• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yarali kus :(

heexee

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Temmuz 2008
7.750
4.854
773
Hanimlar merhaba. Bugun okuldan donerken yarali bir kus buldum, orta buyuklukte bir kus. Tek kanadi ve ayaklari sanirim zarar gormus. Gozle gorulen bir yara durumu yok ama kanat acik, ayaklar kontrolsuz birer tarafta duruyor ne yazik ki, ve ucamiyor. Oldugu yerde cirpinip duruyordu, ne yapsam bilemedim. Yurtdisindayim ve burdaki veterinerler en azindan simdiye kadarki deneyimim itibariyle ticarethane gibiler, goturemedim de onlara, yasalar biraz acimasiz burda, emin olamadim ne yaparlar diye. Aldim eve geldim. Bir kutuya koydum ve vahsi yasamdaki hayvanlarla ilgili bir kurum var, direkt onlari aradim, bir iki gun goz kulak olun, olmadi bize getirin vs. dedi, kanadi kirik sanirim, goz kulak olun bir sure bakalim diye konustu. Aman aman ay kiyamam modu yoktu yani. Hayvan elimde kaldi, iyilesecegini bilsem sorun degil bakarim ama ya ciddi bir seyse diyorum, simdi kutuda oyle melul melul duruyor yavrum. Benim bu arada 3 kedim var, once onlar farketmeden balkonda tuttum, gece serin olunca da banyoya aldim, kapisi kapali, hayvanim otmuyor diye hicbiri farketmedi. Cok dikkatliyim, kesinlikle bir sey olmaz ama aklim cikiyor.
Daha once basina benzer durum gelen var mi, ya da bana yardimci olabilecek bir veteriner? Sastim kaldim, bir el ativerin :KK61:

veteriner hekimlikle alakam yok oncelikle belirteyim : )

kanadının altında yara varsa zarar gormus olması muhtemel.
fakat ucamayıp dusmekten kaynaklı ise kendi kendine toparlayabilir de, yine vet. ihtiyacı da olabilir...

bir uzmana gosterene kadar kanadındaki uzun tuyler dusse de cok onemli degil ama seyrelmemesine ve ozellikle kucuk yeni gelen tuylerin kopmamasına ozen gosterin bakarken.

yemegini de püre olarak vermen gerekebilir erişkin degilse. hatta direkt agzına tıkacaksın, korkma ama abartma da ; )

veteriner hekimlikle alakam yok oncelikle belirteyim : )

kanadının altında yara varsa zarar gormus olması muhtemel.
fakat ucamayıp dusmekten kaynaklı ise kendi kendine toparlayabilir de, yine vet. ihtiyacı da olabilir...

bir uzmana gosterene kadar kanadındaki uzun tuyler dusse de cok onemli degil ama seyrelmemesine ve ozellikle kucuk yeni gelen tuylerin kopmamasına ozen gosterin bakarken.

yemegini de püre olarak vermen gerekebilir erişkin degilse. hatta direkt agzına tıkacaksın, korkma ama abartma da ; )
Yok athe, eriskin kus...Ya araba ya da bir sey hayvanin bir tarafina zarar vermis, o taraftaki kanat ve ayak sorunlu...Gorustugumde de kus mamasi ve su verebilirsiniz dedi, gec olunca kaldi, zaten suya bile dokunmadi. Yarin mama alip verecegim. Cok yavas yaklasiyoruz, Internette surekli soka girer, sakin strese sokmayin vs. diyor, arada bir kolacan ediyorum ama rahatsiz olmasini istemiyorum. Tamam, dikkat edecegim tuy konusuna. Tesekkur ettim cevap icin:KK66:

canım bizim evin penceresine bir atmaca çok şiddetli çarpıp yere düşmüş. öldü diye kimse karışmamıs, yerde hareketsiz 4 -5 saat kaldıktan sonra çok hafif kanadını kıpırdatınca annem almıs eve getirmiş. iç kanama da gecirmiş ağzından kan akmış yere. neyse annemler tam 20 gün ağzını acıp kıyma koyuyolardı ama tam gırtlağına iterek. sonra biraz su. hayvan hiç kıpırdamıyodu. ama 20 gün sonra iyileşti ve ucurduk. bende yeni doğmus serçe kusu büyüttüm. 10 günde canlandı tüyleri çıktı.sürekli sıcak tuttum. ama bir gün ona yeşillik olsun diye bolca marul yedirdim ishal oldu öldü .:-(((( sen yemeği mutlaka gırtlağına kadar ittir. yoksa gagasından yutamaz. bide cok yedirme. çatlıyolar

Merhaba.
Birkaç ay önce benzer bir durum yaşadık. Etçil bir yavru kuş (şimdi türün adını hatırlayamıyorum) balkonumuza düştü. Yavru dediysem de, yine de büyüklüğü yetişkin bir güvercinden aşağı değildi. Uçamıyordı. Kuşu inceleyip kanadında sorun olduğuna kanaat getirmiştik, iki kanat arasında fark var gibiydi. Ayrıca bizim de evde kedimiz var. Aynı sizin gibi kutunun içine koyup kediden uzak bir odada tuttuk. Kıyma verdik ama pek yemedi.

Arada kutunun kapağını açıyorduk hayvan kendini kötü hissetmesin diye... Bir gün sonra yine bir ara kapağı açtığımızda gökyüzünü gördü, odanın içinde uçmaya çalıştı, gökyüzüne ulaşmaya çalıştı. Aldık balkona çıkardık, yine uçamadı, havalanamıyordu. Ama bizim kanadında bir sorun olduğundan artık emin olduğumuz o kuş, evimize geldikten 1,5 gün sonra havalandı gitti. :KK45: Yavru olduğu için çok deneyimin yoktu sanırım ama sonra gayet güzel uçtu. O yüzden 2 gün evde bakın, düzelmezse getirin demeleri yerinde bence... Kedilerden uzak tutmayı unutmayın tabi... Eğer iyileşmezse o kuruma götürürsünüz.

Pek istediğiniz yönde bir bilgi sağlayamadım size gerçi ama belki o kuş da yavrudur ve yakında uçar gider. :)

canım bizim evin penceresine bir atmaca çok şiddetli çarpıp yere düşmüş. öldü diye kimse karışmamıs, yerde hareketsiz 4 -5 saat kaldıktan sonra çok hafif kanadını kıpırdatınca annem almıs eve getirmiş. iç kanama da gecirmiş ağzından kan akmış yere. neyse annemler tam 20 gün ağzını acıp kıyma koyuyolardı ama tam gırtlağına iterek. sonra biraz su. hayvan hiç kıpırdamıyodu. ama 20 gün sonra iyileşti ve ucurduk. bende yeni doğmus serçe kusu büyüttüm. 10 günde canlandı tüyleri çıktı.sürekli sıcak tuttum. ama bir gün ona yeşillik olsun diye bolca marul yedirdim ishal oldu öldü .:-(((( sen yemeği mutlaka gırtlağına kadar ittir. yoksa gagasından yutamaz. bide cok yedirme. çatlıyolar
Cok tesekkur ederim cevap icin. Ben mama alip kutusuna koyacaktim bugun, yetiskin kus yer diye, ama yedirmek mi lazim bilemedim. Tek endisem bize alisip sonra dogada zorlanirsa. Dun banyoda tuttum, cok sakindi, sicak ve karanlik iyi gelir diye okudum. Sabah balkona cikardim gene, hava alsin diye ama hep ucmaya calisiyor, tepinip duruyor :( Bizimkinin kanat ve ayaklar sorunlu canim, atmacada da var miydi benzer durum? Kanadi bugun sargi beziyle vucuduna saralim diyoruz hafifce ama ayaklar, hele biri onun degil gibi. Normalde elimi altina koyunca ayagiyla sikmasi lazim ama hareket ettirmiyor. Ama cekince geri cekiyor.

Merhaba.
Birkaç ay önce benzer bir durum yaşadık. Etçil bir yavru kuş (şimdi türün adını hatırlayamıyorum) balkonumuza düştü. Yavru dediysem de, yine de büyüklüğü yetişkin bir güvercinden aşağı değildi. Uçamıyordı. Kuşu inceleyip kanadında sorun olduğuna kanaat getirmiştik, iki kanat arasında fark var gibiydi. Ayrıca bizim de evde kedimiz var. Aynı sizin gibi kutunun içine koyup kediden uzak bir odada tuttuk. Kıyma verdik ama pek yemedi.

Arada kutunun kapağını açıyorduk hayvan kendini kötü hissetmesin diye... Bir gün sonra yine bir ara kapağı açtığımızda gökyüzünü gördü, odanın içinde uçmaya çalıştı, gökyüzüne ulaşmaya çalıştı. Aldık balkona çıkardık, yine uçamadı, havalanamıyordu. Ama bizim kanadında bir sorun olduğundan artık emin olduğumuz o kuş, evimize geldikten 1,5 gün sonra havalandı gitti. :KK45: Yavru olduğu için çok deneyimin yoktu sanırım ama sonra gayet güzel uçtu. O yüzden 2 gün evde bakın, düzelmezse getirin demeleri yerinde bence... Kedilerden uzak tutmayı unutmayın tabi... Eğer iyileşmezse o kuruma götürürsünüz.

Pek istediğiniz yönde bir bilgi sağlayamadım size gerçi ama belki o kuş da yavrudur ve yakında uçar gider. :)
Cevap icin tesekkur ederim canim. Ben de ucup gittigini gorsem daha ne isterim. Bugun ikinci gun, yem alacagiz, kanadini saracagiz, bir de ayaklarinin duzelmesi lazim ama bizimkinin. Sizin kanat farki varmis, bunun ayaklar birer tarafta ve kanat oldugu gibi acik. Ama ikisini de cirpabiliyor ama iste ayaklari, plastik gibi savruk duruyor onunde :( Dun banyodaydi, sessiz sakin guvenli olsun diye. Simdi gene balkona aldim, hava biraz serin ama kopmasin ortamindan diyorum. Kus sesi, acik hava iyi gelir gibi geldi. Balkona ciktigi gibi ucmaya calisti ama nafile. Ayagi, kanadi toparlayamiyor ki yavrum. Cok kararsiz kaldim o kuruma goturup goturmeme de, en fazla 1 hafta bakacagim, iyilesme olursa bakarim, ama yok ayniysa gotururum. Umarim guzel haberlerini verebilirim.:KK51:

Fotoğraf görebilir miyiz?
Röntgen çekilmesi iyi olurdu, kırık varsa yanlış kaynamaması açısından atel yapılması gerekli.
Sadece incinme durumlarında da sakat gibi görünebiliyorlar. Eczanelerde satılan incinme kremi iyi geliyor.

veterinerden başka bir çaren yok gibi Heexee, antibiyotik gereken bir durumsa beklemek daha kötü olmasın sonra o_O
Ah office, o kadar arada kaldim ki, burda hayvanlari uyutmak cok kolay, veterinerlerde bankadan hallice, ama ya yanlis bir sey yaparsam diyip duruyorum bir yandano_O Su ayagini kullansa kanadi fena degil ama ayagini toparlayamiyor iste.
Fotoğraf görebilir miyiz?
Röntgen çekilmesi iyi olurdu, kırık varsa yanlış kaynamaması açısından atel yapılması gerekli.
Sadece incinme durumlarında da sakat gibi görünebiliyorlar. Eczanelerde satılan incinme kremi iyi geliyor.
Koalina, ayak cogunlula resimdeki gibi, hatta bazen iki ayagi da onde, kendi oturur gibi geriye gidiyor. Kanat su an kapali. Biri saglam sanirim ama biri counlukla acik. Bugun internetten bakindim, sargi bezi alip hafifce vucuduna saracagim. Bir de besleyecegim. Eger iyiye giderse beklerim, yok hala ayniysa kuruma gotururum. Bu arada suyuna kalsiyum damlatin diye okudum bir iki veterinerin tavsiyesi olarak. Sen gorsen su konuyu diyordum, fikrin var mi bu konuda?
zvr2pw.jpg

Kalsiyum damlatılabilir ancak kırıksa bir işe yaramaz.
Parmak uçlarında kapama refleksi yoksa durum kötü demektir...
Yavru olabilir mi bu kuş, kafa tüyleri yeni çıkıyor gibi sanki?

Kalsiyum damlatılabilir ancak kırıksa bir işe yaramaz.
Parmak uçlarında kapama refleksi yoksa durum kötü demektir...
Yavru olabilir mi bu kuş, kafa tüyleri yeni çıkıyor gibi sanki?
Normalde yetiskin boyutlari da hemen hemen bu kadar, ama o kafa tuyune ben de takildim. Araba falan carptiysa hayvani heder etmistir belki o yuzdendir dedim ama... Yok, ne yazik ki ayaklarini one dogru cekince geri cekmek disinda ayaklari ile hicbir sey yapmiyor. Bu kadar zorlamamanin sebebi, burda hayvani uyutmak cok kolay, en azindan sansimi zorlamak istiyorum ama cekiniyorum da... Dedigim gibi 4-5 gun kalsiyum damlatsam, kanat sarsam, dinlense vs. iyilesme gosterir mi acaba bilemiyorum. Zaten veteriner yerine o vahsi kuslarla da ilgilenen birime goturmem lazim.. Sastim kaldim ya...Bu arada yetiskinleri de boyle;
american_robin_6.jpg

Hmm anladım, yani yavru ve henüz uçamıyorsa yuvadan düşmüş de olabilir. Kanadı normaldir ancak zaten küçük olduğundan uçamıyordur. Düşmenin etkisiyle ayağı kırılmış olabilir. Parmaklarda fonksiyon yoksa incinme gibi basit bir durum değildir maalesef:(
Neymiş bu arada bu kuşun türü?

Hmm anladım, yani yavru ve henüz uçamıyorsa yuvadan düşmüş de olabilir. Kanadı normaldir ancak zaten küçük olduğundan uçamıyordur. Düşmenin etkisiyle ayağı kırılmış olabilir. Parmaklarda fonksiyon yoksa incinme gibi basit bir durum değildir maalesef:KK43:
Neymiş bu arada bu kuşun türü?
Yapma be... Ya biri ayagi gene daha iyi ama fotografta da gorunen ayak, oyle savruk gibi duruyor... Biz buldugumuzda kaldirimda duruyordu, surekli agaca agaca gitmeye calisiyordu hayvan, belki senin dedigin gibi... Of benim iyilestiririm umudum vardi:KK42: Sanirim max 1-2 gun daha gozlemleyip, goturecegim:KK43: Turu american robin...

Yapma be... Ya biri ayagi gene daha iyi ama fotografta da gorunen ayak, oyle savruk gibi duruyor... Biz buldugumuzda kaldirimda duruyordu, surekli agaca agaca gitmeye calisiyordu hayvan, belki senin dedigin gibi... Of benim iyilestiririm umudum vardi:KK42: Sanirim max 1-2 gun daha gozlemleyip, goturecegim:KK43: Turu american robin...
Atele almayı deneseniz?
Bu arada yavruya hem sıcak tutmak gerek, hem de geniş ağızlı bir şırıngamsı şeyde mama vermek...
Hani düz gagalılar annelerinin ağızlarından yerler ya...O şekilde...
Üzüldüm yazık ya:(

Atele almayı deneseniz?
Bu arada yavruya hem sıcak tutmak gerek, hem de geniş ağızlı bir şırıngamsı şeyde mama vermek...
Hani düz gagalılar annelerinin ağızlarından yerler ya...O şekilde...
Üzüldüm yazık ya:KK43:
Bana cok yavru gibi gelmeyince ben mama su koyarim yer icer diyordum, o zaman ben onu besleyeyim bugun...Insana alisip dogaya geri donunce gucsuz olur diye korkuyorum, elimize bile almiyoruz aman aman...
Dun hep evin icindeydi, gunduz olunca balkona cikardim gene, hava orta karar, ne sicak ne soguk, hem hava alir hem de kus sesi falan ortamdan kopmaz dedim...
Atel nasil yapabiliriz ki kaolina? Internetten mi baksam?
Hic sorma nasil canim gidiyor, bir iyilesesse...

kıyamam meleğim benim minicik, nasıl da korkmuştur. tüh ya keşke komşularının arasında veteriner ya da doktor gibi biri olsa en azından fikir alırdın, az-çok tahmin edebiliyorum fiyatları. kuş forumları falan oluyor acaba oralara mı sorsan heexee.

Bizde cuma gunu yarali yavru guvercin bulmustuk bugun sabaha kadar baktim neler yapmadim ki iyilessin diye ama öldü cok uzuluyorum dengesini saglayamiyordu tek kanadi kirikti teki hasarli muhtemelen belindede problem vardi.burdaki veterinere goturduk bisey bilmiyorum yapamam diye yolladi pislik.insan en azindan bi bakar okadar okumuslugun var bilgin var.yurtdisindaki vet.ler cok ketum:KK43:

kıyamam meleğim benim minicik, nasıl da korkmuştur. tüh ya keşke komşularının arasında veteriner ya da doktor gibi biri olsa en azından fikir alırdın, az-çok tahmin edebiliyorum fiyatları. kuş forumları falan oluyor acaba oralara mı sorsan heexee.
Forumlari surekli okuyorum office, ama genelde soylenen kuruma teslim edilmesi... Kendi iyilestiren de cok var ama genelde kirik kanat veya enfeksiyonu halledebilmisler... Benimkinin ayaklar da gidik. Ya burda kalici olsam bir omurde bakarim ama 3-4 ay sonra donuyorum, hayvan alismasin eve , insana... Kaolina ayaklarda rekleks yoksa kotu deyince en kotu yarin teslim mi etsem dedim. Iste burdaki zibilyon tane kustan bir tanesi, aman aman ozelligi bir seyi yok, kimse ilgilenmez gibi geliyor:KK43: Bakalim esim gelince konusacagim, o daha mantiklidir, umarim onun icin en iyisi ne ise ona karar verebiliriz.

Back
X