Yalan söylemeden reddetmek

Eleştiri olarak anlamayın dediğimi sadece arkadaşım böyle deseydi zoruma giderdi. Siz bilirsiniz tabi sizin arabaniz uygun gördüğünüz gibi yapın. Umarım herşey güzel olur
Ama bu kadının arabası dolmuş değil herhalde, madem sürekli bırakmasını istiyorsun benzin parasına ortak ol ne var ki bunda. Bir kere olduysa tamam, ama ben konu sahibinin çevresinin bir kere ile yetindiğini zannetmiyorum.

Ama bu kadının arabası dolmuş değil herhalde, madem sürekli bırakmasını istiyorsun benzin parasına ortak ol ne var ki bunda. Bir kere olduysa tamam, ama ben konu sahibinin çevresinin bir kere ile yetindiğini zannetmiyorum.
Benzine bu kadar zam gelmeden önce , vermek istediklerinde ben kabul etmiyordum. 5 bin lira maaş alıyordum 400 lira benzin masrafım vardı. Şimdi maaşımın 5 te biri benzine gidiyor. O yüzden maalesef küçük hesaplar yapmak zorunda kaldım. Mahrumiyet bölgesi gittiğim yer.

vallahi ben sizi takdir ettim. o kadar uzun yola ben birinin arabasına binecek olsam zaten ben teklif ederim masrafı bölüşelim diye. bu kadar önemsiz bir detaysa o halde onlar arabayla gitsinler, sizi alsınlar ücretsiz yolcu olarak.

hayatınızın merkezine kendiniz ve önceliklerinizi koymanız bence çok doğru. bence sorun, insanların direkt olma ve kaba olmayı birbirine karıştırması, hayır lafını duyduklarında kişisel algılamaları. bu da sizin probleminiz değil, değiştirebileceğiniz bir şey de değil. belki araya biraz "bir dahaki sefere umarım", "bu sefer mümkün değil ama ortak bir müsait başka zamanda tabii" gibi cümleler serpiştirebilirsiniz. küseceklerse de küssünler.

Ayy ben sizin gibi insanlara bayılıyorum. Sürekli birileri kırılmasın diye bahane uyduran kişiler çok yapmacık geliyor. Mesela siz demişsiniz ki yarın temizlik planım var kahveye gel. Bunda ne sorun var ki? Gayet geçerli bir sebep. Ya da yol parası vermemeleri ve bekletmeleri onların kabalığı neden böyle bir fedakarlık yapasınız ki? Siz onları istedikleri yerden almak zorunda değilsiniz uşakları mı var? Hele kahve falı konusunda yüzde yüz haklısınız. Ağız tadıyla oturup iki lafın belini kırmak istiyorsunuz ama onlar bencillik ederek ard arda fal baktırıp başınızın şişmesine sebep oluyorlar. Kahve falı baktırana zevkli ama bakan kişi için tam bir eziyet. Zaten buna nasıl bahane uydurabilirsiniz ki? Uydursanız bile anlamıyorlar bir şey olmaz kafasındalar. Doğu toplumlarında “birey” olmaya saygı sıfır. İnsanların planlarının olabileceği, mental açıdan uygun hissetmeyecekleri asla akıllarına gelmiyor. Siz böyle devam edin bir şekilde alışırlar. Üslubunuzda sorun yoksa kabalık falan değil bu. Hem dürüstlük isterler hem de kalpleri kırılmasın diye yalan söylemeye mecbur ederler.

vallahi ben sizi takdir ettim. o kadar uzun yola ben birinin arabasına binecek olsam zaten ben teklif ederim masrafı bölüşelim diye. bu kadar önemsiz bir detaysa o halde onlar arabayla gitsinler, sizi alsınlar ücretsiz yolcu olarak.

hayatınızın merkezine kendiniz ve önceliklerinizi koymanız bence çok doğru. bence sorun, insanların direkt olma ve kaba olmayı birbirine karıştırması, hayır lafını duyduklarında kişisel algılamaları. bu da sizin probleminiz değil, değiştirebileceğiniz bir şey de değil. belki araya biraz "bir dahaki sefere umarım", "bu sefer mümkün değil ama ortak bir müsait başka zamanda tabii" gibi cümleler serpiştirebilirsiniz. küseceklerse de küssünler.

Çok egzersiz yapmam gerekiyor. Insan kaybetmekten artık korkmuyorum. Bi de çevremdeki insanlar dedikodudan beslenen ve yaralı parmağa isemeyen kişiler olduğu için, direk hayır diyorum. Net olmazsam ısrarcı davranıyorlar. Net olunca da trip atıyorlar. O kadar çok ornek var ki böyle. Ama kendim için düşünüyorum . Hayat stresi gerginliği yalnızlık beni kaba ve umursamaz birine dönüştürmesin.

Verdiğiniz tavsiyeler için teşekkür ederim.

Eleştiri olarak anlamayın dediğimi sadece arkadaşım böyle deseydi zoruma giderdi. Siz bilirsiniz tabi sizin arabaniz uygun gördüğünüz gibi yapın. Umarım herşey güzel olur
Zorunuza gitmesini istemiyorsanız bir zahmet benzin parasına ortak olursunuz.

Ayy ben sizin gibi insanlara bayılıyorum. Sürekli birileri kırılmasın diye bahane uyduran kişiler çok yapmacık geliyor. Mesela siz demişsiniz ki yarın temizlik planım var kahveye gel. Bunda ne sorun var ki? Gayet geçerli bir sebep. Ya da yol parası vermemeleri ve bekletmeleri onların kabalığı neden böyle bir fedakarlık yapasınız ki? Siz onları istedikleri yerden almak zorunda değilsiniz uşakları mı var? Hele kahve falı konusunda yüzde yüz haklısınız. Ağız tadıyla oturup iki lafın belini kırmak istiyorsunuz ama onlar bencillik ederek ard arda fal baktırıp başınızın şişmesine sebep oluyorlar. Kahve falı baktırana zevkli ama bakan kişi için tam bir eziyet. Zaten buna nasıl bahane uydurabilirsiniz ki? Uydursanız bile anlamıyorlar bir şey olmaz kafasındalar. Doğu toplumlarında “birey” olmaya saygı sıfır. İnsanların planlarının olabileceği, mental açıdan uygun hissetmeyecekleri asla akıllarına gelmiyor. Siz böyle devam edin bir şekilde alışırlar. Üslubunuzda sorun yoksa kabalık falan değil bu. Hem dürüstlük isterler hem de kalpleri kırılmasın diye yalan söylemeye mecbur ederler.
Yarin temizlik planim var dedigimde aldiğim cevap şuydu : daha önce sanki senin evin pisken sende kalmadım?! Yine trip yedim. Nasıl söylenir işte, eğilip bükülmeden kırmadan net bir şekilde.

Cevap için teşekkür ederim. Bende çok güzel farkındalık oluştu bu konu sayesinde

Kusura bakmayın ama zaten o yola siz para veriyorsunuz her gün binen insanlardan para istemek çok ağır geldi. Böyle bir komşum var kimse muhabbet bile etmiyor dan diye herşeyi söylediği için. Eğer etrafımızda kimse olmasin istiyorsanız devam edin ama böyle giderse yalnız kalırsınız. Böyle bir arkadaş istemezdim sanırım. Yanlış anlamayın yalan söyleyin demiyorum ama daha kibar olursunuz belki yada çevreniz sizin gibi insanlar olursa rahat edersiniz
Ya bence burda arkadaşın anlatmaya çalıştığı şey farklı,
Mesela normalde iş arkadaşı eğer onunla gelmeseydi yol için bir ücret ödeyecekti ve toplu taşımayla sıkış tıkış gidecekti.

Ama kendisi özel araçla gidecek sonuç itibariyle ve bu düzenli olacak. Haftanın 5-6 günü işe giderken onu bekleyecek, dönüşte bekleyecek, gerçekten bunu yaşayan bilir, gaza bassan gideceğin şey için sürekli birilerini beklemek sinir bozucu.

Şahsen ben bir arkadaşımdan böyle bir şey isteseydim, benzin parasına ortak olmak isterdim. Çünkü bu samimi bile olsanız düzenli-sürekli bir durum olduğu için yanınızdaki insanı servis gibi kullanmaya benziyor, rahatsız olurdum. Yani şöyle düşünün bir arkadaşınızın telefonu var, sizin yok. Her gün onun telefonunu kullanıyorsunuz. Konuşma dakikası olsa bile, onun konuşabileceği zamandan alıyorsunuz. Gideceği yolda kendi başına yapmak istediği bir şeyden alıkoyuyorsunuz.

Yoksa ben başlıktaki arkadaşın ayda 2 defa kahve içerken eve bıraktığı arkadaşı için bunu söylediğini sanmıyorum.

Yarin temizlik planim var dedigimde aldiğim cevap şuydu : daha önce sanki senin evin pisken sende kalmadım?! Yine trip yedim. Nasıl söylenir işte, eğilip bükülmeden kırmadan net bir şekilde.

Cevap için teşekkür ederim. Bende çok güzel farkındalık oluştu bu konu sayesinde
Bence siz kendi sınırlarınızı çizmeye çalışıyorsunuz bununla ilgili bir sıkıntı yok. Herkes herkesle anlaşmalı diye bir durum da yok. Karşınızdaki insanları kıracak hareketler yaptığınızı düşünmüyorsanız boşverin. Sizinle aynı pencereden dünyaya bakmayan insanlarla aynı ortamda bile olsanız yalnızsınız zaten. Ayrıca ben de bir şeyi istemiyorsam kibar bir ses tonuyla yalan söylemeden bunu açıklıyorum. Bence ses tonlaması "hayır-istemiyorum" derken çok etkili. Karşıdaki insan eğer sevdiğiniz ve değer verdiğiniz biriyse, yalan söylemeden " bugün müsait değilim canım, yarın görüşsek olur mu? / neden müsait değilsin aaa bir şey mi var? / yok kuşum ya, bir şey yok, bugün o havamda pek değilim, sakin sakin takılacağım, yarın yapalım?" gibi bir diyalogla çözülebilir diye düşünüyorum. :)

Arkadaşlar, zamanında insanlara hayır diyemediğim için biri benden bir şey istediğinde mutlaka bir bahane uydurmak ve yalan söylemek kalırdım. Mesela arabası olmayan arkadaşım planını benim arabama güvenerek yaptığında , ben dönüşte başka yere uğrayacağım ya da erken buluşmadan erken kalkabilirim vb. Bahaneler uyduruyordum .

Ya da çok samimi olmadığım ama şehir dışından geldiğinde bende kalmak istediğini söyleyen arkadaşıma, şuan yatılı misafirim var çok üzgünüm diyordum.

Insanlar gereksiz bir şekilde sınırları zorlama ve ısrarcı yapıya sahipler.

Sonra bir karar aldım. Yapmak istemedigim şey için bahane uydurmak yerine direk söylemek istiyorum diye.

Başıma gelmeyen kalmadı. Mesela çalıştığım yer evime 30 km uzakta. Arabamla gittiğim zaman podcast ya da sesli kitap dinlemek istiyorum. Ya da arabama binmek isteyen kişilerden yol parası talep ediyorum. Bu en doğal hakkım. Benzin paraları malum. Bu sorun oldu sosyal çevremde. Çünkü hem yol parası vermek istemiyorlar hem de onları beklemem gerekiyor ya da istedikleri yerden almadığım, yolumun üzerine gelmelerini istediğim için sorun oldu.

Yine bir gün bi arkadaş bana kahve falı bak dedi. Dedim anlamam ama ver sallayım bir şeyler. Salladığım her şey tutmuş. Adım falcıya çıktı. Herkes fincanını önüme bırakıyor. Nefret ederim böyle muhabbetlerden de. Eğlencesine belki bir iki olur. En son bakmak istemiyorum diye sorun cikti. Cok kaba biriymisim ben.

Başka bir arkadaş normalde bende kalan biri yakın arkadaşım. Bende kalmak istediğini söyledi yine. Ben de ertesi gün temizlik planım olduğunu ve müsait olmadığımı ama akşam kahve içmeye gelebileceğini söyledim. Müsait olmadigim için reddetmiş ve kaba birine dönüşmüş oldum.

Yine iş yerinde bi arkadaş, dışarda buluşalım dedikodu yapalım dedi yüksek sesle. Bu buluşma planından rahatsız olduğumu söyledim. Yine ben kötü bencil anlayissiz birine dönüştüm .

Akşam spora gittiğim için bir yemek davetine katılamadım. sporu iptal etmedigim için ayrı trip yedim.

Akşama doğru uyuyakaldım diye mesajına geç cevap verdiğim arkadastan ayri trip yedim.

Saçma sapan şeyler. Benim asla dikkate alip da sorun yapmayacagim seyler... uyumsuz gorünuyorum ya da üslubumda sorun var. Ya da sosyal çevrem vasat.

Bu arada yeni iş degistirdim. 1 senedir bu sosyal çevredeyim. Çok da yalnızım 😥 yalnız olmak böyle yorgunluklarla uğraşmaktan daha az acı veriyor.

Siz hayır derken nasıl bir üslup kullanıyorsunuz? Benim normalde hep bir b planım olduğu için reddedilmek benim için hiç mesele değil. Ama reddetmeyi nasıl beceriyorsunuz?
Sinirlarimi fütursuzca ihlal edenler saygısız ve kaba olmuyor,durmaları gereken yeri hatırlatınca ben mi kaba oluyorum? Genellikle esprili ama derdini net anlatan bir üslup kullanırım,karşımdaki anlar

Yaaaaa 💝💝💝 çok teşekkür ederim. Evet böyle söyleyebilirdim . Şuan bi aydınlanma yaşadım. Öğreneceğim reddetmeyi. Kibar olmayı.

Aslında boşandım da geldim ya buraya. Çok korkuyorum insanlardan. Ilk defa da tek yaşayınca bende negatif etkiler çok oldu insan ilişkilerinde. Kimseyi suclamiyorum aslında. Sadece kendimi törpülemek yeni bir bakış açısı kazanmak istiyorum.

Cevap için çok teşekkür ederim.

Peki , yarın temizlik yapacağım o yüzden bende kalman için müsait değilim nasıl denir ?
Yarın temizlik günüm, ev misafir ağırlamaya hic uygun değil başka gün haberleselim.Yalan söyleseniz ve bu anlasilsa en kaba dogrudan bile daha uzucudur

bence senin çevrendeki insanlarda ciddi problem var. tek tek cevap vereceğim.
Arkadaşlar, zamanında insanlara hayır diyemediğim için biri benden bir şey istediğinde mutlaka bir bahane uydurmak ve yalan söylemek kalırdım. Mesela arabası olmayan arkadaşım planını benim arabama güvenerek yaptığında , ben dönüşte başka yere uğrayacağım ya da erken buluşmadan erken kalkabilirim vb. Bahaneler uyduruyordum .

Ya da çok samimi olmadığım ama şehir dışından geldiğinde bende kalmak istediğini söyleyen arkadaşıma, şuan yatılı misafirim var çok üzgünüm diyordum.

Insanlar gereksiz bir şekilde sınırları zorlama ve ısrarcı yapıya sahipler.

Sonra bir karar aldım. Yapmak istemedigim şey için bahane uydurmak yerine direk söylemek istiyorum diye.

Başıma gelmeyen kalmadı.

Mesela çalıştığım yer evime 30 km uzakta. Arabamla gittiğim zaman podcast ya da sesli kitap dinlemek istiyorum. Ya da arabama binmek isteyen kişilerden yol parası talep ediyorum. Bu en doğal hakkım. Benzin paraları malum. Bu sorun oldu sosyal çevremde. Çünkü hem yol parası vermek istemiyorlar hem de onları beklemem gerekiyor ya da istedikleri yerden almadığım, yolumun üzerine gelmelerini istediğim için sorun oldu.
kimsenin özel şoförü değilsin, böyle davranmaları aşırı saçma. yani gerçekten hem her gün binecekler, hem para vermeyecekler bir de ayaklarına mı çağırıyorlar?
Yine bir gün bi arkadaş bana kahve falı bak dedi. Dedim anlamam ama ver sallayım bir şeyler. Salladığım her şey tutmuş. Adım falcıya çıktı. Herkes fincanını önüme bırakıyor. Nefret ederim böyle muhabbetlerden de. Eğlencesine belki bir iki olur. En son bakmak istemiyorum diye sorun cikti. Cok kaba biriymisim ben.
kesinlikle sana saygı duymuyor bunu yapanlar.
Başka bir arkadaş normalde bende kalan biri yakın arkadaşım. Bende kalmak istediğini söyledi yine. Ben de ertesi gün temizlik planım olduğunu ve müsait olmadığımı ama akşam kahve içmeye gelebileceğini söyledim. Müsait olmadigim için reddetmiş ve kaba birine dönüşmüş oldum.
insanın müsait olması kadar müsait olmaması da gayet normal bir durum. üstelik burada sen kahveye davet etmişsin. pardon da elaleme göre mi plan yapacaksın? üstelik kendi evinle alakalı bir planı?
Yine iş yerinde bi arkadaş, dışarda buluşalım dedikodu yapalım dedi yüksek sesle. Bu buluşma planından rahatsız olduğumu söyledim. Yine ben kötü bencil anlayissiz birine dönüştüm .
buna ne desem bilemedim.
Akşam spora gittiğim için bir yemek davetine katılamadım. sporu iptal etmedigim için ayrı trip yedim.
spor bir düzen gerektirir, kafana göre kaynatamaz, ekemezsin. senin bir programın olabilir, ulaşmak istediğin bir antrenman hedefin olabilir. ayrıca spor salonuna para veriyorsun, para verdiğin için bile düzenli gitmeyi istemen çok normal değil mi?
Akşama doğru uyuyakaldım diye mesajına geç cevap verdiğim arkadastan ayri trip yedim.
bak buna da diyecek bişey bulamıyorum, bana bu yüzden trip yapan birine bi de bayıl istersen feriha demek lazım :D benim bunu yapan bir arkadaşım oldu, hayatımdan çıkardım hem de anında. şak diye.
Saçma sapan şeyler. Benim asla dikkate alip da sorun yapmayacagim seyler... uyumsuz gorünuyorum ya da üslubumda sorun var. Ya da sosyal çevrem vasat.

Bu arada yeni iş degistirdim. 1 senedir bu sosyal çevredeyim. Çok da yalnızım 😥 yalnız olmak böyle yorgunluklarla uğraşmaktan daha az acı veriyor.

Siz hayır derken nasıl bir üslup kullanıyorsunuz? Benim normalde hep bir b planım olduğu için reddedilmek benim için hiç mesele değil. Ama reddetmeyi nasıl beceriyorsunuz?
açıkçası iş arkadaşlarıyla hiç samimiyet kurmayan biri olarak ben ne bu kafaları anlarım ne de iş arkadaşlarım için kafa yorarım. iş arkadaşımın kırılması da umurumda olmaz. ki neye kırılıyorlar, kırılacak ne var onu da anlamak güç şu verdiğin örneklerde. çoğu zaman ben de insanların saçmalıklarıyla uğraşmaktansa yalnız kalmayı tercih ettim hep, öyle de devam edecek gibi duruyor.

yerinde olsam şöyle yapardım, hayır deme meselesinde üslubumu karşımdakine göre ayarlardım. sevdiğim biri ise güzel bir dille reddeder, kibarlığımı asla bozmam. alternatif üretmeye çalışırım. bu akşam sporum var, programa sadık kalmam lazım ama ilk fırsatta bi dahaki sefer size katılmak isterim tabii, derim.

şu anlattıklarından yola çıkarsak sorun çevrendekiler gibi duruyor. hele araba olayına ayrı sinir oldum okudukça. doğru mu anladım diye iki kez falan okudum hatta. beni böyle 3-4 gün üst üste aracıyla götüren olsa 5. binişimde "benzinliğe uğramamız lazım" der benzin aldırıp parasını öderdim. her gün düzenli para vermesem bile arada bunu mutlaka yapardım. hiç bu tarz bir gereksinimim olmadı şimdiye dek ama olsa böyle yaparım diğer türlü asla rahat edemem.

Kusura bakmayın ama zaten o yola siz para veriyorsunuz her gün binen insanlardan para istemek çok ağır geldi. Böyle bir komşum var kimse muhabbet bile etmiyor dan diye herşeyi söylediği için. Eğer etrafımızda kimse olmasin istiyorsanız devam edin ama böyle giderse yalnız kalırsınız. Böyle bir arkadaş istemezdim sanırım. Yanlış anlamayın yalan söyleyin demiyorum ama daha kibar olursunuz belki yada çevreniz sizin gibi insanlar olursa rahat edersiniz

Ben yakın arkadaş sandım kusura bakmayın.
bu bahsettiğiniz durum düpedüz yancılık ama. hele ki yakın arkadaşım olsa daha kötü aslında, düşünsenize yakın arkadaşım ama her gün şoförlüğümü yapsın ama cebimden beş kuruş para çıkmasın düşüncesi daha kırıcı bence çünkü yakın arkadaşınız sonuçta, maddi olarak sizin yüzünüzden zora düşmesini istemezsiniz, yakın arkadaşlar birbirini kollar birbirine beleşçilik yapmaz. ben yakın arkadaşımdan, iş arkadaşıma kıyasla daha bi "halden anlama" beklerim mesela. geçen gün yakın arkadaşım tatile çıkalım falan filan gibisinden kendince benimle plan yapmak istedi. izmirdeyiz, sahiller, plajlar araçla 1-1.5 saat bize. arabası var, arabayla gidilecek zaten gidilirse. gidelim, iki üç günlüğüne kaçalım, eğlenelim biraz stres atalım bilmem ne diye anlatıyordu. olur olur yapalım mutlaka, ben de istiyorum. yakıt olayını kafana takma, hallederiz dedim, en başından söylemiş oldum. biliyorum çünkü bu insan elimi cebime attırmak istemez, ben onun arabasına misafir oldum gibi düşünür. ama bu ekonomide yakın arkadaşımı ben de düşünmeyeceksem vay haline yani.

Haklisiniz bir cok konuda ama benim sadece su konuda biraz farkli dusuncem olustu.
Mesela spora gittigim icin yemek davetine gitmedim demissiniz..Ben bu konuda soy,e dusunup soyle davraniyorum.Eger bu tarz bir davet almissam cok onemli bir mazeretim olmadigi surece gidiyorum.Neden mi? cunku demek ki insanlar benimle birlikte olmak istiyorlar ki beni davet ediyorlar istemezlerse beni davet etmezler diye dusunuyorum.Spora her zaman gidebilirim..Bu benim yaptigim tek kisilik bir eylem cunku.Onu her zaman yapabilirim.
cok sevdigim bir kisiye bir davet yapmistim Kahvaltiya cagirmistim.O da isim var dedi.Ne isin var diye sordugumda ev isi dedi.Agzim acik kaldi.Ne yani simdi bir daveti ev isi yapacaksin diye mi reddediyorsun.Ben dunya isim de olsa giderim.Bu karsi tarafa onemsizsin mesaji veriyor .Yani benim hissettigim bu.
Rahmetli kayinperderimin bir lafi Vardi. Sizi adam yerine koymuslar cagirmislar.Bazen insan kendini hasta ,yorgun moralsiz de hissedebilir.O zamanda durumuma bakiyorum.Belki kalabalik iyi gelir diye dusunuyorum ama gucum yoksa mazeret sunuyorum.
Evet mazeret sunmak samimiyetsiz olabilir insanlara oyle gelebiliyor.Aslinda canininizin istememsi bile yeterli mazerettir ama her insan bunu asamiyor Maalesef.

bence senin çevrendeki insanlarda ciddi problem var. tek tek cevap vereceğim.

kimsenin özel şoförü değilsin, böyle davranmaları aşırı saçma. yani gerçekten hem her gün binecekler, hem para vermeyecekler bir de ayaklarına mı çağırıyorlar?

kesinlikle sana saygı duymuyor bunu yapanlar.

insanın müsait olması kadar müsait olmaması da gayet normal bir durum. üstelik burada sen kahveye davet etmişsin. pardon da elaleme göre mi plan yapacaksın? üstelik kendi evinle alakalı bir planı?

buna ne desem bilemedim.

spor bir düzen gerektirir, kafana göre kaynatamaz, ekemezsin. senin bir programın olabilir, ulaşmak istediğin bir antrenman hedefin olabilir. ayrıca spor salonuna para veriyorsun, para verdiğin için bile düzenli gitmeyi istemen çok normal değil mi?

bak buna da diyecek bişey bulamıyorum, bana bu yüzden trip yapan birine bi de bayıl istersen feriha demek lazım :KK70: benim bunu yapan bir arkadaşım oldu, hayatımdan çıkardım hem de anında. şak diye.

açıkçası iş arkadaşlarıyla hiç samimiyet kurmayan biri olarak ben ne bu kafaları anlarım ne de iş arkadaşlarım için kafa yorarım. iş arkadaşımın kırılması da umurumda olmaz. ki neye kırılıyorlar, kırılacak ne var onu da anlamak güç şu verdiğin örneklerde. çoğu zaman ben de insanların saçmalıklarıyla uğraşmaktansa yalnız kalmayı tercih ettim hep, öyle de devam edecek gibi duruyor.

yerinde olsam şöyle yapardım, hayır deme meselesinde üslubumu karşımdakine göre ayarlardım. sevdiğim biri ise güzel bir dille reddeder, kibarlığımı asla bozmam. alternatif üretmeye çalışırım. bu akşam sporum var, programa sadık kalmam lazım ama ilk fırsatta bi dahaki sefer size katılmak isterim tabii, derim.

şu anlattıklarından yola çıkarsak sorun çevrendekiler gibi duruyor. hele araba olayına ayrı sinir oldum okudukça. doğru mu anladım diye iki kez falan okudum hatta. beni böyle 3-4 gün üst üste aracıyla götüren olsa 5. binişimde "benzinliğe uğramamız lazım" der benzin aldırıp parasını öderdim. her gün düzenli para vermesem bile arada bunu mutlaka yapardım. hiç bu tarz bir gereksinimim olmadı şimdiye dek ama olsa böyle yaparım diğer türlü asla rahat edemem.
Uzun uzun cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Ben söyle hissediyorum sosyal çevrem konusunda, beni ezik görmeye çalışıyorlar ve sindirmeye çalışıyorlar. Sonra kendimden şüphe ediyorum gerçekten kaba ve kırıcı biri miyim diye. Yani sonuçta yapmak istemedigim şeyi yapmak istemiyorumdur. Bana da bu ısrarlı teklifler saygısızlık gibi geliyor. Ama bir değil iki değil bir çok defa eleştiri alınca dedim bende sorun var. Bundan önce yaşadığım şehirlerde hep sevilen biriydim. Burda kimse sevmiyor beni. Içimden sevilmek de gelmiyor zaten.

En iyisi kimseyle muhatap olmadan işime odaklanmak. Bundan sonra böyle yol alacağım.

Sizin yaşadıklarınızın çok benzerini hem iş hem özel hayatımda yaşıyorum. Konuyu takip edeceğim.

Evde yalnız oturmayı ya da bireysel spor yapmayı sosyalleşmeye tercih ederim. O gün için planım olup olmadığı sorulmadan bir plana dahil edilmekten de hoşlanmam. Sporu da, çok sevdiğim biri olmadıkça, kimseyle görüşmek için ertelemem.

Araba kullanırken de otobüste saatler süren yolculuk yaparken de yanımda kimse olsun istemem. Yola biriyle çıkmak zorundaysam bile yan yana değil tekli koltuk alırım. Yani sizi genel olarak haklı buluyorum.

Bugüne kadar arabada yolculuğa eşlik etmek isteyen arkadaşım çıkmadı ama evimde günlerce konaklayıp deniz tatili yapan, değil yediğini içtiğini gezdiğini ödemek, göstermelik bile olsa elini cebine atmaya yeltenmeyen, üzerine benden ve ailemden hizmet bekleyen arkadaşımla selamı kestim. Pişman değilim. Yakın hissetmediğim insanları memnun etmek ve arkadaş canlısı görünmek için maddi manevi sınırlarımı zorlayamam.

Bugüne kadar iyi niyetli, hoşgörülü ve cömert yaklaştığım kişiler tarafından kullanılmaya açık, üzerinde kolay baskı kurulan, saf, ezik, savunmasız biri olarak lanse edildim. Tam tersi davrandığım kişiler çok dişli, dominant vs bilinseler de yanıma yaklaşıp zarar veremediler.

Sırf geçimsiz, sevimsiz, asosyal diye etiketlenmemek için tepkilerimi yumuşatmaya ve teklifleri kibarca reddetmeye ben de uğraşıyorum.
Bekarım, memnunum ve birileriyle yakıştırılmaktan/evlilik amaçlı tanıştırılmaktan nefret ediyorum. Ama sırf çevre tarafından dışlanmamak için aklımdan geçeni söyleyemiyorum. Direkt hayır derken eleştiri oklarının hedefi olmamayı başaramıyorum çünkü…

Evet güzel olabilirdi ama başka zaman yapalım yarın temizliğin var. Malum çalışınca plansız hareket edilmiyor derdim ben olsam.

Uzun uzun cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Ben söyle hissediyorum sosyal çevrem konusunda, beni ezik görmeye çalışıyorlar ve sindirmeye çalışıyorlar. Sonra kendimden şüphe ediyorum gerçekten kaba ve kırıcı biri miyim diye. Yani sonuçta yapmak istemedigim şeyi yapmak istemiyorumdur. Bana da bu ısrarlı teklifler saygısızlık gibi geliyor. Ama bir değil iki değil bir çok defa eleştiri alınca dedim bende sorun var. Bundan önce yaşadığım şehirlerde hep sevilen biriydim. Burda kimse sevmiyor beni. Içimden sevilmek de gelmiyor zaten.

En iyisi kimseyle muhatap olmadan işime odaklanmak. Bundan sonra böyle yol alacağım.
Rica ederim, evet insanlarda bu pis huy var maalesef. Kendi istedikleri olmayınca karşı tarafı suçlamak bir çeşit manipülasyon ve kendilerini akıllı sandıkları için bunu yapıyorlar. Linkedin'den bir paylaşım gördüm, kızcağızın biri iş başvurusu yapıyor, firmanın bir yetkilisi kıza işe alındığını whatsapp üzerinden mesajla bildiriyor hayırlı olsun vs vs muhabbetinden sonra kıza, pazar günü kahve içmeyi teklif ediyor. Kız da ne münasebet kafasına giriyor tabii, niçin onunla kahve içmek istediğini soruyor adam da sohbet ederdik falan diyor, kız bu teklifi kabul etmiyor, kahveyi ofiste içeriz, sohbeti de ofiste ederiz gibisinden bir yanıt veriyor. Adamın kıza cevabı ne olsa beğenirsin :) x hanım çok agresifsiniz diyor. Sırf kahve teklifini kabul etmedi diye kızı agresif ilan ediyor. Kız da agresif değilim bla bla bişeyler söyleyip kendini savunuyor, ben sizi görmedim bile sadece isminizi biliyorum vs diyor. Adam geri vites yapıyor kusura bakmayın falan yazıyor. Kız bu yazışmayı firma sahibine yani patrona iletiyor diyor ki x bey bana bunu bunu yazdı. Patron da bu olaydan haberim yok diyor. Ertesi gün kıza patrondan bi mesaj. X hanım işe alındınız demiştik ama vazgeçtik sizinle çalışamayacağız falan yazıyor.

Bunu neden anlattım şimdi sen iş ortamında bu saçma sapan hareketlere uyum sağlamadın diye dışlanıyorsun belki ve acaba hata bende mi diye düşünüyorsun. Ama verdiğim örneğe bak mesela, kız resmen adama yüz vermedi diye işe alınacakken vazgeçilmiş ve ekmeği ile oynanmış. Üstelik o postun altında dangalak herifin biri, o mesajı atan adamı savundu biliyor musun? "kötü niyetle yazmamış, bişey yok ki bunda alt tarafı bi kahve içmek istemiş" gibi bişeyler zırvalayıp kızın zihniyetine falan laf etmiş.

Bana da zamanında az buçuk benzer bişey olmuştu, iş ortamından biri vardı tanımam etmem. Tanışmak istedi böyle saçma sapan, laubali laubali konuştu. Dışarıda görüşmek istedi vs ben yok dedim kesip attım. Herif beni kötü ilan etti millete. Neymiş o arkadaş olmak istemişmiş, insanlık etmişmiş, biz geri kafalıymışız, İstanbul'dan gelmişmiş İstanbuldaki kızlar böyle değilmiş hemen arkadaş oluyorlarmış, biz İzmirliler yabaniymişiz ahahha sırf bu yüzden bu etiketi yemiştim. Takma yani.

Back
X