okurken mest olmam peki? canım seni yürekten destekliyorum, başarını görüyorum çabana şahidim. Kendi değerlerin için irade gösterip, disiplinle ilerlediğini görmek beni onurlandırıyor ve harekete geçmem için ateşimi fitilliyor. Kendinle barışık olmanı, kendin için gayret etmeni , dik duruşunu seviyorum. İyi ki burdasın, iyi ki yazıyorsun , paylaşıyorsun.Selamlar Hanımlar,
İşyeri çarşamba ve cuma günlerini evden çalışma günü olarak belirledi. Dış görevlerin de bu günlere planlanmasını söyledi. Ben de üniversite ile bahar dönemi derslerinin Cuma gününe planlanması konusunu görüştüm. Hallettiler, mart ayından itibaren Cuma günleri 7 saat dersim olacak. Böylece çarşamba günü de bana kalmış oldu.
Sabah rutinlerimi gerçekleştirip kızları okula gönderdikten sonra, evi düzenlemeye başladım. Oda oda gezip, bütün çekmeceleri ve kutu içlerini kontrol ettim. Epey verilecek ve atılacak şey çıktı. En son mutfağa girdim, baharatlıklar vs. uğraşınca mutfak tahminimden uzun sürdü. Her odayı bitirdiğimde peşimden robotu çalıştırarak devam ettim.
Normalde cumartesi günleri haftalık alışverişi yapıp, buzdolabını düzenliyorum. hazır çarşamba evdeyken bugün halledeyim dedim ve sipariş verdim. Az önce teslim edildi. Mutfak dolaplarının tamamını ve buzdolabını hallettim. Gelen malzemeleri yerleştirme ve akşam yemeği işini yapacağım. Ayrıca bugün kızların banyo günü.
Az önce kendime güzel bir kahvaltı hazırladım. Bitirdikten sonra ilaçlarımı içtim. Birazdan almam gereken şirket içi bazı online eğitimler vardı. Onları tamamlayacağım.
ahh, akşamları yönetmekte çok zorlandığım bir dönemde okudum bu mesajı. Oğlumu gece 12de ancak uyutabiliyoruz, sonrasında da hiçbir şey yapmaya enerjimiz kalmıyor. Son 10 gündür eline telefon vermeye de alıştık, telefonu görür görmez oyyyun diye alıyor, laptop görünce çizgifilm istiyor... Bu döneme son vermeye karar verdim. Yarından itibaren haftada 1 oyuna müsade edicem, yoksa bu sekilde aşırı bağılı br çocuk oldu, belki o yüzden gece de fazlaca direnmeye başladı. Eşim telefon bağımlısı ve bunu çözemedik, ben de ancak oğluma telefon verince kendi işlerimi halledebiliyorum, eşim telefon bakıp ben saatlerce tüm gece çocukla oynayınca da kendimi enayi gibi hissediyorum çünkü bir sürü akademik işim var yapılması gereken hepsini ertelemiş oluyorum. Tabi bir yandan da kızımın durumu var, kızımla başbaşa vakit geçirmiyoruz hiç o hep arada kaynayan oluyor. Bugün çocuk psikiyatrisi ile konuştum kaygılı bir çocuk olduğunu ve passiflora başlamamızı tavsiye etti. Bu durum inşallah eşimde de olumlu motivasyon uyandırır. 15dk da olsa anne ve babasıyla vakit oluşturmaya çalışacağım. Bu gidişat çok kötü bir an önce darbe yapmam şart oldu...Selamlar Hanımlar,
Dün öğleden sonra ofiste planladığım işleri bitirdikten sonra 16:30'da çıktım. Eve gelirken Nilay Örnek'in Banu Çiftçi ile olan podcastine başladım. Banu Çiftçi'yi tanımıyorsanız mutlaka instagram sayfasına bakın. Ben kendisini uzun zamandır takip ediyorum. Kendisi menopoz üzerine çalışan bir kadın doğum uzmanı.
Eve geldim, akşam yemeğini hazırladım. Akşam yemeğinden sonra büyük kızımı diksiyon çalıştırdım. Ardından beraber kitap okuma saatimizi yaptık. Beliz Hanım'dan aldığım eğitimden sonra, 20'li yaşlarımda okuduğum Rus klasiklerini tekrar okumaya başladım. Ana Karenina'yı tekrar okuyorum şimdi. Kızım da Jules Verne'nin kitaplarını okuyor. Ben de onun yaşlarındayken çok severdim. Ancak küçük kızımın ödevleri yemek öncesi bitmediği için beni çok böldü. Bu nedenle dün akşam tablete süre kısıtlama ayarı koydum. Süre 17.30'da bitecek. Böylece 18:30'a kadar ödev ve okuma çalışmasını hallederiz diye düşünüyorum.
Hafta içi akşam rutinimiz genelde şu şekilde ilerliyor:
17:30 Eve Geliş
17:30-18:00 Akşam yemeği Hazırlığı
18:00-18:45 İpek Ödev ve Okuma Çalışması
18:45-19:30 Akşam Yemeği
19:30-20:00 Mutfak Toplama ve Ela ile Diksiyon Çalışması
20:00-21:00 Ailece Kitap Okuma & Kutu Oyunu Vakti
21:00-22:00 Kızların Uyku Rutini
22:00-22:30 Cilt Bakımı
22:30 Benim için Uyku Zamanı
Akşam yemeği öncesinde hepimiz için ekran süresi sona eriyor. Akşam yemeği sonrası, çay veya ıhlamur içerken, kendi ders notlarım ve tekerlemeler üzerinden büyük kızımı 10-15 dakika diksiyon çalıştırıyorum. Her gün genel olarak yanlış telaffuz edilen bir kelimenin doğrusunu da çalışıyoruz. İşimiz bitince de mutfağı topluyoruz. Mutfak toplama işine kızları da dahil ettim. Önceden eşim ve ben yapıyorduk. Şimdi hep beraber yapıyoruz.
Sonra kitap okuma zamanımız başlıyor. Büyük kızım, ben ve eşim kitap okuyoruz. Küçük kızım henüz 1. sınıf olduğu için, o resim yapıyor veya su doku, puzzle gibi oyunlar oynuyor. İki tane ailecek oynadığımız kutu oyunu var. Eğer isterse onu hep beraber oynuyoruz. Akşam yatma rutinlerinde de oda toplama, okul çantası ve kıyafet hazırlama işlerini kendileri yapıyorlar. Ben elimden geldiğince müdahil olmamaya gayret ediyorum.
Bu akşam düzenine sadece cumartesi akşamı uymuyoruz. Cumartesi akşamı ailecek film gecesi yapıyoruz.
Güzel mesajın için çok teşekkür ederim canımokurken mest olmam peki? canım seni yürekten destekliyorum, başarını görüyorum çabana şahidim. Kendi değerlerin için irade gösterip, disiplinle ilerlediğini görmek beni onurlandırıyor ve harekete geçmem için ateşimi fitilliyor. Kendinle barışık olmanı, kendin için gayret etmeni , dik duruşunu seviyorum. İyi ki burdasın, iyi ki yazıyorsun , paylaşıyorsun.
Kızın ve oğlunun yaşları neydi?ahh, akşamları yönetmekte çok zorlandığım bir dönemde okudum bu mesajı. Oğlumu gece 12de ancak uyutabiliyoruz, sonrasında da hiçbir şey yapmaya enerjimiz kalmıyor. Son 10 gündür eline telefon vermeye de alıştık, telefonu görür görmez oyyyun diye alıyor, laptop görünce çizgifilm istiyor... Bu döneme son vermeye karar verdim. Yarından itibaren haftada 1 oyuna müsade edicem, yoksa bu sekilde aşırı bağılı br çocuk oldu, belki o yüzden gece de fazlaca direnmeye başladı. Eşim telefon bağımlısı ve bunu çözemedik, ben de ancak oğluma telefon verince kendi işlerimi halledebiliyorum, eşim telefon bakıp ben saatlerce tüm gece çocukla oynayınca da kendimi enayi gibi hissediyorum çünkü bir sürü akademik işim var yapılması gereken hepsini ertelemiş oluyorum. Tabi bir yandan da kızımın durumu var, kızımla başbaşa vakit geçirmiyoruz hiç o hep arada kaynayan oluyor. Bugün çocuk psikiyatrisi ile konuştum kaygılı bir çocuk olduğunu ve passiflora başlamamızı tavsiye etti. Bu durum inşallah eşimde de olumlu motivasyon uyandırır. 15dk da olsa anne ve babasıyla vakit oluşturmaya çalışacağım. Bu gidişat çok kötü bir an önce darbe yapmam şart oldu...
20 dakika benim için bir alışkanlığı sürdürmede en optimal zaman. Koyduğun hedefleri gün planında hastane randevusu gibi saatli koyman ve tam o saatte onu yapman oldukça önemli. Büyük hedeflere giden yol, küçük alışkanlıkları sürdürerek oluyor.Genelde büyük büyük bir sürü hedef koyarım sonrasında kendimi dizilere kaptırmış bulurum ve maalesef hiçbirini yapamam. O sebeple bu sene aylık minik bebek adımları şeklinde ilerleme yapmaya karar verdim. İngilizce speaking ve listeing konusunda kendimi geliştirmek ve arapça öğrenmek istiyorum. Bir yandan iş yeriyle ilgili projelerim de olduğu için kendime çok yüklenmemek adına Ocak ayında şöyle bir uygulama yaptım: günde 15dk duolingo ve 15dk nouman ali khan videosu izleme.
Şubat ayında da evde bir takım sorunlar çıktığı için onları toparlamak adına çok ileri hedef koymadım. Şubat ve mart ayını da aynı ehdefle devam edip nisasn ayında haftada 2 kere youtubedan arapça dersi dinlemek ve 20dk anlaşılması kolay ingilizce dizi izleme kararı aldım. Sonra gidişata göre hedeflerimi düzenleyeceğim. bebek adımlar da olsa 0'dan iyidir diyerek yol almaya çalışıyorum...
kızım 8, oğlum 2,5 yaşında. Son hafta iyice arttı ekran süresi ve oğlum çok daha gergin bir çocuk oldu, o yüzden haftada maksimum 1 olmalı. Ama en zoru kaynanamın çocuğuKızın ve oğlunun yaşları neydi?
Kesin bir değişiklik yapmadan önce bir çeşit sözleşme taslağı hazırlamanı tavsiye ederim. Hafta içi ve hafta sonu ekran kullanımı süresi ne kadar olacak? Ekransız vakit saat kaçta başlayıp bitecek ve her gün geçerli olacak mı? Hangi oyunlara izin var? Kağıt üzerinde netleştirebilirsen eşinle de bu taslak üzerinden bir konuşma yapabilirsin. Kural koymadan önce sürdürülebilirlik ve tutarlılık açısından iyi bir değerlendirme yapmak lazım. Ayrıca çocuklara ekran yasağı olduğu sırada ebeveynlerin de bu yasağa uyması lazım.
Gerçekten çok etkileyici bir söz. Paylaşımınız için teşekkürler."Kendimde emeğim var" sözü çok hoşuma gider benim. Kendimden vazgeçmeyeceğim yazdığınızı okuduğumda aklıma geldi ve paylaşmak istedim.
O zaman ilk hedef oğlunun uykusunu erkene çekmek ve eşinle de çocuklar uyuduktan sonra ekranda vakit geçirmesi konusunda anlaşmak olmalı diye düşünüyorum. Haftada bir ekran ile 2,5 yaşındaki çocuk ile baş etmen bence çok zor. Her gün 20 dakika gibi bir süre belirleyip uygulamak daha faydalı olur.kızım 8, oğlum 2,5 yaşında. Son hafta iyice arttı ekran süresi ve oğlum çok daha gergin bir çocuk oldu, o yüzden haftada maksimum 1 olmalı. Ama en zoru kaynanamın çocuğuo bağımlı ve bunu çözemiyoruz. Yıllardır telefonu bırak artık demekten dilimde tüy bitti. Oğlu geç uyuyor ve kendim için akşam ayırabildiğim tek vakit oğluma telefon verince oluyor bu nedenle de bana da rahat geldi verdim sınır koymadım. Kızıma ayrıca haftasonu kardeşi gündüz uykusundayken tablet veriyorum, serbest vakit geçirsin diye, yoksa sıkıldım diye üstümde. haftasonu da tek kendi zamanım oğlum gündüz uykusundayken
Merhaba bende kendime hedefler kouyorum ama uygulaması çok zor oluyor DEHB li olduğumu düşünüyorum çok büyük ihtimalGenelde büyük büyük bir sürü hedef koyarım sonrasında kendimi dizilere kaptırmış bulurum ve maalesef hiçbirini yapamam. O sebeple bu sene aylık minik bebek adımları şeklinde ilerleme yapmaya karar verdim. İngilizce speaking ve listeing konusunda kendimi geliştirmek ve arapça öğrenmek istiyorum. Bir yandan iş yeriyle ilgili projelerim de olduğu için kendime çok yüklenmemek adına Ocak ayında şöyle bir uygulama yaptım: günde 15dk duolingo ve 15dk nouman ali khan videosu izleme.
Şubat ayında da evde bir takım sorunlar çıktığı için onları toparlamak adına çok ileri hedef koymadım. Şubat ve mart ayını da aynı ehdefle devam edip nisasn ayında haftada 2 kere youtubedan arapça dersi dinlemek ve 20dk anlaşılması kolay ingilizce dizi izleme kararı aldım. Sonra gidişata göre hedeflerimi düzenleyeceğim. bebek adımlar da olsa 0'dan iyidir diyerek yol almaya çalışıyorum...
Selamlar Hanımlar,
Bugün evden çalışıyorken ve vaktim varken genel bir durum güncellemesi yapmak istiyorum.
1. Sağlıklı Yaşam:
Bu başlığın nihai hedefi sağlıklı yaşlanmak aslında. Bu ara bu konuda attığım en büyük adım, sabah rutinime 20 dakika egzersiz rutini eklemek oldu. Benim için oldukça zor bir süreçti ama hallettim çok şükür. Ben kural seven ve kurallara uyan tipte bir insan olduğum için beslenme ile ilgili bazı net kurallar belirledim.
2. Mümkün Olduğunca İyi Annelik
- 12:00'den önce bir şey yeme.
- Öğle yemeğinde tatlı ve hamur işi alma. Canın istiyorsa az pilav veya makarna al.
- Akşam yemeğinde karbonhidrat yeme.
- Cumartesi akşam canın ne istiyorsa onu ye.
- Ofiste ikram edilen hiç bir şeyi yeme.
- Gazlı içecek içme.
- Paketli gıda yeme.
- Takviyeleri içmeyi unutma.
Küçük kızımın okuma çalışmaları ve yemek ile ilgili çıkardığı problemler beni bu ara oldukça yoruyor. Dün akşam sofrada üç çeşit yemek var ve ikisi normalde yediği şeyler. Ben bunları yemeyeceğim ama çok açım diye ağlamaya başladı. Önce ikna etmeye çalıştım ama olmadı. Ben de gri kaya metodunu kullanmaya karar verdim. Yemek bitince sofrayı topladım. Başka bir şey hazırlamayacağımı eğer isterse aç yatabileceğini veya istediği zaman mevcut yemeklerden ısıtacağımı söyledim. Kitabımı okumaya başladım. Tam 45 dakika açım diye ağladı. Oldukça zor olmasına rağmen tepki vermemeyi başardım. Süre sonunda çorbayı ısıtmamı istedi, ısıttım yedi ve kalktı. Bu şekilde devam etmeye niyet ediyor kendime sabırlar diliyorum. Anneliğin çok sevimsiz, bunaltıcı ve insanı çok yıpratan tarafları var gerçekten.
3. Düzenli ve Sade Bir Ev
Haftalık rutinde pazartesi günleri abla temizliğe geliyor, nevresimleri değiştiriyor ve ütü yapıyor. Eşim sabah çöpü çıkarıyor, yatağı topluyor. Günlük rutinde sabah 08:00-08:30 arası ev ile ilgileniyorum. Öncelikle tüm odaları havalandırıyorum. Kızların yatakları topluyorum. Bulaşık makinesini boşaltıp, mutfağı toparlıyorum. Robot süpürgeyi çalıştırıp evden çıkıyorum. Akşam yatmadan önce de ailecek tüm evi topluyoruz. Çarşamba-Cuma-Pazar çamaşır yıkıyorum. Haftalık alışveriş gününü çarşamba günü olarak değiştirdim. Buzdolabının içini sirkeli su ile temizleyip, tüm sebze ve meyveyi yıkayarak dolaba yerleştiriyorum.
Bence ev ile ilgili en önemli konu temizlemek veya her yeri düzenlemekten ziyade, evi temiz kullanmak ve düzeni sürdürmek. Eve koltuk yıkama makinesi almayı düşünüyorum. Özellikle küçük kızımın sandalyelere veya koltuğa döktükleri için iyi olabilir. Kullanan varsa tavsiyeye açığım. Evde Dyson vardı ancak 3-4 sefer arıza yaptıktan sonra tamamen bozuldu. Gerçi 7 yıl boyunca her gün kullandım. Dyson yerine, Philips'in 9000 serisinden aynı anda silme ve süpürme yapan dikey süpürgesini almayı düşünüyorum.
4. İyi Görünmek
Ankara'nın soğukları ile cildim baş edemiyor. Yüzüm, ellerim, kollarım ve bacaklarım sürekli nemlendirici kullanmama rağmen pul pul dökülüyor. Elit Home'dan bitkisel gliserin sipariş ettim. Vücut bakımı için deneyeceğim. Yüzüm için de Dr. Althea'nın yüz yıkama jelini ve nemlendiricisini deneyeceğim. Umarım sonuç alabilirim. Saçlarım için Dyson Airstrait aldım ve çok memnunum. Kuaföre gitme ihtiyacım tamamen ortadan kalktı.
Makyaj malzemelerinde işte bu dediğim rimeli hala bulamadım. Aramaya devam ediyorum. Sezon sonu indiriminden bir siyah süet çizme ve 2 adet yün kazak aldım. Kişisel tarzımın iyice oturduğunu düşünüyorum. Başkalarına veya moda trendlerine göre değil, kendi standartlarıma göre giyiniyorum. Neleri sevmediğimi net olarak biliyorum. Örneğin:
5. Verimli İş Hayatı
- Dekolte sevmem ve giymem (Buna askılı bluz ve crop dahil)
- Şort ve kısa etek sevmiyorum. (Şortu sadece tatilde giyerim)
- Desenli hiç bir kıyafetten hoşlanmıyorum. Maksimum yatay çizgili bir şey giyerim.
- Dar kıyafet sevmiyorum. Kıyafetin içinde rahat etmek benim için önemli.
- Kıyafetin üzerinde dantel, pul, zımba, yırtık vs olmasından hoşlanmıyorum.
- Soluk renk sevmem. Aşırı canlı renklerden de hoşlanmıyorum.
- Yüksek topuklu ayakkabı sevmem.
Yeni iş yerime başlayalı yaklaşık 1,5 yıl oldu ve iyi ki işimi değiştirmişim diyorum. Ben iş değiştirmeye 2022 yılı sonunda niyet etmiş ve kendime 2023 yılında işimi değiştireceğim hedefi koymuştum. Çünkü artık öğreneceğim bir şey kalmamıştı. Çoğu insan bana 12 yıldır çalıştığın, sözünün geçtiği, her sürece hakim olduğun ve oldukça kurumsal olan bir işi bırakıp, bütün düzenini 40 yaşında bozmanın çok mantıksız olduğunu söyledi ama ben neye ihtiyacım olduğunu bildiğim için dinlemedim. Yeni insanlar, yeni sistemler mecburi bir gelişim ve değişim yarattı. Bu şirkette genç nüfus daha fazla olduğu için özellikle teknoloji ve yapay zeka konusunda eksiklerim olduğunu gördüm ve genç arkadaşlardan bir sürü şey öğrendim.
Bu yıl kendi işimi kurmak için ilk adımlarımı atmaya niyet ediyorum. Aklımdaki iş, mevcut işimle birlikte yürütebileceğim bir online havacılık eğitim merkezi kurmak. İlerleyen zamanlarda kendi ofisimin olmasını ve yüz yüze eğitim verebilmeyi de çok isterim. Öncelikle bir iş planı oluşturmaya başladım. Hangi eğitimleri vereceğimi belirleme ve sunumları hazırlama aşamasındayım.
6. Para Yönetimi
Para yönetimi zorlandığım bir konu ancak bu yıl bu konuyu çözmeye niyet ettim. Fulya Çalar'ın youtube'daki videolarını izledikten sonra kendisinden danışmanlık almaya başladım. Haftada bir gün online ders olarak ilerliyoruz. Para yönetimindeki ana hedefim, finansal özgürlüğüme kavuşmak ancak buna giden yol oldukça uzun. Ama ben yola çıktım ve adım adım ilerleyeceğim. Eğitim ile başladım çünkü herhangi bir finansal bilgi geçmişim yok, önce bilgi açığımı kapatmam gerektiğini düşünüyorum.
Bireysel finansta şöyle bir kural var. Gelirin %50'sini ihtiyaçlara, %30'unu isteklere ve %20'sini birikime ayırmak gerekiyor. İsteklere ayrılan %30'un %10'u o ay içinde istediklerimizi almak için, kalan %20'si ise "hayal birikimi" olarak tanımlanan Disneyland'a tatile gitmek veya eve kahve makinesi almak gibi, hayal ettiklerimize ulaşmamız için ayırmamız gereken miktar. Bu ay sonuna kadar kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimi ve hayallerimi listeleyeceğim. Hayal fonu ve yatırım planı bu doğrultuda şekillenecek. Bütçemi de adım adım bu plana uygun hale getirmeye çalışacağım.
7. Toplumsal Fayda
- Üniversite: Üniversitede ders veriyorum. Derslerde sadece teknik konulardan değil de hayattan, iyi insan olmaktan da bahsediyorum. Beliz Hoca dersteyken şöyle bir şey söyledi: "Bilgi yüktür, paylaşılmadığı zaman insanı zehirler. Ayrıca bilgi emanettir. Benim 20 yılda öğrendiklerim bunlar, bunları al ve böylece zaman kaybetme ve üzerine bir taş ta sen koyarak bir sonraki nesile aktar" Bu cümleyi duyduğum da tam da bu sebeple üniversiteye başladığımı fark ettim. Üniversitenin bana zaman ve emek maliyeti çok yüksek ve ders ücretleri çok düşük. Ancak benim azimle devam etmemin sebebi tam da bu. Hayatın bana öğrettiklerinin zekatını vermek ve emanet olan bilgiyi aktarmak.
- Kadınlar Kulübü: Buraya yazı yazmamın ve 2017 yılından bu yana azimle sürdürmemin ana sebebi yine üniversite ile benzer. Kadın olmanın, anne olmanın, iş yerinde çalışan olmanın bana öğrettiklerini paylaşmak, kadım kimliğim ile hayattan öğrendiklerimi diğer kadınlara aktarmak istiyorum. Kime ve nasıl fayda sağladığımı bilmeden yazıyorum. Zülfü Livaneli'nin bir konuşmasına denk geldim. "Hayatın nasıl yaşanması gerektiğini öğrendiğimizde yaşanacak hayat kalmıyor" dedi. Ben de 42 yaşıma kadar "nasıl yaşanırsa iyi olur" başlığında biriktirdiklerimi paylaşmaya gayret ediyorum ki, birileri daha erken öğrensin ve yol alsın.
- Yapılacak: Bu başlık altında uzun zamandır niyet ettiğim ancak düzenli sürdüremediğim bir konuyu Mart ayı itibariyle hayata geçirmek ve düzenli sürdürmek istiyorum. Her ay gelirimin %40'ını güvendiğim yardım derneklerine bağışlamak istiyorum. Bu ayın ödevi olarak, bağış yapmak üzere 5 kurum belirleyeceğim.
Bu platforma sadece bu konu için giriyorum.Her mesajınızdan fazlaca istifade ediyorum.Siz yazmaya devam edin lütfen.Duruşunuzu,düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler.İyi ki varsınız.Selamlar Hanımlar,
Bugün evden çalışıyorken ve vaktim varken genel bir durum güncellemesi yapmak istiyorum.
1. Sağlıklı Yaşam:
Bu başlığın nihai hedefi sağlıklı yaşlanmak aslında. Bu ara bu konuda attığım en büyük adım, sabah rutinime 20 dakika egzersiz rutini eklemek oldu. Benim için oldukça zor bir süreçti ama hallettim çok şükür. Ben kural seven ve kurallara uyan tipte bir insan olduğum için beslenme ile ilgili bazı net kurallar belirledim.
2. Mümkün Olduğunca İyi Annelik
- 12:00'den önce bir şey yeme.
- Öğle yemeğinde tatlı ve hamur işi alma. Canın istiyorsa az pilav veya makarna al.
- Akşam yemeğinde karbonhidrat yeme.
- Cumartesi akşam canın ne istiyorsa onu ye.
- Ofiste ikram edilen hiç bir şeyi yeme.
- Gazlı içecek içme.
- Paketli gıda yeme.
- Takviyeleri içmeyi unutma.
Küçük kızımın okuma çalışmaları ve yemek ile ilgili çıkardığı problemler beni bu ara oldukça yoruyor. Dün akşam sofrada üç çeşit yemek var ve ikisi normalde yediği şeyler. Ben bunları yemeyeceğim ama çok açım diye ağlamaya başladı. Önce ikna etmeye çalıştım ama olmadı. Ben de gri kaya metodunu kullanmaya karar verdim. Yemek bitince sofrayı topladım. Başka bir şey hazırlamayacağımı eğer isterse aç yatabileceğini veya istediği zaman mevcut yemeklerden ısıtacağımı söyledim. Kitabımı okumaya başladım. Tam 45 dakika açım diye ağladı. Oldukça zor olmasına rağmen tepki vermemeyi başardım. Süre sonunda çorbayı ısıtmamı istedi, ısıttım yedi ve kalktı. Bu şekilde devam etmeye niyet ediyor kendime sabırlar diliyorum. Anneliğin çok sevimsiz, bunaltıcı ve insanı çok yıpratan tarafları var gerçekten.
3. Düzenli ve Sade Bir Ev
Haftalık rutinde pazartesi günleri abla temizliğe geliyor, nevresimleri değiştiriyor ve ütü yapıyor. Eşim sabah çöpü çıkarıyor, yatağı topluyor. Günlük rutinde sabah 08:00-08:30 arası ev ile ilgileniyorum. Öncelikle tüm odaları havalandırıyorum. Kızların yatakları topluyorum. Bulaşık makinesini boşaltıp, mutfağı toparlıyorum. Robot süpürgeyi çalıştırıp evden çıkıyorum. Akşam yatmadan önce de ailecek tüm evi topluyoruz. Çarşamba-Cuma-Pazar çamaşır yıkıyorum. Haftalık alışveriş gününü çarşamba günü olarak değiştirdim. Buzdolabının içini sirkeli su ile temizleyip, tüm sebze ve meyveyi yıkayarak dolaba yerleştiriyorum.
Bence ev ile ilgili en önemli konu temizlemek veya her yeri düzenlemekten ziyade, evi temiz kullanmak ve düzeni sürdürmek. Eve koltuk yıkama makinesi almayı düşünüyorum. Özellikle küçük kızımın sandalyelere veya koltuğa döktükleri için iyi olabilir. Kullanan varsa tavsiyeye açığım. Evde Dyson vardı ancak 3-4 sefer arıza yaptıktan sonra tamamen bozuldu. Gerçi 7 yıl boyunca her gün kullandım. Dyson yerine, Philips'in 9000 serisinden aynı anda silme ve süpürme yapan dikey süpürgesini almayı düşünüyorum.
4. İyi Görünmek
Ankara'nın soğukları ile cildim baş edemiyor. Yüzüm, ellerim, kollarım ve bacaklarım sürekli nemlendirici kullanmama rağmen pul pul dökülüyor. Elit Home'dan bitkisel gliserin sipariş ettim. Vücut bakımı için deneyeceğim. Yüzüm için de Dr. Althea'nın yüz yıkama jelini ve nemlendiricisini deneyeceğim. Umarım sonuç alabilirim. Saçlarım için Dyson Airstrait aldım ve çok memnunum. Kuaföre gitme ihtiyacım tamamen ortadan kalktı.
Makyaj malzemelerinde işte bu dediğim rimeli hala bulamadım. Aramaya devam ediyorum. Sezon sonu indiriminden bir siyah süet çizme ve 2 adet yün kazak aldım. Kişisel tarzımın iyice oturduğunu düşünüyorum. Başkalarına veya moda trendlerine göre değil, kendi standartlarıma göre giyiniyorum. Neleri sevmediğimi net olarak biliyorum. Örneğin:
5. Verimli İş Hayatı
- Dekolte sevmem ve giymem (Buna askılı bluz ve crop dahil)
- Şort ve kısa etek sevmiyorum. (Şortu sadece tatilde giyerim)
- Desenli hiç bir kıyafetten hoşlanmıyorum. Maksimum yatay çizgili bir şey giyerim.
- Dar kıyafet sevmiyorum. Kıyafetin içinde rahat etmek benim için önemli.
- Kıyafetin üzerinde dantel, pul, zımba, yırtık vs olmasından hoşlanmıyorum.
- Soluk renk sevmem. Aşırı canlı renklerden de hoşlanmıyorum.
- Yüksek topuklu ayakkabı sevmem.
Yeni iş yerime başlayalı yaklaşık 1,5 yıl oldu ve iyi ki işimi değiştirmişim diyorum. Ben iş değiştirmeye 2022 yılı sonunda niyet etmiş ve kendime 2023 yılında işimi değiştireceğim hedefi koymuştum. Çünkü artık öğreneceğim bir şey kalmamıştı. Çoğu insan bana 12 yıldır çalıştığın, sözünün geçtiği, her sürece hakim olduğun ve oldukça kurumsal olan bir işi bırakıp, bütün düzenini 40 yaşında bozmanın çok mantıksız olduğunu söyledi ama ben neye ihtiyacım olduğunu bildiğim için dinlemedim. Yeni insanlar, yeni sistemler mecburi bir gelişim ve değişim yarattı. Bu şirkette genç nüfus daha fazla olduğu için özellikle teknoloji ve yapay zeka konusunda eksiklerim olduğunu gördüm ve genç arkadaşlardan bir sürü şey öğrendim.
Bu yıl kendi işimi kurmak için ilk adımlarımı atmaya niyet ediyorum. Aklımdaki iş, mevcut işimle birlikte yürütebileceğim bir online havacılık eğitim merkezi kurmak. İlerleyen zamanlarda kendi ofisimin olmasını ve yüz yüze eğitim verebilmeyi de çok isterim. Öncelikle bir iş planı oluşturmaya başladım. Hangi eğitimleri vereceğimi belirleme ve sunumları hazırlama aşamasındayım.
6. Para Yönetimi
Para yönetimi zorlandığım bir konu ancak bu yıl bu konuyu çözmeye niyet ettim. Fulya Çalar'ın youtube'daki videolarını izledikten sonra kendisinden danışmanlık almaya başladım. Haftada bir gün online ders olarak ilerliyoruz. Para yönetimindeki ana hedefim, finansal özgürlüğüme kavuşmak ancak buna giden yol oldukça uzun. Ama ben yola çıktım ve adım adım ilerleyeceğim. Eğitim ile başladım çünkü herhangi bir finansal bilgi geçmişim yok, önce bilgi açığımı kapatmam gerektiğini düşünüyorum.
Bireysel finansta şöyle bir kural var. Gelirin %50'sini ihtiyaçlara, %30'unu isteklere ve %20'sini birikime ayırmak gerekiyor. İsteklere ayrılan %30'un %10'u o ay içinde istediklerimizi almak için, kalan %20'si ise "hayal birikimi" olarak tanımlanan Disneyland'a tatile gitmek veya eve kahve makinesi almak gibi, hayal ettiklerimize ulaşmamız için ayırmamız gereken miktar. Bu ay sonuna kadar kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimi ve hayallerimi listeleyeceğim. Hayal fonu ve yatırım planı bu doğrultuda şekillenecek. Bütçemi de adım adım bu plana uygun hale getirmeye çalışacağım.
7. Toplumsal Fayda
- Üniversite: Üniversitede ders veriyorum. Derslerde sadece teknik konulardan değil de hayattan, iyi insan olmaktan da bahsediyorum. Beliz Hoca dersteyken şöyle bir şey söyledi: "Bilgi yüktür, paylaşılmadığı zaman insanı zehirler. Ayrıca bilgi emanettir. Benim 20 yılda öğrendiklerim bunlar, bunları al ve böylece zaman kaybetme ve üzerine bir taş ta sen koyarak bir sonraki nesile aktar" Bu cümleyi duyduğum da tam da bu sebeple üniversiteye başladığımı fark ettim. Üniversitenin bana zaman ve emek maliyeti çok yüksek ve ders ücretleri çok düşük. Ancak benim azimle devam etmemin sebebi tam da bu. Hayatın bana öğrettiklerinin zekatını vermek ve emanet olan bilgiyi aktarmak.
- Kadınlar Kulübü: Buraya yazı yazmamın ve 2017 yılından bu yana azimle sürdürmemin ana sebebi yine üniversite ile benzer. Kadın olmanın, anne olmanın, iş yerinde çalışan olmanın bana öğrettiklerini paylaşmak, kadım kimliğim ile hayattan öğrendiklerimi diğer kadınlara aktarmak istiyorum. Kime ve nasıl fayda sağladığımı bilmeden yazıyorum. Zülfü Livaneli'nin bir konuşmasına denk geldim. "Hayatın nasıl yaşanması gerektiğini öğrendiğimizde yaşanacak hayat kalmıyor" dedi. Ben de 42 yaşıma kadar "nasıl yaşanırsa iyi olur" başlığında biriktirdiklerimi paylaşmaya gayret ediyorum ki, birileri daha erken öğrensin ve yol alsın.
- Yapılacak: Bu başlık altında uzun zamandır niyet ettiğim ancak düzenli sürdüremediğim bir konuyu Mart ayı itibariyle hayata geçirmek ve düzenli sürdürmek istiyorum. Her ay gelirimin %40'ını güvendiğim yardım derneklerine bağışlamak istiyorum. Bu ayın ödevi olarak, bağış yapmak üzere 5 kurum belirleyeceğim.
Valla benim de küçük kızım bizi çok yıprattı hala da yıpratıyor. Büyük kızımda hiç görmediğim farklı sıkıntılar ile uğraştık. 2-5 yaş arası kabus gibiydi. 5 yaştan sonra biraz toparladı ama hala tam düzelmedi. Bizim de böyleydi hala böyle demeye geldim:)Merhaba,
Kızım 4 ay sonra 4 yaşına girecek, bu ara çok caresiz kaldığımı hissediyorum. Şöyle ki; çok mızmız, en ufak şeyde ağlıyor, sabahları işe giderken anne gitme diye ağlıyoruyandığında ben çıkmış olursam telefonda ağlıyor gel diye, içim parçalanıyor, influenza oldu, hastaligin getirdiği mizmizlik da var tabi. Belki bir oneriniz olur ya da sadece bu dönem bizim de böyleydi geçiyor demenize ihtiyacım da olabilir. Oğlum da böyle bir durum yaşamamıştım. Bu arada bakicimiz çok iyi oğlumu da o büyüttü, kızım da çok seviyor, ona babaanne diyor, hatta dün akşamki ağlama krizi babaanneme gidecegim diyeydi nasıl davranmalıyım napmaliyim bilemedim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?