Türkiye mi Almanya mı, çok kararsızım

cadaloz40

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Ekim 2010
23
0
36
Ankara
Merhaba arkadaslar...

ben almanyada dogdum büyüdüm, 21 senedir ordayim ve 3 ay önce nisanlandim...
Nisanlim ise ankarada dogma büyüme. 6 ay sonra evlenecez ve biz nerde kalacagimiza dair bi karar alamadik. O türkiyede kalalim ben almanyaya gelmem diyor benim Gönlüm ise Almanyadan yana. Sirf ona olan askimdan türkiyede kalmayi kabul ettim ama bi türlü mutlu olamiyorum. onu kaybetmeyi de asla göze alamam. O kadar cikmazdayim ki.. bi tarafda caniman cok sevdigim nisanlim, diger tarafda ailem, hayatim, gecmisim ve gelecegim...
Benim tek korkum türkiyeye alisabilecekmiyim acaba, ayak uydurabilecekmiyim, yapamazsam ne olur ? Beni yari yolda birakirsa ne olurum ? Bana bi akil verin arkadaslar, sizin basiniza böyle bisey gelmis olsa neden ALMANYADA yasamak isterdiniz, veya neden TÜRKIYEDE yasamak isterdiniz ? Tabii ki de Vatanim Türkiye asla inkar etmem, ama ben gözümü burda actim, türkiyeye senede birkere gidiyor olsam bile benim icin ayak uydurmak zor olabilir diye düsünüyorum. Sizce ?
:a015::a015:

canim benim ilk yorumun benden gelsin..ayni soruyu bir zamanlar bende kendime sormustum.. benimde nisanlim türkiyede kalmak istedi..yani kendini bi erkegin yerine koy haklilar bence. düsünsene buraya geldigini.. is bilmiyo dil bilmiyo yer bilmiyo. bi erkek icin herseyi karisindan beklemek kadar kabullenmesi zor baska birsey olamaz. herseye senin kosturman gerekir. her isi senin yapman gerekir. oda herseyi senden bekleyecek. bunu bi erkek gururuna yediremez kolay kolay. direk olarak söylemesede. psikolojik olarak kendisini iyi hissetmedigi icin bunuda sana yansitacak elbette. ve bunun hirsini dolayli yollardan cikaracak. iliskiniz yipranacak. ayrica bütün iceri ve disari islerine kosusturudugun icin bu yetmezmis gibi üstüne bide kocanla ilsikinizde problemler ciktikca sende yipranacaksin.oda yipranacak. kocasini buraya getiren cok arkadasim var benim.
keske diyorlar biz türkiyeye gitseydik böyle olmazdi. böyle zor olacagini bilemedik.
düsünsene bide bu düzene alisiyormus. ne calismak istiyormus ne bisey. sen halen kosustur dur. adam alisiyo rahatliga. senin canin ciksin dursun..
hem bence bi kadinin gittigi yere ayak uydurmasi bi erkegin uyum saglamasindan daha kolay. hem adam gelcek buraya alisayim edeyim derken gidecek bi 4 5 yili bu adam isini düzenini kuracakta rahat edecek.
ama sen türkiyeye gidersen az cok adamin düzeni vardir orda.. bilmiyorum calisiyormu nisanlin?
sen daha rahat edersin orda inan bana. istersen calisirsin istersen oturrusun evde. ailenide görmeye gelirsin buraya elbette kolay olmayacak ama onlarda gelirler. alisirsin sen yeterki iste.
ben kararimi türkiyede yasamaktan yana verdim. nisanlima hak verdim cünkü. mantikli geldi fikirleri bana. hem cevremde buraya kocasini getirenlerin ne kadar zorlandigini biliyorum ben.
bende bi sene sonra evleniyorum ve türkiyede yasayacagiz biz. biraz takiliyo insanin aklina ama esin iyi olup seni anladiktan sonra bence sorun olmaz. nerde yasarsan yasa önemli olan evinde mutlu olmandir. birlikte oldugun insanla mutlu olduktan sonra ister almanya olsun ister türkiye. söyle düsün almanyaya gelip bir sürü sorumluluk ve problemler sonucu huzurunuz kalmayacak ikinizde yipranacaksaniz. burda yasayip mutsuz olmaktansa türkiyede yasayip mutlu olmayi tercih ederim ben.
mutlaka zor olacaktir. bende burda dogdum burda büyüdüm ama insan istedikten sonra herseye alisir. bide esin sana destek olacagina inaniyorsan türkiye derim ben...

ha burda dogup büyüyüp türkiyeye gelin giden arkadaslarim var halen görüstügüm gayet mutlu memnunlar. keske gelmeseydik diyenini duymadim..

hem bakarsiniz gercekten olmuyo türkiyede ne bileyim maddi acidan falan...türkiyenin sartlari tabiikide zor.. bizim burda alisik oldugumuzdan bambaska bi hayat var orda...
senin burda meslegin varmi?
alman vatandasimisin? yine gelme imkanin varsa yine gelebilirsin ilerde baktin olmuyor....

merhaba..
bende almanyada yaşadım.. Tam 21 Yıl..Eşim türkiyedeydi o zamanlar...
Bilirsin almanyada hep muhabbeti geçer "almanyaya gelebilmek için evleniyor seninle" diye...
Ben eşime o zamanlar demiştim eğer almanya içinse hiç evlenme ben türkiyede yaşamak istiyorum diye...Eşimde kabul etti zaten.. İlk zamanlar bende çok zorluk çektim.. Tanımadığım bi şehir, hiç arkadaşım yok...
Ama sonradan alışmaya başladım.. Ailemi göremem diye çok korkuyordum.. ama sağolsun şim her sene yolluyor.. Ailem yazın geliyor türkiyeye bense kışın gidiyorum..3 senedir türkiyedeyim ama pişman olmadım... İnsan nelere alışıyor bunamı alışmayacak??
Şuan birsürü arkadaşım var.. İstediğim yere gidebiliyorum.. İş bile bulmuştum ama kızım çok küçük olduğu için gitmedim..
Eşimin işi iyi..
oraya gelse işsiz olacak.. Sen ilgileneceksin herşeyiyle... İş yok dil yok arkadaş yok..
ama senin avantajın var dil biliyosun.. İş olanağın da çok olacaktır almanca bildiğin için..
Yinede sen bilirsin.. Çok uzun yazdım yaf delikafadulden

bende turkiyeye git derim..turkiyeden buraya gelip kalan erkek cok mutsuz oluyor ve mutsuz ediyor..git turkiyeye dene canim..yari yolda birakirsa demissin, biraksin, bi bilet almaktan gecer yahu alir geri gelirsin..Allah korusun kotu olmaz insallah ta yani en kotusu diyorum..benim ablamda evlendi tukiyeye gitti cokkk memnum gerci 12 yil oldu ama giderkende ,sonrada cok memnundu...hayirlisi

Son düzenleme:
Merhabalar,

bende yurtdi$inda dogmu$ (28 ya$indayim) burada ya$ayan biri olarak benzer bir durumdayim. E$imle TR de tani$tim. O da buraya gelmeyi istemiyordu bense TR de yapip yapamayacagimi dü$ünüyordum.

Iki tarafli bizim için eksileri ve artilari konu$tuk uzun uzun...
O buraya gelse neler olacakti, ben oraya gitsem neler olacakti.

Ve bir karar verdik e$im buraya geldi... Evleneli buarada 3 yil oldu ve $uan hamileyim ilk çocuga, 2 çocuk dü$ünüyoruz ve mutlaka 10yil i geçmeden TR'ye gitme planlarimiz var.

Buarada TR de ya$amak için mutlaka bir evin olmasi gerektigini dü$ünmekteyim kira mira birde TR de ki o sosyal $artlar felan biliyorsun görüyoruz tv den, etrafimizdan,... ne kadar zor oldugunu. Maddi yönden kendini güvenceye aldiktan sonra gitmeyi dü$ünmelisin bence.

Ve hakkini mutlaka sildirme gel gitler yap Almanya'ya... hatta çocuklarini bile Almanya vatanda$i yaparsan ilerde AB ülkesinde daha kolay giri$ çiki$ yapar belki okumaya gelir üniversitelere felan (bu tarz firsatlar varken elinde neden kullanmayasin?).

Baya baya bunlari da dü$ünmek lazim.CADIARZUyerimseniben

+ Ben 68 li ya$larima kadar burada gri tonlu ülkede çali$mayi, ya$lanmayi ve bu somurtkan insanlarin kahrini çekmeyi istemiyorum açikcasi. Burda dogma büyüme olmamiza ragmen HEP YABANCIYIZ!

Bende Türkiye´den yanayim. Gözünü sevdigimin memleketi orada "Hayat" var ya.
Biz bile esimle gelecek 5 sene icinde Türkiye´ye Temelli gitmeyi planliyoruz. Bende burada dogdum büyüdüm ama öyle nefret ettirdilerki bu memleketten... Hersey Para olmus burda. Artik bu memlekette nefes aldigimiz icin bile Para isteyecekler neredeyse..

Ayrica bende diger arkadaslara katiliyorum. Nisanlinin buraya alismasi cok zor olur. Ve is Bulma konusundada cok sIkInti yasayabilir.
Yinede karar sizin, iyi düsünün tasinin..

Canım ben de Almanya'da doğdum 11 yıl orda yaşadım...
Evlendiğim için değil 11 yaşında geldim Türki'ye...
Ama keşke gelmeseydim...
Şahsen evlilik için olsaydı gelmezdim ne yalan söyleyeyim...
Almanya'yı daha çok seviyorum, şartlar daha iyi...
İyi düşünmelisin. Mutsuz olacaksan gelme...

kaydirigubbakcemile5 Bende kesinlikle sana katiliyorum kaydirigubbakcemile5
Once yurt disi.. biraz birikim yaparsin o arada.. cocuklarin hem dil ogrenmis olur hemde vatanda$ olur.. ondan sonra pilini pirtini al Türkiyeye git.
güzel ev al.. dedigin gibi kira falan olmaz.. cok zor olur..
Bende ayni senin gibi dusuyorum ve öyle yapmak istiyorum canim opuyorumnanaktan

Benim felsefem Almanya`da calisir ve yasarim ama tatillerimi Türkiye`de geciririm.
Ama kattiyen Almanya`yi birakip Türkiye`de yasayamayacigim cok iyi bildigim icin, benim ülkem burasi.

Cok tsk ederim arkadaslar... az cok taniyorum nisanlimi cali$madan yapamaz kimsenin eline bakamaz, simdiye kadar nasil olursa bi is bulursun diye kandirdim onu ? Hadi bulamadi.. ba$ima kalkip duracak, e hkli ne umdu ne buldu. Hem ben en azindan nereye gidecegimi biliyorum beni nelerin bekledigini biliyorum yazdan yaza da olsa gittim geldi türkiyeye. Onun burda kimsesesi yok benim orda akrabalarim cok. Belki maddi yönden, güvence yönünden burasi iyi olabilir diye düsünüyorum ama o düzeni kurana kadar huzurumuz kacar. Ondan sonra ne yapim ben parayi pulu. Ben onun burda yapamayacagindan eminim. Neden derseneniz o ankaralali, kalabaligin icinde büyümüs cevresi cok , orda paran olmasada haksizliga cok ugrasanda YA$Am var. Buraya bakiorum, burda herkes evden ise, isden eve kimse kimseyi tanimiyor hersey para olmus. Cok param olmasada huzurum olur insallah. Allahim pisman etmesin...

herkesin alıştığı yer bence..
illaki zorluklar olacaktır.
o gelse dil öğrenecek, iş bulacak, kültür şokunu atlatacak vs.
bi de daha önce almanyaya hiç gitmediyse daha da zor.
senin için de kolay değil.
alıştığın ortam orası.
ama en azından sen Türkçe biliyorsun, anlaşmanda problem yok.
her sene de geliyormuşsun, yabancı hiç bilmediğin kültürüne düzenine alışık olmadığın bir yer değil.
bilemiyorum, zor bir karar. ama sanırım ben olsam gelirdim.

esinizi buraya getirdiginiz taktirde sizin ve esinizin yasayacagi
zorluklari kaldirmak hicte kolay olmayacaktar
siz kendi vataniniza gitmeyi bin kere düsünürken
esinizin buraya gelmeyi düsünmemesi cok normal
tam bir sudan cikmis balik misali olur onun icin
ne dil bilicek ne yol bir erkek olarak belkide bir süre calisamayacak
bir SIKINTISI sorun olsa doktora bile tek basina gidemeyecek
kaldiki almanyaya gelmesi icin artik belirli testleri gecmesi gerekiyor
hele hele kalabaliga aliskin bir insan icin tam bir zindan almanya
bence esinizin normal sartlarda bir geliri varsa hic düsünmeden siz gidin
sonucta almanyada güllük gülistanlik degil

Son düzenleme:
Öyle bir anlatılmış ki Tr de hayat güllük gülistanlık, bilemiyorum eğer eşinin orada iş bulma şansı varsa Almanya derim. Çocuklarınızda orada doğar vatandaşlık hakları da olur. Yapamazsa eşiniz yine dönersiniz buraya. Akrabalarımdan çok Almanya da yaşayan var çoğusu tatil dışında emekli olana kadar dönmeyi asla düşünmüyor. Onlarda orada doğmadılar hepsi sonradan gitti yaşam kurdu zorlandılar, çocukları orada doğdu. Kendi ülkelerinde yaşamak istiyorlar ama ora ile buranın şartları da ortada.

Almanya da yaşayan Türklerin, buradan gitmek isteyenlere tavsiye etmediklerini görüyorum ama kendileri de dönmüyorlar. Madem Tr daha iyi dönüş yapsınlar.

Benim yurtdışına gitme imkanım olursa gider miyim? bilmem, çünkü burası vatanım bırakamam ben, sevdiklerime de düşkünümdür, ama çocuğumun geleceği için iyi olacaksa giderdim herhalde.

Üstelik hiç kimseyi tanımadığı bir ülkeye gidecek değil sen ve ailen varsın ailenizin bir ferdi olacağına göre orada yalnız kalacak değil. Hiç kimseyi tanımadığı bilmediği ülkelere gidip kendilerine yeni bir hayat kuranlar var.

Son düzenleme:

bende almanyada doğdum büyüdüm
eşimse türkiyede
nişanlandık
ben hayata türkiyeye yerleşmem dedim
oda ben hayata almanyaya gelmem dedi
sonra gel git mecbur kaldı almanyaya gelmeye çünkü benim okulum (üniversite) bitmemişti
ama hiç mutlu olamadı
hep bir mutsuzluk ve huzursuluk
türkiyede çok güzel geliri olan işini bırakıp geldi
çok zordu çok
en sonunda benim okulum bitince türkiyeye dönelim demeye başladı
ben tabii gene hayır olmaz ben yapmama edemem dedim oralara alışamam ayak uyduramam ailemi özlerim diye ağlamaya başladım :gitme:
oda ozaman ben gidiyorum madem öyle buraya kadamış dedi bilmiyorumkismile
ayrılık noktasına geldik anlican
tabii bu bana çok koydu
hele ailem bana resti çekti
gidiceksin dediler,kocan nerde sen orda olacaksın dediler
o büyük sevdan bukadarmı dediler
uzun düşünceler, tartışmalardan sonra kabul ettim
en azından denicem dedim, senin için denemeyi kabul ediyorum ama yapamasam geri dönücem dedim
ve geldim türkiyeye
4 yıl oldu hemen hemen
ilk başlardaki zorlukları atlatıktan sonra herşey çok güzel
pişman değilim
çok memnunum hayatımdan
ailemi özlediğim zaman gidiyorum
2-3ayda bir almanyadaım
onlarda geliyor fırsat buldukça
herşey yolunda çok şükür
şuan almanyaya dön deseler asla dönmem

çok uzun yazdım kusura bakma

Bence Türkiye alışamayacagın bir yer değil
Sonuçta Türksün her nekadar orda doğsan büyüsende
bende orda doğdum büyüdüm annemde öyle
annem babamla evlendıkten sonra türkiyeye geliyor
birşekılde alısıyor daha sonra karar alıyorlar Almanyaya tekrar dönüyorlar
bizler oluyoruz büyüyoruz derken annem babam ayrılıyor
ve annem bizleride alıyor Türkiyeye dönüyor...
Döndüğümüz için hiçpişman değilim çok mutluyum hatta.
Vatanın gibisi yok sende alısırsın canım

Eğer eşinin güzel bir işi varsa Türkiye derim ben,yok işi sağlam değilse Almanya :))
Bir erkeğin öce güzel bir işi olmalı,o zaman Türkiye'de yaşayabilirsin.Yoksa çok sıkıntı çekersiniz,Türkiye'de iş yok..millet işsiz,sefalet içinde..

Hepiniz cok haklisiniz...Aslinda cevap cok basit.. Nisanlimin almanyaya geldigini düsünürsek, yeni
dogmus cocuk gibi olacak dil bilmeyecek yol bilmeyecek. Bunu kaldiramayacak cünkü hickimseye muhtac olmayi sevmeyen bir insandir kendisi. Kim sever zaten. Onun kendini kücük görmesi hem kendini hemde evliligimizi kötü yönde etkiler diye düsünüyorum. Benim türkiyeye gittigimi düsünürsek belki maddi yönden bi eksiklik olacak, güvencem olmayacak vs... Simdi Para mi Huzur mu diye sorarsaniz... Kesinlikle Huzur istiyorum. Biliyorum Huzur karin doyurmaz ama en azindan agzimin tadi yerinde olur. Ne kadar zor bi durum dimi ? Asagi tükürsem sakal yukari tükürsem biyik diye buna diyorlar herhalde =)

Canım senin durumum çok zor
bazı seçimler vardır hayatımızı belirler
dönüm noktasıdır hayatımızın
ve senin vermen gereken kararda
bu ciddiyette...
Seviyorsan,onsuz yapamayacağını
çok net bir şekilde düşünüyor ve öyle
hissediyorsan yüreğinin götürdüğü yere git!

Erkekler biraz komplekslidirler
bizler kadar kolay kabullenemezler
bazı şeyleri,şimdi nişanlın
Almanyaya gelse sudan çıkmış balığa dönecek
Ee bu çocuk Almanyaya mı alışsın,dilmi öğrensin
iş mi bulsun,düzen mi kursun,evliliğe mi adapte olsun...

Sana şunuda söyleyeyim;
eğerki evinde huzurun olmasın
eşin önüne trilyonlar serse boş
ama ki huzurlu ol
evinde kaynattığın bir tas çorban
sana hergün yağ-bal hissi verir

senin içinde kolay olmayacak ama
neyapalım işte her seçim bir vazgeçiştir

Merhabalar,

bahsettigim gibi e$im buraya geldiginde ilk 6 ay i$ bulamadi. Dil sorunu vardi... ben hergün i$e gidip geldigimde o evde beni bekliyordu. Kendi evimize henüz geçmedigimizden ailemde kaliyorduk. Ailemin evi büyüktü 3 katli, 2 banyolu vs... yani e$imin tamamen kendini evinde hissetmesi için her$eyi dü$ünmü$tüm odamizda televizyonumuz felan vardi. Cani slklLdlglnda yalniz kalmak istediginde bir odamiz vardi orda rahat edebilcegi, uzanabilcegi vs...
Bu ilk zamanlar zor geçti elbette ama bunlarin hepsini konu$tugumuz için ikimiz de bizleri nelerin bekledigini biliyorduk. Ben ni$anliyken daire almi$tim ve e$im evimizle ilgilenmeye ba$lami$ i$ bulana kadar evimizin i$iyle ilgilendi. (badana boya vs gibi...)

Sonrasinda dil kursuna ba$ladi ve ayni dönemlerde kendi evimize ta$indik. Benim ni$anlik döneminde banka hesabimda birikimim vardi sorun ya$amadik çok $ükür. Yalniz e$imin SSK da ki sigortasini vs onlari felanda buraya getirttim burda bazi haklara sahip olabilmesi için.

$uana kadar birkaç i$yeri degi$tirdi ve çali$iyor buranin dili biraz zor oldugundan o ali$ma sürecinde Ingilizce konu$tu. Ingilizce her ülkede ve i$yerinde kullanilan bir dildir.

Her yaz TR gitme imkanimiz oldu çok $ükür, tatil günlerimi biriktirip 2aya yakin TR de olmaya çali$tim. Sonuçta TR de büyümü$ farkli illerde $ehirlerde okumu$ çali$an biriyle evlenmi$tim ve hep kendimi onun yerine koydum. Bolca ailesiyle ve arkada$lariyla vakit geçirebilcegi firsatlar tanidim.

$uan çok $ükür her$ey istedigimiz $ekilde devam ediyor.
TR'ye kesin dönü$ yapmak istedigimizde orda bizi bekleyen bir ev ve ek gelirimizin olcagi birkaç haklara sahip olmak istiyoruz + ikimiz de çali$cagina göre rahat ya$ariz diye dü$ünüyoruz.

Vallahi huzur önemli ama huzuru yaratmak için de para da önemli. Eger mantikli hareketler ederseniz ve elinizde ki eksileri artilari iyi degerlendirirseniz her iki ülkede de ya$anilabilinir.
Bizim burada dil bildigimizden TR de i$ bulma imkanimiz var ayriyetten ailemizi felan özledigimizde buraya da geliriz gideriz.

$uan hamileyim dedigim gibi ve e$imle tek üzerine titredigimiz $ey çocuklarimizin TR de güzel bir $ekilde egitim almalari ve hiç bir slklntlya girmemeleri, nasil ki bizimkiler bizler için bir$eyler yapmi$lar bizlerde onlar için çali$iyoruz.

Fazla yazdim galiba sanursam :kedi:

TR ye gidip orda ya$amaya ba$layan bayan arkada$larimiz TR de en çok ya$anilan sorun nedir? Yani en çok neye zorlandiniz? Bahsedermisiniz?
Özellikle çocuklari olanlar okul vs.. imkanlar nasil TR de onu yazabilirler mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…