Toplumsal felaketlerden sonra normal hayata dönememek.

Köfte ve ayran istiyor bir bebek ama annesi ona bir daha köfte yapamayacak ve bu öyle ağır ki sabahtan beri buna ağlıyorum sadece buna kızlarıma bakıp içimden hep ağlamak geldi. Bu yaşananlar çok ağır. Annesiz kalan yavruların hesabını bu ağır yükün ağırlığını kim alacak kim verecek. Biz bir süre sonra normal hayatımıza devam edeceğiz ya onlar. Kızlarım doğduğundan beri bana bir şey olursa kızlarıma kim bakar dedim hep hep hep bu depremle bir kez daha dedim kş bana birşey olsa meleklerime ne olur? Ölüme ne kadar yakınız aslında ve ne kadar uzakmış gibi yaşıyoruz. Kırıyoruz kızıyoruz yoruluyor yoruyoruz gerek var mı acaba? İşte bakalım gidiyor insanlar hayatlar bir bir. Hiii birde işi magazine dökenler var. Acıya saygı duymadan acılı insanlara soru soyuyorlar ne yaşadınız? Ne hissettiniz? Sonra boy boy küçük bebeklerin yıllar sonra isterlerse bulabilecekleri fotoğraflar yayınlanıyor. Kimsenin hayatını düşünen yok. Ölen öldüğü ile kalıyor kalan acıları ile. Çok ağır ben aklıma o bebeğin annesini çağrışını nasıl unuturum bilmem.
Son anda refleksle ayda’yı o boşluğa itti belki de fidan gezgin. Ölürken bile aklında ayda vardı. Ayda ve elif inanın bu yıl içerisinde (bu boktan 2020 içerisinde) beni en mutlu eden insanlar. Ama bir yanım öyle buruk ki. Fidan gezgin gitti. Umut perinçek gitti. Her “elif bizim umudumuz oldu, elif türkiyeye umut oldu” cümlesinde benim içim titredi. Elifin umut abisi yok artık. Birilerinin cebine daha fazla para kalsın diye. Sadece ayda ve elifle ilgili haber yapan kanallara da lanet olsun yanan ocaklardan bahsetmiyorlar nedense.

Inanin aynisiyim.. kaç posta ağladım bilmiyorum. Ayda bebege aglayarak basladim güne, sonra dusundum 99 depreminde kac tane oyle bebek bekledi bekledi de susuzluktan melek oldu diye düşündüm onlara da ağladım, binlerce kayip ölüsü bile bulunamamiş insanlara da ağladım.. sakin araştırmayın cok kötü oluyorsunuz.

insan olmak cok zor.. devam edebilmek cok zor.
Hatta bugun işte arkadas sohbet etmeye çalıştı 3 cümleyi zor kurdum dişlerimi sıka sıka. Sonra tersimden kalktigimi düşündü herhalde gitti..

bilmiyorum ben 4 gündür nasilsin diyen hic kimseye iyiyim diyemedim..

Üzgünüm. İçim paramparça. İzmir depreminde yaşanan acıları, yarım kalan hayatları, eksik kalan aileleri ben aşamıyorum. İyi hissedemiyorum. Pırıl pırıl gençler. Ufacık yavrular. Düşünmek istemiyorum ama başaramıyorum. Keyif almak amacıyla yaptığım günlük sıradan şeyler bile, bir kahve içmek bile zul geliyor bana. İnanın duş almak bile gelmiyor içimden. O hevesle aldığım kıyafetlerin hiçbirine gitmiyor elim, bulduğumu zorla geçiriyorum sırtıma. İşe gitmek zorunda olmaya dahi isyan edesim var. Pazartesi sabah başımda dikilen vatandaşlara “derdin bu mu gerizekalı insanlar ölüyor şu an” dememek için kendimi öyle zor tuttum ki... Böyle bir felaketten sonra o insanlar hayatına nasıl devam edecek allahım nasıl... Okulundan izin alıp eve gelen ve ölen gençler, arkadaşına kahve içmeye gidip depreme yakalanan genç kadın, markette ölen insanlar, dişçide ölen insanlar... Günlük en basit, en sıradan hareketlerimiz. Anlık seçimlerimiz. Acaba salon yerine mutfakta oturuyor olsa kurtulacaklar mıydı. Ya da merdivene koşmasa küçükyumuk ailesi. Helim amca marketten ne alacaktı acaba. Durmuyor düşüncelerim. Biliyorum normal değil. Duyarsız bir insan olmak istemezdim asla, cadılar bayramı partisine katılmaktan bahsetmiyorum ama ben bu kadar güçsüz hissetmekten yoruldum. Beynim canımı yakıyor.
Yalnız değilsiniz, ağlamaktan helak olanlardanım. Sanırım kötü olaylar üst üste sürekli geldiği için artık tahammülümüz azaldı. Kendimi cok yorgun ve umutsuz hissediyorum bazen. Sonrasında da o insanların yaşanmamışlıklarını düşünerek boşa geçirdiğim her dakikaya kahrediyorum. Bunu da atlatmaktan başka çaremiz yok. Allah hepimize sabır ve güç versin, en çok bu ve benzer durumlardaki kayıp verenlerin ailelerine🙏🏼

Öyle iyi anlıyorum ki sizi. Azıcık bir şeye gülsem suçluluk hissediyorum sanki. Üstelik ben 1998 ve 1999 depremlerini yasamistim ve çocuktum o zamanlar. Hiç unutamıyorum o günleri. Şimdi izlerken açılan onca yaraları görmek canımı yakıyor. Yediğim yemek, üşüyorum diye üstüme cektigim örtü bile suçlu hissettiriyor. Ama hayat böyle bir şey. Bir yerde canlar yanarken sen ya dua edebiliyorsun ya da elinden gelirse bir parça yardım. Siz iyi birisiniz...Vicdanını satanları gördük biz sosyal medyada. Böyle olmadığınız için daha huzurlu olursunuz umarım

Beni en cok aglamamasi uzdu. Simdi aglayamazsa hic aglayamacak hep bas edicek hep yarim kalicak hep guclu olmak zorunda.
Unutulmayacak deniliyor ya unutuluyor. O egitim masraf sozleri bile tutulmuyor.
Aglamaliydi icini dokmeliydi. Tane tane konusuyor. Bir yerde okudum magnetler varmis oynuyormus. Acaba dogrumu
Annesinin bacagina sarilmis dediler o dogrumuki

99da kepcenin parcaladigi insanlar.. su verilen insanlar.. bicagim catalim diye enkazin tepesine atlayanlar guvenlik seridinin bile olmamasi binada oturanlarin enkaz tepesinde olmasi
Benim baskan yardimcisi tanidigima 3. Gun kepce gitmisti. Catal bicak diye durdurmuslar. 3 tane kus cikmis. Baba koridorda aniden gitmis. Enkazdakiler duymus ses alamamis. Cocuk sicak cikmisti. 4. Gun aksam.
O enkazin halini hic unutamam
10. Yil tek basima gitmis artik hayatin devam ettigine ikna olmak istemistim.
Oldumu hayir. Hala gozumde o bina var ve enkaz. Bosluk yerlesmiyor.

Zaman herşeyin ilacı hepimize iyi gelecek diye düşünüyorum tekrar bir felaket haberi😭🥺hepsine ayrı ayrı üzüldüm ağladım öekannarı cennet olsun inşallah 🤲🏻insanlarımız ihmalden öldü sorumsuzlukdan öldü keşke böyle olmasaydı dünyada 2020 195 kişi deprem sevebi ile ölmüş 157 Türkiye de 😔ama malesef hala evler dikiliyor eskilerini düzeltmeden .Olasınbi İstanbul depremini düşünemiyorum

Ben hunharca sosyal medyada haber yapılmalarını, fotoğraflarının paylaşılmasını doğru bulmuyorum. İnsanlar zaten şokta. Herşeyin suyunu çıkartıyolar, yardımları ihtiyaç sahipleri değil ihtiyacı olmayanlar alıyormuş, fırsatçılar bir taraftan, bu insanları anlamak zor. İnsanın sinirlerini yıpratıyorlar. Kimisi para kazanıcam diye haber kaygısı derdinde, kimisi yağmacı, kimisi de insanların acısıyla duygu sömürüsünde, kimisi İzmirlilere nefret kusuyor, zor bir süreçten geçiyoruz.

4 gundur nefes almaktan, yiyip icmekten, uyumaktan, sicak evde oturmaktan utaniyorum. Yazdiklariniz icimi dökmusum gibi geldi. Bebeklerin kurtarilma ani, o an hissettigim karisik duygular. Birinin annesiz, birinin abisiz, kimbilir kimlerin evlatsiz, anasiz babasiz, teyzesiz kaldigi günlerde ben devam edemiyorum. Katiller aramizda ve bu deprem son olacak mi, o katiller kimbilir daha nice ocaklar söndürecek diye dusunmekten kafayi yeme noktasina geldigimi dusunuyorum.
Rabbim hepimizin imtihanini kolay kılsın, cok zor zamanlar hepimiz icin...

Agliyorum. Gozyaslarimi tutamiyorum. Dua etmekten baska elimden birsey gelmiyor. Yarim kalan hayatlara yuregim dayanmiyor. Cok uzuluyorum. Orada olsam yaralarini saramam ama evimi acardim, bir sicak yemek, bir sicak yatak...

Erciş depremimi enkazda kalarak yaşadım 9 yıl önce. 1.5.ay önce göreve başlamıştım bilmediğim bir yerde yapayalnız. Oradaki hikayem öyle bitti. 17 ağustosu gördük 23 ekimi gördük şimdi bu. Yazık bir gram ilerleyememişiz...
Önce hiç normale dönemeyecek gibi hissettim sonra iyi oldum sandım aslında içimde hep bir yerde yara... Haberleri hiç izlemedim eşim açmaz benim yanımda. Bugün kumandayı bulamadım haber açık kalmış. Ayda bebek kurtarılmış hadi bize öpücük at diyorlar birde yavruya. Gözümden akan yaşlarla tv nin fişini çektim.

Üzüntüden hasta oldum,vücudum elim ayağım kalkmıyor. Hiçbir şey yapmak istemiyorum. Ama hayat rutinim devam ediyor ne yazıkki. Yine yiyip içiyoruz, çocuklarım var, bırakamıyorum kendimi.

Evladını yitirenler, annesiz kalan çocuklar.. Bunlar için her daim üzülürüm. Bu kez çok derinden yaralandım, Ayda beni çok etkiledi. Bir çocuk daha annesiz büyüyecek. Kaldıramıyorum düşündükçe. Bu ilk değil, son da olmayacak. Ama gönlüm çok yandı.

İnsanlık da bu değil midir zaten? Başkasının acısını hissedebildiğin kadar insansın işte.
O yüzden sizin gibiyiz işte hepimiz.
Sıcak evimizde, rahatımızdan utanarak yaşıyoruz. Bir gün bizim de başımıza gelir mi diye kaygılı,afetzedelere kahrolarak yaşıyoruz işte.

Haberleri gördükçe çıkarılan bebekleri gördükçe kahroldum ağlamaktan helak oldum
Özellikle Ayda bebeğin anne diyerek etrafa bakışı mahvetti beni ağlamaktan gözlerim acıyo artık
Rabbim yardım etsin ordaki ailelere
Evladıma sarılıp sarılıp ağladım psikolojim altüst😓

Ahh ciğerimiz yanıyor.. İzmirliyim.. Depremde artık bitti deyip ölmeyi bekledim şükür sağlamım... Akrabalarımızdan evi ağır hasarlı olanlar var giremiyor çok insan dışarıda Allah yardımcıları olsun ve sürekli artçılar yüreğimiz ağzımızda.. Enkazdaki giden canlar birçok çocuk gitti çok üzgünüm hala gidiyorlar :/ Kendimden utanıyorum insanlık adına.. Avrupada 45 bin müteahhit var türkiyede 485 bin... Üç kuruş parası olan daha da parasına para katmak için ev yapıyorum diye tabut yapıp satıyor ve bunlar denetimden geçiyor. Market için kolon kesiliyor.. İnsanlar can çekişerek öldükten sonra işlem başlatılıyor. Olan deprem 6.6 şiddetinde 15 saniye deniyor.. 7 üstü ve en az 40 saniye .. Niye herşey yanlış anlam veremiyorum ne ara insanlığı kaybettik.. Vera,lena,feda,umut,diren ,ateş,seda ve diğer vefatlarımız öncekiler ve sonrakiler ben sen hepimiz.. Bu ülkede ecelimizle bile ölemeyeceğiz.. Allah yardımcımız olsun.

Beni en cok aglamamasi uzdu. Simdi aglayamazsa hic aglayamacak hep bas edicek hep yarim kalicak hep guclu olmak zorunda.
Unutulmayacak deniliyor ya unutuluyor. O egitim masraf sozleri bile tutulmuyor.
Aglamaliydi icini dokmeliydi. Tane tane konusuyor. Bir yerde okudum magnetler varmis oynuyormus. Acaba dogrumu
Annesinin bacagina sarilmis dediler o dogrumuki
Doğru.. mutfakta magnetle oynuyormuş.. Annesi 2 bacağının arasına almış sonra kaybolmuştur enkazda.. Kendisi bile minicik yerden çıktı yavrum.. : (

Erciş depremimi enkazda kalarak yaşadım 9 yıl önce. 1.5.ay önce göreve başlamıştım bilmediğim bir yerde yapayalnız. Oradaki hikayem öyle bitti. 17 ağustosu gördük 23 ekimi gördük şimdi bu. Yazık bir gram ilerleyememişiz...
Önce hiç normale dönemeyecek gibi hissettim sonra iyi oldum sandım aslında içimde hep bir yerde yara... Haberleri hiç izlemedim eşim açmaz benim yanımda. Bugün kumandayı bulamadım haber açık kalmış. Ayda bebek kurtarılmış hadi bize öpücük at diyorlar birde yavruya. Gözümden akan yaşlarla tv nin fişini çektim.
Ne kadar üzüldüm ben şimdi.
Yanınızda yörenizde ana baba kimse yok gerçi iyukide yoklarmis ama sizden haber alamadikca kafayı yemişlerdir.ne zaman cikarildiniz ne hissettiniz aileniz ne durumdaydi

Doğru.. mutfakta magnetle oynuyormuş.. Annesi 2 bacağının arasına almış sonra kaybolmuştur enkazda.. Kendisi bile minicik yerden çıktı yavrum.. : (
Nasıl yani enkaz altında annesinin bacakları arasindamiymis anne nerden çıkarılmış peki.

Ahh ciğerimiz yanıyor.. İzmirliyim.. Depremde artık bitti deyip ölmeyi bekledim şükür sağlamım...
Bende artık bitti bugün son dedim ama duramadim yerimde attım kendimi sokaklara.iyiki yıkılmadı 😞

Back
X