'Varlığım neden Türk varlığına armağan olsun?'

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
Haluk Bilginer Ot dergisine ezber bozan açıklamalarda bulundu. Gezi Parkı olaylarıyla ilgili dikkat çekici yorumlar yaparken; "Türkiye gençliğine dair umudunu kaybetmiş bir yaşlı adam olarak, Gezi'de umutlarım tekrar yeşerdiği için çok mutluyum" dedi.
Sitene Ekle

Usta sanatçı Haluk Bilginer'in açıklamalarından satır başları şöyle;

"GEZİ'DE UMUTLARIM TEKRAR YEŞERDİ"

Gezi Türkiye Cumhuriyeti'nin milâdıdır. Biz yarın öbür gün öleceğiz, fakat bundan 50 yıl sonra, bundan 75 yıl, 100 yıl sonra Gezi mutlaka anılacaktır. Öncesinde ve sonrasında ne olursa olsun; hiçbir şey hatırlanmaz ama Gezi hatırlanır.Türkiye gençliğine dair umudunu kaybetmiş bir yaşlı adam olarak, Gezi'de umutlarım tekrar yeşerdiği için çok mutluyum.

"MÜSLÜMANLAR NAMAZ KILIYOR SOSYALİSTLER ONLARI KORUYORDU"

Ben yaş günümü Gezi'de kutladım. Oradaki çocukların hali, o dayanışma, o birliktelik; Müslümanlar namaz kılıyor, sosyalistler başlarında nöbet tutuyordu kimse onları rahatsız etmesin diye. Al sana Türkiye'nin geleceği! Bu muhteşem bir şey! Beni heyecanlandıran ve umutlandıran bir şey.Gezi'ye ve Gezi'deki mizaha tanık olduğum için çok mutlu oldum.

"BUNUN ADI BAĞNAZLIK"

Sol siyaset hiçbir şeye dokunmuyor çünkü; ezberledikleriyle konuşuyorlar, etraflarına bakmadan, 1800'lü ve 1900'lü yıllarda yazılmış kitaplardan okudukları ve duydukları şeyin gerçekleşebileceğini umuyorlar. Bu iş ezberle olmaz, bunun adı bağnazlıktır.

"ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ NE DEMEK"

Allah aşkına Atatürk Milliyetçiliği'ni tarif edebilecek bir insanoğlu var mı bu dünyada? Atatürk Milliyetçiliği nedir? Kimse bilmez. Ama Atatürk Milliyetçiliği için insanlar ölüyor bu ülkede, Atatürk Milliyetçiliği için darbeler yapıldı geçmişte. Ben hiçbir şey bilmiyorum mesela bu konuda ve birinin beni aydınlatmasını bekliyorum. Anlamı olmayan, ezberlenmiş, hiçbir derinliği olmayan, kimsenin ne anlama geldiğini anlatamayacağı cümlelerle gidiyoruz.

"BENİM VARLIĞIM NEDEN TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLUYOR"

Bize altı yaşımızdan beri her Sabah "Varlığım Türk varlığına armağan olsun" diye bağırmayı öğrettiler okulda. Bir gün bile düşünmedik bu söz ne anlama geliyor diye. Benim varlığım neden Türk varlığına armağan oluyor? Anlamıyorum. Benim evladımın, benim küçücük kızımın varlığı Türk varlığına armağan olacakmış ha? Benim kızım, benim altı yaşındaki meleğim: "Varlığım Türk varlığına armağan olsun" diye bağıracak ha? "Allah korusun" diye bağırıyorum arkasından, beklerken her seferinde okuldan çıkmasını.

Ve gün geliyor; "Andımız yasaklansın" diye bir kanun çıktığında önce solcular itiraz ediyor; çünkü AKP istedi ya böyle bir şeyi. Koca koca insanlar meydanlara çıkıp Andımız'ı okudular. Anlamını bile bilmedikleri bir şeyi, altı yaşından beri bağırdıkları bir şeyi yeniden bağırdılar.
milliyet

Andımız insanların canlarını hiçe sayıp kazmayla sopayla düşmanın önüne attıkları vatanını kurtarmak için kanının son damlasına kadar savaştıkları yılları anlatmak için yazılmıştı. O zamanlar önce vatan gerisi teferruat deniyordu, vatan sağolsun deniyordu.

Varlığımızın Türk varlığına armağan olmasını anlayamaması normal. Şimdi savaş çıksa hepimiz kaçmak derdine düşeriz...

En azından anlayamasak da o yılları hatırlatıyordu bize andımız. Ama artık çocuklarımız sadece Tarih kitaplarında milli mücadele yıllarını okuyup geçecekler o ruhu hissedemeyecekler...

bu mantıkla zaten ''varlığım turk varlığına armağan olsun '' sözünü anlayamaz ...
kurtuluş savaşı zamanındaki vatan,millet aşkıyla şimdi ki birmi ,keşke biz de o mantıkla ,o ruhla yaşasak düşünsek,kalbimiz
şahsi çıkarlarımız için değil vatan için atsa
zaten mantık ve kalp olarak bu sözü tam anlamıyla algılasak türbanlı,açık,ermeni,alevi vb ayrımlar olmaz ve ülkemiz bu halde olmazdı.bide şu ayrımdan nefret ediyorum
namaz kılan türk,namaz kılmayan Müslüman olamaz gibi bir algı yaratıldı.
elhamdilillah hem türküm hem Müslüman
birçok insanda öyle düşünüyordur eminim....
bu kadar sevdiğim bir sanatçının bu düşüncesi bana çok ters geldi

şu durumda benim de varlığım türk varlığına armağan olmasın tabii ki. şu ülkeye varlığımı armağan falan etmek istemiyorum ben. her sabah soğukta çıkıp andımızı okumakta çocukken çok gereksiz ve sıkıntılı bir şey geliyordu açıkçası. ama haluk bilginerin savunmaya çalıştığı şey ile benim düşüncelerim çok ince bir noktada farklı. çok sevdiğim, çok yönlü bir sanatçıdır kendisi.

Bende kürdüm ama ezilmişlik edebiyatı yaparak ayrıcalık gayrıcalık sloganlarıyla bölücülük yapmıyorum
Sorum bu kadar netti aslinda.Allah turku korusun derken niye bizi kayirdin diyorum.niye hemen kürdü siyasi bir malzemeye donustrdun.elestrdiklerin gibi.alt tarafi kurde dua yok mu dedik gulay

Sorum bu kadar netti aslinda.Allah turku korusun derken niye bizi kayirdin diyorum.niye hemen kürdü siyasi bir malzemeye donustrdun.elestrdiklerin gibi.alt tarafi kurde dua yok mu dedik gulay
Ben kimseyi kayırmıyorum. Cebinde Türkiye Cumhuriyeti nufus cüzdanı taşıyan herkes Türktür.

Ben kimseyi kayırmıyorum. Cebinde Türkiye Cumhuriyeti nufus cüzdanı taşıyan herkes Türktür.
Sana göre oyle.kendini bu kadar kucumseme.ezilmislik edebiyati yapmiyorm diyorsun ama kendini ezilmis hissediyorsun herhalde.baksana kürt yoktur bile diyebiliyorsun bir kürt olarak.bir kürt olarak Allah türkleri korusun derken türku de kurdu de diyemiyorsun..

T.C. sınırları içinde yaşayan herkesi etnik kökenine bakmadan bir millet olarak gördüğü için olabilir mi?

Anlamadığım bu mevzulara neden kürtler tepki veriyor? Neden bir laz, bir çerkes andımızı okumaktan gocunmuyor? ben Türk değilim şuyum buyum demiyor...

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirten bir ifadeye ırkçı bir anlam yüklüyorsunuz bende bunu anlamıyorum.

O insanlar zamanında iyiki varlıklarını Turk varlığına armagan etmişler ki sayelerinde boyle her istedigimizi yapabiliyor her istedigimizi konusabiliyoruz. Ben de söylüyorum gururla "Varligim Turk varligina armagan olsun"

Her şeyin icini bosaltmakta anlamsiz bulmakta ustumuze yok.

farah bu ezilmişlik kelimeside rte nin hatırladığım kadarıyla..kimsenin kendini ezilm,ş hissettiği falan yok..kendisi kadar herkezin serveti olsa tüm insanlar daha fazla güvende hissedebilirdi evet..rte asgari ücretle geçinsin bakalım bu kadar öz güvenli konuşabiliyormu?
Gülay Türkiye Cumhuriyetinde yaşanyan herkez Türktür demiş..ne var bunda,çerkez,kürt türk laz diye ayıralımmı..isterseniz nüfus hanesinde onlarda ayrılsın?

pkk tarafından kandırıldıkları için ,hiç bir zaman özgür olamayacakları halde devlete karşı kışkırtıyorlar..T.c yerle bir olsaydı bile özgür olamazlardı..buna kanabilecek kadar ...... nasıl olabiliyorlar...dolduramadım noktalı yerleri...

Bu çıkışlara hala ezber bozan falan diyorlar gülesim geliyor. Şimdi trend bu artık çok farklı ya da yeni bir şey söylememiş ki.
Bu devirde ezber bozan çıkış andımızı savunmaktır bence.
Bir de bir Kürt'ün her sabah ben Türk'üm demek istememesini anlarım ya da herhangi bir etnik kökenin ait olmadığı etnik kökene varlığını armağan etmek istememesini de anlarım, zorlamayla oluşmuyor bu hisler.

andımız,çocuklara milliyetçiliği aşılar..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…