Bakın bir ev, bir yuva gerçekten kolay kurulmuyor. Eğer aldatma, şiddet, hakaret gibi ciddi sorunlanız yoksa, evliliğinize bir şans verin derim. Sonuçta evlilik iki farklı karakterin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Önemli olan karşınızdakini olduğu gibi kabul edebilmektir. Evlilikle ilgili makaleler okuyun eşinizle. Ortak paylaşım alanında nelerden hoşlandığınızı anlatmaya çalışın. Bir TV proğramında şunu dinlemiştim, bir şeyi nasıl söylediğiniz çok önemlidir diyordu.
Örneğin, eşiniz eve geçmi geldi. "nerde Kaldın bu saate kadar" demek yerine, "seni merak ettim, başına bi iş geldiğini düşündüm, çok korktum" demek evlilik kurtarır, hayat kurtarır diyordu. Bu örneği siz üretebilirsiniz. Bişey daha anlatmıştı,
Bir tane yönetici kadın, iş yerinde tanıştığı alt pozisyondan bir beyle evlenmiş. Kadının durumu çok iyi ama eşi asgari düzeyde bir maaş alıyor. Her türlü yatırım kadınnı maaşı ile yapılıyor, sonra kadın hamile kalıyor, hiç beklemediği bi anda, aldırmayı dahi düşünüyor çünkü kariyer planlsrı var ama eşi aldırmasına izin vermiyor, sonra kadın bebeği doğuruyor, ilk kucağına alıp emzirdiği an inanılmaz bi hisse kapılıp, herşeyi boşveriyor, ilk işi patronunu arayıp ben istifa ediyorum çocuğuma kendim bakıcam oluyor. Sonra eşi hastaneye geliyor, kapıyı açar açmaz karısı, aşkım ben istifa ettim, çocuğa kendim bakıcam vs diyor, eşi çok kızıyor. Ama kadının ne dediğini o kadar sinirliki hiç duymuyor. Evde süreklilik huzursuzluk, ayrılık lafları, tek maaşla yaşam standartları bi anda düşen bir aile oluyorlar. Sonra terapi almaya karar veriyorlar. Terapist kadına soruyor, neden işten ayrılma ihtiyacı duydunuz diye, kadının cevabı "bebeği kucağıma aldığımda inanılmaz bi his oluştu, muhteşem bi duyguydu, eşimden ve benden bir parçaydı, kimseye emanet etmeye kıyamadım, hayat gelip geçiyor, ev_arabamız var, kalan ömrümü çocuğumla ve eşimle işine bağımlı bir kadın olmadan yaşamak istedim diyor. Eşi o kadar şaşkın bir şekilde dinliyorki karısını, ben böyle düşündüğünü bilmiyordum, neden bana söylemedin diyor, halbuki kadın hastanere işten ayrıldım dedikten sonra bunları anlatmış ama eşi iş kısmından sonrasını hiç duymamış. Çünkü kadın en sonda söyleyeceği şeyi en başta söyleyip etkileyici bi konuşma yapamamış. Eşine adam sarılıyor böyle düşündüğünü en başta anlatsaydın hiç buralarda gelmezdi diyor. Hayat kolay, iletişim sıfır hepimiz de. Etkili iletişimin çözmeyeceği şey yoktur.