Vajinayı İncelemek İçin Kullanılan Alet Spekulum

Halikarnas

DÖNDÜM
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008
14.247
37
208
İstanbul
spekulum2168.jpg

Rahim ağzını ve vajinayı incelemek için kullanılan metal ya da plastik alete spekulum adı verilir. Alet ördek gagasına benzeyen bir şekildedir. Kapalı olrak vajinaya yerleştirilir ve yavaş bir şekilde açılır. Bu sayede rahim ağzı spekulumun iki kaşığı arasında belirir.

Pek çok hekim spekulumu takmadan önce ısıtmayı ya da kayganlaştırıcı kullanmayı tercih ederler. Spekulum takılırken vajinada bir dolgunluk hissedebilirsiniz. Eğer bu aşamada ağrı duyarsanız doktorunuza belirtin. Daha küçük boy bir spekulum kullanılması şikayetleri azaltabilir.

Kendinizi rahat bırakabildiğiniz taktirde spekulum incelemesi ağrı ya da acıya neden olmaz. Doktorunuzun spekulumu yumuşak ve nazik haraketler ile yerleştirmesi hem sizi psikolojik olarak rahatlatır hem de acı duymanızı engeller.

Spekulum muayenesi esnasında vajina duvarları muhtamel lezyonlar, kızarıklıklar ve akıntı açısından incelenir. Aynı şekilde rahim ağzında herhangi bir yara olup olmadığı, akıntı varlığı, renk ve şekil değişikliği ve diğer anormal durumlar değerlendirilir.Enfeksiyon varlığı araştırılır. Eğer smear alınacak ise bu aşamada alınır.

Eğer spekulum takılırken ağrınız olur ise büyük olasılıkla bu kendinizi fazla kasmanıza bağlıdır. Gevşemeye çalışın. Eğer hala daha ağrı devam ediyor ise altta yatan bir problem olabilir.

276613.jpg

BULUNDUĞUNDAN BERı DEĞıŞMEDı: SPEKÜLÜM

Spekülüm
Bedenin iç taraflarını özellikle vajina ve serviksi muayene amacıyla bir deliği genişletmek veya açık tutmak için kullanılan ışık kaynaklı ve kaynaksız alettir.
Vajinal spekülüm Romanlar tarafından kullanılmıştır ve bu aletin kalıntıları Pompei'de de bulunmuştur. Aletin ilk örnekleri de buradan çıkmıştır. 18. yüzyıl versiyonlarında da kullanılan iki ya da daha, elle sıkılınca sokulduğu deliği açan bir valfa sahiptir. Soranus, özellikle vajina için yapılan spekülümdan bahseden ilk yazardır. Jinekoloji üzerine yazan Grekoromen yazarlar, vajinal ve rahim hastalıkları teşhis ederken kullanılmasını şiddetle öneriyorlar. Spekülüm, icat edildiği ilk tarihten bu yana bu yana fazla değişmeyen nadir tıbbi araçlardan birisi.

Son düzenleme:
:bbo: sarduş kız ben şimdi nası gitcem doktora smear testi yapılcaktı bana.:çok üzgünüm:Hayatta gitmem o şeyi taktırmam :umursamaz:

:bbo: sarduş kız ben şimdi nası gitcem doktora smear testi yapılcaktı bana.:çok üzgünüm:Hayatta gitmem o şeyi taktırmam :umursamaz:

o zaman öbür tarafa gidersinkaydirigubbakcemile3 töbe töbe:Saruboceq::Saruboceq:

gülaracım sen bana bakma :olmaz: ertelerim ama en geç 3-4 ay içinde giderim:gitme:sen de git bakiimkaydirigubbakcemile

ooovvvv :1shok: cok tırstım ben bundan yaa.. :sinifsinif: yuzu bıle soguk bunun nasıl taktırılır.. :sinifsinif: valla benı bayıltmaları lazım..

Her kadına bir gün mutlaka spekulum takılacaktır:enbuyukkk:
kaydirigubbakcemile3

Back
X