merhabalar ben 24 yaşındayım. yarın genital siğil şühpesi ile doktora gidicem. çok korkuyorum. tedavi süreci nasıldır. kanser yaptığı söyleniyor. hemen mi oluyor. çok korkuyorum. yardımlarınızı bekliyorum.
merhaba. oncelikle gecmis olsun. baya uzun yazdım ama bence oku =)
ben de 24 yasındayım ve 6 aydır bu illetle ugrasıyorum. ilk olarak sakin olman lazım. burda okudugun olumsuz seylere takılma. bilgi amaclı ve dertlesme amaclı kullan bu forumu. tedavini de doktordan bagımsız burdaki seylere bakarak yapma. ben de cok panik oldum cok korktum hayatım boyunca bunla yasamak gercegi cidden ürktücü ama bana da burda soylendiği gibi kabul etmek lazım. neden diye dusunmek keske demek fayda etmiyor. sakin olup çözüm bulmak lazım. ben de normal hayatta bu konuyu kimseyle konusamıyorum. kimse anlamıyor ve önemsemiyor. başına gelen bilir. o yuzden ara ara burdan destek almaya calısıyorum. her seyi yalnız yapmak cok yıpratıcı.
kendi sürecimi soyle anlatabilirim: genital bölgemde et beni gibi bir sey farkettim, internetten baktım ve rahim ağzı kanseri vs görünce aklım cıktı. hemen doktora gittim. smear testi yaptı temiz cıktı. kanser olmadıgımı öğrenince cok sevindim. bu siğillerin de illet oldugu aklıma gelmedi hic. aldara krem verdi doktor kullan gecer dedi. 1 ay tavsiye edilen sekli ile düzenli kullandım. gecmedi hatta cogaldı. 1 taneydi 6 tane oldu. doktor değiştirdim. baya araştırdım. bu asamada soylemeden gecemeyeceğim, jinekolog olarak erkek doktorlar daha iyi oluyorlar. buraya kadar ki surec 2,5 ay surdu. yeni buldugum doktor yakma işlemi yapmasının garanti olacağını soyledi. 15 gün içinde para ve zaman ayarlayıp gidip yaktırdım. yakılan yerler bildiğin yanık yarası oluyor. silverdin kullandım mesela. sadece daha hassas bir bölge oldugu için koldaki bir yanık yarasına göre geçmesi zaman alıyor. yakma işleminden sonra yapılması gereken tek sey beklemek. bir daha cıkcak mı cıkmıcak diye öyle koyun gibi bekliyorsun.
benim su an 1 tane daha cıktı. onu da yarın yaktırıcam. bir daha çıkmazsa tamamdır. guvenebileceğin duzgun bir doktora git hemen smear testi yaptır neymiş ne değilmiş öğren. siğilse eğer krem mrem hikaye. doktor da uygun görürse direkt yaktır. para ve zaman derdin yoksa benimkinden daha kısa sürer senin sürecin. ben çalıştığım iş yerinden izin alamıyorum o yuzden işlemlerim hep ertelendi.
en önemlisi sakin ol ve bunun bir süreç oldugunu benimse. zamanla gecicek bir durum. kesin hic bir tedavisi yok. yaktırıyosun tekrar cıkıyor. yılmadan tekrar tekrar yaktırcaksın, sonunda virüs direnemiyor ve bir daha cıkmıyor. ama bu virüsü vucundan attıgın anlamına gelmiyor. yıllar sonra tekrar cıkabiliyor. kendine dikkat et, sadece bekleme sürecinde değil. bundan sonraki hayatın için bunu yap. düzensiz bir yasam tarzın varsa bunu değiştir mesela. düzenli beslenme ve spor kilo vermek için yaptığın seyler değil hayatındaki rutinin olsun. erken kalk erken yat, günlük 3 ana 3 ara öğün, bol meyve sebze ve spor. spor da illa fitness yapman gerekmez hatta fitness yerine yüzme ya da günlük 1saat tempolu yürüyebilirsin, kan dolaşımın hızlansın ve bünyen enerji sarfetsin. hem direncin artar hem de fit bir vucudun olur =) ben vitamin kullanmak istemedim, ömür boyu kullanamazsın sonucta ve kilo aldırıcak. burda çörekotu yazmışlar onu sabahları 1 kaşık balla yiyorum, tekrar söylendiği gibi limonlu su tüketiyorum. siğile faydası olmasa bile başka yerden vucudumda işe yarıyordur diye düşünüyorum. yani farkında olmak lazım ve tedavi sürecinde beklerken bunalıp daralmaktansa kendin için bir seyler yapmak lazım, yeme şeklin ve spor tamamen senin elinde.
bir de siğilin varken cinsel ilişkiye sakın girme. ne olursa olsun asla bunu yapma. baskalarına bulaştırmaya hakkımız yok. süreç sonunda siğillerin artık cıkmadığına emin olana kadar bekle kimseyle cinsel birliktelik yasama. şunu düşün ki siğili olan duyarsız insanlar yuzunden bize bulastı. en azından biz bunun bilincinde olmalıyız.