- 8 Ocak 2015
- 6.078
- 19.086
- 448
Valla aklın yolu bir. İBB Genel Sekreter Yrd. Halk TV’de deprem analizi yapıyor çürük binaları iyileştireceğiz diyor. Bu seçimler hem iktidar hem de ana muhalefet partisi için çok önemli çok kilit ve ben altını çizerek söyleyeyim bilime inanmakla birlikte, bu işin %50’sinin de rant olduğunu düşünüyorum. Eskiden düşünmezdim ama artık düşünüyorum ve güvenmiyorum ne iktidarına ne muhalefetine.
Yukarıda bilime inanırsın inanmazsın kavgası dönmüş Şener Üşümezsoy bilim adamı değil mi kabzımal mı? Ayrıca Celal Şengör iyi hoş ama her zaman bir tık marjinal bir insandır açıkçası bilgi birikimine sonsuz saygı duyuyorum ama çok da dikkate almıyorum kendisini.
ben sadece kentsel dönüşüm rantı olduğunu düşünmüyorum.
daha büyük şeyler oluyor. istanbulu almak demek rahatça pazarlamak demek çünkü.
istanbuldaki mezarlıkları bile satın alıyor araplar.
toplamda 11 milyon metre kare satılmış araplara şimdiye kadar. kanal istanbul çevresi malum şimdi boğazdaki yalıları alıyorlar. kendilerine mezar yeri satın almışlar daha ötesi var mı.
Zaten İstanbul artık iki parti arasında prestij meselesi oldu. Neyse ben daha fazla yazmiyim reyizci diyolar sonra
Zeminin yapısına ve sanırım fay hattına uzaklığına bağlı olarak belirlenmiş kat aralıkları var. Rezonansa bazı yerlerde yüksek binalar girmiyor.benim en cok anlamadigim sey Adana mesela deprem bolgesi tarihte ceyhan depremi de var ama niye evler 10 kat ve daha fazlasi .marasin hatayin bu kadar yuksek katli oldugunu bilmiyordum mesela sok oldum . benim yasadigim yer deprem bolgesi insanlar 4 kat bile istemiyor
size şoyle söyleyim ben evimde arabasinda her daim deprem çantası ile yaşayan bir insandım halada öyleyim, ancak o an geldiğinde inanın hiç bir şey hissetmiyorsunuz aklınizda sadece bitsin artık oluyor.Bu da var evet. Ben de ev değiştirdim . İstanbul'da akraba ziyaretlerinde bile kısa durmaya çalışıyorum. Ama hiç aklıma gelmez mesela Malatya'da yakalanma ihtimalim. İş için Malatya'ya gitme durumum vardı..belki orda bir otelde yakalanacaktim. Önlem almaya çok inanıyorum. Ama ben bir dinem bununla kafayı yemiş biri olarak bir faydasini görmedim. Tek faydası işte ev değiştirdim. Ama bunu sakın ve sogukkanli olarak da yapabilirdim. Bir sürü hap içiyorum şimdi panik atagim için.
Elinden geleni yapıp gerisini düşünmemek gerekiyor.
Bir gazete haberi vardı. 99 da enkaz altında kalmış bir hemşire. Sonra Düzce'de de depreme yakalanmış. Ondan sonra Konya'ya taşınıyor en güvenli orası diye. Zümrüt apartmani vardı kendi kendine çökmüştü. O apartmanda vefat ediyor. Şimdi tabi bu önlem almayalım.seklinde anlaşılmasın ama çok detaylı düşünmemek lazım.
Benim arkadaşım Hatay'da yaşıyor depremi hiç yaşamadı bile. Ara tatilde İstanbul'a geliyor. Çocuğu hasta olduğu için dönüşünu bir gün erteliyor. O gün deprem oldu. Evi de ağır hasarlı ama kendisi çocukları hiç şahit olmamış oldu. Kıbrıs'tan gelip otelde ölen de oldu. Tabi burda mevzu ölmek değil. Ben o sallantidan bile çok tedirgin oluyorum. Mevzu ölmek de değil de işte ne kadar nasıl yaşayacağız depremin kötü etkilerini bilmiyoruz. Belki şener usumezsoy un dediği gibi 6.5 larda falan bir deprem olur. Denizin dibi olacağı için belki etkisi daha az olur. Sorun tabi kalabalik ve güvensiz olması İstanbul'un. Ben de zaten daha çok deprem sonrasından korkuyordum. İşteyken olsa eve nasıl gelicem falan diye kafayı yiyordum. Çocuklar ufakti falan. Bakıcı bile tutmak istemedim eşim ise girecekti girme çocuklara bak dedim. Sonra pandemi oldu baya uzun zan daha işsiz kaldı. Yani bu korku ile çok hayatımı etkiledim. Soğukkanlı olmak lazım. Max. Önlem, min. Kaygi
Hatayin yikilma sebebi oraya kadar kırılan faydi. Zeminide kötüydü tabi. Ama burda beklenen deprem kumburgazda başlayıp bir ucu hersek burnunda yani ızmit körfezinde bitiyor iyi ihtimalle adalarda biter ama oraninda kırılmasi mümkün diğer ucu Tekirdağa uzanıyor buyuzden fay tüm marmarayi etkilesede en çok yıkım olarak İstanbul'u etkileyecek. 99 depremini düşünün İstanbul'da sadece sahil kesimi etkilendi avcılarda yıkım oldu zemini kötü diye diğer kesimlerde bardak bile düşmedi diye herkes belirtiyor zaten. Buyuzden buna dayanarak ben Sakarya'da çok fazla yıkım olmayacağını düşünüyorum burda 99da kırıldı çünkü İstanbul'daki yıkıcı etkide sallanmayacak Naci görür böyle söylüyor. 100kmden sonra deprem dalgaları hafifleyecek. Düzcede en son olan 6 büyüklükte depreme 90km uzaktaydim bulundugum ev tabiki sallandı korktucuydu ama düzce merkezi kadar sallanmadik mesela orda herkesin tabakları eşyaları düşmüştü. Keşke Sakarya'da olsam daha uzak olurdum deprem merkezineZemin önemli..Hatay da oldukça uzakti depremin merkezine ama en çok etkilenen oldu. 99 depreminde de avcılar yıkıldı. Hem dalgalar çarpma etkisi yapıyormus denizden direkt ulaştığı için hem zemini iyi değil. Kumburgazin karşısından Marmara kıyılarına denk gelen iller ilçeler de etkilenebilir. Sakarya yine çok avantajlı tabi de genel olarak km olarak bakmamak gerekiyor.
Abartmayın ya o deprem olduğuna eminmisiniz ben daha yakınım İstanbul'a biz bile o kadar sallanmadik.2020’de İstanbul’da deprem olmuştu yanılmıyorsam eylül ayında. Ben Eskişehir’de çok feci hissetmiştim, salonda oturuyorduk ve salon kapım sallanmış kapanıp açılıyordu. Tahmin ettiğimizden çok daha geniş bir alanı kapsayacak olası bir deprem.
Aksaray güneydoğu depreminde çok etkilendi ki, Konya'da da deprem olup duruyor belki fay geçmiyor diye güvenli deniyor ama İstanbul ve Marmara cidden risk. Allah yardımcımız olsun.Eğer evleriniz saglam değilse aksaray konya karaman civarına taşının buralarda deprem riski fazla değil, hatta 99 depreminden sonra çoğu firma üretim yerlerini bu bölgelere taşıdı. Aksarayda oturuyorum hm ve zaranin üretim yerleri burada colins zaten aksaray markası doğal olarak üretimi de aksarayda ve sayabilecegim bir sürü bilindik marka hepsi depreme karşı fabrikalarını bu 3 şehre kurdu
Dediginizi anladim fakat bizdeki durum bu mu emin degilim .Hatayda deprem oncesi 8-10 kata izin veriliyordu simdi merkezde 4 kat ustu yasaklanmis .demek ki eskiden uygun degilmis o kadar kat .benzer durumun ben ne yazik ki Adana icin de gecerli oldugunu dusunuyorum Allah korusun bir durum olsa o felaketten sonra 4 kata indirilir .burasi deprem bolgesi daha kotu zeminlerde 2-3 kat ,kayalik zeminde de 4-5 kat max gordugum .baya dagin dibine saglam zemine bile izin verilmiyor 5 kat ustu. 10 kat eger rayli sistem degilse bizim sartlarimizda mantikli gelmiyor . umarim ben yanlis dusunuyorumdur kisitli bilgimle saolun bu aradaZeminin yapısına ve sanırım fay hattına uzaklığına bağlı olarak belirlenmiş kat aralıkları var. Rezonansa bazı yerlerde yüksek binalar girmiyor.
Şu videoda İngilizce anlatmış. Dilini anlamasanız da görsellerden temel mantığını anlayabilirsiniz.
Rica ederim.Dediginizi anladim fakat bizdeki durum bu mu emin degilim .Hatayda deprem oncesi 8-10 kata izin veriliyordu simdi merkezde 4 kat ustu yasaklanmis .demek ki eskiden uygun degilmis o kadar kat .benzer durumun ben ne yazik ki Adana icin de gecerli oldugunu dusunuyorum Allah korusun bir durum olsa o felaketten sonra 4 kata indirilir .burasi deprem bolgesi daha kotu zeminlerde 2-3 kat ,kayalik zeminde de 4-5 kat max gordugum .baya dagin dibine saglam zemine bile izin verilmiyor 5 kat ustu. 10 kat eger rayli sistem degilse bizim sartlarimizda mantikli gelmiyor . umarim ben yanlis dusunuyorumdur kisitli bilgimle saolun bu arada
Evet eminim. Nişanlım İstanbullu, birlikte oturuyorduk, saniyesi saniyesine uyuyor o depremle. Eskişehir’de sarsıntı bitince annesini aramıştı hatta.Abartmayın ya o deprem olduğuna eminmisiniz ben daha yakınım İstanbul'a biz bile o kadar sallanmadik.
Ama aşırı yıkıcı bir deprem olma riski yokAksaray güneydoğu depreminde çok etkilendi ki, Konya'da da deprem olup duruyor belki fay geçmiyor diye güvenli deniyor ama İstanbul ve Marmara cidden risk. Allah yardımcımız olsun.
Abartmayın ya o deprem olduğuna eminmisiniz ben daha yakınım İstanbul'a biz bile o kadar sallanmadik.
Yılları karıştırmışım sadece 26.09.2019’da 5.8 büyüklüğündeki depremmiş bahsettiğim, 2020 değil. Pandemi sebebiyle 2019-2021 tamamen karıştı bende, kusura bakmayın.Evet eminim. Nişanlım İstanbullu, birlikte oturuyorduk, saniyesi saniyesine uyuyor o depremle. Eskişehir’de sarsıntı bitince annesini aramıştı hatta.
Çocukken 99 depreminde Eskişehir’deydim, çok korkmuştuk, herkes bahçede sokakta uyumuştu. Şimdi internette baktım, yıkılan bina olmuş, 33 kişi ölmüş Eskişehir’de.
99da merkez ussune 180km mesafe çünkü okadar etkilemesi doğal ama bir Gölcük İzmit Yalova Sakarya kadar yıkım olmadı sonuçta benim anlatmak istediğim o. Şimdi deprem beklenen yerin merkez üssü ile 460km Eskişehir buyuzden 99da etkilendiğinden dahada az etkilenir. Tabiki yine zemin ve yapılar önemli.Evet eminim. Nişanlım İstanbullu, birlikte oturuyorduk, saniyesi saniyesine uyuyor o depremle. Eskişehir’de sarsıntı bitince annesini aramıştı hatta.
Çocukken 99 depreminde Eskişehir’deydim, çok korkmuştuk, herkes bahçede sokakta uyumuştu. Şimdi internette baktım, yıkılan bina olmuş, 33 kişi ölmüş Eskişehir’de.
Önemli değil ben sizin bahsettiğiniz depremi anladım zaten 2019daki için yaptım yorumu yani bulundugum yer daha yakın ama kapı falan sallanmadi hafif bı avize oynamıştı belki zemin yüzündendirYılları karıştırmışım sadece 26.09.2019’da 5.8 büyüklüğündeki depremmiş bahsettiğim, 2020 değil. Pandemi sebebiyle 2019-2021 tamamen karıştı bende, kusura bakmayın.
O bina araba galerisinin kolon kesmesi nedeniyle yıkıldı, bir de cengiz topelde ağır hasar alıp kontrollü yıkılan bina oldu. Yani merkezüssü kadar hasar almadı Eskişehir.Evet eminim. Nişanlım İstanbullu, birlikte oturuyorduk, saniyesi saniyesine uyuyor o depremle. Eskişehir’de sarsıntı bitince annesini aramıştı hatta.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?