Türkçem çok kötü

Günlük hayatımda türkce çok konuşmuyordumcunku evdeyim okulda filan konuşuyordum ama okulda kalıyodu evde Türkçe çok az konuşuluyo oda bir iki kelime
Diller genellikle uygulama ile öğrenilir. Yani ingilizce öğreniyorsun diyelim gün içerisinde konuşursun ki alışasın. O zaman senin de günlük daha çok konuşman gerekiyor. Arkadaşlarınla Türkçe konuşarak egzersiz yapabilirsin.

Türk yok mu orda? Türkce konusan kimse mi yok?
Ben avrupada dogup buyudum. Kitap okumak galiba en faydalisi. Birde ailem ile türkce konusmak. Cevremde pek Türk yok.
Yok türk çok az herkes kürt kürtçe konuşuyor ve genelde çoğu türkçe bilmiyo gençler filan biliyo türkçe onlarında çoğu benim gibi pek iyi diil türkçe konusmazlar konuşan varsada çokaz ailemde anne babam türkce bilmiyor çok az biliyolar yani birkaç kelime

Anadiliniz olmadığı için zorluk çekiyor olabilirsiniz, arkadaşların dediği gibi bol bol kitap okursanız büyük oranda çözersiniz.Geçen yıl kafede otururken yan tarafta bir karı koca vardı, adam yabancı kadın türk anladığım kadarıyla. Bir sebepten tartıştılar, önce ingilizce gidiyordu muhabbet, sonra kadın "eee hiç hırsımı alamadım ben bu dille" deyip türkçe olarak saydırmaya başladı. Yani anadilde kendini ifade etmek daha kolay doğal olarak.

Evet anadilimde kendimi çok güzel ifade ediyorum konuşuyorum kavga ediyorumama türkçede tam tersi
Teyzemin de kocası türk ve teyzem tartişirken türkçe hincinı alamayıp kürtce sovmeye başlamiştı eniştem anlamadı tabi soruyodu ne dedi diye kimse tam söylemedi türkçesini

Bosver ablacım benim de Almancam iyi değil. Hatta şu yazdığın kadar Almancam olsa başka bisi istemem. Sal gitsin anlayan anliyordur, anlamayan kendi kaybeder

Pratik yapmalısın. Mesela dizi izlerken cümleleri yavaşça tekrar et, kitap okurken yüksek sesle oku. Ben İngilizceye böyle çalışıyordum. Sürekli tekrar etki dilin alışsın evde tek olsanda.

Türkçe'yi kaç yaşında öğrendiniz? 7 yaşına kadar dili ediniriz ve o bizim anadilimiz olur ; 7 yaşından sonra dili öğreniriz ve o bizim ikinci dilimiz olur.İkinci dili anadil gibi kullanmak oldukça güçtür.Kitap okumaktan ziyade günlük hayatta Türkçe kullanacağınız ortamlarda bulunun .Şartlarınızı bilmiyorum mesela çalışma olanağınız varsa insanlarla iletişim gerektiren ortamlarda çalışın, ev hanımıysanız konu komşula görüşün vs. TV izlemeniz , müzik dinlemeniz de katkı sağlar. Demek istediğim okumak yerine kendinizi o dile sözlü şekilde maruz bırakın.Dinlemek konuşmanızı geliştirir.

Kitap okuyun ama okumak için değil. Okuyun sesli şekilde anladığınız anlatın özet çıkarıp yazın. Ve mümkün olduğunca doğru Türkçe konuşan insanlarla muhabbet ortamında bulunun. Ya da açın dinleyin.

Muhtemelen ilkokulda öğrendiniz Türkçeyi.
Evde, sosyal yaşantınızda da pek kullanmamışsınızdır.
Görümcelerim de Türkçe konuşamıyorlar pek. Benimle sohbet etmeye çalışıyorlar 2-3 cümle sonra tıkanıyorlar.
Ama eşim, kayınbiraderlerim çok hakim her iki dile de.
Çünkü çok okuyorlar. Eşim ilkokulda klasikleri bitirmiş.
Benim Türkçemi düzeltir çoğu zaman. Bilmediği kelime yok.
Ben mesela 1930'larda 40'larda yazılan kitapları okurken zorlanıyorum, ya da İhsan Oktay Anar gibi yazarları okurken anlamadığım çok terim, sözcük oluyor, eşimi sözlük olarak kullanıyorum.
yani, bir yerden başlayıp okuma alışkanlığı edinirseniz gelişir, yoksa zor.

Benim kızımın babasının da anadili Türkçe değil, o yüzden çok fazla şarz v.s kelime yanlışları oluyor. Ona bol bol kitap okumasını öneriyordum, bence de kitap okursanız Türkçenizin çok daha güzel geliştiğini göreceksiniz. Üzülmeyin, ne de olsa Türkçe anadiliniz değil.

Kendinizi iyi bir şekilde ifade etmek için ayna karşısında ya da birine yüksek sesle kitap okuyun. Hem telaffuzunuz düzelir hem kendinizi ifade ederken sözcük seçiminiz kısa sürer. Belli bir süre göreceksiniz ki kelimeler daha duru çıkıyor ağzınızdan. Bende işe yaramıştı ama ben utandığım için konuşamıyordum

Pratik yapmadan hiçbir dili geliştiremezsiniz. Evet sesli bir şekilde kitap okuyun, o zaten elzem. Podcast dinleyin, dili iyi kullanan kişilerin videolarını izleyin. Ama en önemlisi alıştırma yapmak. Her gün kendinize bir konu seçin ve o konu hakkında 5 dakika boyunca konuşup sesinizi kaydedin. Türkçe için bir defteriniz olsun, her gün günlük yazar gibi yazılar yazın. Ve "biliyorum ya, kitap okuyorum ya zaten" demekten vazgeçin. Demek ki hem yeterli hem de efektif bir şekilde okumuyorsunuz. Efektif olması için o dili kullanmak, o dilde bir şeyler üretmek gerekiyor.

Çok teşekkürederimtavsiyelerinize uyacağım inşallah

Çok teşekkürederim mutlaka bu dediklerinizi yapicam inşallah

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…