benimde canımı sıkar
yani tabi ki insanız hata payı var tabi ki tatile de gidecek elbette herkes birbirine alan tanımalı
ama ortada verilmiş bi söz var yani yanında olucam şu gün diyor ve olmuyor
sebebi de tatilin arkadaş kaynaklı uzaması falan filan
bi söz verilmişse çok mühim bişi olmadığı sürece tutulmalı
yanımda olucağını söyleyip olmamışsa güvenim sarsılır

diğer konular telefon kurcalama erkekler çıksa bile için içini yemesi normal değil
anne rolünde olmakta çok yanlış öyle her derdiyle her sorunuyla ilgilenmiceksin
koca insan yani karşındaki

ama tatil konusundaki davranışta herif hatalı

Narsistik kişilik bozukluğu olan birini tanıdım. Gerçekten de kendilerini belli ediyorlar. Üstelik cinsel sapkınlık, hayali anılarla insanları etkilemeye çalışma vb. Tehlikeli davranışları da oluyor. Bazen burada narsistle 10-20 yıldır evliyim falan diyenleri okuyunca çok şaşırıyorum. Gerçek bir narsiste 3-5 ay zor tahammül edersiniz. Bunlara tahammül edebilenler de maalesef ya bağımlı ya da borderline eğilimleri olan kişiler oluyor. Keşke bütün kadınları sarsıp kendilerine getirebilsem.
narsist kelimesi artık bi etiket oldu insanların ağzında
bende gerçekten narsist bi tiple senelerce evli kalınabileceğini sanmıyorum
30 küsür yaşındayım hayatımda narsiszme en yakın tanıdığım kişilik
eski iş yerimdeki yöneticimizdi
tabi ki ilişkilerimde de sağlıksız saçma sapan davranışları olanlara denk geldim
ama narsist diyemem onlara iş yerindekini tanıdığım için
o iş yerindeki manyağı anlatsam değil ilişki kurmak 1 gün bile geçiremezsiniz kendisiyle
ve bence kimsenin öyle birini sevmeside mümkün değil ki gerçekten adamdan 1 kişi bile
iyi bahsetmezdi 1 tane bile sevenine rastlamadım gözlemlediğim kadarıyla
millet patır patır istifa ediyodu onun yüzünden en son kovulacağını anladı kendisi çıktı
ki o şirkette 2 senesi bile dolmamıştı

Bizim de iş yerinde tanili Borderline vardı. Çok belli idi. Ama günlük hayatta kişilik bozukluğu olmayıp da özelliği taşıyan insan border denmez. Dengesiz, onun kafası eserekli denir. Narsistik kişilik bozukluğu olmayıp o özelliği taşıyanlara eş değer kelime aklıma gelmiyor. Kendini begenmis, dedigim dedik, burnu kaf daginda tam karsilamiyor. O yüzden bence narsist lafı herkesin ağzında. Yani narsist derken narsistik kişilik bozukluğundan bahsedilmiyor.
Bence asıl manipülasyon yanlış kullanılıyor. Manipülasyon siz yapılanı farkettiginiz anda biter. 10 yıllık hikaye anlatıyor ilk yıl farketmis. 9 yılı manipülasyon değil.

20 yıldan fazla İngilizce konuşan biri olarak şunu yazıyorum ki, bu pek doğru bir ifade değil, Türkçeyle ifade edilemeyecek sıfat yok. Toxic de zehirli demek, bu kadar. Toxic waste mesela, fabrikalardan sızan zehirli atıklara deniyor.

Konu sahibesi toksik mi? Hayır. Türkiyede toksik, narsist vb sosyopati sınırına yakın insanlar var mı? hayır, çünkü bizim toplumumuzda ruh hastalıkları o kadar yaygın değil, üstelik kültürümüz çok çok farklı.

Konu sahibesi toksik değil, konu sahibesi boşanmış bir insan, sevgisiz kalmaktan yalnız kalmaktan çok korkuyor o yüzden karşı tarafa yapışıyor, terk etmesin diye her an kontrol etmek istiyor. Konu sahibesi özgüvensiz birisi. Durum bu. Karşısındaki insan zaten hiç hic güvenilecek biri değil, bu da konu sahibesinin güvenini iyice dibe çekiyor. Özgüvensiz birinin bu kadar güvenilmez biriyle olması da ayrıca garip bir durum.

Kanki bence burada da kadını boğan kontrolcu aşırı tripci kısıtlayan kontrol eden sürekli kavga çıkaran şiddet uygulayan ruh hastası erkek de kadın da çok ya. Bunlara toksik demekte bence sakınca yok. Ha ben de kelimeyi sevmiyorum, baskici, kontrolcu, kiskanc, kindar, siddet uygulayan, zorba vs denilebilir. Toksik cok muglak bi kelime en ufak negatif dusunen dertlenen insana yapistiriyorlar. Ama konu sahibi bence de sadece ozguvensiz ve en güven vermeyen erkeği seçmiş bence de bu toksik kategorisine girmiyor asla.

Benim de acaba narsist kişilik mi dediğim bir eski sevgilim vardı. Sonradan düşününce olmadığını fark ettim. Çünkü empati yeteneğinden yoksun ve öyle bir insan değildi. Başta göklere çıkarıp sonra degersizlestirmisti. Hep kendi haklı olsun istiyordu. Sürekli bana kendimi suçlu hissettiriyordu aşırı baskıcı kontrolcuydu. Ben depresyona girince başka bi kız bulup beni terk etmişti. Bunlar olunca acaba narsist mi diye düşünmüştüm. Ama aslında bence adamda kişilik bozukluğu yok. Ataerkil zihniyet herkes bana çalışsın ben bisey yapmiim kadın şöyle şöyle olsun kafası ve kaypaklık vardı sadece.

Düşününce hepimizde var narsist özellikler az veya çok.

Bizim de iş yerinde tanili Borderline vardı. Çok belli idi. Ama günlük hayatta kişilik bozukluğu olmayıp da özelliği taşıyan insan border denmez. Dengesiz, onun kafası eserekli denir. Narsistik kişilik bozukluğu olmayıp o özelliği taşıyanlara eş değer kelime aklıma gelmiyor. Kendini begenmis, dedigim dedik, burnu kaf daginda tam karsilamiyor. O yüzden bence narsist lafı herkesin ağzında. Yani narsist derken narsistik kişilik bozukluğundan bahsedilmiyor.
Bence asıl manipülasyon yanlış kullanılıyor. Manipülasyon siz yapılanı farkettiginiz anda biter. 10 yıllık hikaye anlatıyor ilk yıl farketmis. 9 yılı manipülasyon değil.
Ayynen öyle. Zaten 10 sene anlamamak mümkün değil. Söylendiği gibi narsistler öyle çok zeki falan da değiller. Yedirebildiklediyle yola devam ediyorlar. Sorunu fark edenler kaçıyor zaten bu kişilerden. Ben asıl bu gönüllü esarette ısrarcı olan kadınlarımızın tedavi olması gerektiğini düşünüyorum. Hadi diğerinde empati yok, hasta. Sen neden onunlasın?

Benim de acaba narsist kişilik mi dediğim bir eski sevgilim vardı. Sonradan düşününce olmadığını fark ettim. Çünkü empati yeteneğinden yoksun ve öyle bir insan değildi. Başta göklere çıkarıp sonra degersizlestirmisti. Hep kendi haklı olsun istiyordu. Sürekli bana kendimi suçlu hissettiriyordu aşırı baskıcı kontrolcuydu. Ben depresyona girince başka bi kız bulup beni terk etmişti. Bunlar olunca acaba narsist mi diye düşünmüştüm. Ama aslında bence adamda kişilik bozukluğu yok. Ataerkil zihniyet herkes bana çalışsın ben bisey yapmiim kadın şöyle şöyle olsun kafası ve kaypaklık vardı sadece.

Düşününce hepimizde var narsist özellikler az veya çok.
Bilişsel empati ve duygusal empati farklı şeyler. Bilişsel empatisi vardır. Zaten o olmasa manipüle edemezler. Duygusal empatisi yoktur yalnızca taklit ediyordur.

Back
X