Yalan söylemeden reddetmek

Uzun uzun cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Ben söyle hissediyorum sosyal çevrem konusunda, beni ezik görmeye çalışıyorlar ve sindirmeye çalışıyorlar. Sonra kendimden şüphe ediyorum gerçekten kaba ve kırıcı biri miyim diye. Yani sonuçta yapmak istemedigim şeyi yapmak istemiyorumdur. Bana da bu ısrarlı teklifler saygısızlık gibi geliyor. Ama bir değil iki değil bir çok defa eleştiri alınca dedim bende sorun var. Bundan önce yaşadığım şehirlerde hep sevilen biriydim. Burda kimse sevmiyor beni. Içimden sevilmek de gelmiyor zaten.

En iyisi kimseyle muhatap olmadan işime odaklanmak. Bundan sonra böyle yol alacağım.
Rica ederim, evet insanlarda bu pis huy var maalesef. Kendi istedikleri olmayınca karşı tarafı suçlamak bir çeşit manipülasyon ve kendilerini akıllı sandıkları için bunu yapıyorlar. Linkedin'den bir paylaşım gördüm, kızcağızın biri iş başvurusu yapıyor, firmanın bir yetkilisi kıza işe alındığını whatsapp üzerinden mesajla bildiriyor hayırlı olsun vs vs muhabbetinden sonra kıza, pazar günü kahve içmeyi teklif ediyor. Kız da ne münasebet kafasına giriyor tabii, adam da sohbet ederdik falan diyor, kız bu teklifi kabul etmiyor, kahveyi ofiste içeriz, sohbeti de ofiste ederiz gibisinden bir yanıt veriyor. Adamın kıza cevabı ne olsa beğenirsin :) x hanım çok agresifsiniz diyor. Sırf kahve teklifini kabul etmedi diye kızı agresif ilan ediyor. Kız da agresif değilim bla bla bişeyler söyleyip kendini savunuyor, ben sizi görmedim bile sadece isminizi biliyorum vs diyor. Adam geri vites yapıyor kusura bakmayın falan yazıyor. Kız bu yazışmayı firma sahibine yani patrona iletiyor diyor ki x bey bana bunu bunu yazdı. Patron da bu olaydan haberim yok diyor. Ertesi gün kıza patrondan bi mesaj. X hanım işe alındınız demiştik ama vazgeçtik sizinle çalışamayacağız falan yazıyor.

Bunu neden anlattım şimdi sen iş ortamında bu saçma sapan hareketlere uyum sağlamadın diye dışlanıyorsun belki ve acaba hata bende mi diye düşünüyorsun. Ama verdiğim örneğe bak mesela, kız resmen adama yüz vermedi diye işe alınacakken vazgeçilmiş ve ekmeği ile oynanmış. Üstelik o postun altında dangalak herifin biri, o mesajı atan adamı savundu biliyor musun? "kötü niyetle yazmamış, bişey yok ki bunda alt tarafı bi kahve içmek istemiş" gibi bişeyler zırvalayıp kızın zihniyetine falan laf etmiş.

Bana da zamanında az buçuk benzer bişey olmuştu, iş ortamından biri vardı tanımam etmem. Tanışmak istedi böyle saçma sapan, laubali laubali konuştu. Dışarıda görüşmek istedi vs ben yok dedim kesip attım. Herif beni kötü ilan etti millete. Neymiş o arkadaş olmak istemişmiş, insanlık etmişmiş, biz geri kafalıymışız, İstanbul'dan gelmişmiş İstanbuldaki kızlar böyle değilmiş hemen arkadaş oluyorlarmış, biz İzmirliler yabaniymişiz ahahha sırf bu yüzden bu etiketi yemiştim.

Sadece yazdıklarımla kalsa yine iyi, ilk iş yerimde sırf öğle aralarında onunla yemeğe çıkmıyorum yemeğimi onunla yemiyorum diye bana mobbing yapan bir ekip liderimiz vardı. Onunla yemek yemiyorum diye garip olan, tuhaf olan benmişim güya. Ben bir iki kez onunla, birkaç kez de onun arkadaş grubu ile öğle yemeği yiyip zaten onların da gönlünü yapmıştım üstelik zamanında. Sonraki günlerde bazen yalnız yemek istedim, bazen sevgilim geldi onunla yemek istedim bu yüzden artık onlarla geçirmedim öğle aralarımı ve resmen bunu sorun etmişti.

bence senin çevrendeki insanlarda ciddi problem var. tek tek cevap vereceğim.

kimsenin özel şoförü değilsin, böyle davranmaları aşırı saçma. yani gerçekten hem her gün binecekler, hem para vermeyecekler bir de ayaklarına mı çağırıyorlar?

kesinlikle sana saygı duymuyor bunu yapanlar.

insanın müsait olması kadar müsait olmaması da gayet normal bir durum. üstelik burada sen kahveye davet etmişsin. pardon da elaleme göre mi plan yapacaksın? üstelik kendi evinle alakalı bir planı?

buna ne desem bilemedim.

spor bir düzen gerektirir, kafana göre kaynatamaz, ekemezsin. senin bir programın olabilir, ulaşmak istediğin bir antrenman hedefin olabilir. ayrıca spor salonuna para veriyorsun, para verdiğin için bile düzenli gitmeyi istemen çok normal değil mi?

bak buna da diyecek bişey bulamıyorum, bana bu yüzden trip yapan birine bi de bayıl istersen feriha demek lazım :KK70: benim bunu yapan bir arkadaşım oldu, hayatımdan çıkardım hem de anında. şak diye.

açıkçası iş arkadaşlarıyla hiç samimiyet kurmayan biri olarak ben ne bu kafaları anlarım ne de iş arkadaşlarım için kafa yorarım. iş arkadaşımın kırılması da umurumda olmaz. ki neye kırılıyorlar, kırılacak ne var onu da anlamak güç şu verdiğin örneklerde. çoğu zaman ben de insanların saçmalıklarıyla uğraşmaktansa yalnız kalmayı tercih ettim hep, öyle de devam edecek gibi duruyor.

yerinde olsam şöyle yapardım, hayır deme meselesinde üslubumu karşımdakine göre ayarlardım. sevdiğim biri ise güzel bir dille reddeder, kibarlığımı asla bozmam. alternatif üretmeye çalışırım. bu akşam sporum var, programa sadık kalmam lazım ama ilk fırsatta bi dahaki sefer size katılmak isterim tabii, derim.

şu anlattıklarından yola çıkarsak sorun çevrendekiler gibi duruyor. hele araba olayına ayrı sinir oldum okudukça. doğru mu anladım diye iki kez falan okudum hatta. beni böyle 3-4 gün üst üste aracıyla götüren olsa 5. binişimde "benzinliğe uğramamız lazım" der benzin aldırıp parasını öderdim. her gün düzenli para vermesem bile arada bunu mutlaka yapardım. hiç bu tarz bir gereksinimim olmadı şimdiye dek ama olsa böyle yaparım diğer türlü asla rahat edemem.

Bi arkadaşla karadeniz turu yapmayı planlıyoruz. Ben tura katılalım diyor, o senin arabamla gidelim diyor ama ben kendi arabamın km si artsın istemiyorum. Hem de yokuş çıkacağı bir sürü arabanın motoru 1.0 falan. Bunu nasıl söyleyebilirim ? Artık öyle bi haldeyim ki, ne desem trip yiyecegim diye korkuyorum. Bu arkadaşım yakın arkadaşım .

Eğilip kıvrilmak da bana göre değil. Ne biliyim kusura bakma yapamayacağım demek... niye kusura bakıyor ki? Yapmak zorunda miyim ? Böyle düşünüyorum. Sonra da diyorum ki kendi kendime buna kusura bakacaksa gitsin az ötede kusura baksın. Umrumda değil diyorum. Sonra aradan zaman geçiyor kalbini mi kırdım acaba diyorum. Sonra bunda kırılacak ne var diyorummmmm böyle sonsuza kadar gidiyor iç konuşmalarım
Siz arkadas canlisi gelmediniz bana yani reddetmekten degil de sanki kisisel alaninizda yuksek duvarlar var... kafama takmam diyorsunjz ama bu yuksek duvarlar zamanla sizi daha da yanlizlastiracaktir ... dogruyu kibarca soylerseniz istemediginiz bir seyi yapmak zorunda kalmazsiniz ,kendinizi yapmak zorunda miyim seklinde gaza getirdiginiz icin daha agresif bir tavir takiniyor olabilirsiniz farkinda olmadan kestirip atiyorsunuzdur da neden tum arkadaslar size sarmis durumda ben onu anlamadim onlarda garip

Bi arkadaşla karadeniz turu yapmayı planlıyoruz. Ben tura katılalım diyor, o senin arabamla gidelim diyor ama ben kendi arabamın km si artsın istemiyorum. Hem de yokuş çıkacağı bir sürü arabanın motoru 1.0 falan. Bunu nasıl söyleyebilirim ? Artık öyle bi haldeyim ki, ne desem trip yiyecegim diye korkuyorum. Bu arkadaşım yakın arkadaşım .
Canım kaliteli insanlar her zaman eğilip bükülen insanlardır ağaç olgunlaştıkca başını eğer güzel üslupla tatlı dil kimseyi ezik yapmaz inanma aksine kaliteli yapar bir bakarsın can düşmanın tatlı dost oluvermiş sana ki Kuran ayetidir bu..her neyse Karadeniz turunda dinlenmek istiyorum şoförlük yapamam canım tura otobüsle gidelim demek zor olmasın sana eziyet çünkü.. arkadaşların sinir zorlayan tipler ben bu teklifleri edemem mesela neyse onlar söylesin sen tatlı tatlı kendi isteğini dile getir kmyi aracını katmadan ama çünkü öbür türlü maddiyatci derler niye koz vereceksin insanlara?

Arabanın motorunun yetersiz kaldığını ve bu nedenle yolda kalabileceğinizi, sıkıntı çıkabileceğini ve tatil yapalım derken soluğu tamircide alabileceğinizi ifade edip "güzel bi dille tabi" tur konusuna ikna etmen gerekir bence.

Siz arkadas canlisi gelmediniz bana yani reddetmekten degil de sanki kisisel alaninizda yuksek duvarlar var... kafama takmam diyorsunjz ama bu yuksek duvarlar zamanla sizi daha da yanlizlastiracaktir ... dogruyu kibarca soylerseniz istemediginiz bir seyi yapmak zorunda kalmazsiniz ,kendinizi yapmak zorunda miyim seklinde gaza getirdiginiz icin daha agresif bir tavir takiniyor olabilirsiniz farkinda olmadan kestirip atiyorsunuzdur da neden tum arkadaslar size sarmis durumda ben onu anlamadim onlarda garip
Her şey boşandıktan sonra oldu. Eski eşim tahminimce narsistti. Kişisel sınırlarım evlilik içinde o kadar ihlal edilmiş ki, kendime geldikçe handikaplar oluştu bende. Bunları yeni fark ettim. Istismar edileceğim, insanlara verdiğim çaba boşa gidecek , haketmediğim tavırlara maruz kalacağım diye çok korkuyorum. Insanlara olan güvenim de sarsıldı aldatilarak terkedildigim için.

Psikoloğa çok gittim. Inanın hiçbiri derinlerime inip de bana destek olamadı. 4. Seanstan sonra günlük hayattan konuşmak istediler. Ama ben diyorum ki içimde yaralı bir kadın var kimseye güvenmeyen bunu aşmak istiyorum diyorum. Psikolog hala bana aldatildigin için bu duyguları hissetmen çok doğal diyor. Evet doğal biliyorum ama ne düşünmeliyim? Ne yapmalıyım? Nasıl eski cana yakın kadın olacağım?

Eski halimi özlüyorum bazen.

Arabanın motorunun yetersiz kaldığını ve bu nedenle yolda kalabileceğinizi, sıkıntı çıkabileceğini ve tatil yapalım derken soluğu tamircide alabileceğinizi ifade edip "güzel bi dille tabi" tur konusuna ikna etmen gerekir bence.
Bunları söyleyeceğim karşılığında işte itiraz gelirse ne açıklama yapacağım? Aslında net bir dille reddetme sebebim, konunun tartışmaya kapalı olmasını istemem. Bu da kaba oluyor.

Bende yatılı kalması için müsait olmadigim arkadaşıma dedim ya, yarın temizlik yapacağım diye. O da karşılık olarak , sanki hiç evin pisken sende kalmamışım gibi konuşuyorsun dedi. Sanki onu istemiyormusum sanki dışlamışım, bahane uyduruyormusum gibi davrandı ya. Bunları hiç yasamak istemiyorum.

Canım kaliteli insanlar her zaman eğilip bükülen insanlardır ağaç olgunlaştıkca başını eğer güzel üslupla tatlı dil kimseyi ezik yapmaz inanma aksine kaliteli yapar bir bakarsın can düşmanın tatlı dost oluvermiş sana ki Kuran ayetidir bu..her neyse Karadeniz turunda dinlenmek istiyorum şoförlük yapamam canım tura otobüsle gidelim demek zor olmasın sana eziyet çünkü.. arkadaşların sinir zorlayan tipler ben bu teklifleri edemem mesela neyse onlar söylesin sen tatlı tatlı kendi isteğini dile getir kmyi aracını katmadan ama çünkü öbür türlü maddiyatci derler niye koz vereceksin insanlara?

Eğilip bükülen insanların kaliteli olması için altları çok dolu olması gerekiyor. Mesela prof. , patron vb. Denk olduğun insanlar karsisinda eğilip bükülünce olmuyor.

Aslında en güzelini siz yapıyorsunuz tebrik etmek lazım. Ama işte insanlar bunu dürüstlük olarak algıamıyorlar. Mecbur yine mantıklı bahaneler sunmak gerekiyor. Ama bi sürü sahte dost olacağına bir iki dürüstlüğünzden rahatsız olmayan arkadaşımız olsun.

Bunları söyleyeceğim karşılığında işte itiraz gelirse ne açıklama yapacağım? Aslında net bir dille reddetme sebebim, konunun tartışmaya kapalı olmasını istemem. Bu da kaba oluyor.

Bende yatılı kalması için müsait olmadigim arkadaşıma dedim ya, yarın temizlik yapacağım diye. O da karşılık olarak , sanki hiç evin pisken sende kalmamışım gibi konuşuyorsun dedi. Sanki onu istemiyormusum sanki dışlamışım, bahane uyduruyormusum gibi davrandı ya. Bunları hiç yasamak istemiyorum.
e işte kaba oluyor o zaman biraz kabalığı göze alacaksın.
ama ben şeyi anlamadım yani arkadaşınla birlikte güzel bir plan yapmışsın, aracın km'si artmasın diye aracımla gitmek istemiyorum demen biraz tuhaf geldi bana. yani şu açıdan, arabayla daha konforlu olmaz mı? turla olunca çünkü turların zaman kısıtlaması falan oluyor. araba özgürlüktür. benim arabam olsa bu tatile arabamla giderdim çünkü arabayı bize konfor sağlasın diye alırız. yani aracım olsa turlarda sürünmeyi tercih etmezdim. araç bu km'si illa ki artacak, kullanmak için aldın. acaba sen bu tip istekler karşısında kendini kullanılmış gibi hissediyorsun o yüzden mi rahatsız oluyorsun? çünkü şu planda senin kullanılman söz konusu değil. yakın arkadaşın ve yakın arkadaşınla keyifli bir tatil söz konusu. planı başka rotaya da kaydırabilirsiniz aslında. daha yakın, doğası güzel yerlere gidin böylece araç fazla yıpranmamış olur.

açık konuşmak gerekirse arkadaşım bana açık açık, arabamla gitmek istemiyorum çünkü km'si artacak ve yokuşlarda çok zorlanacak dese hemen aracı yormayacak başka rota önerirdim. yani gerçekten mesele araba mı yoksa bu tatili çok da istemiyor musun? şu durumda arkadaşına arabayı bahane edersen onun gözünde malına aşırı kıymet veren biri durumuna düşeceksin gibi duruyor.

e işte kaba oluyor o zaman biraz kabalığı göze alacaksın.
ama ben şeyi anlamadım yani arkadaşınla birlikte güzel bir plan yapmışsın, aracın km'si artmasın diye aracımla gitmek istemiyorum demen biraz tuhaf geldi bana. yani şu açıdan, arabayla daha konforlu olmaz mı? turla olunca çünkü turların zaman kısıtlaması falan oluyor. araba özgürlüktür. benim arabam olsa bu tatile arabamla giderdim çünkü arabayı bize konfor sağlasın diye alırız. yani aracım olsa turlarda sürünmeyi tercih etmezdim. araç bu km'si illa ki artacak, kullanmak için aldın. acaba sen bu tip istekler karşısında kendini kullanılmış gibi hissediyorsun o yüzden mi rahatsız oluyorsun? çünkü şu planda senin kullanılman söz konusu değil. yakın arkadaşın ve yakın arkadaşınla keyifli bir tatil söz konusu. planı başka rotaya da kaydırabilirsiniz aslında. daha yakın, doğası güzel yerlere gidin böylece araç fazla yıpranmamış olur.

açık konuşmak gerekirse arkadaşım bana açık açık, arabamla gitmek istemiyorum çünkü km'si artacak ve yokuşlarda çok zorlanacak dese hemen aracı yormayacak başka rota önerirdim. yani gerçekten mesele araba mı yoksa bu tatili çok da istemiyor musun? şu durumda arkadaşına arabayı bahane edersen onun gözünde malına aşırı kıymet veren biri durumuna düşeceksin gibi duruyor.

Aslında şöyle konu. Arabayı sıfır aldım. 1 sene dolmadan 15 bin bakımını yaptırdım ve 3 bin lira ödedim. Ikinci bakim 30 binde olacak. Mümkün olduğunca bu süreyi ileriye uzatmak istiyorum. 2 bin km sürecek bizim gezi ve 2 bin km demek 2 ay bakımı öne çekmek demek.

Belki de siz haklısınız. Çok gereksiz bir hesap yaptım. Bir önceki tatilde bendeydi arkadaşım. Beraber 1000 km yol yaptık. Ne km düşündüm ne benzin parası. Aslında her şey şu ekonominin gidişatı yüzünden oldu.

Ben söyle söyleyim arkadaşıma, arabayla gideceksek bütün zamanımız araba sürmekle geçecek. Kışa mesafeleri gezelim. Ama illa karadeniz turu dersen ben turla gitmek istiyorum çünkü araba sürmek değil dinlenerek yolculuk yapmak istiyorum. Arabayı km yi hiç karıştırmayım.

Bi de şu ayrıntı var. Arkadaşım aracıyla bir yılda 3 bin km yapıyor sadece. Bu da aklıma gelmişti. Herhalde dedim araba eskidiği için hiçbir yere arabayla gitmiyo diye düşündüm.

Wustria benimle ilgilendiğin için çok teşekkür ederim arkadaşım 💝

Kizacaksiniz bana ama bu yorumunuzun ilk paragrafıni okudum. Acayip maddiyatci ve ince hesapcisiniz. Hepimiz para hesabı yapiyoruz ama kirkda bir cikacaginiz gezi için bu kadar ince hesap çok fazla.

Arkadaşlar, zamanında insanlara hayır diyemediğim için biri benden bir şey istediğinde mutlaka bir bahane uydurmak ve yalan söylemek kalırdım. Mesela arabası olmayan arkadaşım planını benim arabama güvenerek yaptığında , ben dönüşte başka yere uğrayacağım ya da erken buluşmadan erken kalkabilirim vb. Bahaneler uyduruyordum .

Ya da çok samimi olmadığım ama şehir dışından geldiğinde bende kalmak istediğini söyleyen arkadaşıma, şuan yatılı misafirim var çok üzgünüm diyordum.

Insanlar gereksiz bir şekilde sınırları zorlama ve ısrarcı yapıya sahipler.

Sonra bir karar aldım. Yapmak istemedigim şey için bahane uydurmak yerine direk söylemek istiyorum diye.

Başıma gelmeyen kalmadı. Mesela çalıştığım yer evime 30 km uzakta. Arabamla gittiğim zaman podcast ya da sesli kitap dinlemek istiyorum. Ya da arabama binmek isteyen kişilerden yol parası talep ediyorum. Bu en doğal hakkım. Benzin paraları malum. Bu sorun oldu sosyal çevremde. Çünkü hem yol parası vermek istemiyorlar hem de onları beklemem gerekiyor ya da istedikleri yerden almadığım, yolumun üzerine gelmelerini istediğim için sorun oldu.

Yine bir gün bi arkadaş bana kahve falı bak dedi. Dedim anlamam ama ver sallayım bir şeyler. Salladığım her şey tutmuş. Adım falcıya çıktı. Herkes fincanını önüme bırakıyor. Nefret ederim böyle muhabbetlerden de. Eğlencesine belki bir iki olur. En son bakmak istemiyorum diye sorun cikti. Cok kaba biriymisim ben.

Başka bir arkadaş normalde bende kalan biri yakın arkadaşım. Bende kalmak istediğini söyledi yine. Ben de ertesi gün temizlik planım olduğunu ve müsait olmadığımı ama akşam kahve içmeye gelebileceğini söyledim. Müsait olmadigim için reddetmiş ve kaba birine dönüşmüş oldum.

Yine iş yerinde bi arkadaş, dışarda buluşalım dedikodu yapalım dedi yüksek sesle. Bu buluşma planından rahatsız olduğumu söyledim. Yine ben kötü bencil anlayissiz birine dönüştüm .

Akşam spora gittiğim için bir yemek davetine katılamadım. sporu iptal etmedigim için ayrı trip yedim.

Akşama doğru uyuyakaldım diye mesajına geç cevap verdiğim arkadastan ayri trip yedim.

Saçma sapan şeyler. Benim asla dikkate alip da sorun yapmayacagim seyler... uyumsuz gorünuyorum ya da üslubumda sorun var. Ya da sosyal çevrem vasat.

Bu arada yeni iş degistirdim. 1 senedir bu sosyal çevredeyim. Çok da yalnızım 😥 yalnız olmak böyle yorgunluklarla uğraşmaktan daha az acı veriyor.

Siz hayır derken nasıl bir üslup kullanıyorsunuz? Benim normalde hep bir b planım olduğu için reddedilmek benim için hiç mesele değil. Ama reddetmeyi nasıl beceriyorsunuz?
Bana da biraz dan dun geldiniz. Üslupta sıkıntı var sanki. Ama tek sorun bence bu değil, kimse için hiç bir şey yapmaz bir haliniz var. Etrafımda olsanız bir yerden sonra napıcaz o nemrutu derdim :D Buluşalım diyoruz yok, yemek diyoruz yok spora gitcem. Hiç bir çaba yok gibi duruyo bu anlattıklarınızda

Back
X