Canım okuyamamışsın ama bak ailen ne güzel 'Okumadı, evlendirelim' dememiş. Çok görüyoruz etrafımızda okumayıp, evlendirilen kızları. Eğer senin okuma isteğin gerçekten varsa seneye sınavlara hazırlan ve kazan. Birisi yazmış 'Yaşadığın şehirdeki üniversiteyi düşün' diye. İlk tercihin , hatta ilk tercihlerin yaşadığın şehir olur, sonra da yakın şehirleri yazarsın. Ailenin durumunun kötü olduğunu söylemişsin ama okumayı o kadar kolaylaştırdılar ki. Devlet, öğrenciye krediye veriyor 300 tl kadar. Her öğrenciye burs çıkmaz ama kredi alabilirsin. Başka şehirde okursan yurt olarak da devlet yurdunda kalırsın. Devlet yurdu çıkmasa bile misafirhanede kalırsın. Misafirhane parası aylık 100 tl civarı bir şey. Ailen yurt paranı ödese sana bursun çok rahat ettirmese de yeter. Hem ek zamanlı iş bulup çalışabilirsin.
Hatta şunu söyleyeyim üniversiteler, dersleri iyi ama durumu kötü olan öğrencilere okulda iş veriyor. Kütüphanede, öğrenci işlerinde falan çalışabiliyorsun. Sana verilen para çalışma saatlerin üzerinden hesaplanıyor. Mesela atıyorum haftada 5 saat çalışabiliyorsun ve saati 10 tl.den değerlendiriliyor. O da aylık ortalama 200 olur. Bursunla birlikte çok çok rahat geçinirsin. Tabi fiyatı bilmediğimden kendi kafamdan yazdım.
Olmadı okuduğun bölümün, bölüm başkanına gidip bu işe çok ihtiyacın olduğunu söylersin. Bunda utanılacak bir şey yok. Derslerine de çalışırsan ve notların da iyi olursa bence hemen işe girersin.
Benim yurt arkadaşım vardı geçen sene. Kızın ailesinin durumu çok kötüydü. Kredi alıyordu. Kıt kanaat geçiniyordu. Bir gün yurtta ağlamıştı. O kadar üzülmüştüm ki. 'Keşke elimden gelse de yardım edebilsem' diye iç geçirmiştim. Neyse bu arkadaşım okula ek zamanlı iş için başvuru yapmış. Dersleri de fena değildi. Yılın başında okulun sitesine bakıyordum. O arkadaşımın da adını görünce çok sevinmiştim.
Sana demek istediğim şu canım. Okumak için çaba harcarsan seni dört dörtlük okutamasa bile devletten aldığın kredi, okulda ya da herhangi bir yerde ek zamanlı olarak çalıştığın yerden aldığın para seni iyi şekilde okutabilir. Ailene bunların hepsini söyle. Derlerine çalış. Kitabın falan yoksa ve alamayacaksan bile internetten çalışabilrisin. Hem forumda birçok arkadaş kitaplarını tanesi 2 tl den 3 tl den satıyor. Onlardan da uygun fiyata alabilirsin.
Lütfen çabala, oku. Ben de 20 yaşındayım. Haziranda 21 olacağım inşAllah. Üniversite okuyordum. bölümümü beğenmedim diye bıraktım. Şimdi tekrardan hazırlanıyorum sınava. Yaşı falan düşünme. Çünkü çok küçüksün daha. Evliliği de düşünme hemen. Oku, işe gir, kendi paranı kazan, evlilik son düşüncen olsun. AÖF en son seçeneğin olsun tamam mı? Üniversite ortamına gir. Arkadaşlarınla bahçede oturup sohbet etmenin bile tadına doyum olmuyor.