Ve Sezeryan Yasaklandı!

Ben 32 yaşındayım ve sezeryanla doğmuşum. Eskiden de sezeryan vardı yani. Hem de 16 yy.dan beri var. Tarlada bahçede kadınlar nasıl doğuruyodu diyenler, o kadınların önemli bir kısmı hayatını kaybediyordu.

Öncelikle normal doğum daha sağlıklı diyenler, bu kişiden kişiye ve durumdan duruma değişir. Böyle bir genelleme yapamazsınız ve hangi doktora sorarsanız sorun onaylayacaktır bebek için sezeryan daha risksizdir. Anne için hangisinin sağlıklı olacağını ise "durumu" belirler. ,

Bundan sonra doktorlar siz illa ki normal doğum diye tutturursanız, risk de olsa sizi sezeryana zorlamayacak. Benim kanaatim anne bebek ölümleri ve sakatlıkları artacaktır bu karardan sonra. Çünkü oluşacak sorunlardan doktorlar sorumlu tutulmayacak ne de olsa...

Sorun sezeryanın yasaklanması, herkes diğeri kadar dirayetli olmak zorunda değil. Sırf psikolojik olarak bile bir kadının normal doğumdan ödü kopabilir. Devletin kimseyi zorla bu şekilde doğurtmaya hakkı yok. Bir kadın doğumunu istediği gibi yapabilmeli. Kadın bedeni üzerinden siyaset yapmak kabul edilebilir bir şey değil.

Bu arada yapılmış çok ilginç bilimsel bir araştırmayı paylaşmak istiyorum sizinle. Bunu Hacettepe Kadın Doğum'da ihtisasını yapmakta olan bir doktor arkadaşım söylemişti bana. Kadın doğum doktorları üzerinde bir araştırma yapılmış, sezeryan ve normal doğumu savunan doktorlar hemen hemen eşit çıkmış. %50'si normal, %50' si sezeryanı savunuyor şeklinde bir sonuç çıkmış.

İkinci araştırma ise kadın doğum doktorları 1.derecede yakınları(eşleri, kardeşleri,yakın akrabaları ya da kendisi kadınsa kendi) için hangi doğum yöntemini tercih ediyorlar. %99 sezeryan çıkmış.Oturup düşünelim bence, sizce neden?

Tabiki dileyen normal doğum yapsın, sonsuz saygı duyarım ama kimse de diğerinin sezeryan hakkını elinden almasın, alınmasını da savunmasın. Zaten bir kadın asla böyle bir yasağı savunamaz, anlar diğerinin halinden az da olsa. Belki de aramızda erkekler var, kimbilir...

Son düzenleme:
normal doğumun daha sağlıklı ve doğal olduğunu düşünüyorum.
sezeryan olmak daha korkutucu geliyor bana. kişisel düşüncem tabi.

yalnız sezeryana karşı olanların bazı düşüncelerini de gerçekçi bulmuyorum.
birincisi sezeryanla kadınların doğurma sayısının elinden alındığı.
bu devirde maddi sebeplerden ötürü tek çocuk için bile insanlar yıllarca bu konuyu ertelemek zorundayken eskisi gibi 6-7 çocuk yapmalarını beklemek saçma.
bir çocuğun kreş, etüt, okul, dershane, kurs masrafları ile bir ev alınır artık, hele büyükşehirlerde.
eğer çocuk yapmak teşvik edilmek isteniyorsa bunun yolu çalışan anne adaylarına daha fazla destek olmaktır.
ücretli izni artırırsın, çocuk yardımını artırırsın, süt iznini artırırsın, hamileyken doktor ve doğum masraflarını azaltırsın.
devlet hastanesinde hamile kadınlara daha iyi şartlar sağlarsın.
ama bir taraftan özel hastaneleri teşvik edip bir taraftan da bu hastanelerde katkı payını artıdıkça artırırarak doğum sayısı artmaz.
ikincisi de sezeryanın para için yapıldığının söylenmesi.
donanımlı özel hastanelerde normal doğum 2500 ise sezeryan 3000. işin içine anestezi doktorunun girip masrafın arttığını da unutmadan söylemek lazım.
arada büyük bir fark yok. normal doğumu özel hastanelerde de 1000 tl ye çekersin, nasıl artıyor tercihler görürsün.

bu tür sosyal konularda ne yazık ki tek bir doğru bulmak söz konusu olamaz.
futbol takımı destekler gibi tek taraflı bakmaktansa daha geniş ve yapıcı bakmaya çalışmakta fayda var bence.

Benim kadın doğum dr.larımdan biri normal doğum yapmıştı..Ve tanıdığım bir çok dr. eşi,bir çok dr.bayan normal doğumu tercih ediyor kendileri için.... Sezaryanı tercih edenine pek rastlamıyorum dr. camiasında..Tabi sağlık açısından bir sorun olmadığı müddetçe normal doğum,değilse mecbur sezaryan ........Tüm bunlara rağmen illa normal doğum olacak diye tutturmak çok doğru olmaz tabi...Ancak hamilenin hiç bir sağlık sorunu olmadığı halde (fiziksel ya da psikolojik) direk sezaryane yönlendiren dr.lar da çok fazla..Amacın bunun önüne geçmek olduğunu sanıyorum..Normal doğuramayacak durumda olan birine illa normal doğum yapacaksın demezler herhalde..Böyle düşünmek istiyorum..:)

Son düzenleyen: Moderatör:

Arkadaşım senin doktorunun ya da çevrendeki bi iki doktorun ne tercih ettiği belirlemiyor ki istatistiği. Bir insanın çevresinde nasıl doğum yaptığını bildiği kaç doğum doktoru olabilir Allahesen?

Ben kadın doğum doktorları üzerinde yapılmış bilimsel bir araştırmadan bahsediyorum. Gerçekleri belirleyen bilimsel araştırmalardır. Yok kaynımın hala kızı doktor, yok eltimin kuzeni doktor eşi gibi örneklerin gerçekçiliği yok.

Son düzenleme:
Bence isteğe bağlı sezeryanı yasaklamaktansa kadınları normal doğuma teşvik eden kurumlar oluşturmalı ve yaygınlaşmalıydı.ne bileyim,ücretsiz hamile egzersizleri nefes egzersizleri yapabilmeli doğumun bir eylem olduğunu ve son derece doğal olduğunu hamile kadınlara anlatabilmenin bir yolunu bulmalıydı devlet.normal doğumdan korkan kadının doğrudan korkusunu hedef alıp isteğe bağlı sezeryanı azaltabilir hatta yok edebilirdi belkide bu şekilde.ama gündem değiştirmek için ortaya attığı bu ciddi konuyuda yine insana özelliklede kadına gösterdiği ciddi saygısızlıkla-yasakla-sonlandırmış oldu.geçmiş olsun.

Ben gördüklerimi yaşadıklarımı söylüyorum..Neden bu sizi rahatsız etti ki ? Gereksiz fevrilik yaptınız bence..Ayrıca çevremde yeterince kadın doğum dr.u bayan dr. var... Gerçekçilik derken şöyle şöyle istatistikler var diye diye yazdıklarınız sadece buraya yazdıklarınızla sınırlı sizinde..Bu konuda tek araştırma yapan insan siz değilsiniz..Şu an hamilesiniz,inşallah sağlıkla kucağınıza alırsınız..Size illa normal doğum yapacaksın diyen mi var :)) Ben fikrimi ve çevremdekileri söylemekte hiç bir beis görmüyorum..Ha bu arada normal doğum o kadar da zor değil-miş..Myomektami ameliyatından 1 sene sonra normal doğum yaşadım ben ......

Çok doğru bir tespit, şapka çıkarıyorum...

ama soylede bir gercek var ozele giden kim varsa cevremde normal dogum niyetiyle gidip hep sezaryen oldular işte herseferinde bir sebep uretti doktorlar bunu kazanc haline getiren yerlerde var yok degil buda gozardı edilmesin..kadın kendi istegiyle sezaryen olur cok ayrı ama normal dogum niyetine gidipde ortaya birseyler atıp insanları korkutup kadına sezaryen yaptırılması yanlıs..

Son düzenleme:
Dünya sağlık örgütünün önerdiği sezeryan oranı %15
Türkiyedeki sezeryan oranı %50 lere yakın
Avrupada bu oran %20
Amerikada %25 ..
Türkiye dünyada sezeryan oranıyla ilk sıralarda yer alıyor
Düşünün artık gerisini..

ne diyelim vatana millete hayırlı olsun..zamanla görücez alınan kararın ne derece dogru ya da yanlış olduğunu...

Rahatsız olmadım, fevrilik yaptığım ise sizin alınganlığınız bence. Gerçeği yansıtanın çevremizdeki üç beş örnek değil bilimsel araştırmalar olduğunu söylüyorum. Ve bilimsel bir araştırma sonucunu paylaşıyorum.

Her olaya kendi açınızdan ve çevrenizdeki birkaç örnek açısından bakamazsınız. Yine aynı şeyi yaptınız. Siz normal doğumu rahat yaptınız diye, normal doğum kolay bir şeydir diye genelleme yapamazsınız. En azından forumdaki "doğum öyküleri" bölümünü açın bir bakın neler var neler...Gözleriniz faltaşı gibi olur.

Evet 24 haftalık gebeyim ve zaten riskli bir gebelik yaşıyorum, karnımız burnumuzdayken kimsenin bizi böyle sıkıntıya, korkuya sokmaya hakkı yok.Ve yine evet bana illa ki normal doğum yapacaksın diyen var. Bu başlığı da o yüzden açtım arkadaşım. Başlığa yazıyorsunuz ama haberiniz yok galiba, sezeryanı yasakladılar.

Son düzenleme:

O bilimsel araştırmalar adı altındaki istatiksel rakamlar üzerinde kolaylıkla oynanabildiğini de biliyorsunuzdur muhakkak...Doğum öykülerini yıllardır okuyorum ve yaşıyorum..Uzun süredir üyeyim bu siteye...iki kez ikiz hamilelik yaşadım...Hamileliğim hastanede yatarak geçti...Çok zor bir hamilelik geçirdim..Son doğumumu spinal sezaryanle yaptım...Yaşadıklarımı anlatsam şaşırırsınız...Gözlerimin faltaşı gibi açılacağını sanmıyorum.......Bu arada daha önce hiç sezaryan de olsa doğum yaşadınız mı ? Herhangi bir tecrubeniz var mı konuda..Sanırım yok.....

Canı istediği gibi herkesi sezaryana yönlediren dr.lar için yasaklanması iyi olmuş bence..

hamileler için kurslar var, hazırlık eğitimleri, bebek bakımı vb. özelleri oldukça pahalı.
özel hastanelerin ücretsiz birkaç saatlik kursları var yine büyükşehirlerde.
peki bunlara ulaşma imkanı olmayanlar ne olacak.
sezeryan oranınındaki artışın önüne yasakla geçilirse olayın psikolojik ve sosyolojik boyutu gözardı edilmiş olur.
her ilde halk eğitim yok mu, var. devletin kurs verebileceği pek çok başka imkanı da var.
bu tür kursları yaygınlaştırsalar, insanları yönlendirseler, kendilerinin bilinçlenip karar vereceği yetkinliğe getirseler bu kadar tepki de olmaz, sezeryan oranı da artmaz.
maddi manevi halkın altyapısını hazırlamadan yasakla çözüme ulaşmaya çalışmak etkili değil.
hiç birşey yoksa eğitim için televizyon var. erkekler bile normal doğum deyince irkilir hale durup dururken gelmedi.
kadınlara fazla yüklenmek yerine neden sonuç araştırması yapılmalı biraz.

kızlar herşeyden öncesı bu bır baskıdır normal doğum isteyen normal sezeryan ısteyen sezeryan yapsın kıme ne yanı mesela yasa tersı olsaydı herkes sezeryan yapıcak o zamanda aynı tepkı olurdu yanı kaç kere doğum yapıyoruz hayatta bırksında kım nasıl mutlu ve huzurlu bı doğum gercekleştırcekse onu yapsın

Neden herkes kiziyor anlamis degilim dogrusu? cunku bu yasa bizlerin iyiligi icin degil mi? sirf parasi fazla oldugu icin doktorlarin cogu normal dogum yaptirmak istemiyorlardi. Ancak saglikla ilgili bir sorun varsa sezeryan olsun, ki boylesine izin vardir herhalde.

Inanin yurt disinda bir cok ulkede bu sekilde, insanlar sezeryan mi normal dogum mu diye dusunmuyorlar…cunku normal dogumdan baska birsey dusunmuyor kimse oncesinde.

Son düzenleme:

Doğum yaşamadım, yaşamış olmam da gerekmiyor. Herkesin doğumunun farklı yaşanabileceğini biliyorum dolayısyla hiçbir şey sizin tecrübenizle sabit değil ne yazık ki. Ben bu araştırma sonucunu güvenilir bir kaynaktan aldığımı belirttim, ha işinize gelmez inanmazsınız o ayrı. Ama sonuç %99, oynansa bile bu kadar değil yani.

Son cümlenizi okuduktan sonra sizinle daha fazla konuşmamın anlamsız olduğunu anladım, sabit fikirli, başkasının hak ve isteklerine saygı göstermeyen, dünyayı kendi tecrübe ve çevresinden ibaret zanneden dolayısıyla da yasakçı zihniyetli insanlara hayatımda bir satır yer yoktur.

Son düzenleme:

vete bir örneğini kardeşimin eşinde yaşadık..kesinlikle normal doğuma teşvik yok..bir sıkıntımı var hemen alalım ameliyathaneye..insanın doğoasından uzaklaştırılması bu..
bende normal doğumdan çokk korkuyorum ,benimde canım çok tatlıdır..kimin değil ki...ama bu korkumu aşıp,kendimi tamamen ikna ettiğimde çocuk doğurmayı düşünüyorum..
buradan kimseye neden hamile kaldınız demiyorum yanlış anlaşılmasın lütfen..sadece gerçekten bu ülkede sezeryan, bir para kapısı.yakın zamanda çok yakınım doğum yaptı,yine
özel hastane..korkuyorum ben sezeryan olacağım dedi..peki dediler..olay bundan ibaret..

Ben asla normal doğum yapamam diye düşünüyordum..Sezaryan sonrası çok çektim..Herkes benim gibi olacak değil tabi....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…