• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türk kültüründe çocuk sevme

Gercekten düşünceleriniz çok doğru, ama bende bunu anlamıyorum sizin gibi bunları düşünüpte düşündüklerine ''hayır'' diyemeyenleri..

Evet bi de oral dönemin vazgeçilmezi olarak el devamlı ağızda.Yani karşıdaki o eli öpünce ondaki tüm bakteriler bebek elini emdiği an ona geçiyor maalesef.Ama ben bunları anlatsam uzaylı görmüş gibi bakarlar bidaha da konuşmazlar maalesef.
Haklısınız, anlatınca tepki gösteriyorlar, ben de tepki görmüştüm kızımın ağzından su bardağı alınıp içilip sonra yeniden kızımın eline verilmeye çalışılması gibi durumlarda, ne var benim ağzımda mikroplu imasında mı bulunuyorsun diyorlardı, mesele sadece mikropta değil, evet önemli bir etken ama çocuk aynı zamanda herkesin her eşyasını kullanma gibi bir yanlışı da öğrenmiş oluyor böyle olunca, bir yabancının elindeki suyu içmeye de kalkabiliyor, böyle yazınca çocuğumu fanusta büyüttüm sanılmasın, aksine birçok konuda rahat bir anneyim, toprakla da oynadı, tepeden tırnağa çamur da oldu, hasta olmasın kimse dokunmasın deyip çocuğu kimseden de kaçırmadım ama kimsenin kızımın elini ağzına sokmasına, şapır şupur öpmesine veya ağzından çıkardığını yedirip içirmeye çalışmasına izin vermedim, bunu bizlerin söylemesine bile gerek kalmamalı aslında, hem sağlığı hem eğitimi için karşımızdakinin düşünmesi gerekir.

Son düzenleme:
8 aylık çocukta bağışıklık sıfır değildir,tam tersi çocuklar bu dönemde mikroplarla tanışır ve bağışıklığı gelişir.
Elbette uçuğu,gribi vs olan kişiler uyarılır ancak bahsettiğiniz şey çok gereksiz geldi.
Afrikada çocukları sinekler yiyiyor yinede bişey olmuyor.
Çocuk bu sevmeden durmak çok zor,bazıları hele yemelik iyice bıdıklar.
Ben deli gibi hırpalayarak çocuk sevenlerdenim,arkadaşım kardeşim vs bişey dese bilmiyorum yani.

Tüm sinirlerim tepemde şu an etrafımdaki herkesten nefret ediyorum.8 aylık bebeğim var ve zaten 10 gündür hasta.Bayramda ziyaretler mecburi tabi.

Ya merak ediyorum bebeklerin bu elini öpme yok parmağını ağzına alma ağzının içine girme sevdası nedir bizim toplumda.8 aylık hiçbi bağışıklık sistemi olmayan bebeğe bunun yapılmaması gerektiğini bilen bi Allahın kulu yok mu yoksa bütün kara cahiller benim etrafıma mı toplanmış.Yok eşimin dıdısının dıdısı gelir pis bıyıklı suratıyla bebeğimin parmağını ağzına alır.Yok küçük çocuklarının kucağına bebeği verirler.Burnunu karıştıran çocuğuna bebeği sevdirir daha neler.Başka hangi kültürde böyle bi saçmalık var acaba.

Hele akraba dışında dışarda gezerken sırnaşan tipler ya da bi yerde otururken gelip elini falan tutan garsonlara daha beter ayar oluyorum.Kardeş sen kimsin necisin günde bin tane şeye elliyosun kültablası döküyosun temiz kirli bin tane şeyi servis edip kaldırıyosun, paraya dokunuyosun yok pos makinesine elliyosun neden benim çocuğuma dokunuyosun dememek için zor duruyorum.

Yani normalde titiz bi insan değilim evde çocuğu koyarım yerlerde sürünür oynar o tür şeylere takmam ama insanlardaki bu yılışıklık beni çok rahatsız ediyor.Bigün bozucam birini diyorum da hangi birini bozucam bilmiyorum ki.Hele hasta olduğu zaman bebeğe çocuğa yaklaşmaması gerektiğini bilen bi Allahın kulu yok herkes kendine müslüman.Böyle durumlarda napabilirim öneriniz var mı arkadaşlar bigün birine kötü patlamak istemiyorum.

Tüm bunların ötesinde de önce yıllarca herkesin bebeğimizi böyle rahatça sevmesini izleyip sonra bi anda mahremiyet eğitimini verecek olma fikri bana bile komik geliyor.Bunlar çocuğun bilinçaltının işlendiği yıllar değil mi, kim ne niyetle dokunuyor seviyor bilmeden herkesin sevmesine müsade etmek istemiyorum onun da bi kişisel alanı var ve nasıl ki gelip biri benden kafasına göre makas alıp öpemiyosa onun da aynı şekilde kişisel alanına saygı duyulsun istiyorum çok mu şey bekliyorum acaba?
Sizi çok iyi anlıyorum,aynı sorunları bende yaşadım ve yaşamaya devam ediyorum diyebilirim.11 yaşındaki kızımda çok müdahale etmezdim insanlar iyi niyetle yaklaşmak sevmek istiyor kalpleri kırılmasın diye düşünürdüm ama yavrum hep hasta olurdu iğneler,ilaçlar+bi sürü sıkıntı yaşardık çocuğu hasta olan anneler anlar neler çektiğimizi,şimdi ki küçük bebeğimde ise daha bilinçli ve tecrübeli olduğum için uyarmaya başladım,yabancılara elletmedim çok hassas,hemen hasta oluyor,lütfen ellemeden sevin gibi bişeyler söyledim,ama ailelerde biraz daha sıkıntı oluyor ama kırmadan söylemeye çalışıyorum yinede

Guzel bir dille uyarin insanlari sorun kalmaz

Son düzenleme:
Bende bu çocuğunu herkesten soyutlamaya çalışan insanlara bayılıyorum ya.
Yok dünyanın hiçbiryerinde böyle değilmiş. Evet değil doğru. Ama bir araştırın, bakın bakalım çocuk tacizleri istismarcıları orada mı ülkemizde mi daha çok??? Anne babaşar ve çocukları arasında bile bir yakınlık, sevgi bağı yok. Yapayanlız insanlar. Sizde avrupada öyle, burada da öyle mi olsun istersiniz??
Tamam hastası, yabancısı çocuğa yaklaşmasın. Ama yok amcası elini öptü, yok pis bıyıklar değdi, yok sümüklü çocuklar kucağına aldı!!! Bu nasıl bir takıntıdır? Yazık çocuğada sevgisiz, ilgisiz mi büyüsün. Herşeyin bir normali var. Sizinki çok abartı geldi bana.
Eskiler hep kucakta, sokakta, toprakta büyümüş. Onların nesli mi, şimdi ki çocuklar mı daha sağlıklı?

Ayrıca bebeklerin bağışıklıkları bizlerden çok daha fazladır. Sadece bazı virüsler tehlikelidir.
Yani tacizler tecavüzler bizde malesef daha çok diye biliyorum diğerlerinde size katılıyorum kesinlikle haklısınız.Parmak emme,hapşırdığın elle sevme vs. gerçekten iğrenç tabi ona lafım yok.
Zaten artık iyice avrupa özentisi olmuşuz avrupalılar doğaüstü varlıklar her şeyleri mükemmel sadece onlar doğru hep biz yanlışız hep türk milleti kötü.
Bu arada bence açıkça söyleyin zorla sevemezler ya.

biraz abartmışsınız demissiniz ama kendi çocuğunuz olunca işler farklı gelismis.
ne kadar empati yoksunuyuz bu konuda bunu farkettim
Abartmış derken okadar sinirlenmesine dedim ben bundan okadar sinirlenerek bişey yok söyler insanlara olur biterburda bu kadar saydirmaz ayrıca sanki insanlar gripli de çocuğa geçirecek gibi konusmus bide bundan bahsediyorum

İşte her ilişki onu kaldırmıyo maalesef.Ben zaten sivri dilli bi insanım bi anda bişey derim aile faciası çıkar.Zaten tam olarak nası ifade etmem gerektiğini bilmediğim için buraya konu açtım.Samimiyetim olmayan insanlara bi anda bırak öyle sevme mi dicem.
Bebeğim çok çabuk hastalanıyor diyin insanların içinde tutmayın çok yengem gelenlerin yanına inmezdi bebekle kendisi indiği zamanda biri gider bebeği beklerdi

Uyaracaksınız bıkmadan yılmadan uyaracaksınız. Keşke mecbur olmasak buna ama bizim insanımız böyle maalesef.
Kızımda çok uyardım. Şimdi oğlum olacak kısmetse yine uyaracağım.
Alerjik doktoru öpmeyin dedi,öpmeyin diyebilirsiniz mesela.
İşin icine doktor girince sorun edemiyorlar tecrübe ile sabit.
Dışardaki yabancıları zaten terslemekten çekinmiyorum. Bende bayılıyorum bebeklere ama gidipte tanımadığım birinin bebeğine yılışmam yani. Uzaktan maşallah der geçerim. Dokunmak,öpmek vs zaten asla. Ayrıca 6 yaşlarındaki kızım sahipli köpekleri sevmek isterse bile izin istemesi gerektiğini biliyor artık,sevebilir miyim diyor,sahibi izin verirse sevebiliyor. Yoksa asla dokunmaması gerektiğini biliyor. Bebeklere zaten yaklaşmaz. Rahatsız etmeyelim annecim diye diye öğrendi. Ne tatlı bebek dimi anne diyor,uzaktan.
Kocaman insanlar öğrenemediyse uyarıla uyarıla öğrenecekler. Tamam bebekler mikroba da alışsın,hep steril ortamda olmayacaklar,yeri gelecek kumda oynayacaklar ama insanlar daha duyarlı ve nazik olmak zorunda.

Dokunmadan sevenlerle ilgili bi sorunum yok zaten.İnstagramda kartal bebek var hikayesini biliyosanız lohusalıkta eve gelen ziyaretçilerden birinden bulaşan grip mikrobu yüzünden kalp nakli olduğunu görmüşsünüzdür.Siz çocuğunuz olunca herkse sevdirirsiniz o zaman madem.
Seni çok iyi anlıyorum. Bebeğim erken doğdu yoğun bakımda kaldı 5 aylık oldu biz hala hastanelerde sürünüyoruz. Hem kolik sebebiyle gece uykusuz kalıyordum hem gündüz hastanelerdeydik. Kalbinde açıklık var beyninde kist var. Üstüne reflü, 2 aya uzayan sarılığı derken çok zor günler geçirdik. Ama her gören aaa büyümüş deyip hopidik şapidik sevmek istiyor. İnsanlarda binbir türlü mikrop var öpücük hastalığı bulaşabilir, grip, uçuk bir sürü şey var. Küçücük bebek daha mı hastanelerde sürünsün. Ben sık sık sosyal medyada WhatsApp ta vs bebekleri ziyaret kuralları paylaştım. Hastayken ziyaret etmeyin, ziyarete gşdince ellerinizi yıkayın, öpmeyin vs . Bir kısmını bu şekilde bilgilendirdim. Mümkün mertebe kendi çok yakınlarım öpmek isteyince kafasından ensesinden filan öptürdüm. En çok eline dokunanlara ve elinden öpenlere sinir oluyorum. Çünkü o eller hop hemen ağıza gidiyor. Ben çok uyardım öpmüyoruz diyorum . 2 buçuk yaşında ve 8 yaşında yeğenim bile çoğu yetişkinden akıllılar sevmeye gelince koşa koşa önce banyoya gidip ellerini yıkıyorlar . Şimdi bayramda bir de o pis paraları çocuğun eline veren mi koynuna sokmaya çalışan mı dersin? Yahu ben annesiyim ver benim elime. Dansöze para takar gibi çocuğun koynuna niye sokuyorsun ?

En azından 1 yaşını geçene kadar bende bu tarz sevmelere karşıyım .. bebek o sonuçta süt bebeği yetişkin değillerki , havadan bile nem kaparlar kıyamam :) şu ‘sanki bitek senin çocuğun var herkes öyle büyüdü’ lafına ayar oluyorm .. henüz bi evlatçım yok ama olursa bende bu konuda çok pimpirikli olurdum haklısınz

Çoğu konuda haklısınız da bebek severken eline dokunmak bana normal geldi. O zaman maymunluk yapıp eline dokunmak bile suç. İnsanların böyle düşünebileceğini hiç düşünmezdim. Demek ki bebek de sevilmeyecek.

Bizim kayinpeder de oğlum küçükken ellerini yalardi sinir olurdum ama ben hemen yikardim . Birde kardeşim sapur şükür öper yalar deli olurum yapma desem kızar daha sevmem al çocuğun senin olsun der . Daha çok deli oluyorum . Bu anlayışsızlik niye ben annesi olduğum halde kendi çocuğuma böyle yapmazken yani !

Sokakta çocukları zaten sevsemde uzaktan severim ellemem ama siz bu konuyu çok abartmışsınız. Dünyada sadece siz çocuk sahibi değilsiniz, çocuğunuza millet iki dokanınca birley olmaz merak etmeyin. Yurtdışında böyle şeyler yok diyen insanlara gelince ben avrupada yaşadım ve orda çocuğuna bağışıklık sistemi gelişsin diye çamur yemesine izin veren anneler gördüm. Yani bizim evhamlı mükemmel anneciklerimizden çok daha rahatlar.

Bizim kayinpeder de oğlum küçükken ellerini yalardi sinir olurdum ama ben hemen yikardim . Birde kardeşim sapur şükür öper yalar deli olurum yapma desem kızar daha sevmem al çocuğun senin olsun der . Daha çok deli oluyorum . Bu anlayışsızlik niye ben annesi olduğum halde kendi çocuğuma böyle yapmazken yani !
Bebegin elini yalamak nasil bi sevme seklidir yahu? Hayir bi de soyleyince kizmak falan.
Hey Allahim ya, elini oksa hadi op de yalamak nedir.
Cocuklarimizi bi fanusa kapatamayiz elbet ama ozel alanlarina, minik bedenlerine baskalarinin izinsiz dokunamayacagini gercegine dikkat etmekle yukumluyuz tabiki ebeveyn olarak.
Yurtdisindayim, mavis mavis kivircik sari sacli kuzular goruyorum bazen, Allah nazardan saklasin opesi sevesi geliyo insanin ama birak ellemeyi dikkat cekicek sekilde bakamazsin bile baskasinin cocuguna. Olmasi gereken de bu. Devir kotu malesef.
Allahim korusun yavrularimizi.

Son düzenleme:
Bebegin elini yalamak nasil bi sevme seklidir yahu? Hayir bi de soyleyince kizmak falan.
Hey Allahim ya, elini oksa hadi op de yalamak nedir.
Cocuklarimizi bi fanusa kapatamayiz elbet ama ozel alanlarina, minik bedenlerine baskalarinin izinsiz dokunamayacagini geecegine dikkat etmekle yukumluyuz tabiki ebeveyn olarak.
Yurtdisindayim, mavis mavis kivircik sari sacli kuzular goruyorum bazen, Allah nazardan saklasin opesi sevesi geliyo insanin ama birak ellemeyi dikkat cekicek sekilde bakamazsin bile baskasinin cocuguna. Olmasi gereken de bu. Devir kotu malesef.
Allahim korusun yavrularimizi.
Amin çok çok çok amin ama insanların zihniyeti bu değişmiyor şimdiden ikinciyi düşünüyorum aynı şeyleri oda yasicak ama bu bebeğimde daha temkinli olucam . Bende görüyorum bebekleri ama gulumserim şiitt pist derim ama yalayıp yutmak nedir ?

Aklıma abimin ellerimi ağzına soktugu geldı :D benden 11 12 yas buyuk cocuktu tabı(o sıralar ergendı ama sevgısı cocukcaydı halen de oyledır) :D çok guzel hareketlerı vardı hiç de hasta olmadım halen de diş fırcamı bulsa alır dişini fırcalar kaşıgımı alır kullanır. Kızarım ama dınlemez :D . Yengem kızar dinlemez yok yani fayda etmiyor adama :D . Tabi bu dısarıdakı ınsanların yaptıgını tasvıp ettıgım anlamına gelmesın. Çocukları cok severım severken elıne ve yuzune dokunmamaya dıkkat ederım eşime de izin vermem. Sonucta farkında olmadan elımızı oraya buraya dokunuyoruz. Allah kolaylık versın. İnsanlar dokunmadan kıbarca alerjısı var doktor dıkkat edın dedı gıbısınden uyarabılırsınız. Kırdıgınız, çocuk sahıbı olamayan kalpler olabilir.

Merhaba
Öncelikle 5 aylık bir bebeğin annesiyim bir çok söylediğiniz konuya hakveriyorum ama şunu da belirteyim sizin evde bebeginizin sürünsün diye yere biraktığınızada inanmadım. Önerilerim şunlar olucak benim size bıyıklı ve sakallı biri öpmek istediginde cildinin alerjen oldugunu kabardigini soleyin diğer öpmek isteyenlerede aynı sekilde tepki verebilirsin yanlız küçük çocuklara biraz daha ılımlı olun yakında sizinde bebeğinız de küçük çocuk olucak unutmayın ben yiğenlerime yada evime gelen misafir çocuklarina kirkda yılda bi gördüğum bebegi sevmek istiyolarsa ömce gel seninle ellerimizi yıkayalım diyorum yada annesine göz kırpıp bebekler hassatır demi annesi deyip ellerini yuzunu yikayip getiriyorum ogluma dokunmasına izin veriyorum ve önemli yerleri söyluyorum kafasına dokunmayalim yada gel birlikte yavaşça kafasını sevelim diye
Dışarıda garson ve diger sevmeye calisanlarada yada dokunanlar olunca hemen elini yuzunu ıslak mendille siliyorum
Ayrıca ben uzun bir sure avm oyun parkında calısmıs biri olarak şimdi bu kadar hassas davranıp iki gun sonra oyun parklarina goturdugunuz çocuklar bunlar deyip size sevgilerimi sunuyorum

Back
X