Tüp Bebek Tedavisinde Rahim Filmi

Rahim filmi, histerosalpingografi veya kısaca HSG, doğurganlıkla ilgili sorunların tespit edilmesinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Rahim filmi çekilmesi için rahim boşluğuna ve fallop tüplerine özel bir boya verildikten sonra röntgen cihazı kullanılmaktadır. Rahim filmi, gebe kalmaya engel olabilen sorunların teşhis edilmesinde yardımcı olabilmektedir.

Rahim filmi çekilmesinin amacı rahimde miyom, skar doku, fibroid gibi sorunları veya tüplerde tıkanıklıklar olup olmadığını tespit etmektedir. Bu faktörlerin hepsi doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşanmasına neden olabilmekte ve gebe kalmayı engelleyebilmektedir. Doğurganlığı etkileyen sorunların tespit edilmesi açısından tüp bebek tedavisine başlanmadan önce rahim filmi çekilmesi önemlidir.

Rahim filminin ne olduğunu, tüp bebek tedavisinde rahim filminin gerekliliğini, rahim filmi çekilmesinin nedenlerini, rahim filminin nasıl çekildiğini ve rahim filmine dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Rahim Filmi Nedir?
tup_bebek_rahim_filmi.jpg
Rahim filmi, histerosalpingografi veya kısaca HSG, kadın doğurganlığını değerlendirmek için kullanılan özel bir röntgendir. Kısa sürede tamamlanan bu prosedürde rahme boyar madde verilir ve ardından röntgen çekilir. Röntgen sayesinde rahim şekli değerlendirilir ve fallop tüplerinin tıkalı olup olmadığı kontrol edilir.

Gebe kalmakta sorun yaşıyorsanız, doktorunuzun isteyeceği testlerden bir tanesi rahim filmi olacaktır. Bunun dışında iki veya daha fazla sayıda düşük yaptıysanız veya ikincil kısırlık yaşıyorsanız da doktorunuz rahim filmi önerecektir.

Rahim filmi ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi, testin acı verip vermediğidir. Her insanın acı eşiği farklı olmakla birlikte rahim filmi genelde hafif ila orta şiddette rahatsızlığa neden olmaktadır. Rahim filmi genelde çok fazla rahatsızlığa neden olmamakla birlikte rahim filmi sonrası süreci daha konforlu atlatmak için doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Rahim Filmi Gerekli midir?

Bir kadının bebek sahibi olabilmesi için üreme sisteminin düzgün bir şekilde çalışması önemlidir. Bebek sahibi olmak için yumurtlamanın her ay gerçekleşmesi, rahmin iyi durumda olması ve fallop tüplerinin açık olması gerekir. Bunların yalnız bir tanesinde dahi sorun olması halinde gebe kalmada zorluk yaşanabilir.

Fallop tüplerinde tıkanıklık olması halinde sperm, yumurtaya ulaşamaz ve döllenme gerçekleşemez. Tüplerde tıkanıklığın pek çok nedeni olmakla birlikte tıkanıklığın tespit edilmesi için rahim filmi çekilmesi gerekir.

Rahim filmi, adet gördükten sonra ve yumurtlamadan önce yapılan bir işlemdir. Bunun nedeni, bu süre içerisinde gebe kalma olasılığının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Rahim filminin genelde adet döngüsünün ilk yarısında, 1 ila 14. günler arasında çekildiği söylenebilir.

Tüp bebek tedavisinden önce rahim filmi çekilmesi, kısırlığın nedenini anlamak açısından önemlidir. Tüp bebek tedavisi, fallop tüplerinde sorun olması halinde etkili bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle rahim filmi çektirmeniz neden gebe kalamadığınızı anlamanıza ve bu sayede gerekli tedavilere başlamanıza yardımcı olabilir.

Rahim Filmi Neden Çekilir?
Rahim filmi, fallop tüplerinin açık mı yoksa tıkalı mı olduğunu görmeye yardımcı olur. Bu da doğurganlıkla ilgili sorunların tespiti için önemlidir. Fallop tüplerinin açık olması, gebeliğin gerçekleşmesi açısından gereklidir. Sperm, yumurtayı döllemek için fallop tüplerinden geçer. Döllenmiş yumurta ise fallop tüplerinden geçerek rahme ulaşır.
rahim-filmi-tup-bebek-tedavisi.jpg
Fallop tüplerinde tıkanıklık, gebeliğin gerçekleşmesi için gerekli süreçlerin engellenmesine neden olur. Tüp tıkanıklığı, kadınlarda kısırlığa neden olan faktörlerin başında gelmektedir.

Rahim filmi, tüplerde tıkanıklığın tespit edilmesinin yanı sıra şunlar için de kullanılmaktadır:

Tüp ligasyonunun başarısı kontrol edilir. Rahim filmi ile tüplerin gebeliği engellemek üzere başarılı bir şekilde kapatılıp kapatılmadığı kontrol edilir. Aynı zamanda işlemin geriye çevrilmesi halinde de sonuçları görmek için rahim filmi kullanılır.

Rahimdeki sorunlar, rahim filmi ile ortaya çıkarılabilir. Rahimdeki sorunlarla ilişkili olarak rahim filmi çekildikten sonra sonohisterografi ve histeroskopi gibi daha ileri görüntüleme yöntemlerinin planlaması yapılabilir. Sonohisterografi, rahim filminden elde edilen sonuçların daha ayrıntılı tanımlanmasını sağlayabilir. Histeroskopi ise rahimle ilgili bazı sorunların tedavisinde kullanılabilir.

Günümüzde rahim filmi genelde fallop tüplerinin açık olup olmadığını anlamak için kullanılmaktadır. Rahmi incelemek için daha kapsamlı testlerin yapılması gerekebilmektedir.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi, kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. Rahim filmi sırasında rahme ve fallop tüplerine boya içeren bir solüsyon enjekte edilir ve röntgen görüntüleri kaydedilir.

Rahim filminin aşamaları genel olarak şu şekildedir:

Boyanın hazırlanması

Boya enjekte edilmeden önce kadının pelvik muayenede olduğu gibi muayene masasına uzanması beklenir. Ardından vajinaya spekulum yerleştirilerek rahim ağzına erişim sağlanır. Rahim ağzı temizlendikten sonra küçük bir kateter yerleştirilir.

Boyanın enjekte edilmesi

Boya enjekte edilmeden önce spekulum çıkarılır ve kadının bacaklarını masanın üzerinde düz bir şekilde uzatması istenir. Röntgen ile pelvik bölge görüntülenirken boya içeren solüsyon yavaşça rahme verilir. Fallop tüplerinde tıkanıklık varsa basınçtan dolayı tüplerde hafif esneme olabilir. Boyanın fallop tüplerinden nasıl ilerlediğini görmek için röntgen sırasında pozisyon değiştirmek gerekebilir.

Fallop tüplerinin açık olması halinde boya sorun olmadan ilerler ve bağırsağa yakın bir yere yayılacaktır. Tıkanıklık olması halinde ise boya bağırsağa doğru ilerlemeyecektir. Rahim filmi ile herhangi bir tıkanıklık olduğu tespit edilirse sorunun ne olduğunu anlamak için laparoskopi gibi prosedürlere başvurulması gerekebilir.

Rahim Filmi Gebeliği Kolaylaştırır mı?
rahim_filmi_gebelik_tup_bebek.jpg

Rahim filminin tıkanıklığı açarak gebeliği kolaylaştırdığını söyleyen kişiler bulunmaktadır. Rahim filminde kullanılan boyanın tüpleri açtığı ve doğurganlığı arttırdığı iddia edilmektedir. Bazı araştırmalar, boyada özellikle kontrast madde bulunduğunda gebelik ihtimalinin arttığını göstermektedir. Bununla birlikte araştırmalardan elde edilen sonuçlar farklılık gösterdiği için rahim filminin gebeliği kesinlikle kolaylaştırdığını söylemek mümkün değildir.

Sonuç Olarak

Rahim filmi, histerosalpingografi veya kısaca HSG, rahim ve fallop tüplerinde doğurganlığa engel olabilecek sorunların tespit edilmesi açısından önemli bir işlemdir. Fallop tüplerinde tıkanıklık, kadınlarda kısırlığa neden olan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Bu nedenle tüp bebek tedavinizden önce rahim filmi çektirmeniz, gebe kalmanıza engel olan sorunların tespiti ve doktorunuzun size özel bir tedavi planı hazırlaması açısından önemlidir.
 
X