Verdiğimiz borçları neden geri alamıyoruz?

Selam kızlar dertleşmek için yazıyorum bu sıkıntımızı
Eşimle çok yakın bir aile dostumuza borç verdik neredeyse 2 yıl olacak hala geri alamadık. Bu kişinin çocuğu hastalandığı hastaneden çıkaracak para bulamadı verdik gibi gibi böyle şeyler. Eşim geri istediğinde hep oyaladı haftaya haftaya şimdi ise cevap bile vermiyor ne yapıyorlar ne ediyorlar hiç bilmiyoruz bile.. eşi instagrama fotolar koyuyor gayet mutlu belli ki maddi durumu düzelmiş ama bize cevap vermeye tenezzül bile etmiyor. İnsanlar ne zaman bu kadar kötü oldu bizde borç namustur mesela. Eşim sürekli beddua ediyor bu mübarek günlerde boşver bize döner desemde dinlemiyor .. şunu merak ediyorum insan hiç Korkmaz mı çocuğumdan çocuğumdan çıkar mı diye ? Gece gündüz ileniyor eşim az bir para da değil ? Resmen kandırıldık gibi bişey varmı başına gelen? Dini yönden de düşünüyorum şaşırıyorum bazen bu kul hakkı olmuyor mu kul hakkı yiyen insan iyi olmaz diyorlar ama bunlar pek mutlu biz salaklığımıza yanıyoruz...
Boyle insani ben tefeciye verirdim. 25 bin alacagim var 10 binini alin 15 binini bana getirin derdim. Yazik ya insanlar nelerle kazanıyorlar o parayi. Yuzsuzler bunlar ayy nasil sinirlendim. Bunlar hktan hukuktan anlamazlar

Ey iman edenler, belirli bir süre için borçlandığınız zaman onu yazınız. Aranızdan bir katip doğru olarak yazsın, katip Allah'ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan kaçınmasın, yazsın. Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdırsın ve Rabbi olan Allah'tan sakınsın, ondan hiçbir şeyi eksiltmesin. Eğer üzerinde hak olan (borçlu), düşük akıllı ya da za'f sahibi veya kendisi yazmaya güç yetiremeyecekse, velisi dosdoğru yazdırsın. Erkeklerinizden de iki şahid tutun; eğer iki erkek yoksa, şahidlerden rıza göstereceğiniz bir erkek ve biri şaşırdığında öbürü ona hatırlatacak iki kadın (da olur). Şahidler çağırıldıkları zaman kaçınmasınlar. Onu (borcu) az olsun, çok olsun, süresiyle birlikte yazmaya üşenmeyin. Bu, Allah katında en adil, şahitlik için en sağlam, şüphelenmemeniz için de en yakın olandır. Ancak aranızda devredip durduğunuz ve peşin olarak yaptığınız ticaret başka, bunu yazmamanızda sizin için bir sakınca yoktur. Alış-veriş ettiğinizde de şahid tutun. Yazana da, şahide de zarar verilmesin. (Aksini) Yaparsanız, o, kendiniz için fısk (zulüm ve günah)tır. Allah'tan sakının. Allah size öğretiyor. Allah herşeyi bilendir. (2/282)

Geçmiş olsun canım yanlarına kalmaz merak etme

Arkadasım elinizde para alısverisine dair bir sey var mı? Havale ettiyseniz hesap hareketi, dekont ya da borcu ode vs dediyseniz kisinin de ikrar eden mesajı?
Eğer bunlar varsa (gerci olmasa bile) icra dairesine gidip icra takibi baslatabilirsiniz. Avukat olsa harika olur ama zorunlu degil cok basit bir islem. İcra takibi baslatmak icin senet belge vs istenmiyor. Bugun ben bile sizin hakkınızda bana su kadar borcu vardı diye icra takibi baslatabilirim.
İcra takibi baslattıysanız, karsı tarafa odeme emri ve ongorulen surede borcu odemesi gerektigi ihtar olunacak.
Bu asamada ihtimaller:
1)Borclu belki korkup odeme emrini gorunce borcunu oder.
2) borclu icraya itiraz eder, siz de elinizdeki hesap hareketi, dekont vs belgelerle itirazın kaldırılmasını saglarsınız.

Bence karsı tarafa borcun miktarını iceren bir mesaj atın, bana olan xxxx miktar borcunu xxx suredir odemiyorsun. Ne zaman odeyebilirsin? Seklinde. Karsı taraftan borcu kabul eden bir cevap alın ve kaydedin.

Sonrasında kendisini icraya vermekle tehdit edebilirsiniz, belki bu da caydırıcı olur ancak bence gidip direkt icra takibi baslatın.
Çok tşk ederim cevap için dediğiniz gibi mesaj atıyoruz ama cevap bile verilmiyor ilamsız icra takibini icra dairesine gittiğimizde bir günde halledebilirmiyiz acaba hemen itiraz ederse bu sefer avukatla devam edebiliriz belki ne dersiniz? İlamsız icra başlayabileceğimizi bilmiyorduk saolun peşini bırakmadığımızı anlar en azından

Borç verip kötü olacağına verme kötü ol demişler. İster 25bin olsun ister 25 TL alınterinizi kaptırmayın bence icra oldu icra olmadı tefeci

25bin lirayı da senetsiz veriyorsanız oturun bi bardak soğuk su için. O kadar para senetsiz notersiz verilmezdi. Resmen ikinci el araba parası.
Yasal yollardan alamıyorsanız eşe dosta rezil edin bence

Bence mahkemeye verin. Bir arkadaşın başına geldi. Elden parayı vermiş olsada mahkemeyi kazandı ve şuan karşı taraf bir işe girdiği anda haciz kararı var. Yada avukatlar arabuluculuk yapıyor onlardan destek alın. Mutlaka en azından gözü korkar. Az bir para değilmiş.

QUOTE="Burcu murcu, post: 59882955, member: 941827"]
Tşk ederim hepinize mesajlarınız için 25 bin lira verdik onu ne zor durumlardan kurtardık bir gün evimize gelip 2 binlira için ağlamıştı koca adam şimdi ağlayan o değil gibi havalarından geçilmiyor başına gelen başka insanlarda varmış bizde alamayız bu parayı biliyorum ama insanın zoruna gidiyor yaptığına böyle karşılık gelince...
[/QUOTE]

Selam kızlar dertleşmek için yazıyorum bu sıkıntımızı
Eşimle çok yakın bir aile dostumuza borç verdik neredeyse 2 yıl olacak hala geri alamadık. Bu kişinin çocuğu hastalandığı hastaneden çıkaracak para bulamadı verdik gibi gibi böyle şeyler. Eşim geri istediğinde hep oyaladı haftaya haftaya şimdi ise cevap bile vermiyor ne yapıyorlar ne ediyorlar hiç bilmiyoruz bile.. eşi instagrama fotolar koyuyor gayet mutlu belli ki maddi durumu düzelmiş ama bize cevap vermeye tenezzül bile etmiyor. İnsanlar ne zaman bu kadar kötü oldu bizde borç namustur mesela. Eşim sürekli beddua ediyor bu mübarek günlerde boşver bize döner desemde dinlemiyor .. şunu merak ediyorum insan hiç Korkmaz mı çocuğumdan çocuğumdan çıkar mı diye ? Gece gündüz ileniyor eşim az bir para da değil ? Resmen kandırıldık gibi bişey varmı başına gelen? Dini yönden de düşünüyorum şaşırıyorum bazen bu kul hakkı olmuyor mu kul hakkı yiyen insan iyi olmaz diyorlar ama bunlar pek mutlu biz salaklığımıza yanıyoruz...

Tam yüzsüzüne denk gelmişsiniz anlaşılan. Allah bilir sizin gibi daha kimlerden borç aldılar o süreçte. Bence eşiniz gitsin ciddi ciddi istesin. Bu arada borç ne kadar dı ? Çok fazla değilse de Allah'a havale edin, başınızın gözünüzün sadakası olsun.

Valla benden yeni arkadasim istedi. Veremem anneme yardim ediyorum kusura bakma dedim. Kolay kazanmiyorum. Ve hayatta isteyemem. Bakiyorum en luks otellerde ailece tatil yapiyorlar. Ben ogretmen evi vs kalirim. Oralari kucumsuyor. Napayim herkes kesesine gore harcasin yani. Ben de bilirim en luks otele gitmeyi. Sevdigim bir arkadasim ama bi devirde borc verilmez. Hele de isteyecek yuzum olmuyorsa. Valla 20 bin hele ne bileyim cok buyuk para. En yakin arkadasima bile senetsiz sepetsiz veremem. Kimse kusura bakmasin. Anamiz aglio kazanana kadar. Bir avukatdan gorus alin derim. Eger havale fln yaptiysaniz belki icra fln olabilir. Ne diyim gecmis olsun

Tam yüzsüzüne denk gelmişsiniz anlaşılan. Allah bilir sizin gibi daha kimlerden borç aldılar o süreçte. Bence eşiniz gitsin ciddi ciddi istesin. Bu arada borç ne kadar dı ? Çok fazla değilse de Allah'a havale edin, başınızın gözünüzün sadakası olsun.

Not : Yeni okudum diğer mesajları 25 000 miş :O ... Bence gidin ve bir avukata danışın.. Size yol gösterecektir...

Malesef bu durumun çoğu böyle bizde bir arkadaşa borç vermiştik çocukları olmuyordu tedavi için dediler hiç ikiletmedik verdik hemen ne tedavi ne birşey tatillerde gezip tozup yiyip ictiler utanmadan instg.sürekli resim attılar ki biz asla kimseden borç istemeyiz her konuda ayağımızı yorganımıza göre uzatırız varsa tatile çıkarım gezerim yoksa asla. 4 ay sonna geri öderiz dediler tam 2 yıl sonra verdiler ve bin bir minnetle kaç kere istedik çünkü benimde başka bir rahatsızlıkkan tedavi sürecim oldu oyüzden istedik ona rağmen 2 yıl sonra verdiler böyle terbiyesiz insanlar var malesef kendu paramızı minnetle istiyoruz. Şimdi de bizle görüşmüyorlar gerçi bizimde hiç umrumuzda değil bir luzumsuz aile çıkkı hayatımızdan gayet iyi oldu böyle insanlar yüzünden tövbe ettik kimseye borç vermek istemiyoruz artık. Borç için boşa dememişler verirken iyi alırkın senden kötüsü yok

Çok tşk ederim cevap için dediğiniz gibi mesaj atıyoruz ama cevap bile verilmiyor ilamsız icra takibini icra dairesine gittiğimizde bir günde halledebilirmiyiz acaba hemen itiraz ederse bu sefer avukatla devam edebiliriz belki ne dersiniz? İlamsız icra başlayabileceğimizi bilmiyorduk saolun peşini bırakmadığımızı anlar en azından
Bi gunde halledersiniz, evet duruma gore avukatla devam edersiniz

Konu sahibi, inşallah alırsınız paranızı. Sizin için hazmı çok zor bir durum.
Bazıları birinci derece yakınım hariç kimseye vermem demiş ama ben birinci derece yakınıma da vermem. Dersimi aldım çünkü.
Daha geçen gün kız kardeşim istedi, ev borcu ödediğimizi de biliyorlar. Kredi kartını kapatıp atmak istiyormuş da..eşim verebildiğimiz kadar verelim demesine rağmen ben vermedim, kimseye vermeyi de düşünmüyorum borç falan

Back
X