Vajinal Siğil rahatsızlığı olan var mı? (Genital Siğiller,HPV, Human Papilloma virus)

Emremre8p said 22 saat, 52 dakika önce:
mydoombln:

Sana kimse hesabını sil demedi de bu forumun amacı insanların HPV den kurtulması için yol göstermek öncelikle daha sonra da destek vermek.
Belki senin gibi linkli olmaycak ancak;
Türkiyeden aktif olarak HPV çalıştayına (Adını tam hatırlayamadım HPV ile ilgili doktorlar topluluğu, dernek gibi) katılan bir doktorr ile tanıştım. Kendisi de Hakan TOPALİSMAİLOĞLU dur. Burada gidenler de vardır. Sana kanıt veremem ancak hocayı arayabilirsin. Son olarak Canada ya gitmişti bu derneğin seminerine ve orada HPV nin vücuttan tamamen atıldığının kanıtlandığından bahsetmişti. Dediğim gibi inanmazsan arayıp konuşabilirsin. Ben duyduğumu söylüyorum.
Bu arada 21 Aralık kinaye olayıydı. Yani yazan konuşan söyleyen çok ancak olmayabiliyor…

Arkadaşımızın dediği gibi tarihlere dikkat et. HPV konusunda benim bildiğim bir tane topluluk var sürekli ilgilenene. Yine en sağlam bilgi oradan gelir ve bu oluşuma Op.Dr. Hakan TOPALİSMAİLOĞLU üyedir. bilgi…
# bu bir hpv sitesinden slintidir ordan kopyalayip buraya yapistirdim bilgi icin

Yukarida yazdiklarim baska bir siteden alintidir bu arada hpv nin vucuttan atildigi kanitlanmis yukarida ismi gecen dr gittigi ulkede bu hpv ile ilgili calismanin icinde yer almis ve orada vucuttan atildigi kanitlanmis

Emremre8p said 22 saat, 52 dakika önce:
mydoombln:

Sana kimse hesabını sil demedi de bu forumun amacı insanların HPV den kurtulması için yol göstermek öncelikle daha sonra da destek vermek.
Belki senin gibi linkli olmaycak ancak;
Türkiyeden aktif olarak HPV çalıştayına (Adını tam hatırlayamadım HPV ile ilgili doktorlar topluluğu, dernek gibi) katılan bir doktorr ile tanıştım. Kendisi de Hakan TOPALİSMAİLOĞLU dur. Burada gidenler de vardır. Sana kanıt veremem ancak hocayı arayabilirsin. Son olarak Canada ya gitmişti bu derneğin seminerine ve orada HPV nin vücuttan tamamen atıldığının kanıtlandığından bahsetmişti. Dediğim gibi inanmazsan arayıp konuşabilirsin. Ben duyduğumu söylüyorum.
Bu arada 21 Aralık kinaye olayıydı. Yani yazan konuşan söyleyen çok ancak olmayabiliyor…

Arkadaşımızın dediği gibi tarihlere dikkat et. HPV konusunda benim bildiğim bir tane topluluk var sürekli ilgilenene. Yine en sağlam bilgi oradan gelir ve bu oluşuma Op.Dr. Hakan TOPALİSMAİLOĞLU üyedir. bilgi…
# bu bir hpv sitesinden slintidir ordan kopyalayip buraya yapistirdim bilgi icin

2-6-8-9 gercekten dogru

Sıgarayı bıraktım

Zaten beslenme her saglıklı seyı yıyorum

Dogum kotnrol hapını cok uzun kullandım cok pısmanım yaaaaa

Son düzenleme:
nasıl yani aşı olmayalım mı biz şimdi ya :S

“Aşı 9-10 yaş grubu itibari ile yapılmaya başlanabilir. Ne kadar erken yaşta yapılırsa koruma oranı o kadar artar. Ancak, ileri yaşlarda da koruma amaçlı aşı yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Rahim ağzı kanserine karşı kadınların yanı sıra erkeklerin de aşılanması gerekiyor, çünkü bu virüs kadınlara hava yolu ile bulaşmıyor, erkekler ile cinsel ilişki sonrasında bulaşıyor veya tam tersi oluyor.”

sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Dr. Murat Tuncer [2007 yılı yorumları]: “Serviks kanseri Türkiye’de öncelikli bir problem değil, ayrıca aşının maliyet-etkinlik analizi negatif yönde.”;

“Serviks tarama programına giren hiçbir kadın bu kanserden ölmemiştir ve HPV alan kadınların yüzde 75 ile yüzde 98’i kanser olmaz.”

“Buna kanser aşısı demek doğru değil, bu ilaç firmalarının pompaladığı bir politikadır, şu anda etkinliği yüzde yüz kanıtlanmış değil sadece 5 yıl için etkinliği bildirilmiş. 5 yıl sonra ne olacak, tekrar yapılacak mı kesin belli değil.”

“Ama Türkiye’de [HPV aşısının] ne kadar koruduğuna yönelik bir çalışma yok, belki de hiç korumuyor, bilmiyoruz.”

Türk jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş [2007 yılı yorumları]:

“Şu anki bilimsel verilere göre aşı rahim ağzı kanserinden yüzde yüz koruyor. Bu yeni bir aşı, çıkar çıkmaz herkese ödenmesi mümkün olmayabilir ama ileride maliyet ucuzlarsa ödeme yapılır. Hepatit veya kızamıkçık da uzun süre ödenmedi ama artık ödeniyor, bu da zamanla zorunlu aşı kapsamına girecektir.

nasıl yani aşı olmayalım mı biz şimdi ya :S

Bnce ası cok etkılı kımı doktorlar ıse yaramadıgını kımısı yaradıgını dusunuyor ama gecen zaman da arada bız kalıyoruz ben 2009 da oldum seneye bıdaha olcam her 5 6 senede gene olucam gerekıyorsa 55 olsun gene olucammm belkı bu benı psıkolojık olarak rahatlatıyor
En azından stresten kurtarıyor ama ben ınanıyorum kı ıse yarıyor kaldıkı her zaman soylıyorm 40 ın uzerınde sıgıl genıtal sıgıl ve genıtal herpes yanı ucuk gecırdm. Cok akıntım kanamam oldu ya belkı dogom kotnrol hapınında etkısı vardı ama bende bu ası ıse yaradı o kesn

Asi konusunda insanlar ozgurdur yaptirip yaptirmamak senin elinde sma su varki hpv tek basina kanser yapmiyor ve vucuttan atiliyor saglikli bir bireysen beslenmen duzgun digara yok slkol yok ve dogum kontrol hapi kullanmiyorsan vucudun viruse karsi sntikor uretiyor yani bagisiklik kazaniyor boylelikle seni hasta etmiyor sigil ve kanser gibi.

Asi konusunda insanlar ozgurdur yaptirip yaptirmamak senin elinde sma su varki hpv tek basina kanser yapmiyor ve vucuttan atiliyor saglikli bir bireysen beslenmen duzgun digara yok slkol yok ve dogum kontrol hapi kullanmiyorsan vucudun viruse karsi sntikor uretiyor yani bagisiklik kazaniyor boylelikle seni hasta etmiyor sigil ve kanser gibi.

Aynen bende sana katılıyorum bu konuda :6::6::6:ası olmuymudun dıla

1p said 6 ay, 4 hafta önce:
Patoloji / Genel

Değerli kardeşim özetle HPV virusu ile karşılaşan herkes virusten etkilenmez bazıları farketmez bile.Virusun tipine göre (tip16-18 ve 54 gibi) bazıları etkilenir (yani virusun hücrelere etkisi olur ….displazi gibi) bu displazilerin bazıları zamanla normale döner bazıları kansere dönüşebilir. Yani en tehlikeli tip ile karşılaşsanız bile kanser olacaksınız demek değildir bu.

Patoloji Uzmani Dr.Alptekin SEN.
# buda alintidir.

Ben asi olmadim hamileyim zaten dogum olacak emzirecegim en az 3 sene var bu 3 senede neler degisir neler. Su varki acayio abartiliyor hpv buda asi ciktigi icin dusunun bu kadar yaygin birsey bizde varsa siz sanatcilari dusunun en bilindik defne samyeli hpv geciren. Arkadaslar bu virus cok guclu degilmis ona bakarsaniz grip virusunden olen daha cok hangimiz korkuyoruz grip olmaktan. Asi pazarlama bence ama tabi buna kisi kendi karar verir ben konustugum dr larin soylediklerini yazdim olmadi dedim en iyisi slinti yapmak ben yine diyorum tel. Dr konustum bu virus cok guclu degil dedi herpes gibi kalici degil dedi 4-5 yildan sonra zaten gidiyor bulastiricilikta kayboluyor dedi bagisikligi guclendirmek gerekiyor o kadar ne kanser hastalari var neleri yeniyor rabbim korusun hiv gibi degil kanda degil bagisikligimizi dusurmuuor. Cocuk sahibi olmamiza engel degil teksen camlibel roportajini hepiniz okumussunuzdur demis ki bu virus insanin vucuduna 100 kere girdiyse 80 ni kendi kendine atiliyor ama bazilarinda kaliyor o da yukarda saydigim baska hastaliklar sigara alkol kotu beslenme sinir stres yirgunluk uykusuzluk eksik vitamin bunlara etkendir

1 ve 7 numarali siklar cok ilginc degil mi bu bir arastirma :)

bencede 1 2 ve 7 ilginç.2.şık dikkatimi çekti bende kist vardı ve bu yüzden dogum kontrol ilacı kullanıyorum bi senedir acaba buda tetiklemiş olabilirmi diye bi soru işareti oldu aklımda.dr uma soracagım.

Strese baglı adet gormuyosun ıstıyosan tarlutal al

canım şuanda bu ilacı kullanmamın bi sakıncası olabilir belki çok tereddütlüyüm bu ara her konudan.sonuçlarım çıktıgında adetime 10 gün vardı acaba adet geciktirici içsem 2 kala başlasam 10 gün daha atar operasyonu hemen olabilirim gibi bi düşünce oluşmuştu kafamda ozaman dr um izin vermedi.

Ben asi olmadim hamileyim zaten dogum olacak emzirecegim en az 3 sene var bu 3 senede neler degisir neler. Su varki acayio abartiliyor hpv buda asi ciktigi icin dusunun bu kadar yaygin birsey bizde varsa siz sanatcilari dusunun en bilindik defne samyeli hpv geciren. Arkadaslar bu virus cok guclu degilmis ona bakarsaniz grip virusunden olen daha cok hangimiz korkuyoruz grip olmaktan. Asi pazarlama bence ama tabi buna kisi kendi karar verir ben konustugum dr larin soylediklerini yazdim olmadi dedim en iyisi slinti yapmak ben yine diyorum tel. Dr konustum bu virus cok guclu degil dedi herpes gibi kalici degil dedi 4-5 yildan sonra zaten gidiyor bulastiricilikta kayboluyor dedi bagisikligi guclendirmek gerekiyor o kadar ne kanser hastalari var neleri yeniyor rabbim korusun hiv gibi degil kanda degil bagisikligimizi dusurmuuor. Cocuk sahibi olmamiza engel degil teksen camlibel roportajini hepiniz okumussunuzdur demis ki bu virus insanin vucuduna 100 kere girdiyse 80 ni kendi kendine atiliyor ama bazilarinda kaliyor o da yukarda saydigim baska hastaliklar sigara alkol kotu beslenme sinir stres yirgunluk uykusuzluk eksik vitamin bunlara etkendir

Hamılelık bıtımı dogum sonrası 6 ay emrızrme donemınden sonra olabılırsın bebege bırnzararı yokkii neden 2 sene

Sanırım ası olmak ıstemıyosunsen

Son düzenleme:
bencede 1 2 ve 7 ilginç.2.şık dikkatimi çekti bende kist vardı ve bu yüzden dogum kontrol ilacı kullanıyorum bi senedir acaba buda tetiklemiş olabilirmi diye bi soru işareti oldu aklımda.dr uma soracagım.

Bence dougm kontrol hapı kullandım 4 sene adet duzensızlıgı ıcın toplumdakı kadınların genelını sımdındusunursek aslında bu sacma oluyor mınyonlarca kadın korunuyor bıde

Ama sonucta hormon takvıyesı yapıyor oda var

HPV Aşısı

HPV AŞISI (RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI)

Human Papiloma Virus (HPV) ABD'de en sık görülen cinsel temasla bulaşan hastalıklar arasındadır. Bu ülkede HPV virusu her yıl 6.2 milyon insana bulaşmaktadır. HPV'nin kadın nüfusta her ne kadar bazı önemli hastalıklara sebep olduğu bilinmekte ise de erkeklerde de hastalıklara neden olmakta veya kadınlara bulaştırılmaktadır.

Gardasil (HPV aşısı) canlı virus taşımayan bir aşı olup 6 aylık süre içerisinde 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Rahim ağzı kanseri ve genital siğillere neden olan 4 tip viruse karşı yüksek derecede etkin bir aşı olarak kabul edilmektedir.

Aşı hangi yaş aralığında yapılmalıdır?

HPV aşısı 12-50 yaş arasında genç kızlara ve en erken 9 yaş başlangıç olarak yapılabilmektedir.

Neden bu kadar genç yaşta önerilmektedir ?

Cinsel yaşam başlamadan önce ve HPV tiplerinden her hangi biri ile karşılaşmamış olmak aşıdan en yüksek korunmayı sağlamaktadır.

Cinsel aktivitesi olanlarda aşı faydalı mıdır ?

Cinsel yaşamı başlamış olan kadınlarda aşı koruyucu olmasına rağmen, cinsel teması olmamış kişilere göre daha az korunmaktadırlar. Bunun nedeni cinsel yaşamı başlamış olanlarda bazı HPV tipleri bulaşmış olabileceğinden aşının koruma gücünde azalma oluşmaktadır. Buna rağmen herhangi bir HPV tipinde bulaşma olsa dahi diğer 3 tipe karşı korumanın devam ettiği görülmektedir.

Erkeklerde aşı yapılabilinir mi?

Kanıta dayalı tıp açısından erkeklerde HPV aşısına ait kesin bir kanıt henüz yeterli değildir. Dolaylı veri ve bulguların ışığı altında penis, anüs kanseri ve genital siğil gibi patalojiler üzerinde yararları olacağı düşünülmektedir. Bilimsel çalışmaların seyrine göre erkeklerin aşılanmasının, kadınları da bazı kanser tiplerinden dolaylı olarak koruyacağı düşünülmektedir. Fakat elimizde kesin kanıtlar olmaması nedeni ile henüz erkekler üzerinde aşılama protokolleri söz konusu değildir.

Gebe kadınlar aşı olabilir mi?

HPV aşısı halen gebelerde önerilmemektedir. Gebelerde ve anne karnındaki bebekler üzerinde, aşının yan etkileri üzerine yeterli kanıt ve araştırmalar yoktur. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, gebelerde ve yeni doğan üzerinde istenmeyen etkilerini göstermemiş olmasına rağmen ,mevcut çalışmalar kesin kanıt açısından yetersiz kalmaktadır. Mevcut bilgiler, gebeliğin sona ermesinden sonra aşıların başlamasını veya eksiklerin tamamlanmasını önermektedir. Aşının ilk dozu yapıldıktan sonra gebeliğini fark eden gebelerin diğer aşılarını gebeliğin sonlanmasından sonra devam etmesi gerekmektedir.

HPV aşısının etkinliği ne kadar?

HPV aşısı 4 tip viruse karşı yüzde yüz koruma sağlamaktadır. Bu 4 tip virüsün oluşturabileceği serviks, vulva ,vagina prekanseröz oluşumlarını ve genital siğillerini engellemektedir. Yukarıda belirtilen bu yüksek oranlı koruma 9-26 yaş arasında 4 tip HPV enfeksiyonu ile hiç karşılaşmamış kişileri kapsamaktadır. HPV' nin 4 adet tipinden her hangi biri ile karşılaşmış bireylerde bu koruma oranları düşmektedir. HPV aşısının mevcut prekanseröz lezyonları veya genital siğilleri tedavi edici özelliği kesinlikle yoktur. Koruyucu etki ile tedavi edici etkileri karıştırmamak son derece önemlidir.

HPV aşısı kaç yıl süre ile koruyuculuğunu devam etmektedir?

Aşının kaç yıl süre koruduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar, aşının koruyuculuğunun en az 5 yıl olduğunu kanıtlamıştır. Koruyuculuğun 5 yıl üzerinde olabileceği düşünülmektedir fakat yeterli çalışmalar henüz elde yoktur.

HPV aşısının yetersiz kaldığı noktalar nelerdir?

Aşının bütün HPV virüslerine karşı koruma sağlamaması nedeni ile genital kanser ve siğillere karşı tam bir koruma sağlamaması mümkün olmamaktadır. Rahim ağzı kanserlerinin %30 oranına karşı koruma sağlanmamaktadır. Bu nedenle aşı sonrası kadınların rahim ağzı kanserine karşı tarama testlerine (Pap Smear testi gibi) devam etmeleri şarttır. Aynı zamanda genital siğillerinin %10 oranı kadarı aşıya rağmen korunulmamaktadır. Bu nedenle diğer cinsel temasla bulaşan hastalıklara ve koruma çatısı dışında kalan HPV türlerine karşı kişilerin gerekli duyarlık ve korunmayı göstermesi gerekmektedir
.

Genç kızlarda yeterli koruma için aşının her üç dozunun yapılması gerekli midir?

HPV aşısının yeterli koruma sağlaması için genç kızlarda bir veya iki doz yapılması yeterliliği hakkında yeterli kanıt yoktur. Bu sebeple eldeki bilgiler ışığı altında her üç dozun tamamlanması, gerekli koruma için şart görülmektedir.

HPV aşısının güvenilirliği nedir?

HPV aşısının FDA (Federal Drug Administration) kurumu tarafından yaşları 9-50arası olan 11.000 kadın üzerinde emniyet ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışma, aşıya ait ciddi bir yan etki olmadığını göstermiştir. En sık görülen yan etki, aşı yerinde bazen görülen yanma hissidir. CDC (Central Disease Control) ve FDA halen aşı güvenilirliği ile ilgili çalışmalarını ortaklaşa devam ettirmektedir.

Rahim ağzı kanseri ve HPV virusundan korunmanın diğer yolları nelerdir?

Rahim ağzı kanserlerinin %70 oranına neden olan bir başka aşı henüz deneme ve çalışma sürecindedir. Yakın zamanda bu aşı sağlık hizmetine sürülecektir.

Yıllık ve düzenli yapılan pap smear testleri rahim ağzı kanserlerinin büyük bir kısmının erken ve tedavi edilebilinir dönemde yakalanmasını sağlamaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde rahim ağzı kanserine yakalanların büyük çoğunluğu ya hiç ya da son 5 yıl içerisinde Pap Smear testi yaptırmamış kadınlardan oluşmaktadır.

Prezervatif kullanımının, rahim ağzı kanserinden koruma sağladığı ve genital siğilleri azalttığı belli bir oranda bilinmektedir. Aynı zamanda prezervatif kullanılmasının AIDS ve cinsel temasla bulaşan birçok hastalığı belli bir oranda engellediği bilinmektedir.

:30

Asi konusunda insanlar ozgurdur. Bu rahim agzi kanseri asisi degil ve bu kesin bu asi sadece hpv asisi o da 4 tipine karsi simdi sunlari siralayayim madem test edilmis hpv tek basina kanser yapmiyor ve yine hpv nin 15 tipi kansere yol aciyor asida ise 2 tanesi icin nede durmadan tum siteler 16-18 deyip duruyorlar sebebi asi 16-18 karsi oldugu icin peki diger tipleri geriye kaksn 13 tip ne olacak gorulmuyor mu insanlarda elbette goruluyor ama asi pazarlamasi cok iyi yapiliyor dunyada insanlar diger 13 tipi gormuyor gidopte o tipleri kapmayacagi ne malum sigil yapan sadece 6-11 yok diger bazi tiplerde yapiuor yani tezatligi dusunebiliyormusun 16 yi kapmis biri 18 icin mi asilanacak sadece yada 6 yi kapmis biri zaten sigil yapan tip kanser olmuyotsa niye 15 yuksek riskli tipe karsi asi yapmamislar yoksa bu sigilin bu kadar tipi yokta hepsi bir palavra mi ? Bu isin uzmanlari soyler vucut buna bagisiklik kazanir diye doguda da var bu hastalik kadinlar dogru duzgun dr gitmiyor.hepsi oluyormu? Bakin domuz gribi asisi yine benim kizima devleyin yaptigi punomokok asisi icerigine baktiginizda yuksek atesi zatureyi orta kulak iltihabini engelliyormus benim kizim yuksek ates gecirdi bronsit oldu daha 1 hafta once de siddetli 2 kulagi birden olmak uzere orta kulak iltihabi gecirdi gece hastanelerdeydik yani bu asi kizima yapildida kizimi niye kotumadi veyine bakin asilarin hepsimi kotu tabiki hayir ama su var cok once cikan asilar iyi kizamik gibi eski asilar sonrasi resmen tucaret oldu millet nasil asi cikarip satariza bakiyor domuz gribi kus gtibi yok grip asisi ne bunlar ya bana mantikli gelmiyor vucudumuz o kadar cok tehlikeli viruslerle bas ediyor ki bas edemeyenler daha once yazdigim sebeplerden ya dunyada ki sanatcilardan unlu kisiler dusunun hic mi biri bu virudu kapmis olamaz catir catir cocuk doguruyorlar siz dusunun. Artik bu hpv ile ilgili bilgisi olan dr lar bu virusun atildigini soyluyorlar kimin dogal bagisikligi guclu onu bilemedikleri icin asi ile antikor seviyesini yukseltiyorlar. Ben birde butun dr lara guvenmem vok kotu anilarim var inanin cogu sadece diploma almis o kadar

Asi konusunda insanlar ozgurdur. Bu rahim agzi kanseri asisi degil ve bu kesin bu asi sadece hpv asisi o da 4 tipine karsi simdi sunlari siralayayim madem test edilmis hpv tek basina kanser yapmiyor ve yine hpv nin 15 tipi kansere yol aciyor asida ise 2 tanesi icin nede durmadan tum siteler 16-18 deyip duruyorlar sebebi asi 16-18 karsi oldugu icin peki diger tipleri geriye kaksn 13 tip ne olacak gorulmuyor mu insanlarda elbette goruluyor ama asi pazarlamasi cok iyi yapiliyor dunyada insanlar diger 13 tipi gormuyor gidopte o tipleri kapmayacagi ne malum sigil yapan sadece 6-11 yok diger bazi tiplerde yapiuor yani tezatligi dusunebiliyormusun 16 yi kapmis biri 18 icin mi asilanacak sadece yada 6 yi kapmis biri zaten sigil yapan tip kanser olmuyotsa niye 15 yuksek riskli tipe karsi asi yapmamislar yoksa bu sigilin bu kadar tipi yokta hepsi bir palavra mi ? Bu isin uzmanlari soyler vucut buna bagisiklik kazanir diye doguda da var bu hastalik kadinlar dogru duzgun dr gitmiyor.hepsi oluyormu? Bakin domuz gribi asisi yine benim kizima devleyin yaptigi punomokok asisi icerigine baktiginizda yuksek atesi zatureyi orta kulak iltihabini engelliyormus benim kizim yuksek ates gecirdi bronsit oldu daha 1 hafta once de siddetli 2 kulagi birden olmak uzere orta kulak iltihabi gecirdi gece hastanelerdeydik yani bu asi kizima yapildida kizimi niye kotumadi veyine bakin asilarin hepsimi kotu tabiki hayir ama su var cok once cikan asilar iyi kizamik gibi eski asilar sonrasi resmen tucaret oldu millet nasil asi cikarip satariza bakiyor domuz gribi kus gtibi yok grip asisi ne bunlar ya bana mantikli gelmiyor vucudumuz o kadar cok tehlikeli viruslerle bas ediyor ki bas edemeyenler daha once yazdigim sebeplerden ya dunyada ki sanatcilardan unlu kisiler dusunun hic mi biri bu virudu kapmis olamaz catir catir cocuk doguruyorlar siz dusunun. Artik bu hpv ile ilgili bilgisi olan dr lar bu virusun atildigini soyluyorlar kimin dogal bagisikligi guclu onu bilemedikleri icin asi ile antikor seviyesini yukseltiyorlar. Ben birde butun dr lara guvenmem vok kotu anilarim var inanin cogu sadece diploma almis o kadar
Bununla alakalı asının yuzde 1 bıke koruyuculu olsa bu asının olunması gerektıgırdır bununla beraber dengelı beslenılmesı uyku duzenı sıgara alkol kullanımını azatmak sart

Yuzde bi dedigin cok dusuk bir oran ve vucut daha cogunu uretiyor antikorun. Ama tabiki ozgurdur herkes biri yazmisti bu sitede kim oldugunu hatirlayamadim ama asi yan etki yapmis nefes darligi yspmis iyle yazmisti. Ben olmayi suan dusunmuyorum ve bbebegimi 2 yasina kadar emzirmeyi dusunuyorum ki emziren anneler asi olamaz o yuzden 6 aydan sonra diye birsey yok ben ilk kez anne olmuyorum olacak olsa hepatit b yi tamamlatirim ilk

Back
X