Yağ Lekesi Nasıl Çıkar ?

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.105
48
Yağ Lekesi

yag-lekesi-nasil-cikar_646x340.jpg





Yağ lekeleri, günlük hayatın bir parçasıdır. Yemek yerken, cilt bakımı sırasında, evde tamir yaparken her an karşımıza çıkabilen yağ lekesi; gıda maddeleri (sıvı yağ, zeytintağ, fıstık ezmesi, sos, salça vb.), bakım malzemeleri (vazelin, bebek yağı, kozmetik ürünler vb.) ve ev veya araç tamiri sırasında kullanılan malzemeler (motor yağı, makine yağı vb.) gibi çok çeşitli şeylerden kaynaklanabilir.


Yağ Lekesi Çıkarma İşleminden Önce Uyulması Gerekenler

Yağ lekesini çıkarmanın çeşitli yolları vardır. Bu yöntemlerin etkinliği, büyük ölçüde kullanılan malzemelere bağlıdır. Bazı malzemeler lekeleri emerken, bazıları onları iter. Yağ, suyu iter. Bu nedenle yağ lekesi bulaşan kumaş, suyla ve deterjanla yıkanarak lekeden arındırılamaz.

Farklı yağ lekeleri, yağ lekesinin çıkartılması için farklı muamele gerektirirler.

Buradaki uygulanması kolay ve etkin yöntemleri yalnızca emin olduğunuz ve yıkanabilir kumaşlara uygulamanız gerekir. Eğer doğal elyaflı, yün, ipek, keten, süet gibi hassas kumaşlar veya astarlı giysiler söz konusuysa, yapılan işlemler kumaş dokusuna zarar verebileceği gibi rengini de açabilir.


 
Giysideki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Bu sayfada yer alan ve yağ lekesi çkarılır iken yararlanabileceğiniz leke çıkarma teknikleri özellikle yıkanabilir, açık renkli kumaşlar için geçerlidir. Aşağıdaki yağ lekesi nasıl çıkar tavsiyelerini uygularken özellikle yemek yağı lekesi (zeytinyağı, tereyağ, sıvı yağlar) için yağ çözücülü bulaşık sabunu veya deterjanı kullanabilirsiniz. Bulaşık deterjanlarının limon gibi özlü olanlarını daha fazla asit içerdikleri için tercih etmeyin.

Koku ve boya içermeyen bulaşık deterjanları açık renkli giysilerde yağ lekesi çıkarmak için idealdir. Koyu renkli ürünler için bulaşık deterjanı kullanmak kumaşın renklerini soldurabileceğinden dolayı risklidir.


Açık Renkli Giysiden Yağ Lekesi Çıkarma

  • Açık renkli ve yıkanabilir ürünleri yukarıda özellikleri açıklanan ve kaliteli bir bulaşık deterjanıyla fazla bastırmadan ovun.
  • Sonra giysiyi, yaklaşık 15 dakika kadar o şekilde bırakın.
  • Daha sonra, kumaşı etiket talimatında belirtildiği gibi yıkayın.
  • Giysiyi kurutucuya atmak yerine, havayla kendi kendine kurumaya bırakın.
  • Eğer lekenin bir kısmı kalırsa işlemi tekrarlayın.

Bu işlem; bebek yağı lekesi, makyaj malzemelerinden geçen krem kaynaklı yağ lekesi, saç yağı lekesi, makine yağı lekesi gibi lekeler için de gerçekleştirilebilir.


Motor Gres Yağı ve Motor Yağı Lekesi Çıkarma

  • Motor gres ve motor yağı lekesi gibi zor bir yağ lekesi söz konusuysa, leke çıkarma işlemine; fazla yağın, bir kör veya küt ağızlı bıçak kullanılarak kumaştan dikkatlice kazınmasıyla başlanmalıdır.
  • Eğer motor yağı lekesi için vazelin uygularsanız yıkanabilir kumaşlarda iyi sonuç alınabilmektedir. Vazelin uygulanması, lekenin nemlenmesine yardımcı olabilmektedir.
  • Daha sonra yukarıda diğer yağlar için açıklanan uygulamayı açık renkler için uygulayabilir, koyu renkler için Kuru Temizleme Servisi'nden destek alabilirsiniz.
 
Halıdaki Yağ Lekesi

Evde küçük çocuklarınız veya arabalarla uğraşan bir eşiniz varsa, öyle veya böyle halınız üzerinde bir yağ lekesi temizlemek durumunda kalacaksınız demektir.

Yağ lekesi için herhangi bir temizleme yöntemini uygulamaya kalkmadan önce imalatçının tavsiyelerini okuyun. Halıdaki yağ lekesi için doğru işlem ve ürün kullanılırsa lekenin çıkarılması sağlanabilir. Giysilerde olduğu gibi, halılardaki yağ lekesinin çıkarılmasında da püf noktası çabuk hareket etmektir.


Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Öncelikle halıdan veya koltuktan yağ lekesini emdirmek için temiz ve beyaz bir kağıt havlu, sünger veya bez kullanın. İşlem sırasında kullanılacak malzeme, renk vermemesi için beyaz ve nötr olmalıdır. (Alternatif olarak iri taneli mısır unu, bebek pudrası veya talk pudrası gibi lekeyi emdirici bir madde, yağ lekesi üzerinde bir-iki dakika bekletildikten sonra elektrik süpürgesiyle vakumlanabilir.)
  • Yağ lekesi müdahalesinde kullandığınız malzemeyi, yağın az bulunduğu kısmından yoğun bulunduğu merkezine doğru bastırarak lekeyi emdirin. Bu sırada yağ lekesini ovmamaya gayret gösterin. Eğer yağ lekesi yoğunsa ve kuruduysa, mümkün olduğu kadar kısa süre içinde küt bir bıçak veya plastik bir kart kullanarak kazıyın.
  • Gerekirse kâğıt havluyu değiştirin ve kağıt havluya artık yağ geçmediği anda sonraki işleme geçin.
  • Bir bardak ılık suyla ağartıcı ve alkali içermeyen deterjandan karışım elde edin.
  • Sonra hazırladığınız karışımı temiz bir bez, sünger veya kâğıt havluya emdirin. Bu kağıt havlu, sünger veya bezi halının lekeli bölümünde ovmadan bastırın ve bezin yağ lekesini emmesini sağlayın.
  • Daha sonra olabilecek en az temiz ve ılık suyu kullanarak halıyı duruladıktan sonra kalan nemi, kuru ve temiz bir beyaz bez veya kağıt havlu yardımıyla tamponlayarak (ovmadan bastırarak) alın.
 
X