Çoğu anne gibi benim bebeğimin de uyku problemi var. Hatta bugün akşam 8e kadar gündüz sadece 45 dk uyudu.3,5 aylık bebeğim son 2 günde gündüz doğru dürüst uyuyamadı.akşam 8-9 arası uyuyor ama gündüz uyutamıyorum.Ayağımda sallamayı beceremiyorum.Yatağında sallıyorum ama artık uyutmuyor galiba.Dün artık eşimle sson çare battaniyeye koyup uyutalım dedik.Korkudan ağlamaya başladı.İşte bu ve buun gibi onlarca sebep yüzünden uzun zamandır aklımda tracy hogg un bu yöntemi var.
Aslında kitabı bilmeden almıştım.Bebeğim doğunca bana belki yardımcı olur diye.Sonra bu yöntemle bebeklere uyku alışkanlığı öğretildiğini ve bu sayede başarılı olunduğunu öğrendim.Yöntem 3 aydan küçük bebeklere uygulanmıyor.
ben bu ay iyice kitabı okumaya ve cesaret toplamaya bir de bebeğimi 1 ay daha büyütmeye karar verdim.yani 4 aylık olduğunda başlamak istiyorum.ancak eşim kızımızın tüp bebek olması sebebiyle de onu ağlatmaya kıyamayacağımı düşünüyor.Kendisinin de dayanamayacağını söylüyor.
Ama yöntem bebeği ağlamaya bırakma yöntemi değil.Kabaca sakinleştirip sakinleştirip yatırıyorsunuz.Bu arada ağlıyor tabi
Deneyen varsa deneyimlerini, bildiklerini buradan paylaşmalarını istiyorum.Lütfen tanıdığınız biri bile varsa onun yaşadıklarını yazın.Belki derdimize derman olur.Yöntemi bilmeyenler varsa yazabilirim:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YATIR KALDIR YÖNTEMİ:
1)Bu bir ağlatma,ağlatmaya bırakma yöntemi değildir.
2)3 aylıktan küçüklere uygulanamıyor.
3)kararlı ve istikrarlı olmak gerekiyor.
4)yöntemin uygulanması sırasında tek kişinin odada olması gerekiyor
5)Yöntemin uygulanmasına en az 2 hafta devam edilmeli.
6)Misafirlikler, gezmeler 2 hafta boyunca ertelenmeli ya da bebeğinize göre ayarlanmalı.
7)Ebeveynler bebekleri büyüdükçe bu yöntemi ona göre düzenlemeli.(4 aylıkken bebeğinizi kaldırdığınızda dört veya beş dk kucağınızda tutabilirken, 6 aylıkta bu süre 3-4 dk., 9 aylık bir bebeği ise kaldırdığınız anda tekrar yatırmanız gerekir.
8)oda uykuya hazır hale getirilmelidir.(dikkat dağıtıcı her şey en aza indirgenmeli)
Bebebğinizi odasına götürüp uykuya hazırlarsınız.en tatlı ses tonunuzla uyuması gerektiğini söylersiniz.ve yatağına bırakırsınız.ilk başta size bakıp oyun olduğunu bile düşünebilir.sonra o şekilde uyumaya alışık olmadığından ağlamaya başlar.kaldırmadan susturmayı deneyin(elini tutabilir,sırtını sıvazlayabilirsiniz)eğer ağlamaya devam ederse kaldırırsınız.ağlamayı kestiği anda vakit kaybetmeden yatırırsınız.eğer ağlar ve sırtını yay gibi gererse tekrar yatırırsınız.elini sıkıca tutup iletişimi kesmezseniz onun yanında olduğunu bilecektir.
Bu şekilde bir süre kalır ve onu sakinleştirmeye devam edersiniz(uyku vakti geldi bebeğim-mışıl mışıl uyuyacaksın)
onu yatırdığınızda tekrar ağlarsa kaldırırsınız.sırtını yay gibi gererse onunla savaşmayın.kendinizi suçlu hissetmeyin.onun canını yakmadığınızı bilin.ve olanları kişisel olarak algılalamamak gerekiyor size kızgınlığından ağlamıyor, uyumayı bilmediğinden ağlıyor.
ortalama bir yatır kaldır 20 dk sürer.nazlı ve hareketli bebeklerde bu süre uzayabilir.
eğer doğru bir şekilde yapmışsanız ağlamalar mırıltılara dönüşüyor ve bu uykunun yaklaştığına işaret ediyor. sadece elinizi bebeğinizin üzerinden çekmeyin.ancak derin bir uykuya daldığında odasını terk edin.
bu yöntemi elli yüz kez yapmanız gerekse bile bebeğinize uyumayı öğretmek ve kendinize ait zamanı kazanmak için hazır olmanız gerekir.inanmıyorsanız hiç denemeyin.ya da 2 gün yapıp 3. gün vazgeçecekseniz.kolay bir yöntem değildir.asla kolay bir yöntem bulamayacaksınız.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
evet kısaca özetledim bu yöntemi.merak edenlere umarım yardımcı olmuşumdur.bu yöntemi deneyenler hangi sonuçları aldılar yazarlarsa çok sevinirim.
evdeki hesap herzaman çarşıya uymaz.mesela ben inatçı oğlumda bu yöntemi denesem sabaha kadar ağlamaktan bayılırdı eminim bende sinir krizi geçirirdim.oğlum 2yaşında,bugüne kadar hep emzirerek uyuttum.
Ayrıca ben şu tüp bebek olduğu için ağlatmaya kıyamama meselesine takıldım,yani biz normal yolla hamile kaldık diye "aman ağlasın zırlasın patlasın,buna bişey olursa yenisini doğururum mu"diyoruz, zor oldu diye sizinkinin canı daha kıymetli anlayamadım
arkadaşlar, benim kimseyi suçladığım yok.. niye bu şekilde algıladınız anlamadım ama, sordunuz anlattım.. şimdi niye bu tepki anlamış değilim.. size kötü annesiniz, çocuklarınızı anlamıyosun ...vs diyen mi olduda üstünüze alındınız, tracy kitabında bunları anlatıyo dedik, siz sormadınız mı ne yazıyo, esay ne bilmem ne... diye, ben kendi kendime mi attım kendimi ortalığa.. hayret bişeysiniz yani.. ben size yardımcı olabilmek için oturdum yazdım herşeyi tane tane 1 saat.. belki alamıyolardır, belki vakitleri yoktur okuyamıyolardır falan diye.. sizi düşündüğümden.. yoksa benim keyfim yerinde yani, bananee.. ne haliniz varsa görün.. kimseye iyilik yapmıyacaksın ya vallaa, insanı pişman ediyonuz yani.. hadi kolay gelsin hepinize..
valla bencede haklısın nerelerinden anlamışlar anlattıklarını hayretsagol deneyimini bizimle paylaştığın için:)
sende arkadaşın avukatlığını üstlenmişsin ama asıl sen nerenle anladın bende anlayabilmiş değilim.ayrıca konuda diğerlerine cvp vermeyip buna avukatlık yapmanda şaşırtıcı.konu neydi nerelere geldi.konu sahibi arkadaşım kusura bakma böyle herşeyi sadece kendileri biliyor gibi davranan insanlara tahammül edemiyorum.
Bu konuya uzun zamandır yazılmamış belki bakan olur diye bnde yaşadıklarımı yazayım. Netten de kitaplardan da çok farklı yöntemler bulabilirsiniz. Herhangi bir yöntemi denediginizde onun sabırla devam edilmesi gereken bi yöntem olduğuna çocuğunuz karar vericek. Uyumadi mi uyumuyo. Hani diyoruz ya sonunda pes etti alışacak bu yönteme. Yorulduğu için pes ediyor o yöntemi sevdiğinden değil. İki kızım var büyüğü 13 yaşında çalışmıyor dum o zaman ilkokula kadar beraber yattık 1.5 yaşına kadar emdi. Keşke daha fazla yapsaymisim şimdi odasına izin almadan giremiyoruzöteki kızım 1.5 yaşında ve ben çalışıyorum bnde hepsinden biraz denedim ama hala denemeye devam ediyorum. Bnce uyku saatlerini her zaman aynı saat yapın bide uyku arkadaşı . Saat 9.30 da mamasini hazırlıyorum hadi annecim babaya iyi geceler de pembis i al uyuyalım diyorum. Hatta geçen hafta saat 9 da tuttu elimi aldı pembis i bni yatağa götrdu. Ondan sonra uykuya kolay mı dalıyor. Hayır ama bu düzene başlamanın ilk adımları diyorum kendime. Başka çocuk düşünmüyorum hem tadını çıkartayım hemde onun için sağlıklı olanı ayarlayim derdindeyim. Biliyorum ki bana ne kadar eziyet ederse etsin büyücek ve o da ergen olunca öpmek istediğimde offf anneee yapıcak. Tadını çıkarın. Saatleri ve oyun arkadaşını ayarlamak ilk adımınız olsun.
Bu konuyu ikinci kez okuyorum yeni bir msj gordugume sevindim. Evet haklisin arkadasim onlarla vakit gecirmek cok guzel: lakin kendi kendine uyumayi bilemeyen bebekler bir zaman sonra daha da zor uyumaya basliyor. Benim bebegim onceleri memede siziyordu simdi memesiz hala uyumuyor ama uyumaktada cok zorlaniyor. Uyku vakti gelmis geciyor fakat dalamadigi icin iyice uzuyor vakit. O yuzden adam akilli biseyler denemek istiyorum ama cesaret edemiyorum
Arkadasim ben kitabini aldim okudum o kadar istekli ve kararliydim yani. Ama benim bebegim dogdugundan beri bir kere bile kendi kendine uykuya dalmadi. Yardimla bile cok zor uyuyor. Buna ragmen bir gun denedim. Fakat oyle agladi oyle agladiki o cocuk birak uyumayi sakinlesemedi bile. Ben her bebekte ise yarayacagini dusunmuyorum malesef. Ama belki de ben bir yerlerde hata yada eksik yapmis olabilirim bilemiyorum ama bebegimi o sekilde gordukten sonra bir daha da dnemeye cesaret edemedimBenim 9 aylik kizimla uyku sorunu yasiyorum yatir kaldir yontemini denemek istiyorum. Bu yontemi deneyen basarili olan varmi? Bide nekadar suruyor bu yontem aglamasina kiyamiyorum. Rahat uyuyamadigi icin gun icinde de biraz huysuz oluyo.
Benim kizimda kendi kendine uyumadi simdiye kadar emerek uyudu hep ama hastaneden eve geldik aksam uyutup yatagina yatirirdim gece uyanmazdi sabahda gulucuklerle uyanirdi kendi yataginda kendi odasinda 6 aydan sonra huyu degismeye basladi eme surekli agzinda olsun istiyo sasirdim bende ne yapacagimi yatagini simdi bizim oda ya tasidik belki odasini benimsememistir dedi doktoru muz iki gun oldu belki ise yarar diye dusunuyorum. Senin bebegin kac aylikdi ?Arkadasim ben kitabini aldim okudum o kadar istekli ve kararliydim yani. Ama benim bebegim dogdugundan beri bir kere bile kendi kendine uykuya dalmadi. Yardimla bile cok zor uyuyor. Buna ragmen bir gun denedim. Fakat oyle agladi oyle agladiki o cocuk birak uyumayi sakinlesemedi bile. Ben her bebekte ise yarayacagini dusunmuyorum malesef. Ama belki de ben bir yerlerde hata yada eksik yapmis olabilirim bilemiyorum ama bebegimi o sekilde gordukten sonra bir daha da dnemeye cesaret edemedim
Merhaba konu açılalı çok uzun zaman olmuş farkındayım ama ben bu yöntemi kızım da uyguluyorum 5 gündür siz ne yaptınız yapabildşniz mi başarılı oldumu cvb verirseniz çok sevinirimteşekkür ederim cevabınıza.böyle duyduğum zaman hemen deneyesim geliyor.ama biraz daha somut örneğe ihtiyacım var.keşke konuyu daha çok kişi dikkate alsa ve paylaşsa.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?